Last news in Fakti

25 Април, 2023 09:48 1 241 29

КНСБ бие тревога: Университетите са на червено

  • кнсб-
  • университет-
  • бюджет

16 милиона лева са нужни на БАН, 6 милиона лева трябват на НИМХ

КНСБ бие тревога: Университетите са на червено - 1
Снимка: БГНЕС

1% от БВП да отива за образование и да се спазват политиките в стратегията за висшето образование. За това настояват синдикатите. 134 милиона лева са нашите искания, каза пред БНТ проф. Лиляна Вълчева от КНСБ. В бюджета тези средства са намалени, 21 висши училища ще изпитат сериозни затруднения.

Червена лампа, по думите ѝ, свети за НСА, Лесотехнически университет и др. Търсят се резерви в буферите, както подчерта проф. Вълчева. Във висшето транспортно училище и висше строително училище са намалени заплатите.

Освен това се задълбочават неравенствата между ВУЗ-овете. Проблем пред тях е и довършването на ремонти заради поскъпването на строителните материали. Безпринципно е направен бюджетът на висшите училища, коментира Лиляна Вълчева, а е нужен ръст на заплатите в сектора.

16 милиона лева са нужни на БАН, 6 милиона лева трябват на НИМХ.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    17 5 Отговор
    И тая далавера ще фалира.То и какво ли образование може да има,когато се прави за пари?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Учат

    20 0 Отговор
    и заминават в чужбина , не виждащи никакви шансове за реализация ! А на някои им купуват тапии и без никакво учене , я колко такива депутати има !
  • 4 Терминал 2

    9 4 Отговор
    Науке се прави в университетите, а АБАН трябва да се закриеи, само харчи излишни пари. Ие позорно един професор да получава заплата, колкото или дори по-ниска от дваскал в килийно училище, както е сега.Повечето стягат куфарите за Терминал 2.
  • 5 150 години ще е така

    14 2 Отговор
    В България науката не се уважава. Уважават се таксиджиите, кръъчмарите, сутеньорите, кафеджиите, гумаджиите, контрабандистите. Така ще е още поне 150 години.
  • 6 Наздраве

    11 1 Отговор
    А студентите са на бело, абитуриентите на уиски и твърди дроги.
  • 7 гффг

    15 3 Отговор
    Трябва 50% от университетите да бъдат закрити. Населението е около 5 милиона. Демографски срив. Няма млади хора, няма кандидат- студенти, ама заплатите на ония вървят. Закривай!

    Коментиран от #9

  • 8 Кокорчо Кирев

    9 0 Отговор
    По бай Тошонво време един професор вземаше къъъм 600 лв, но тогава цените бяха други. И имаше малко професори- за цяла България около 200 души.Имаше и ВАК- ясно, общи критерии. Дойде Игнатов и прокара закона за некадъърниците и сега професори и доценти се произвеждат на килограм, затова и заплатите са крайно мизерни- професорът получава 2000лв, колкото касиерка в магазин.
  • 9 много чиновници

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "гффг":

    Заплатите вървят надолу. В един университет чиновниците са повече от преподавателите.

    Коментиран от #12

  • 10 Нешев

    13 4 Отговор
    Вече никой не иска да се занимава с наука, асистентът получава 1200лв, а учителят- 2200лв! Но асистентът трябва да знае поне два западни езика, да е написал статии, да учи студентите, да участва в семинари, да подпомага професора, да следи чуждата литература, да чете много, да подготвя монографии, стадуии, статии. А учителят му дреме, изкара си часа и отива в Плод-зеленчмук да си купува краставици , за да има мезе за ракията.Никаква наука няма да има в България.

    Коментиран от #15

  • 11 разруха

    6 2 Отговор
    След 10 години няма да има кой да преподава. Кой ще работи за 1500лв?
  • 12 гффг

    12 4 Отговор

    До коментар #9 от "много чиновници":

    Как ще ви вървят надолу заплатите? Повечето студенти са платено обучение. Къде отиват семестриалните такси?
    Чиновниците си ги назначавате самите вие в Университета. Нали сте автономни?! Никой не ви задължава да назначавате много чиновници. Всяка година ревете за пари, винаги покрай избори пак ревете за пари. Изобщо не сте за жалене. Учили сме във вашите университети, знаем и мисленето ви, и знанията ви, и отношението ви към хората, манталитета ви.

    Коментиран от #13

  • 13 Тумбев

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "гффг":

    Чиновниците ги назначават ректорите, които са партийно назначения

    Коментиран от #17

  • 14 Вечен студент

    9 3 Отговор
    А колко станаха таксите за следване? Това какво значи? 33 години никой ли не научи това, че някой ако ревне за още пари, те идват отнякъде, не се напечатват (ако е така, още по-лошо), някой трябва да плати неизлязлата сметка на еди кой си?! Бълват се всяка година завършили, но без приложение, във всеки град факултет по право най-вече или филиал, после сметките им били криви. За БАН да не говорим, сърбах им попарата и на тях, живите мъртви, да си заделят от парите, които печелят от проекти, а не да си слагат само и единствено добавки към заплатите от отпуснатите бюджети! Всеки иска да скубе отнякъде...
  • 15 гффг

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Нешев":

    Какво все се мерите с учителите? Нали автономност искахте, сами да колите и бесите? Защо чакате пари от държавата? Постоянно се конфронтирате с учители, продавачки и не знам си какви други работещи. Събирате семестриални такси по 2 пъти в годината. Учебници пишете и задължавате студентите да ви ги купуват, парите в пазвата ви. Всяка ваша публикация е заплатена. И допълнително лекции изнасяте, парите пак в пазвата. Не се наядохте. Заради вас Я. Такева с години лъжеше обществото, че имало глад за учители и накара студентите да записват педагогика с различна насоченост. Напразно ще учат тези деца 5 год, напразно 5 год. родителите ще харчат с хиляди левове и после- греда, няма ученици, няма училища.

    Коментиран от #16

  • 16 до: гффг

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "гффг":

    Какви лекции, бе човек? Знаеш ли колко плащат за една лекция- 6 лв.
  • 17 гффг

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тумбев":

    От време оно ректори, декани, професори и пр. са партийно назначени. Преди бяха хора на БКП, сега са хора на ГЕРБ. Винаги членуват в партията, която е на власт. И не обичат властта да се сменя, щото не знаят на кого да се кланят при промени. За облаги членуват, за да не ги махне някой от креслото. Конкуренция не обичат, промени не обичат, висшето образование в Бг е изключително консервативно, закостеняло и назадничаво.
  • 18 българин

    6 0 Отговор
    България е единствената страна която има толкова много висши учебни заведения на глава от населението. Не стига, че са много, но защо е недоходимо да се разкриват и толкова много филиали. Ние се топим като нация, кой ще учи в тези филиали. Че още от сега в институтите в някои специалности се приемат без приемни изпите кандидати с оценка 2,86. Пример СУ миналата година.
    А че средствата за висше образование, и въобще за образование са малко, това е държавен въпрос. Тези, които се пазарят днес за съставяне на правителство не мислят за това. Образованието им е последна грижа. Погледнете цялата образователна система, погледнете учебниците и тяхното съдържание. Ние сме на светлинни години вече и от третите страни в това отношение. Продължавайте да настоявате, дано се случи. Бъдете здрави.
  • 19 Наблюдател

    6 0 Отговор
    Ами намалете броя на университетите. По времето на социализма, имаше 6 университета. Сега 106..., е не става така.
  • 20 Минева

    4 4 Отговор
    Тия мухъли професори от соца, а и наплодените нови професори и доценти са все " на червено"

    Коментиран от #21, #27

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 истина

    4 0 Отговор
    Допускате коментари с обиди, а триете други, които казват истината. Браво, другари, добре сте овладели пропагандата и агитацията на др. Балев и др. Лилов
  • 23 Хххххххххх

    6 1 Отговор
    Направихте висшето образование да бъде безсмислено, раздухте ненужно администрацията им, студентите са дойни крави за университетите. Накарахте да се гледа на висшето на насмешка, хората се отеглиха да учат и сега ревете че сте на червено.
    Така ви се пада.

    Коментиран от #28

  • 24 .,.

    2 0 Отговор
    Те си купиха комунистите дипломи на децата си и днес реват бащите им, внуци пораснали и т. н. В града, в провинциите си ги купиха. Да удрят, но може да се явят и да вудим, кой повече пизнания ще има с отлипните им дипломи, от селата университет хихи. Всичко е ген. Удряха, обиждахте ги и искате просперитет да има в Бг, с келев народ и ограничен, бойче нищо не става, не ви ли идва отвътре дадена професия по ок би било да не я упражнявате, но при тая безработица използвахте пролуки и без дипломи бяхте в НС. 77 г едно и също ни набивате и едни и същи по разни телевизии, колко се радваха и демократи и тати му бил доктор, а мама писателка или учителка тор. Ухи хихи. Прости народ слаба държава, извинете ни, ако греша. Спечелиха, но с кои гласове бре Борисов, Меди и Славчо. С кои, как да кажете, като мвр на бонев е ваше, все от дс комунистите, а бе изнасилено 13 г на село именно от тях и нямат деца, омъжи се и да спра, че яд ме хваща, бил прокурор някой си, а не казвате вие комунистите в кишето като вашите бащи ги натискаха и целуваха в системата, добре, че младите мацки не поддаваха.
  • 25 щурецъ

    2 0 Отговор
    Суафчо Босоногов Дънков нали си взе тапията за вишото? На червено е ИТ.Н.,но Пак влезе на обучение в НС. Там депутатите им ще са на розово с 6000 лева заплати.
  • 26 Хахаха

    2 0 Отговор
    Стига с бг диплими. 21 век сме, всичко се променя, то простите и ни сме, но ни го казват, само дето учи задочно, банки всичко ще е без служители, касиери и земята ще е с роботи. Рекилтата ще се събира, а и на запад е така. Спечелиха преди 20 г, че завършиха задочно обучение и са дали общо 2 хил, а други 60000 лева на вятъра в свободните университети. Излишни пари. Борисов е от старото поколение, а младите искат за една нощ да имат милиони, нямам предвид пп, по принцип. Или много умен, завършил на запад или сам да се оправяш живота, ако не можеш съгласяваш се пазач, стига и там да ви огрее, защото и там Борисов е. Навсякъде търсен навсякъде е приет Борисов, от Доган, туркие, нинова, енп, римимохамеданикатърибулгариотдсердоганя
  • 27 Наблюдател

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "Минева":

    Професорите от соца Минева, са на ниво. Тогава не се купуваха дипломи и ти скъсваха зад..ка от учене. Нашата образователна система бе копирана на ЗАПАД включително и в САЩ.
  • 28 Енгелс

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Хххххххххх":

    При капитализма е така.
  • 29 Пенсионер

    5 0 Отговор
    Да ги съкратят. Най много 4, 5 не повече.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове