Last news in Fakti

26 Април, 2023 16:03 1 938 25

БНБ прие нови мерки за забавяне на кредитната активност на банките и вдигане на лихвите

  • бнб-
  • кредитен риск

Процентът на задължителните минимални резерви по привлечените от банките средства от нерезиденти се увеличава от 5 на 10 процента, реши УС на Централната банка

БНБ прие нови мерки за забавяне на кредитната активност на банките и вдигане на лихвите - 1

Текущите макроикономически развития се характеризират с ускорени темпове на нарастване на потребителските цени, висок растеж на заплатите в частния сектор, силно потребителско търсене и запазващ се висок растеж на кредита за домакинствата. Това се казва в анализ, направен днес на заседание на Управителния съвет на БНБ.

Продължаването на тези тенденции създава потенциални рискове по отношение на устойчивостта на банковата система и по отношение на изпълнението на основната цел на БНБ за поддържане на ценова стабилност. В условията на значителен приток на привлечени ресурси в банковата система, висока ликвидност и конкуренция в банковия сектор се наблюдава слаба и бавна трансмисия от повишаването на основните лихвени проценти в еврозоната към лихвените проценти по депозитите и кредитите в България.

При отчитане на бавната и слаба степен на пренасяне на промените в паричната политика на Европейската централна банка и на ограничените ефекти от предприетите от БНБ увеличения на антицикличния капиталов буфер върху кредитната активност, повишаването на задължителните минимални резерви има за цел затягане на монетарните условия в страната.

Мярката ще изтегли част от текущата свръхликвидност в банковата система и ще допринесе за намаляване на свободните ресурси, с които банките могат да кредитират, създавайки стимули за по-бързо и значително пренасяне на повишените лихвени проценти на паричната политика в еврозоната в цената на кредитите.

Забавянето на кредитната активност би спомогнало за постепенно намаляване на темповете на инфлацията чрез влиянието върху потреблението финансирано със заемни средства. В допълнение, понижаването на темповете на растеж на кредита ще допринесе за намаляване на кредитния риск в банковата система.

Ето защо Управителният съвет на Българската народна банка прие промени в Наредба № 21 за задължителните минимални резерви, които банките поддържат при Българската народна банка. Промените включват:

1. Считано от 1 юни 2023 г. процентът на задължителните минимални резерви по привлечените от банките средства от нерезиденти се увеличава от 5 на 10 процента.

2. Считано от 1 юли 2023 г. процентът на задължителните минимални резерви по привлечените от банките средства от резиденти и от нерезиденти се увеличава от 10 на 12 процента.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селтик

    29 6 Отговор
    Абре ма що стана брееее....нал Русията щела да фалира пък още една американска банка фалира с 93%с спад на акциите.А за пуделите на сащ като бЪлгария не искам и да мисля.
  • 2 Май сами

    21 1 Отговор
    си произвеждаме криза в родното БГ!
  • 3 Българин

    23 1 Отговор
    А една американска банка днес се срина

    Коментиран от #7

  • 4 Сатана Z

    23 0 Отговор
    Казано с думи прости : галопиращата инфлация изисква адекватни мерки,защото опашките по тротоарите пред банките са на хоризонта.

    Коментиран от #13

  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 7 Отговор
    Такива термини....като Гърди си с рози накичи,.......ното да не личи...какво стана с 12тата партия на руския шахматист....издържаха ли му нервите ,или както обикновенно ....да не е загубил и резултатът да е 6:6.......Биткойна пада ли???
  • 6 Нещастни боклуци

    15 2 Отговор
    БНБ на кладата, ниски ни били лихвите, трябва да сме в хармония с Еврофедросите. Е прекрасна логика, дигамето на МРЗ си е класически инструмент, ма като единствените ти доводи са висок доход в частния сектор и ниски лихви, за да увеличиш лихвения процент, то си за бесилка. Народна банка надупена към САЩ!!!
  • 7 На бай джо не му пука

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Браво друга да я последва
  • 8 Хм мммм

    6 0 Отговор
    Процентът на задължителните минимални резерви по привлечените от банките средства от нерезиденти се увеличава от 5 на 10 процента, реши УС на Централната банка........че те и сега май бяха толкова !
  • 9 "средства от нерезиденти"

    4 0 Отговор
    Какво е това ?
  • 10 Исторически парк

    11 1 Отговор
    Ей сега се пукна имотният балон 😉
  • 11 Вместо да ги обложат с

    15 0 Отговор
    Данък свръх печалба, те взеха че блокираха привлечените средства. А печалбата на банките е над 1,5 милиарда за година. ...... Пълен абсурд.
  • 12 Превод

    20 0 Отговор
    Ще оберем балъците, които са нагрухаха с евтини кредити.
    Инфлацията им взе 50% от спестяванията. Сега с лихвите ще им вземем останалите 50%
  • 13 Анонимен

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Галопиращата инфлация ще стане на дефлация и тогава ще видите кон боб яде ли. Есента ни очаква нова 2008 година.

    Коментиран от #25

  • 14 Ми даааааа

    12 0 Отговор
    На "нерезидентите" може и 90% да блокираме. На тези от САЩ 100%
  • 15 Фонд война

    11 1 Отговор
    Трябва да се пълни !
  • 16 Експерт

    10 0 Отговор
    ТОВА СА ПАЛИАТИВНИ МЕРКИ И С ДВЕ ДУМИ- ГОЛЕМИ ГЛУПОСТИ! БАНКИТЕ ИМАТ 0% на лихвата по депозити,а вдигат лихвите по кредити...НАГЛОСТ, КОЯТО НЯМА НИКОЯ БАНКА В СВЕТА! ПЕЧАЛБИТЕ НА БАНКИТЕ ЗА 2022г. СА 200,% СПРЯМО 2021г !!!
  • 17 Нали помните как

    4 0 Отговор
    Държавата как "купи" 19% от ПИБ за 140 млн. лв.????? Някой отчет да е дал за финансовият резултат от сделката ?
  • 18 Махленска клюкарка

    2 0 Отговор
    Все едно гогле транслаторът е писал тази префърцунена статия. Мислят, че така изглеждат по-умни: “…слаба и бавна ТРАНСМИСИЯ от повишаване на основните……”
  • 19 Пълно менте са ни

    5 0 Отговор
    Банките !
  • 20 Чичак

    2 0 Отговор
    А да питам , задължителните минимални резерви, които банките поддържат в Българската народна банка, как се ползват ? За кого работят тези пари ?
  • 21 Ми даааааа

    2 1 Отговор
    Даже трябва 50% да са задължителните минимални резерви...... Даже 60%
  • 22 Чичак

    2 0 Отговор
    МЗР в България представляват на практика данък върху депозитната база, тъй като не се заплащат лихви по тях и по тази причина оскъпяват привлечения чрез депозити ресурс. Това повишение на "данъка" може да стимулира банките да понижат лихвените проценти по депозитите, което от своя страна ще намали привлекателността им като инструмент за спестяване. Ефектът върху общите спестявания в икономиката трудно може да се предвиди, но би могъл да бъде негативен, като е по-вероятно да се получи прехвърлянето на спестените средства извън банковата система.
  • 23 Баце

    4 0 Отговор
    Обичам неолибералният капитализъм. Върхушката си измисля правила и регулации на още по-измислена статистика за аргумент и го на б ива на народонаселението, както, когато и колкото си иска, на което му е вменено, че живее в най-хуманитарния строй, демократично и свободно.
    Оруел е дилетант.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Сатана Z

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Анонимен":

    Предполагам, разбираш,че никой няма намерение да връща кредити,сякаш вдигането на лихвите ще ги спре .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове