Last news in Fakti

30 Април, 2023 08:27 2 261 25

7700 печки на дърва вече няма да замърсяват въздуха в София

  • печки-
  • мръсен въздух

Столична община подмени с европейско финансиране старите отоплителни уреди на 5000 домакинства с нови и екологични

7700 печки на дърва вече няма да замърсяват въздуха в София - 1

Общо 5000 домакинства в София са подменили старите си отоплителни уреди с нови и екологични по програмите на Столичната община с европейско финансиране. Подменени са над 7700 отоплителни уреда, съобщи за БТА заместник-кметът по екология на София Десислава Билева.

Към настоящия момент по Оперативната програма "Околна среда" (2014-2020) са подадени 9 480 заявления, сключени са над 8 000 договора. Нашият таргет е 9400, тоест броят, който гоним като индикатор на база заявления, е постигнат, заяви Билева.

По-рано тази седмица служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова обяви, че от 24 април процедурата "За по-чист въздух" по ОП "Околна среда" (ОПОС) (2021-2027) е отворена за кандидатстване за общините. Могат да се възползват от финансиране 21 общини, в които се наблюдава проблем с качеството на атмосферния въздух. Предвиденият по процедурата паричен ресурс е 610 млн. лв., като най-много средства ще бъдат насочени към Столичната община. Около 85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, ще имат възможност да получат безвъзмездно нови екологично ефективни уреди.

По този повод зам.-кметът Билева припомни, че Столичната община вече е бенефициент по ОП "Околна среда" (2014-2020 г.) и изпълнява проект за безплатна подмяна на отоплителни уреди на домакинства. По думите на зам.-кмета, тъй като този програмен период приключи, ЕК дава възможност на общините, в които има проблеми с качеството на въздуха, да се възползват от мерките по новата оперативна програма. "Тоест ние сме потенциален бенефициент по тази програма, като бюджетът за Столичната община възлиза на 73 805 133 лева", съобщи Билева. Тя поясни, че става въпрос за приоритетна ос 5 по новата програма „Въздух“. Столичната община е в обща покана заедно с Благоевград и Перник от Югозападния район за планиране. Срокът за кандидатстване на общините пред управляващия орган е 24 октомври 2023 г. Столичната община вече започна подготовката, наели сме социологическа агенция, която да направи проучване за нагласите на домакинствата, в процедура сме за избор на фирма, която да подготви апликационната форма, информира Десислава Билева.

Тя каза, че по данни на Националния статистически институт (НСИ) от 2011 г. над 50 хиляди домакинства в София се отопляват на твърдо гориво. От Столичната община очакват нови, актуални данни на НСИ, за да се направи преценка за домакинствата, които все още ползват дърва и въглища за отопление. По действащия проект ние ще сменим уредите на над 9 400 домакинства плюс програма LIFE на ЕС, по която се надяваме да сменим уредите на над 4 000 домакинства. По новата оперативна програма се стремим да обхванем всички останали домакинства, каза Билева. Тя изрази съжаление, че заради кризите и покачването на цените на енергоносителите, хора, подали заявление за поставяне на уреди на пелети и на газ, се демотивираха. "Повишаването на цените им повлия шоково и хората започнаха да пишат откази", посочи Билева и каза, че домакинствата се преориентират основно към отопление с климатици.

Най-много отоплителни уреди по програмите на Столичната община са монтирани в райони с население, живущо в еднофамилни къщи, като "Кремиковци“, "Нови Искър", "Панчарево", "Банкя", "Подуяне", "Слатина", информира зам.-кметът. Тя каза, че проблемът с чистотата на въздуха е основно през зимата, въпреки че Столичната община за четвърта поредна година е в нормите на нива на фини прахови частици. Обичайно през зимата най-много сигнали за нерегламентирано изгаряне на отпадъци са за кварталите "Факултета" и "Христо Ботев". Нашата цел е да сменим там отоплителните уреди, заяви Билева.

Всички домакинства на територията на Столичната община, които се отопляват на дърва и въглища и са собственици на имотите, в които живеят, могат да кандидатстват за напълно безплатна подмяна на отоплителните им уреди по програма "Околна среда", припомнят от Столичната община. Те могат да избират между до три климатика, топловъздушни пелетни камини, камини на пелети с водна риза, или пелетни котли, както и котли на газ или до три газови конвектора. Уредите са с различни мощности, според обема и кубатурата, която ще се отоплява в жилището. Домакинствата, избрали да получат нови котли на пелети или газ, както и камини на пелети с водна риза, могат да заявят и до три радиатора с различни размери. Граждани, които желаят да се отопляват на централно отопление, получават до три радиатора на имот.

Домакинства от кварталите "Абдовица", "Димитър Миленков", "Филиповци", "Требич", "Обеля", в.з. "Малинова долина" и селата: Волуяк, Мрамор, Чепинци, Негован, Световрачене, Кубратово, Бусманци, Казичене, Кривина, Владая и Мърчаево могат да кандидатстват по програмата LIFE на Европейския съюз. Те могат да избират уреди на пелети, природен газ, а от януари 2023 г. се приемат и заявления за климатици, посочват още от Столичната община.

Безплатната подмяна на печките на дърва и въглища е част от мерките на Столичната община за намаляване на фините прахови частици и се финансира със средства от оперативна програма „Околна среда" и програма LIFE на Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смешни сме

    37 1 Отговор
    На гол и гладен тумбак -чифте пищови !!
  • 2 БНА-редник

    21 4 Отговор
    Вече били готови мечтите на гугутка-фатмакерията на въздухара кармазъ-фатмак до 2032?! До тогава я ги има Б-ия, НАТО и ЕС, я не! Има ли в мечтите премахване ранното пенсиониране и спиране на 20-те брутни заплатити накуп за карамазъ-фатмаците с приравняването им в облагите и привилегиите до обикновенни държавни чиновници с обикновенни заплати и пенсии?!
  • 3 9689

    24 5 Отговор
    Защо само в София?Другите от провинцията да се тровят.

    Коментиран от #5, #11

  • 4 препис

    9 6 Отговор
    Всеки иска бързи резултати, но тялото не функционира по този начин.
    Метаболизмът ще забавя ход, когато отслабваме. Това се случва, защото с намаляване на килограмите, енергията, която ни е нужна за функциониране, също намалява. Хормоните, които задвижват апетита обаче може да не променят своята работа толкова бързо. Затова е трудно да задържим теглото си в рамките на нормалното.
    Организмът просто има нужда от време, за да стигне до желаните килограми.
    Бързото отслабване не е решение на затлъстяването, а гладуването може да предизвика сериозни здравословни проблеми и появата на йо-йо ефект.
  • 5 Валерко

    22 2 Отговор

    До коментар #3 от "9689":

    Защото София е печелила няколко пъти призя за най-мръсен град най-вероятно
  • 6 И ще плащат 5 пъти повече

    32 1 Отговор
    200 лв дърва 1000 лв пелети

    Коментиран от #12, #15

  • 7 цербер

    8 3 Отговор
    зам.-кметицата Билева ........служебната министърка на околната среда и водите Росица Карамфилова
  • 8 СОФИЯ

    3 10 Отговор
    браво
  • 9 Мхм

    13 16 Отговор
    Българире не искат да разберат че замърсяването на въздуха е от праховите частици на дизеловите им автомобили с изкормени фап филтри

    Коментиран от #23

  • 10 Доротея

    20 0 Отговор
    Пъдерастии!
  • 11 Сабри Българина

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "9689":

    Защото аз и братчеда си купихме евтинко от един друг бъртчед дето закъса за ракия и пушалки. Продават евтинко от подарените и пак ровят из кофите за квото може да се гори.
  • 12 това е за месец

    6 9 Отговор

    До коментар #6 от "И ще плащат 5 пъти повече":

    аз съм на 2 климатика и в най студения месец е 200 само за 2та климатика и ей така от време на време си препалвам камината в хола да създава оют по празниците и почивните дни

    Коментиран от #18

  • 13 Сега ще вдигнете цената на Ел. Енергията

    28 0 Отговор
    И ще си приберете раздадените пари като откраднатото си остава за вас! С кражба забогатяхте!
  • 14 редник

    16 1 Отговор
    "Нашият таргет е 9400, тоест броят, който гоним като индикатор на база заявления, е постигнат, заяви Билева."

    И поради что зам. кметицата се срами от родния си език?
    -----------------------------------

    Искам старата ми дизелова кола безплатно да ми я заменят с нова електричка! 😄
  • 15 Мхм

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "И ще плащат 5 пъти повече":

    А те пелетите според тебе от кво се правят
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дааа

    16 3 Отговор
    7700 печки на дърва вече няма да замърсяват въздуха в София, само в гетата - избирататели на депесари и гербави, може да горят и гуми в печките. Те са специални, гласуват за правилните хора.
    Видно по конските каруци, разхождащи се по софийските булеварди и след миналогодишната забрана.
  • 18 САНДОКАН

    16 0 Отговор

    До коментар #12 от "това е за месец":

    Когото минем на свободния пазар на тока, ще се ходи всеки ден в гората за дърва
  • 19 нищо подобно

    11 0 Отговор
    просто 7700 броя нови климатици ще се появят за продан по заложните къщи
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Добре

    5 0 Отговор
    Много смешно......вЕрваме
  • 23 То праховите

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мхм":

    частици в София са и от непочистените улици от тинята изсъхнала от миналата есен...Но за това няма да се хвалим, защото нема далавера
  • 24 Капан е

    7 1 Отговор
    Даваме ти нова печка, ефективна и чиста... а след година ти качват тока или пелетите и плащаш 5-но. Не очаквайте нищо добро от евро-западналите.
  • 25 Вла

    1 0 Отговор
    Не се казва "таргет", а "цел".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове