Last news in Fakti

23 Април, 2023 17:50 2 653 50

Николай Василев: Бих скъсал този бюджет като редовно правителство, бих го хвърлил в коша и бих написал нов

  • николай василев-
  • бюджет-
  • редовно правителство

В днешно време разликите между партиите са сравнително малки, но личната омраза и невъзможност изобщо да седнат на една маса унищожават всичко, коментира икономистът

Николай Василев: Бих скъсал този бюджет като редовно правителство, бих го хвърлил в коша и бих написал нов - 1
Снимка: Нова телевизия

Бих казал като гражданин: „Благодаря на служебния кабинет, че е смел да каже грозната истина и да събуди политиците с бомба”. Според мен той това прави и аз съм „За”. Бих скъсал този бюджет като редовно правителство, бих го хвърлил в коша и бих написал нов, който няма нищо общо със сегашния”. Това заяви в студиото на „На фокус” Николай Василев. Той е икономист, бивш вицепремиер, бивш министър от времето на НДСВ, а по-късно и на тройната коалиция. Василев беше и кандидатурата на ИТН за министър-председател в експертен кабинет.

„Не одобрявам бюджетната политика. Тя се характеризира с едно: Вземаме колкото може, повече дългове. Имаме колкото може, повече дефицити. Раздаваме колкото може, по-големи социални разходи, които финансираме само с кредити и с парите от Плана за възстановяване и устойчивост, който не е за това. Така стреляме, докато в картечницата има патрони. Има ли милиарди за изхарчване, ние ги изхарчваме, без да питаме”, каза икономистът. Според него думите „дефицит” и „актуализация” трябва да бъдат забранени в бюджетната политика.

„Аз съм против пипането на данъци. Дори предлагам при подходящи условия, например догодина, данък печалба и данък общ доход да паднат до 9%. Данъците са си добре и събираме горе-долу толкова, колкото трябва. Проблемът е в разходите”, категоричен е експертът. Според него трябва да бъдат ограничени високите държавни харчове.

Василев коментира и политическата ситуация у нас. "В днешно време разликите между партиите са сравнително малки, но личната омраза и невъзможност изобщо да седнат на една маса унищожават всичко". По думите му политическите формации, които са влезли в тройната коалиция преди години, са били с диаметрално различни виждания, но ги е обединил националният интерес. Бившият вицепремиер изрази надежда да бъде съставен редовен кабинет в рамките на 49-ото НС, като подчерта, че „по-добре е някакво правителство, отколкото никога никакво правителство”.

„Обикновено политиците остават в историята не с подобни глупости като „за пети път няма да правим правителство”, а с големите решения, големите реформи и цели, които са постигали”, каза Василев и допълни, че през последните две години никой в чужбина на взема България на сериозно заради политическата криза. Икономистът смята, че всички партии трябва да проявят повече диалогичност, както в този парламент го прави ИТН. „Моята най-голяма надежда е свързана с първия мандат”, призна той.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аман аман стига вече

    57 5 Отговор
    Абе стига сте вадили тия ндсв боклуци от нафталина, бе!
  • 2 Малкия крадлив мук

    53 5 Отговор
    Това гнусно същество е колкото дребно, толкова и вредно!

    Коментиран от #22

  • 3 аааа

    38 2 Отговор
    Николай Василев: По-добре е някакво крадене, отколкото никога никакво крадене. Надеждата ми е за ново крадене.
  • 4 Ааааа

    30 2 Отговор
    Без динени кори , другарино ! Хората вече внимават къде стъпват !

    Коментиран от #6

  • 5 Последния Софиянец

    25 3 Отговор
    Похода за мир и неутралитет стигна до БНТ.Кошлуков ще виси.

    Коментиран от #19

  • 6 Ако внимаваха

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ааааа":

    къде стъпват, мафиотските партии ГЕРБ, ПП и ДБ, нямаше да ги водят с лъжи като стадо и да си избират тези дето ще ги лъжат, крадат и продават!
  • 7 дон

    17 3 Отговор
    Нормално да си за герб. Вие от ДПС сте зад тях.
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    16 3 Отговор
    Цял живот вбг медии гледам физиономии на ортодокс комунисти и чедата им !Омръзна ми да ме учат и поучават от екрана.Нагледах се на и...отибг!
  • 9 Тази неработеща Конституция

    11 6 Отговор
    я измислиха милиционерите от ДС 1991г. !
  • 10 Никиту Василев - син на шефа

    11 8 Отговор
    на контраразузнаването на Черноморския флот по времето на комунизма се прави на уда/р/вен ! Ники - варненският кмет носещ руското име Портних съсипа Варна! Градът на Костадиновите русофили изостава с десетилетия спрямо Пловдив, Бургас и София ! Цари хаос и безхаберие. Това чака и Родината, ако се предаде на русофилите !
    Град се развива без "цялостна визия", провалени са "ключови проекти". Не се опазва културното наследство, бараки се ширят безразборно, върлува беззаконие. Тече презастрояване. На някакви инвестиционни намерения се помага, на други - подозрително не. Всеки нормален човек би си помислил, че кметът на този град е пълно бедствие. Не и според Иван Портних. В сряда варненският кмет най-спокойно разказа тия провали пред журналисти, хвърляйки вината върху главния архитект Виктор Бузев. Поиска оставката му, а в петък го уволни. Девет години те управляваха заедно! През тях нито за миг Портних не е изказвал публично недоволство от Бузев! Подминавал е или контраатакувал всяка обществена критика за визия, проекти, бараки!... И изведнъж се оказа, че това, от което хората негодуват, било истина - без да е виновен кметът, разбира се.

    Коментиран от #42

  • 11 Васил

    24 3 Отговор
    Николайчо ти си провален Боклук!
  • 12 Баце

    16 1 Отговор
    То щото до сега все някакви си правителства и някакви си случайници министри и депутати ни се стоварваха на главите та сега сме на този хал, включително и ти.
  • 13 А бе

    20 2 Отговор
    николайчо, мама, наакан си, избърши се мама !
  • 14 Помнещ

    20 0 Отговор
    Еех и ти и оня велчев во главе с така наречения цар колко ни закопахте, ама сега и ти пак се вреш да кусаш, малко ли ти е? Няма ли пак да рекламираш писаниците си, че никой не ще да те чете?

    Коментиран от #23

  • 15 ПСР

    6 6 Отговор
    Ах,Никиту....пак извадихте сянка от гардероба.
    За първи път от 20 години,съм съгласен с даже и него.
    Тьотя от МФ,зеленочорапная,е спретнала проекто-фиск,който точно трябва да се скъса и забрави.
  • 16 толкова тъп

    18 1 Отговор
    Този малък мук, където си мислеше, че ще стане премиер преди година...какво ни се прави пак на умен....да вземе да се скрие и мълчи най-добре.....
  • 17 бегаййй

    15 3 Отговор
    На славуца компромето за минпредседател, комунист до комуниста, крадец до крадеца. Още ли питате 30години минаха де са тези комунисти, ЕТО ГО още един от тях.
  • 18 обективен

    20 1 Отговор
    Тази шушумига е страшно злобна ,крадлива и лъжлива . Видяхме как ни смачкаха за 800 дни , и после боко ни довърши като държава и народ !
  • 19 гледай

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Да не скъсаш прашките от натягане и да ти се качат кайсийте в гърлото.
  • 20 Иван

    17 1 Отговор
    Абе откъде ги намирате тези специалисти довчера не му се чуваше гласа сега ходи по всички телевизии
  • 21 Име

    11 0 Отговор
    Не можем да оставим ГЕРБ отново - те са доста странни типове - за 12 години ни свалиха на последно място в Европа - имаме и туризъм и всичко - а сме най-бедните в Европа - нищо де.

    Не могат и - не искат - просто са странници в нощта.
  • 22 12345

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Малкия крадлив мук":

    С неговите бюджети и с НДСВ започнахме пропадане. този вместо да е в затвора с авера си Миленчо - дава ЪкЪл по тв-то.... Аман от нахални иззмаммници....
  • 23 2020

    13 3 Отговор

    До коментар #14 от "Помнещ":

    Този нали беше уникално ЮПи - защо не се върна в Лондон, а остана в България - ами защото в България може да се краде без наказания ...... а юпството му е като на Парапета хапвард-а....
  • 24 И аз...и аз...и аз ....

    4 0 Отговор
    И аз разбирам от бюджети
  • 25 егати и ментоража

    8 0 Отговор
    Дайте да се разберем , като ще ни ги навирате тия , вдигайте цензурата , наричана за благовидност приличие в изказа , те самите са обида и цинизъм за обществеността , та да си получат поне словесно заслуженото . Тоя дялан камък , министър по всичко , е всъщност пълен некадърник и посмешище . Въобще тук нямам предвид състоянието на проектобюджета , ама тоя отворко да ми се изцепва така ми идва в повече.
  • 26 Брад Бит

    10 0 Отговор
    ти много неша би направил, но никой не те кара да ги правиш. Така че седи си в дупката
  • 27 Анонимен

    12 0 Отговор
    България ще се оправи, когато започне якото рязане на държавната администрация. Докато това не започне да се случва, всичко друго са празни приказки.
  • 28 Нилолайчо, служебният кабинет

    1 3 Отговор
    Обявява, че без нови кредити не става, но го прави заради кирчо-кокорчовото предишно правителство и наложените от тях безумни харчове! Прави го с гузна съвест и чувство за вина, обявявайки, че така не бива! Като дойдат пак на власт ония мушмуроци, обаче, ако скъсат тоя бюджет, познай какъв ще е новият техен!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Боруна Лом

    5 1 Отговор
    МИШОК НЕЩАСТЕН
  • 31 хммм

    9 1 Отговор
    Гълъбите-комунисти се накендзаха.
  • 32 Да, бе

    8 1 Отговор
    И аз бих направил същото, само, че първо ще хвърля в коша това недораслото, очилато и крадливо нищожество...
  • 33 Име

    11 1 Отговор
    Но доходите са ни ниски - пък заплатките - на администрацията - високи.

    Ако има справедливост - то - трябва минимална на администрацията.
  • 34 Бамбука

    11 0 Отговор
    Лондонското сити загуби един от най-големите далавераджии, откакто той дойде да ни учи как да ни "оправи" за 800-тин дни. Опраскаха ни, две мнения няма и още е тук.
  • 35 дядото

    2 1 Отговор
    след толкова бих,би ли си го нпъх....... където трябва
  • 36 С кредити

    11 0 Отговор
    плащат надутите заплати на чиновниците. БГ отива на фалит, по-страшен от Виденовата зима
  • 37 Единствена алтернатива

    9 0 Отговор
    Въвеждане на прогресивен данък
  • 38 гост

    1 7 Отговор
    Вместо да пишете глупости, чуйте човека.

    Но тук предимно се пише от комсомолци, които следват партийната линия или платени тролчета.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 толупчо

    9 1 Отговор
    Малкия Мук - от теб по-отврати....елен е само бившия ти колега Милен Цигането.
  • 41 ХАРОН

    8 1 Отговор
    Да, да знаем! България на концесия! Юпи палячо!
  • 42 Барба Ганьос

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Никиту Василев - син на шефа":

    Е, какво да е момчето, стругар? Ако беше такъв нямаше и да чуем за него. Тука е така от 3 поколения- 60 години.
  • 43 Казуар

    5 0 Отговор
    Умник Василев, до там ли стигна да участваш в правителство на Чалгаря.
  • 44 ГЕРБ=БСП=ДПС

    8 0 Отговор
    "данък печалба и данък общ доход да паднат до 9%."

    Напротив би трябва са се вдигне данък печалба, да се въведе прогресивен сан к доход. Също и да се въведе 20% данък лукс за луксозни стоки, щато яхти скъпи автомобили, скъпи телефони...

    Ако ще се намалява някакъв данък, да намалят ДДС, от сегашните 20% на 15%.
  • 45 Малкия Мук

    5 1 Отговор
    Сърбахме ти попарата !Съвети от теб не щем !

    Коментиран от #46

  • 46 Даааа

    0 3 Отговор

    До коментар #45 от "Малкия Мук":

    Сърбал си от тоалетната ти.
  • 47 Малкият мук

    3 0 Отговор
    В коша заедно с теб
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Михаил

    3 0 Отговор
    Мики , видяхме те че за нищо не ставаш - разсипа 3 министерства , за 5 години. Рекорд!!!! Затова сега , по-добре си мълчи , никой не иска от теб акъл.Видяхме че при теб мозъка е доста дефицитен артикул.
  • 50 Напротив

    1 0 Отговор
    Проблемът не е в разходите, а в приходите! В това да се събират данъците от големите компании, които крият милиони! В спирането на кражбите!
    Николай Василев защитава интересите на големите фирми, защото той от там получава парите си!
    ПП защитават ингересите на средния и малък бизнес и работниците.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол