Last news in Fakti

22 Април, 2023 15:42 1 001 27

Илин Димитров: Прогнозите за летния туризъм у нас са обнадеждаващи. Работим за привличането и на българския турист

  • илин димитров-
  • прогнози-
  • летен туризъм-
  • привличане-
  • българи

По думите на министъра на туризма у нас има недостиг на около 30 000 работници в сферата. Той обаче обясни, че в дългосрочен план не се очаква криза, тъй като у нас се обучават повече готвачи, отколкото IT специалисти. „Проблемът тук е да ги задържим в сектора”, подчерта той

Илин Димитров: Прогнозите за летния туризъм у нас са обнадеждаващи. Работим за привличането и на българския турист  - 1
Снимка: Нова телевизия

Статистиката сочи, че от декември 2022 г. до април 2023 г. туристите у нас са били с 23% повече, отколкото през 2019 и 2020 г. Броят преди пандемията от COVID-19 беше рекорден. Това заяви в студиото на "Събуди се" министърът на туризма Илин Димитров.

Той допълни, че прогнозите и за летния туризъм у нас са обнадеждаващи: „Данните, които имаме от летищата, са категорични в тази насока – 20% ръст се очаква от полетите през миналата година”. Димитров е категоричен, че България се е възстановила от кризата, причинена от коронавируса и вече очаква само ръст.

Плановете на ресорното министерство е да привлекат българския турист. „Работим активно с бизнеса – културни маршрути, минерални източници, СПА курортите ни. Изключително важно е да имаме широка палитра от продукти”, каза още министърът.

По думите на Димитров у нас има недостиг на около 30 000 работници в сферата. Той обаче обясни, че в дългосрочен план не се очаква криза, тъй като у нас се обучават повече готвачи, отколкото IT специалисти. „Проблемът тук е да ги задържим в сектора”, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поредния

    15 1 Отговор
    работливец !
  • 2 ха ааа

    14 8 Отговор
    Пред гърция и турция да избереш българското си е чиста проба мазохизъм. Да ходят патрЕот копейките на тях им харесва да ги рендосват.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Идеално

    17 1 Отговор
    Значи веднага да им се спрат помощите !
  • 5 Ъхъъ

    14 0 Отговор
    България се е възстановила от кризата, причинена от коронавируса и вече очаква само ръст..... Освен еврейските цигани не знам кой ще се излъже.
  • 6 Български турист

    20 0 Отговор
    Ако напиша мнението си за българския туризъм,ще изтрият коментара ми.
  • 7 ха ха ха

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Те рендоссвам у ану-сът":

    Го рендосам на онаа дет те е изцвакала.

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Уфф

    18 2 Отговор
    Кой е луд да ходи на лайноморието тази година?
    Скъпо, лошо обслужване, лоша хррана и напитки.
    А да не забравяме, че ще е пълно с нахални украй нци.

    Коментиран от #9

  • 9 Стига

    0 5 Отговор

    До коментар #8 от "Уфф":

    Ся.. На плажа всички са равни.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хахаха

    2 2 Отговор
    Аз ше ода да гледам бат Весо как НЕ ЧЕТЕ КОНСТИТУЦИЯТА..
  • 13 Момчил

    13 2 Отговор
    Научете се да носите нас, българите,на ръце и да ни се радвате ,че посещаваме хотелите и кръчмите ви. В туризма трябва да работят само хора,които знаят как да се отнасят с клиентите българи.
  • 14 истината е

    8 8 Отговор
    че българското черноморие е за лузъри, чалгари и селя..., които не могат да си позволят истинска почивка
  • 15 Естет

    10 1 Отговор
    Плешивата глава на този питек издава липсата на хормони и ако не бях прочел,че е министър щях да го сметна за сервитьор в столовата на МС
  • 16 Боклук

    10 1 Отговор
    Никога ,ама никога няма да стъпя на Кафявоморието,вместо да си правя кефа в Гърция.
  • 17 Читател

    10 0 Отговор
    Поредния лъжец
  • 18 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    ще има як рекет изнудване от мутри

    Коментиран от #20

  • 19 хммм

    9 1 Отговор
    Българския турист няма как да го привлечете. Вие комунистите от много години не се отнасяте добре с нас!
  • 20 Шано

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Мълчи бе дефект изпърдян

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 замислен

    5 0 Отговор
    Българина може да пътува и да избира къде да си даде парите, обикновено иска да получи качество за парите които е дал. В случая "бизнеса" от години поддържа ниски заплати и наема ниско квалифицирани кадри от което качеството от година на година пада. Държавата "произвежда" кадри, които пък искат добри заплати, естествено като не могат при нашия бизнес отиват при чуждия. Някой трябва да обясни на министъра точно това, няма ли добро заплащане няма и качество няма и почиващи в хотелите и реално парите "изтичат" от държавата.
  • 23 Вън мафията от туризма

    10 1 Отговор
    Да си ядат помията и да фалирват . Да се премахнат тези мафиотски образувания които стопанисват плажовете и да върнат плажовете към общините .Без шезлонги по плажовете .

    Коментиран от #24

  • 24 Ами НЕ

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Вън мафията от туризма":

    Няма да фалират, държавата, т.е политиците, демек мафията е собственик на хотелите, така че законите които се измислят са ВИНАГИ в тяхна полза. Как така всички ние - данъкоплатците, спонсорираме рекламите и изложенията в чужбина на частните хотели ?! Моя бизнес никой не го спонсорира, ако не ми върви - фалирам. Тотално сбъркана държава. Въпросният министър е поставен от една групировка

    Коментиран от #26

  • 25 Не се отказват

    5 1 Отговор
    От опитите с трици маймуни да ловят, а? Поне едно трябва да им се признае: че лъжат - да, че са сериозно корумпирани - да. Но въпреки всичко - са постоянни и упорити в тези си характеристики.
  • 26 ОРГАНИЗИРАНА ИЗМАМА ОТ МИНИСТЕРСТВАТА

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ами НЕ":

    Плажа е на общината и е държавна граница . Общината има право да го стопанисва не разни от кол и въже криминални групировки . Общината защитава правата на гражданите и на туристите . Министерствата защитават правата на групировките и са против правата на гражданите и туристите . По същество те открадват плажовете от общините и си ги разпределят помежду си , като всички тези сделки са много корупционни и криминални . От всичките тези врътки губят гражданите и туристите , това е планирано ограбване ? Чадъри ,шезлонги ,шалтета всичко е с цел измама на гражданите и туристите .
  • 27 готвача

    1 0 Отговор
    къде видя готвачи бе шизофреник?с тия заплати и това работно време като добавим и ковид кризата такава професия вече не съществува...ако не броиш миячките и лелките дето белят картофи и краставици за готвачи де...и малкото които останаха в бранша са принудени от алчните си работодатели да работят по 16 часа за мизерни пари поради липса на кадри масово се отказват
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол