Last news in Fakti

23 Април, 2023 13:24 797 20

Доц. Киселова: Не е пречка държавният глава да проведе още един рунд от консултации с партиите

  • наталия киселова-
  • държавен глава-
  • втори рунд-
  • консултации-
  • партии

От заявеното от Румен Радев - няма да бъде нито архитект, нито акушер на правителство, може да се направи извод, че сме свидетели на усилия двете първи парламентарни групи да търсят подкрепа самостоятелно, коментира  конституционалистът

Доц. Киселова: Не е пречка държавният глава да проведе още един рунд от консултации с партиите - 1
Снимка: NovaNews

"По отношение на връчването на първия и на втория проучвателни мандати президентът няма изрично определен срок. Има срок, след като вече е връчен мандат. Кандидатът има седемдневен срок, в който да представи структура и състав на правителство. Не е пречка държавният глава да проведе още един рунд от консултации с партиите. Конституцията дава възможност на президента да бъде - от една страна инициатор, от друга - да даде време на парламентарните групи да осъзнаят положението, в което се намираме".

Това каза пред БНР конституционалистът доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

И посочи, че от заявеното от Румен Радев - няма да бъде нито архитект, нито акушер на правителство, може да се направи извод, че сме свидетели на усилия двете първи парламентарни групи да търсят подкрепа самостоятелно.

"Времевият хоризонт на правителството зависи от темпа, с който ще бъдат връчвани мандатите. Ако през предстоящата седмица станем свидетели на връчен проучвателен мандат, то между 1 май и Гергьовден ще можем да видим дали ще има възможност за формиране на кабинет около ГЕРБ. Ако не успеят, възможно е президентът да направи още един кръг консултации и след това да връчи мандат на ПП - ДБ. След това часовникът ще започне да цъка по-бързо, защото процедурата се ускорява. Теоретично процедурите е възможно да приключат до края на май - началото на юни. Възможно е и да има забавяне, защото и от първата, и от втората парламентарни групи чухме различни срокове".

В предаването "Неделя 150" доц. Киселова препоръча партиите да започнат да бъдат по-пестеливи с обещанията и нападките:

"Защото се чуват все по-крайни изказвания. Част от обещанията не могат да бъдат изпълнени".

По повод една от ключовите реформи, които се планират в съдебната система - приемането на проектозакон, с който да бъде регламентирано как да се търси отговорност от главния прокурор, тя коментира:
"Този проблем виси повече от 15 години и днес берем негативни плодове. Усилията да се намери приемлива формула при предишни главни прокурори показваха, че те по-скоро мълчаливо са се съпротивлявали. Най-гръмогласен от гледна точка на критиките е сегашният главен прокурор... Съдебната власт трябва да е по-тиха и да говори през своите актове... Какъвто и да бъде текстът, който ще приеме Народното събрание, действащият главен прокурор ще го оспори".


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пророк

    13 4 Отговор
    "НЕ" на правителство на всяка цена ! "НЕ" на правителство на военолюбците !!!

    Коментиран от #6, #12

  • 2 Последните

    7 0 Отговор
    стигат и артисват !
  • 3 Наблюдател

    14 2 Отговор
    Абе Киселова, стига сте наливали масло в огъня. И като проведе още един рунд консултации това, какво ще промени? Само си чешете езиците и имитирате някаква дейност.

    Коментиран от #18

  • 4 Последния Софиянец

    5 7 Отговор
    14 часа НДК Поход за мир и неутралитет и в още 40 града.Излезте да спасите близките си от смърт.

    Коментиран от #7

  • 5 Лоста

    8 2 Отговор
    Представете си какъв “преподавател” по конституционно право говори за рундове! Такова им е правното образование -да приемат правото като борба. Тази отдавна иска да се прави на конституционалист. Но не става, също като шефа й по катедра Пламен Киров- угодник на ДПС, награден с пост на комисар в КЗК срещу висока заплата и възможности за още нещо при обществените поръчки. Каквото управлението , такива и конституционалистите
  • 6 Българка

    7 10 Отговор

    До коментар #1 от "Пророк":

    Военнолюбци са партиите, които подкрепят Путин и кохортата му. И знаем кои са такива партии в НС- Възраждане и БСП.

    Коментиран от #8

  • 7 Българка

    4 8 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Тотално изтрещя!!! "Оди пеш" -ти каза ПКП и ти си протърка та...ите по площади и улици . Не смяташ ли, че е античовешко да поддържаш и агитираш за откровените руски убийци, военни престъпници и терористи?

    Коментиран от #9, #11, #13

  • 8 Не бе,

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    новите €евроатлантици, бе !
  • 9 Последния Софиянец

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    В Украйна вече излязоха на улиците за мир.Да ги подкрепим.
  • 10 Хихихи..

    8 2 Отговор
    Тия двете булки Христина и Кокорка никой ерген ги не харесва,тъй и ще си останат стари моми,сватбата пак ще е служебна и така до Изборите..
  • 11 С тая глава

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    никога няма да се удавиш..
  • 12 нннн

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пророк":

    ,,Правителство на всяка цена"(???) - това звучи страшно!
  • 13 нннн

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Ти пък организирай поход ,,За война", щом не ти харесва ,,За мир".
  • 14 Дочко

    7 0 Отговор
    Доцент Кисельова, един преподавател по конституционно право не може да каже, че президентът е длъжен още един път да проведе консултации с партиите. Спрете се знайни и незнайни специалисти да давате мнения.
  • 15 Минева

    4 2 Отговор
    Какво ще консултира рр- то? Длъжен е да дава първи мандат и гербите да правят правителство!
  • 16 мъкаааа

    1 0 Отговор
    Кривителство ли? Ух,много ми е кисело!
  • 17 Име

    0 1 Отговор
    ГЕРБ имат мнозинство - вкарват Премиер и толкова - примерно - имат имена - то е очевидно - ще стане мандат и така.

    Не ни излъгаха за 12 години и сме на последно място в Европа - бедни и гладни - но - но живи. ГЕРБ е слънцето.
  • 18 тити

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Наблюдател":

    Съгласна съм с № 3 ,излишни са повече консултации , това да не са деца от първи клас , да не могат да се разберат- хайде стига простотии !
  • 19 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 0 Отговор
    СТРИНКЕ , СКРИЙ СЕ ......... НЯКЪДЕ И ....... НЕ СЕ ПОКАЗВАЙ ....... (П)РЕЗИДЕНТА ФИГУРАНТ ..... ОТЛИЧНО ВОДИ , БЪЛГАРИЯ В ........ ПРЕГРЪДКАТА НА ФАШИСТКА РУСИЯ...... ФАКТ !
  • 20 Монтажник на врати

    1 0 Отговор
    Вратата към двореца на Политиката и държавната влас е зазидана. Партиите безсмислено си дават парите на разни аборигени, за да купят вота им, безсмислено да се правят и нови ефекът щюе е същия. Старите методи и хитринки вече не минават.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол