Last news in Fakti

30 Април, 2023 10:44 7 423 81

200 предприятия в най-големия индустриален парк у нас край Пловдив се задъхват от липсата на кадри

  • бизнес-
  • работници

Въвеждат нови специалности, компании заплащат обучението на учениците, всеки търси как да си осигури работна ръка

200 предприятия в най-големия индустриален парк у нас край Пловдив се задъхват от липсата на кадри - 1
Нова тв

Сред най-големите пречки пред развитието на бизнеса са липсата на квалифицирана работна ръка, високите цени на суровините и скъпите енергийни носители. Това показва проучване на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Най-голямата индустриална зона в България, която се намира край Пловдив, поиска от няколко министерства и от президента промяна на образователната система, така че тя да отговаря на новите реалности на трудовия пазар и предложи издръжка на учениците. Това съобщава Нова телевизия.

Бизнесът сериозно се задъхва заради липсата на кадри. Затова от септември над 6000 ученици в Пловдив ще се обучават в 236 професионални паралелки. За първи път в средното образование се разкриват атрактивни специалности, които ще помогнат на лечебните заведения да решат кризата с недостига на медицински сестри. Няколко големи чуждестранни компании вече оборудват лаборатории и работилници в самите гимназии. Като ще заплащат обучението на учениците и ще им предлагат работа.

За първи път в града под тепетата се разкрива специалността “Асистент на лекар по дентална медицина“. Новата професия ще се изучава в гимназията “Цар Симеон Велики“. Като в училището се прави преустройство, за да бъдат открити два зъболекарски кабинета и STEM център за подготовката им.

Приемът за новата специалност ще е след 7-ми клас. Сияна и Габриела-Никол са сред първите желаещи да изучават медицинската професия. Статистиката сочи, че в Пловдивска област има най-много зъболекарски кабинети, над 1000. Стоматолозите се нуждаят от медицински сестри или помощници.

Над 200 са предприятията в най-голямата индустриален парк у нас- „Тракия икономическа зона“. Повечето от компаниите са чуждестранни и са световни лидери в леката и тежка промишленост. Кризата с кадрите при тях е най-голяма. За да си набавят нужните специалисти някои от компаниите разкриват учебни центрове и заплащат на желаещите да усвоят машиностроителните специалности.

За да привлекат младите кадри още от училищната скамейка им предлагат финансови стимули.
И в момента най-голямата индустриална зона се нуждае от над 2000 хиляди квалифицирани специалисти.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    135 7 Отговор
    При 30-40% съкращения в държавната скъпоструваща администрация, ще се освободи работна ръка от десетки/ стотици хиляди сега безполезници

    Коментиран от #39

  • 2 Всякакви

    101 3 Отговор
    Варианти,стойки и чалъми се правят. Кундят се като дресирани лучета пред салам ама НИКОЙ не иска да повиши възнагражденията. Ми....народа и той СПЕШНО търси АДЕКВАТНИ работодатели.
  • 3 обективен

    89 13 Отговор
    За 15 год. шайката ГРАБ изгони над 1 мил. млади , и сега ако вземат властта още толкова ще избягат ,а електората на боко не иска да се образова ,а само да краде и да чака помощи !!

    Коментиран от #14

  • 4 Бгг

    116 4 Отговор
    Като се научат да плащат достойни заплати, ще намерят кадри.

    Коментиран от #44

  • 5 Гаглей

    78 5 Отговор
    Е как да надъхат младо момче, да ходи да си дава здравето за 1500 лв., предприятия, производства всичко това са тежки работи трябва да е минимум дубъл, все пак не седиш в някво магазине и си бараш макарите по цял ден.
  • 6 Няма и да имате

    84 0 Отговор
    Защо сиганите получаваха помощи за по 10-15 деца, а ние не? Еми ето, нека сега индийците да програмират процесори и да разработват нови технологии... Ха-ха-ха. На куково лято. Тези освен да се размножават, друго не могат.

    Коментиран от #48, #50, #65

  • 7 Реалист

    82 4 Отговор
    Да дадат по 5000 лв. утре сутринта 50 души сме готови за работа.

    Коментиран от #12

  • 8 Форда

    78 0 Отговор
    В статията липсват имена на въпросните фирми, и средна заплата за монтажник/оператор.

    Коментиран от #36

  • 9 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    67 6 Отговор
    Няма такова нещо като липса на кадри и работници. Това са оправданията на робовладелците и чорбаджиите за тяхната негодност и алчност. Когато отидеш да търсиш работа при някой робовладелец ако си без връзки или хубава млада жена, тия изверги почват деликатно да ти казват, че няма работа и всички позиции са заети!
  • 10 Буко Баламата

    71 3 Отговор
    Да намалят администрацията с 50% и ще има кадри.Малко са мързеливи ,но ще се научат като видят дебелият край.
  • 11 Бау бау

    61 5 Отговор
    Изкуствено създадените Икономически зони са с къс срок на годност... Създават само дисбаланси и предимно облаги за инвеститорите... Обезлюдяват се цели региони в България за сметка на тези с Индустриалните зони...

    Коментиран от #21

  • 12 Калитко

    16 44 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Какво точно можеш да предложиш за тези 5000лв?

    Коментиран от #25, #34, #43, #49

  • 13 Даниел

    43 1 Отговор
    Никой няма да се обади по телефона ,за да попита какво се работи,защото касиерката в магазина взима същата заплата !

    Коментиран от #22

  • 14 истинен

    29 9 Отговор

    До коментар #3 от "обективен":

    а сега шайките ппдб и гербсдс за 15 месеца ще изгонят всички кооито не членуват в тях

    Коментиран от #52

  • 15 хааа

    26 30 Отговор
    Миналата седмица на похода на мира имаше казват 12000 лентяи хванете ги да работят. Не да реват, че нямат работа.
  • 16 Журналист?Не!Американски пампе

    63 6 Отговор
    Красимире,пиле шарено,пак дрънкаш глупости!Какви са тези квалифицирани работници?Проблемът е съвсем друг!Тези западни колонизатори искат да им се работи за по 1000 лева!Плюс това на поточна линия ,плюс това работа на смени,включително и нощна.Ами будали няма,да си събират парцалите и да изчезват от България
  • 17 Голяма

    51 3 Отговор
    Схема. Чуждестранните фирми ,,инвестираха,, в колонията щот данъците им ще са по-ниски и ще плащат мизерни заплати на индианците, респективно, печалбата им от продажба на крайния продукт ще е много по-голяма. Даже могат да си позволяват и конкурентни тактики чрез намаляне цената на крайния продукт щот Ганьо буха за без пари. Ами дотук добре....ама , една тънка подробност, индианците си поотвориха очите и избяха от територията за да ги мачкат на друго място но за повече пари. И ся....ко ша праят чуждестранните ,,инвеститори,,експлоататори.....? Те и бежанците с оригиналните маратонки и дрехи ,,горките,, не щат да им бачкат ами минават само транзит.....
  • 18 Лошо плащат

    49 2 Отговор
    Европейския съюз е повече от 600 милиона души Кадри има
  • 19 Хост

    50 1 Отговор
    Така и не разбраха , че като няма конкуренция в заплащането хората няма да сменят една работата за същите пари с нова …Дет се вика на старите им знам и номера и всичко къде тепърва да ги уча новите кво що са … за същите пари!
  • 20 кадри все още има

    57 1 Отговор
    но балъците за без пари свършиха
  • 21 Бай Яни

    20 5 Отговор

    До коментар #11 от "Бау бау":

    Бах ма маму и късият период,вече станаха 11години от създаването на зоната и още нови цехове изникват.

    Коментиран от #26

  • 22 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    49 2 Отговор

    До коментар #13 от "Даниел":

    Сега при частника и робовладелците да изкараш висока заплата ще ти стопи лагерите и ще ти вземе здравето за няколко месеца и на 49-50 години хората са гроги. И пак не дават високи заплати, защото няма контрол от държавата, няма истински синдикати, всичко сега работи в полза на робовладелците и чорбаджиите!

    Коментиран от #24

  • 23 дядото

    35 0 Отговор
    очаквано.бизнеса,политиците и властта докараха смазващата демографска криза в страната.те да вървят да попълват недостига на кадри
  • 24 Гост

    10 16 Отговор

    До коментар #22 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    Абе и при твоя строй не е било цветя и рози!

    Коментиран от #28

  • 25 Специалист

    49 2 Отговор

    До коментар #12 от "Калитко":

    Аз мога да предложа много- Електро Инженер;езици-немски,английски,руски и български на топ ниво;опит от над 20 години в Големи чуждестранни фирми с работа в цял свят.Сега живея и работя в Швейцария и не виждам как някой работодател в България,пък и бил той Чуждестранен (с Български мениджмънт!) ще успее да ме привлече да работя за него! А ти като питаш,да те попитам и аз-Ти какво предлагаш?

    Коментиран от #33

  • 26 Бау бау

    31 2 Отговор

    До коментар #21 от "Бай Яни":

    То затова цял Пловдив с околията вече пищи и реве, че се не трае... Тепърва ще става по-страшно... Като докарат и чужденците... Споко...
  • 27 Шофьор

    39 1 Отговор
    За толкова пари, толкова и работа. В Европа тези със 100 € надница ги водят социално зле, а тука миниума е на 1/3 от това. При идентична като стойност основна потребителска кошница. И по-зле ще става... Много-много неспасяемо!
  • 28 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    37 7 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Кой ти го е казал това? И работил ли си по онова време? Аз имах късмета да почна работа по онова време и след 1989г. 10-години още имаше държавни предприятия, заводи, фабрики и цехове и знам какви бяха условията и социалните придобивки и заплатата която стигаше от месец до следващия месец и оставаше и за влог. Знам и съм работил сега на робовладелците и чорбаджиите и подаянията които дават за заплати, без никакви социални придобивки, без столова, без да дават работно облекло, препарати за хигиена и куп други неща които едно време се дава от предприятието и държавната работа!
  • 29 Алко Балко

    41 1 Отговор
    А кадрите се задъхват и задушават от ниското заплащане...
  • 30 Истината

    46 2 Отговор
    Кво означав се задъхват заради липса на кадри ? Ми да изравнят заплатите с тези на ЕС и няма да има никакво задъхване . 3 милиона българи имаш зад граница които чакат да се върнат . Кво означава задъхани са се? Не са се задъхали ами проста една Долна алчна па-смина от червени мутри които не са никакви бизнесмени а престъпници олигарси робовладелци дето си мислят че цял живот така ще я карат и ще им бачкат за без пари. Заседнали са в 90 те и въобще не се съобразяват с новото време развитие и че сме 2023 в 21 век . Тва е
  • 31 Хихи

    33 1 Отговор
    Има нужда от роби, не от образовани индивиди. Капиталистическите талибани искат образованието да се нагоди към реалността.
  • 32 БГ се управлява от мало-

    48 8 Отговор
    умници.Направиха заводи и предприятия около Сф и Пловдив дето няма работна ръка а в Севера има работна ръка а няма фабрики. Четете трудовете на Бай Тошо дето направи планирано заводи на всякъде и направи България РАЙСКА ГРАДИНА. 26 в срета по развитие и стандарт на живота. Построи атомни централи,язовири,заводи които още не можете да разграбите. Пу некадърници

    Коментиран от #35, #56

  • 33 Мунчо

    33 3 Отговор

    До коментар #25 от "Специалист":

    За това, което си изброил като умения най-много да ти предложат тук 2500-3000лв. (€1500).....с които ако имаш семейство си умрял от глад(а и ако не плащаш ипотека, разбира се) ....цени и стандарт на живот "европейски", а заплащането като за ЮАР.... 😂

    Коментиран от #78

  • 34 Шапшал

    32 3 Отговор

    До коментар #12 от "Калитко":

    У германско, в с/мата на Шварц Груп (Кауфланд и Лидъл) тези 5000 лв. или 2500 € са минимума бруто заплащане!!! Вземат ги хигиенистите и най-убитите комисионери. Погледни в обявите тук за кво иде реч, особено в по-малките градове?! Колко пъти е разликата, а и германеца сигурно е като Алф - с 8 стомаха, а?
  • 35 Ку-ку

    21 7 Отговор

    До коментар #32 от "БГ се управлява от мало-":

    Това е защото някои казваха, че асфалта не се "яде".... няма кой да дойде и да си построи предприятие до което няма инфраструктура, достъп и възможност за логистика... Много се смееха на "еднокнижника", ама тия "харвардските тарикати" се уср.. ха тотално....

    Коментиран от #60

  • 36 Ха ха

    26 4 Отговор

    До коментар #8 от "Форда":

    Казано е в статията: Спонсорират курсове и училища за медсестри.Бъдещи Урсули.Не знам в тази икономическа зона те каква работа ще имат.Може би по околовръстното около нея .
  • 37 Така ще е и по зле ще става,

    28 1 Отговор
    защото държавата не мисли за останалата част от държавата,а тя не е София, Пловдив,Варна и Бургас!
  • 38 Пешо

    30 0 Отговор
    Какво общо имат денталните специалисти с фирмите в зона Тракия?,!!!
  • 39 Много бъркаш процента

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Мисля че е 75/80 процента
  • 40 ГЕРБ=БСП=ДПС

    25 2 Отговор
    Или държават да промени осигурително-данъчната сустема към необлагаем минимум и прогресивни данъци.

    Или бизнеса да вдигне 2-3 пъти заплатитите.

    А най-добре да се направят и двете неща.

    Алтернативата е да се засилва недостига на работници и като следствие от това фалити на бизнеси, поради липса на работници.
  • 41 Студопор

    33 1 Отговор
    Аз подготовката я имам, но с какво ще ме накарат да работя за тях? Кажете - даваме толкова и толкова пари, заплатата ще бъде преразгледа а според фискалната ситуация в страната. Тогсва може да си помисля. Ама те искат хората да им работят за 800-1000 лева. Преди 10 години това беше добра заплата, ама днес вече е нищо.
    Другата уловка: предлагат да плащат обучението на учениците. Чудесно! Но има ли клауза, че след като завърша обучението, съм длъжен да работя 5 години или повече за тази фирма? Защото знам за една шивашка фирма, точно така правеше по мое време. Момичетата, дето подписаха, нямаха търпение да им изтече договора. Защото никъде нищо не се казваше за заплата и човека си им даваше минималната, а ги гърчеше от работа.
    ЧЕТЕТЕ МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ, ХОРА!!
  • 42 Ами да

    21 0 Отговор
    Без стратегия не става, но трябва акъл!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ГЕРБ=БСП=ДПС

    20 3 Отговор

    До коментар #4 от "Бгг":

    За съжаление проблемите не са само у бизнеса. Проблемите са най-вече у държавата, пример одигурително-данъчната сустема, т.е. закони ...

    У нас пенсионната система е направена да облагодетелства само бивши "успели" политици и "успели" бивши лични чи оеници, бивши прокурори, съдии, милиционери, генерали ... Ако пенсията се даваше за заслуги, съдейки по състоянието на държавата в изминалите 77 години. Всички пенсионирани бивши политици начело с президенти, министри, депутати... трябва да получават 5 лева месечна пенсия.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Къв журналисти си Минчо?

    7 0 Отговор
    Неграмотен тъпън
  • 47 Чичо Дончо каза

    21 1 Отговор
    Неолибералният модел налага изискванията за най-ниско заплащане.Трудът е стока ,без стойност.
  • 48 Зевзек

    16 5 Отговор

    До коментар #6 от "Няма и да имате":

    "Защо сиганите получаваха помощи за по 10-15 деца, а ние не?"

    Защото вие ходите 33 години да гласувате грешно за БСП=БКП, ДПС, ГЕРБ, Сакскобургидски, "Атака" ... гласувате за тези, които създадоха и бетонираха тази реалност. Като се научите да гласувате за морални, честни, кадърни, образовани ... хора тогава ще се промени сегашната ситуация. Като не искате да се научите да гласувате правилно, ще продължавате постарому ...сиганите ще получават помощи за по 10-15 деца, а вие ще се скъсват от работа по 12 часа на ден, 7 дни в седмицата за 20-30 лева на ден. И в същото време политико-бизнесменската върхушка ще се чуди на коя екзотична дестинация да заведе семейството тази дедмица, а любовницата следващата седюица. И ще се чуди фнес какъв нов автомобил да купи на съпругара, а другата седмица какъв нав автомобил да купи на съпругата. А друхия месец кой модел мощно BMW убиец да купи на навършващия пълнолетие наследник.

    Коментиран от #54

  • 49 ГЕРБ=БСП=ДПС

    21 8 Отговор

    До коментар #12 от "Калитко":

    "Какво точно можеш да предложиш за тези 5000лв?"

    Мога същото(барман, детегледачка, чистсчка, мефицибсйа сестра, строител, електротехник, оператор на машина ... ), което върша в Лондон и за което там ми плащат по 3500 паунда на месец, а тук ми плащахте 500 лева месечно.
  • 50 ГЕРБ=БСП=ДПС

    25 4 Отговор

    До коментар #6 от "Няма и да имате":

    Как като отида да работя в Берлин, Виена, Барселона, Мадрид, Милано, Париж, Лондон ... всичко мога и висока заплата изработвам, а тук в БГ нищо не мога, нищо не работя и никаква заплата получавам.

    Истината е, че не аз бг работника съм некадърни, а вие бг БИЗНЕСМЕНИТЕ СТЕ НЕКСДЪРНИЦИТЕ, вие нито можете да си подберете работниците, нито можете да ги обучите, нито можете да оцените труда им.

    А вашите другари по чашка политиците, нито могат да напишат свестен закон, нито могат да организират държавата, т.е. да организират и накарат да работят кметовете, чиновниците, лекарите, учителите, прогесорите, милиционерите...
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Зевзек

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "истинен":

    "а сега шайките ппдб и гербсдс за 15 месеца ще изгонят всички кооито не членуват в тях"

    А дано, ама надали, БСП=БКП и ДПС са "безсмъртни" вече 33 години нито са умрели, нито са ги изгонили.

    Всичко по реда си първо трябва да се изгонят БСП=БКП и ДПС. След това ГЕРБ + СДС и ДСБ, и ИТН после "Да България" и ПП. И да се продължава така нататък "Възраждане"...
  • 53 Българин

    27 5 Отговор
    Пишат се пълни глупости за пореден път! Никакви квалифицирани кадри не се търсят, никога не са се търсили и няма да се търсят докато държавата е в хватката на ДС мафията или за пред хората ГЕРБ-ДПС-БСП и производните им. Квалифицираните, интелигентни и свободомислещи хора съвсем целенасочено се гонят от страната, за да не искат промяна и да не отварят очите на останалите! Всички тези предприятия търсят единствено и само роби за жълти стотинки, при вредни условия на труд! Малкото позиции за квалифициран персонал още преди отварянето са заети от спуснати парашутисти, издънки на доносници, ченгета, номенклатура и т.н., които на всичкото отгоре са абсолютно некадърни.

    Коментиран от #66

  • 54 Ахааа

    10 7 Отговор

    До коментар #48 от "Зевзек":

    НИЕ? А ти, кой си? Къде си? За кого и къде гласуваш ПРАВИЛНО? А...? Всички вие, които работите някъде и си позволявате да плюете тези, които наистина се борят всеки ден тук, какви сте? Защо не сте в България, да гласувате ПРАВИЛНО? А там как живеете, а? По сто човека, като в комуналка, да спестите. А като си дойдете тук пак плюете! Като сте толкова велики, защо на летището сте на опашката на евтините компании насърчение като сардели. Я стига, велики!
    А, и да, не съм работодател, бизнесмен, политик,гешефтар и т.н. Обикновен човек съм, който работи тук, плаща данъци и обича България, въпреки всичко!

    Коментиран от #57

  • 55 Тогава

    22 1 Отговор
    Когато няма кадри в Пловдив защо не строят предприятия във Видин Враца Монтана,там хората нямат работа.
  • 56 ГЕРБ=БСП=ДПС

    5 5 Отговор

    До коментар #32 от "БГ се управлява от мало-":

    Точно другарите на Сталин и бай Тошо ограбиха земята и свободата на селяните и ги набутаха роби в панелни многоетажни кочини в Софето и В Пловдив.

    България 65 години прави поземлени реформи, оземляване на бедните хора ... въвеждане на ограничение до максимум 300 декара зема на едно семейство. И 1944 г. дойдоха московците, и унищожиха всичко, и превърнаха свободните селяни в роби на БКП върхушката. И научиха мързеливите, бай Габровците, Хитър Островите ... който роб/гласува/ е с партията на власта ще е с приеилегии и добър жиеот. Който е свободолюбив, ще е с мизерна заплата или прокуден на гурбет в чужбина.
  • 57 ГЕРБ=БСП=ДПС

    5 2 Отговор

    До коментар #54 от "Ахааа":

    "НИЕ? А ти, кой си? Къде си? За кого и къде гласуваш ПРАВИЛНО? А...?"

    Аз никога през живота си не съм гласувал за БСП=БКП, ДПС, Сакскобурготски... от 1990 г до 2010 г. даже веднъж нямам сгрешено гласуване. След това ме излъгаха веднъж, дваж да гласувам за ГЕРБ и ИТН, но ги видях какво представляват и никога повече няма да го направя. Най-вече съм гласувал за ГЕРБ и ИТН защото съм ги смятал за по-малкото зло. А те се оказаха подставени лица на същото зло, същото котило измамници, лъжци, далавераджии... Но нали знете, "парен каша духа", никога няма да се потретя да гласувам за тях. По-скоро се очертава да спра да гласувам. Убежденията са ми социалдемократически, а такава партия в България няма. БСП=БКП освен, че са менте социалисти, са и монополисти в "социалното" политическо продтранстео. Като се появи истинска социалдемократическа партия с членове родени само след 1970 г
    и никога нечленували в БСП=БКП, ДПС, СДС, ГЕРБ ... тогава ще започна отново да гласувам.

    Коментиран от #62

  • 58 Вале-каро

    6 1 Отговор
    Изключително се радвам,че Страната ни стигна по развитие Онази от седемдесетте, осъмдесетте години на миналия век. Спомняте ли тогавашните ПУЦ? Е сега отново взехме да ги разкриваме. А кога ли ще стигнем нивото на образование от преди 1989 година?

    Коментиран от #63

  • 59 Сметка без кръчмар

    9 1 Отговор
    Приватизирахте държавното, окрадохте, ограбихте, оядохте се, прогонихте българите от България, и едва сега се сепнахте, че нямате роби. По-умните и ръкатите роби избяха. А онези, които останаха са трудни за обучение граждани и неплатежоспособни купувачи. А роботите се бавят, защото в процеса на обучение, са решили да станат господари, а не работници.
  • 60 ГЕРБ=БСП=ДПС

    10 3 Отговор

    До коментар #35 от "Ку-ку":

    "асфалта не се "яде"..."


    Оказа се, че това не е вярно, ЯДЕ СЕ и още как ...
    Оказа се, че като откраднеш 30% от асфалта. Има и за пълнене на хладилника, и за пълнене на чекмеджето, и за забременяване на манекенки, и за бутик и имение в Барселона, и за посещение на Мата Хари в спалнята ... И за купуване на 600 000 гласа на "калинки", милиционери, генерсли, маргинали ... с пари от нашите данъци. 1 "калинка", струва над 2000 лева месечна заплата/толкова е средната заплата на чиновниците/ + още поне 1000 лева месечно за офис, електричество, отопление, климатици, канцеларски материсли ... 600 000 калинки по 3000 лева месечно = 1 800 000 000, по 12 месеца = 22 млрд. лева гидишно ни струват машинките гласуващи за Тиквеника. Отделно още 10 млрд лева годишно усвовващите обществени поръчки за асфалт, павета, тротоари, улично осветление, тунели, мостове...

    Коментиран от #75

  • 61 От чужбина

    12 2 Отговор
    Когато почнат да дават добри заплати проблема веднага ще изчезне.
  • 62 Съгласен

    11 1 Отговор

    До коментар #57 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    И аз все си мислех, че в България трябва да се сменят поколенията и начело да застанат млади, наистина образовани, необременени с фалшиви идеологии и примири мозъци. С днешна дата не вярвам, че това ше се случи скоро. Децата на така наречените дисиденти и протестъри са още по- необразовани, нагли и смятат, че това или онова им принадлежи. За жалост, познавам много такива. Но и това ще мине. България ще тръгне нагоре. И пак прогресът е в младите и образовани хора, но не на миячите и чистачите в чужбина, а на истински успелите. Като по време на Възраждането и Освобождението. Нали помните - богатите родолюбци са направили за България толкова много. Истината е в образованието! Прост народ е нужен на политиците, лесно се манипулират и управлява! Но и това един ден ще свърши.

    Коментиран от #64

  • 63 ГЕРБ=БСП=ДПС

    6 2 Отговор

    До коментар #58 от "Вале-каро":

    Я пак, какво си достигнал по развитие?

    Преди 1990 г. семейството ми нямаше нито телефон, нито компютър, родителите ми аз и брат ми живеехме на 36 кв. м. жилищна площ с външна тоалетна и без баня, без ТЕЦ. Семейната кола беше Трабанта на дядо ми ... заплатата на майка ми беше 180 лева на баба ми пенсията беше 70 лева на дядо ми 120 лева пенсия.

    Тези стандарт БСП=БКП през 1996 г. го "повиши" до $10 пенсията и $40 долара заплатата. След като завърших и отслужих, през 1998 г. първата ми заплата беше $60 долара месечно. И така още 14 години мъка при Сакскобурготски и Станишев, при които заплатата ми достигна $200 долара месечно. И о чудо, 2012 г. семейството ми придаде от реституцията нивите на прадядо ми за да ди купи що годе нормално жилище. Чак 2017 г. взеха да срават по нормални заплатите от 700 евро месечно. Т.е. изравнил са се със заплатите от 1939 година, т.е. отпреди идването на комунистите на власт.
  • 64 ГЕРБ=БСП=ДПС

    7 1 Отговор

    До коментар #62 от "Съгласен":

    "Като по време на Възраждането и Освобождението. Нали помните - богатите родолюбци са направили за България толкова много."

    Направили са го за около 50 години от началото на XIX век до освобождението. Министър председателя Станболов за 7 години от 1887 до 1894 г прави цяла пътна и железопътна мрежа. Сравнявате сега с пътищата "направени" от Разбийко чрез усвояването на европейски пари. Доколкото съм чел до около 1800 г. над 90%-95% от българите са били безправна, без имоти/земя/, бедна, необразована рая, най-престижно е било да са овчари. И тогава някои започват да стават занаятчии търговци... Чак след като забогатяват изпращат децата си да учат в Цариград, Букурещ, Одеса. Малко по-късно започват да учат във Виена, Прага, Париж... тогава Виена е това, което днес е Лондон или Ню Йорк ... И чак това второ, трето поколение образовани българи са тези образованите, които започват да изграждат новата българска държава. С помоща на много чехи, които идват от Австроунгария(тогава Чехия не е имало, била е част от Австроунгарив). Идват да работят в администрацуята, в училищата, и да правят пивоварни, габрики ...

    И преди е имало мутри в България, през 1922 г. е приет закон: "Закон за изтребление на разбойниците" с 15 члена в обем 2 страници, който е свършил работа. А сега вече 33 години не може да напише работещ закон срещу корупцията/днешните разбойници/. Има някакви закони, в огромен обем от стотици страници, които не дават никакъв резултат. Защото не е ва

    Коментиран от #67

  • 65 Зевзек

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Няма и да имате":

    "Защо сиганите получаваха помощи за по 10-15 деца, а ние не?"

    Защото вярвате на "леви" политици, че демографската криза се бори като се дават пари на ... т.е. сиганите за всяко родено дете докато навърши пълнолетие. И понеже, ако сиганите не раждат деца няма пари, затова те раждат. Мен, ако питате на сиганите държавата трябва да им дава пари за да не раждат деца. Като роди дете и му се спират веднага парите от държавата. Или като в Китай 1 дете на сиганско семейство, като забремени жената втори път го кастрират таткото.
  • 66 Точно

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Българин":

    Написано и по мое мнение е така.То затова и резултатите са такива

    Коментиран от #68

  • 67 От чужбина

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Този процент /90-95%/ безимотни селяни ми се струва твърде голям. Възниква въпроса ЗАЩО? Как точно е била разпределена земята на турските земевладелци след освобождението? До колкото съм чел, имало е опити турските земевладелци да се върнат и да им се признае правото на собственост върху земята. Тогава българското правителство понеже е нямало избор се е съгласило, но практически срещу всички тези земевладелци са повдигнати криминални обвинения. Така те практически не са имали възможност да се завърнат и да упражнят това право на собственост. Преполагам, че земята след това е ставала държавна след което е била раздавана на безимотните. Като цяло ВИНАГИ когато има някакви големи промени в една държава /революция, война.../ следва преразпределение на собствеността и естествено голяма доза беззаконие, грабежи и т.н.

    Коментиран от #81

  • 68 ДА ДА

    6 0 Отговор

    До коментар #66 от "Точно":

    Така е! Разказвали са ми за конкурс с много кандидати. На края достигат само двама. Оказва се, че печели НЕучаствал в тази надпревара. И това е най-известната задокеанска фирма.

    Коментиран от #69

  • 69 В повечето

    4 0 Отговор

    До коментар #68 от "ДА ДА":

    Случаи не се правят и конкурси даже...нещата стават на приятелски и разни други принципи.... особено при български мениджмънт дори на чуждестранни фирми.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Ку-ку

    4 0 Отговор

    До коментар #60 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Еми като се е "крадяло" толкова много, защо "тарикатите" не спряха тези кражби, а не стига че се спряха всички строежи, продължиха да се теглят всяка седмица по 500млн. които ги раздаваха като топъл хляб наляво и надясно?! Нали бяха обещали, че ще спрат кражбите, а се оказа, че крадат повече от всички останали...
  • 76 Не е вярно

    5 1 Отговор
    Че дават толкова пари. Който ви го казва това, значи лъже. 1000 лева - най-много.
  • 77 Бонговец

    9 1 Отговор
    С 1000 лева заплата на 3 смени и ежеседмични глоби по 100 лева за неправилно дишане . не само ще се задъхват но и ще фалират масово.Сенсата,Либхер,Латекоер,Биовет и др са просто кръвопийци а не инвеститори
  • 78 Специалист

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "Мунчо":

    Ами точно защото имам семейство и две деца, затова не съм в България. А като гледам хаоса в политиката ни,май скоро няма да се прибера и уточнявам че това е мой избор.
  • 79 Рамбир Калуджа

    1 1 Отговор
    700-800 лева дават
  • 80 Грешка на програмата

    3 1 Отговор
    За това , че не могат да се намерят млади кадри , е виновен старият социалистически стандарт на живот , с частна собственост , вили , къщи , апартаменти от дядо , баба , тате , мама . Мнозина от младите просто няма за какво да се борят да работят . Тоест не са толкова притиснати от живота , защото поколенията преди това са градили , с техните умения. И второто е масовото обезлюдяване , и липса на възпроизводство . В един момент на едно единствено дете в рода , му се изсипва нещо като Гог на изобилието от няколко места. Другите , ако нямат , и не могат да настигнат тези стандарти , просто бягат от територията .Един германец се ражда без нищо .Родителите му са на квартира . Той също е на квартира . Трябва да бачка , за да не остане на улицата.
  • 81 Някой

    2 2 Отговор

    До коментар #67 от "От чужбина":

    До колкото съм чувал , големите турски аги , под напора на руската армия . Оформят писмено , че имота им принадлежи на най-верният им слуга българин , на когото са имали доверие. С идеята един ден като се върнат слугата да им ги върне .Ниви , чифлици , гори , чаркове , малки манифактури.Положението остава постоянно , но се заражда българската по богата класа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове