Last news in Fakti

25 Април, 2023 18:31 1 843 9

Международен форум в София обсъди сигурността в Черно море

  • чрноморски регион-
  • форум

Това е регион, в който Русия е създала редица замразени конфликти, каза адмирал Стюарт Мънч, командир на Военноморските сили на САЩ в Европа и Африка и командващ на Съюзното компонентно командване на НАТО в Неапол

Международен форум в София обсъди сигурността в Черно море - 1

Сигурността в Черноморския регион обсъдиха представители на военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция, Украйна, Франция, Великобритания, САЩ и на командванията на НАТО на второто издание на Черноморския форум днес в София. Основната тема на организираното от българските ВМС и Съюзното компонентно командване на НАТО в Неапол (JFC) събитие е морската сигурност в период на текущ въоръжен конфликт и възможностите за решаване на възникващите предизвикателства и проблеми.

„Развитието на процесите в Черноморския регион е ключово за евроатлантическата зона. Ние винаги сме вярвали, че сигурността в Черно море е възможна само с колективните усилия на НАТО и Европейския съюз и целенасочено допринасяме към тези усилия“. Това каза заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска в приветствието си към участниците във форума. Тя подчерта, че все повече се оценява значението на Черноморския регион за сигурността и се поставя фокус върху него, включително и в стратегическите концепции на Алианса и ЕС. „Инвестициите и просперитета следват сигурността. Затова повишаването на политическата ангажираност и засилването на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната е важен елемент на една бъдеща национална стратегия. За справяне с предизвикателствата поставяме акцент върху модернизацията на отбранителните способности и оперативната съвместимост, включително повишаване на капацитета за защита срещу морски заплахи и за подкрепа на свободата на корабоплаването и търговията“, каза още заместник-министър Генчовска.

„Само чрез увеличаване на сътрудничеството и партньорството между всички заинтересовани страни можем да се справим ефективно с предизвикателствата и да гарантираме сигурността и стабилността на Черноморския регион за следващите поколения“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той също акцентира върху стремежа на страната ни да издигне ролята на сигурността на Черноморския регион в дневния ред на НАТО и ЕС. „Ние подкрепяме засилването на ангажимента на НАТО, водени от разбирането, че източният фланг на Алианса и Черноморският регион са важен сегмент от сигурността на евроатлантическото пространство“, каза адмирал Ефтимов.

„Непосредствена заплаха за България в настоящия момент няма, но има потенциални заплахи. Трябва да работим заедно и да направим така, че конфликтът да не се разпространи“, категоричен бе той. Адмирал Ефтимов подчерта, че националните ни способности за наблюдение и ситуационна осведоменост са в общия контекст на Алианса и страната ни разчита на тази надеждна система. Началникът на отбраната припомни, че България е предложила да приеме координационната функция за Черно море на своя територия чрез създаването на регионален координационен Център на НАТО на база на вече съществуващия военноморски координационен елемент в рамките на българските ВМС.

„Целите на форума са да обсъдим сигурността в Черноморския регион, да намерим пътища за решаване на сложните проблеми и да подобрим нашето взаимодействие“, каза командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Той изрази увереност, че дискусиите ще подобрят сътрудничеството между черноморските държави и нашите стратегически съюзници и партньори в региона. Двата панела на форума: „Морска сигурност по време на активен конфликт“ и „Морско сътрудничество в Черно море – настоящи усилия и бъдещи възможности“ включват теми като енергийната сигурност в Черно море и защитата на търговското корабоплаване по време на конфликт.

„Сигурността в Черноморския регион е глобална сигурност. Черно море е регион, в който Русия е създала редица замразени конфликти“, подчерта адмирал Стюарт Мънч, командир на Военноморските сили на САЩ в Европа и Африка и командващ на Съюзното компонентно командване на НАТО в Неапол (JFC). Той акцентира върху значението на Черноморския регион както за развитието на търговията и превоза на стоки, така и като източна граница на евроатлантическото пространство. „Затова сме тук – да работим заедно за защита на всеки един съюзник от НАТО, посредством колективни действия и сътрудничество“, каза адмирал Мънч. Той благодари на България за организирането на форума и за създаването на черноморски координационен център. „В качеството си на командир на обединените сили на Алианса за Европа благодаря на българските военноморски сили за тяхната ангажираност с проблемите на сигурността в Черноморския регион“, подчерта адмирал Мънч.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопо

    1 4 Отговор
    Браво!

    Коментиран от #7

  • 2 реалист

    7 0 Отговор
    Информирайте се с Проектозакона на САЩ за Черно море и вижте как тези демократи искат да ни довършат.
  • 3 реалист

    5 1 Отговор
    И нека да се простим с туризма.
  • 4 Плашимир

    0 0 Отговор
    Тука, на пристана на жълтите павета.
  • 5 Българските турци

    5 0 Отговор
    Това че Румъния, България и Турция са в НАТО не значи ,че и Черно море е в НАТО или ще бъде в НАТО !!! Черно море и проливите към него са под опеката на международни закони и споразумения , които категорично забраняват присъствие над определено време на всякакви чужди военни плавателни съдове ! Черно море е море на страните които имат бегове на него !!!
  • 6 Българските турци

    5 0 Отговор
    Гърция какво общо има с Черно море , че има представители във форума , че чак дори и ще се изказват ?!.. Как една море може да е "зона от жизненоважно стратегическо значение за САЩ ", когато е на 10 000 км от там ?!...
  • 7 Защо

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шопо":

    Какво му е бравото? Позволяваме франция, сащ и англия да се разпореждат на челноморе и да го направят фронт срещу русия. Тези държави нямат място на чужда територия. Защо нашите се държат като слуги ве?
  • 8 Баш софиянец

    2 0 Отговор
    Ахааа още ни са приели закона в щатите и вече го прилагат! Черно море си е много сигурно, ако няма американци в него и покрай него. И НЕ ПОДКРЕПЯМЕ "политическата ангажираност " и " поставяне на фокус на стратегическите цели на алианса". НЕ ПОДКРЕПЯМЕ. В неделя страната беше залята от хора, които не подкрепят, те се правят че ги няма. НЕ ПОДКРЕПЯМЕ НАТО ЗА ЧЕРНО МОРЕ!
  • 9 Дернев

    3 0 Отговор
    Тези, усмихнатите, не знаят за какво говорят. Освен американеца и британеца, може би, защото и те са пионки. За мир в Европа и Черно море може да се говори без НАТО, но не и без Русия. НАТО вън от Европа. Мирът ще сигоосигуримние европейците като изградим Европа заевропейците.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове