Last news in Fakti

25 Април, 2023 23:26 1 308 23

Печалбата на банките през 2022 година е 2,1 млрд. лв. или с 54,6 % повече спрямо 2021 година

  • банки-
  • лихви-
  • депозити

Анализът на БНБ отчита увеличение на нетния доход от такси и комисиони спрямо края на 2021 г. със 185 млн. лв. (14,9 процента), който в края на декември м.г. достига 1,4 млрд. лв.

Печалбата на банките през 2022 година е 2,1 млрд. лв. или с 54,6 % повече спрямо 2021 година - 1

Активите на банковата система са нарастнали с 6,5 млрд. лв. или 4,4 процента през четвъртото тримесечие на 2022 г. и в края на годината възлизат на 155,4 млрд. лв.съобщи БТА като се позова на тримесечното издание "Банките в България" на управление "Банков надзор" на БНБ, публикувано на интернет страницата на централната банка.

Анализът обхваща състоянието на банковата система през изминалото тримесечие, надзорни регулации и баланси и отчети за доходите по групи банки и за отделните банки в страната.

Данните показват, че през периода октомври-декември м.г. ръстът на кредитите и авансите формира близо половината от прираста на активите на банковия сектор.

Пазарният дял на петте най-значими банкови институции (съгласно критериите на Европейската централна банка) в края на декември съставлява 67,0 процента от активите на банковата система, а този на по-малко значимите институции - 29,6 процента.

Според анализа спрямо края на септември м.г. общият размер на брутните кредити и аванси се увеличава с 3,1 млрд. лв. (3,4 процента) до 96,1 млрд. лв. В тяхната структура вземанията от кредитни институции през тримесечието се повишават с 1,0 млрд. лв., или 11,2 процента, до 10,1 млрд. лв.

През периода кредитите за нефинансови предприятия са се увеличили с 1,1 млрд. лв. или 2,5 процента, за домакинствата - с 803 млн. лв. (2,4 процента), а за други финансови предприятия - с 230 млн. лв. (3,8 процента), показват данните. Намаление отбелязват кредитите за сектор "държавно управление" - с 24 млн. лв. или 2,5 процента.

Не са настъпили съществени промени във валутната структура на кредитите и авансите и в края на декември м. г. делът на вземанията в левове е 63,2 процента, а в евро - 33,3 процента. Делът на кредитите и авансите в други валути в края на периода е 3,5 процента (при 3,8 процента към 30 септември 2022 г.), показват данните.

Депозитите в банковата система са се увеличили с 5,9 млрд. лв. (4,6 процента) до 134,1 млрд. лв. през периода октомври - декември 2022 г., отчитат от БНБ. През тримесечието най-съществено нарастват депозитите на домакинствата - с 3,0 млрд. лв. или 4,2 процента. Увеличението на депозитите на нефинансови предприятия е с 1,4 млрд. лв. (3,2 процента), а при "други финансови предприятия" - със 733 млн. лв. (18,4 процента). Растеж се отчита също при депозитите на кредитни институции - с 496 млн. лв. или 6,7 процента, както и на сектор "държавно управление" - с 361 млн. лв. или 9,8 процента.

През периода във валутната структура на депозитите делът в левове нараства от 59,2 процента до 60,4 процента в края на декември миналата година, а този в евро се понижава от 33,0 процента до 32,8 процента. През тримесечието делът на средствата в други валути намалява от 7,7 процента до 6,8 процента, показват данните.

Към 31 декември 2022 г. печалбата на банковата система възлиза на 2,1 млрд. лв., със 733 млн. лв. (54,6 процента) повече спрямо отчетената за дванайсетте месеца на 2021 г., показват още данните.

Общият нетен оперативен доход на банковата система достига 5,3 млрд. лв. в края на миналата година, като нараства със 755 млн. лв. (16,7 процента) спрямо отчетения за 2021 г. Основен фактор за увеличението е по-високият нетен лихвен доход в резултат на нарасналото кредитиране през периода. За наблюдавания растеж допринасят също нетният доход от такси и комисиони, както и другите нетни доходи.

Спрямо 31 декември 2021 г. нетният лихвен доход се увеличава с 467 млн. лв. (16,9 процента) до 3,2 млрд. лв., а делът му в структурата на нетния оперативен доход възлиза на 61,0 процента в края на декември 2022 г., показват данните. За същия период под влияние на растежа на лихвоносните активи приходите от лихви се повишават с 586 млн. лв. (19,2 процента) до 3,6 млрд. лв., а разходите за лихви нарастват със 119 млн. лв. (41,9 процента) до 405 млн. лв.

Анализът отчита увеличение на нетния доход от такси и комисиони спрямо края на 2021 г. със 185 млн. лв. (14,9 процента), който в края на декември м.г. достига 1,4 млрд. лв., с 27,0 процента дял в нетния оперативен доход. Има увеличение на годишна база на другите нетни доходи със 102 млн. лв. (36,6 процента) до 379 млн. лв. В края на 2022 г. нетният доход от финансови инструменти възлиза на 252 млн. лв., при 250 млн. лв. дванайсет месеца по-рано.

Ликвидната позиция на банковия сектор остава стабилна, като депозитната маса продължава да нараства с високи темпове, се посочва още в анализа. Нивата на съотношението на ликвидно покритие и съотношението на нетното стабилно финансиране са значително над регулаторните изисквания. Независимо от това, кредитните институции следва да управляват ликвидността си в съответствие с високата степен на несигурност и вероятността от изменения в обема и структурата на депозитите, породени от неблагоприятни промени във финансовото състояние на предприятията и домакинствата, се отбелязва в документа.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясно

    38 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето. Тя кризата само за бедните. Сития на гладния не вярва.

    Коментиран от #13

  • 2 Смучат населението

    35 0 Отговор
    В България банките са заложни къщи.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 колабс

    25 0 Отговор
    Нормално, като си вдигат едностранно лихвите по кредитите ще са на плюс дори и в криза. Поне докато хората вадят пари да им плащат - като хората свършат парите ще се затрупат с вещи и къщи и от банки ще се превърнат в търговци на едро с недвижими и движими имоти, лошото е че няма да има кой да им ги купи - тогава ще фалира банковата система но това ще е последно това важи и за мобилните оператори. Първи ще го отнесат обикновените работещи хора
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кражбата върви с пълна сила!

    30 0 Отговор
    Поредното ограбване от банките с любезното съдействие на правителството!
  • 11 Наивник на средна възраст

    14 1 Отговор
    Капитализмът не е социално оринетиран строй.В него е експлоатиран обикновеният човек - новият икономически роб.Така е след съсипването от великите водачи на нацията(книги писали за себе си)на селско стопанство, индустрия и т.н. с една едничка цел - забогатяването на неколцина на гърба на мнозинството,Лошо било при социализма,те сега ще видите какво ще е при капитализма.Само лозунги,фалшив морал и липсва на такива цености. Така и не разбраха лакомниците,че другата страна на бедността,на която обричат народа си,не е богатството,а справедливостта.Но,както казват,бедата не е в това,че лошите успяват,а е в това,че добрите ги оставят да спечелят"Всичко омръзва, парите – никога!"Това е движещото мото на нашите управляващи..."Докато болният е в съзнание, все още има надежда"...
  • 12 Дедо Пене

    21 0 Отговор
    ЗАЩО БАНКИТЕ ПОВИШАВАТ ЛИХВИТЕ ПО КРЕДИТИТЕ, А ДЕПОЗИТИТЕ СТОЯТ НА 0%? ДРАГИ БЪЛГАРИ, ИЗТЕГЛЕТЕ СИ ДЕПОЗИТИТЕ за 1 месец И ЩЕ ВИДИМ КОЛКО СА СТАБИЛНИ БАНКОВИТЕ КРАДЦИ!!!
  • 13 Експерт

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ясно":

    Като фалират банките, ще фалират и милионери те-депозантите над 196хил.лв=100хил.€!При фалита на КТБ имаше самоубийства!!!
  • 14 Такси

    23 0 Отговор
    Западните банки дават по 300-500 долара при откриване на сметка или 50000 км летене безплатно. Нашите взимат 5 лева за откриване и многобройни такси. Нашите банки са с чужди собственици и печелят от нетипични за банките такси и дейности. Ограбват народа.
  • 15 плюс минус

    20 0 Отговор
    Банките тук са кожодери за обикновения вложител.
    Но явно законите ни са в интерес само на банките.
  • 16 Защо

    17 1 Отговор
    Легалните крадци си вдигат лихвите, щом са на печалба?
  • 17 Редник

    15 1 Отговор
    Западняците богатеят на гърба на българина. То да са само банките.. А има хора, които още вярват в западната демокрация. Не господа, това е експлоатация и фактите са красноречиви.
  • 18 левче

    7 0 Отговор
    даги обложат с данък свръх печалба
  • 19 резервист

    5 0 Отговор
    Това е глобалният проблем на съвременния модел на икономическо развитие - банковата система. По-точно монетарната система. Всичко се измерва в пари. Печатат се пари без контрол. Дори се появиха измислени парични единици. Какво да говорим за тъй наречените деривати(нещо като търговия на зелено). Зад тях обаче няма съответното материално производство. От какво точно спечелиха банките в България толкова много? Какви нови проекти финансираха? И все ревът, че малко печелят. Като е така защо не се откажат?
  • 20 канибал

    6 0 Отговор
    мръсни лихвари, иматите окрадохте на хората
  • 21 Хампарцумян

    5 0 Отговор
    Вземете от банките и свалете инфлацията !
  • 22 Любо

    9 0 Отговор
    ТОВА,НЕ ИМ ПРЕЧИ,ДА ВДИГАТ ОЩЕ,И ОЩЕ:ТАКСИ,КОМИСИОНИ!
    ВСЪЩНОСТ,ТОВА Е-ОРГАНИЗИРАН ГРАБЕЖ,ОТ:ПОЛИТИЦИ(НА ХРАНИЛКА),И-ЛИХВАРИ!!!
    ПОЛИТИЦИТЕ ОГРАНИЧАВАТ(СКОРО ЩЕ ЗАБРАНЯТ)-КЕШОВИ РАЗПЛАЩАНИЯ,А-ЛИХВАРИТЕ НИ ОГРАБВАТ С-ТАКСИ!
    СМЕТНЕТЕ,ЧЕ ТОВА Е-ОБЯВЕНАТА ПЕЧАЛБА,СЛЕД ВСИЧКИ-СЧЕТОВОДНИ ТРИКОВЕ!
    РЕАЛНО ИЗЕМВАТ,НАД-ДЕСЕТ МИЛИАРДА-ГОДИШНО!
    БЪЛГАРИЯ Е ДЪРЖАВАТА,С НАЙ-ВИСОКИ БАНКОВИ ТАКСИ,В СВЕТА!
    В ПЪТИ ПО-ВИСОКИ!
    ИСТИНСКА-КОЛОНИЯ!
  • 23 Мнение

    3 0 Отговор
    Радвам се, че досега не ми се е налагало да ползвам кредити. За жалост не мога да избегна напълно услугите на банките, но пък при всяка възможност ги заобикалам, като ползвам безплатните услиги на новите финтех.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове