Last news in Fakti

30 Април, 2023 17:02 2 210 17

Кредитен консултант: В края на годината лихвите по ипотеките ще са в рамките на 3 до 3,5 %

  • кредити-
  • лихви

Това означава месечните вноски по ипотечните заеми да се увеличат средно с между 60 и 90 лева

Кредитен консултант: В края на годината лихвите по ипотеките ще са в рамките на 3 до 3,5 % - 1

Експерти по кредитиране очакват месечните вноски по ипотечните заеми да се увеличат средно с между 60 и 90 лева. Това ще бъде резултат както от повишаването на лихвите в световен мащаб, така и от решението на БНБ, с което задължава банките да увеличат резервите си.

Нееднократно от БНБ е отправяно предупреждението, че прекаленото нарастване на кредитния портфейл на банките в условия на несигурна икономическа среда и висока инфлация може да доведе до влошаването им, припомни пред БНР кредитният консултант Тихомир Тошев:

"Вдигането на минималните резерви е мярка, която Централната банка използва, за да накара банките да са по-внимателни в кредитирането. Тя също в решението си обявява и това, че очаква в следващите месеци нарастване на лихвите и затова иска пазарът да е защитен от бъдещо влошаване на кредитите на потребителите.

Какво ще се случи с лихвите по ипотечните кредити?

В края на годината лихвите по ипотеките ще са в рамките на 3 до 3,5 процента, което не е толкова страшно, в момента те се движат между 2 и 2,3 и 2,8%, когато говорим за новоотпуснати ипотечни заеми, а при вече изтеглените кредити от този вид?

"При тях също ще има леко нарастване, но то ще е постепенно и повече ще се случи в следващата година. Това означава за средните кредити в различните градове в България по-висока вноска с между 60 и 90 лв.", което според Тошев на фона на ръста на доходите няма да откаже хората от планираната покупка на имот с ипотека.

Какво ще се случи с потребителските заеми?

"Ръстът ще е малко по-висок – около 1 процентен пункт до края на годината, но те са за по-малки суми и това означава още по-ниско увеличение на месечната вноска – между 15 и 30 лева".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да му мислят

    28 2 Отговор
    селяните с ипотеки в София.
  • 2 Гепард

    22 0 Отговор
    Чси Колекторните Фирми и Лихвари са мутри
  • 3 Хахахаха

    19 0 Отговор
    Много преди това ще ви вземат къщурката, а хампарцумиращият ще ви се надсмива на глупостта да теглите кредити!
  • 4 Анонимен

    32 4 Отговор
    Аз имах бизнес кредит за 120 000 евро
    Вдигнаха ми тихомълком лихвата над 4% докато по ипотеките почти не мърдат. Отидох в банката да ги питам защо на този тип кредити вдигат, а на псевдо-софиянците не, вдигнаха рамене и нищо не казаха. На следващата седмица си изплатих предсрочно целия кредит и си закрих сметките в тази банка. Ако си мислят, че аз ще плащам лихвите на селяните в София, няма как да стане. Просто ги е страх да ги вдигнат на тях, защото всичко ще гръмне.

    Коментиран от #5

  • 5 Гепард

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    мутра кръв повръща пари не връща
  • 6 Уса

    13 2 Отговор
    От 1ви Май в сащ се очаква новия закон на мумията за повишение на таксите върху ипотеките при изрядните платци с добра кредитна история..Разликата от повишението ще отива за подпомагане на онези,които са с лоша кредитна история и цял живот лежат на гърба на работещите.Очаквайте и в България това да бъде въведено тихомълком.Банките се чудят от къде още да крадат а то е ясно,че от народа

    Коментиран от #8, #11, #17

  • 7 хихи®

    22 0 Отговор
    С кредите ясно?!
    С влоговете какво става!?
  • 8 Анонимен

    18 1 Отговор

    До коментар #6 от "Уса":

    Точно това се получава при мен. Перфектна 30 годишна кредитна история, досега съм връщал над 1.2 млн лв без нито една просрочена вноска и сега ме карат едва ли не да плащам лихвите на някакви сополанковци, които на базата на 2-3 000лв заплата са взели 200 000 евро за един коптор инса си помислили, че са големите играчи и са направили сделката на живота си.
  • 9 Не знам...

    13 1 Отговор
    Кой да мразя повече,политиците,журналистите или банкерите.
  • 10 Мимчят

    18 0 Отговор
    А какво ще стане с потребителски влогове на хората.Там ще има ли лихви или още ще си заплащат на банките...
  • 11 гневно

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Уса":

    За съжаление такива довлякоха Радев и тъпирите на власт в България за да направят така че тези които работят да плащаме греховете на тези които "имат нужда". Върна се социалистическото, отвсекиму споредвъзможностите - всекиму според потребностите. Който работи, ходи със работни дрехи и се връща уморен от работа. А който не работи има нужда от Гучи, Прада и т.н., а вечер вилнее в чалготеката.
  • 12 Шкембе Войвода

    17 0 Отговор
    Това ме радва, така ще паднат и цените на имотите, че станаха безбожни.
  • 13 г-н

    1 4 Отговор
    Да му мислят мързеливите пушачи и пиендета и с14% съм си погасил заема през 2000г. който теглих
  • 14 Тито

    8 3 Отговор
    Само почакайте и ще видите много скоро лихвите по кредитите от порядъка на 10-15%.тогава ще ви светне червената лампичка.
  • 15 Аз Кочо

    4 0 Отговор
    Няма как лихвите по кредитите в бг да са по ниски от тези в Германия и САЩ. Това говори че рисковата пренмия по тях в бг е по ниска от тази в силните икономики. Освен това ако банките инвестират в бг ДЦК те ще печелят 4.75 до 5 пр. а от ипотеките те печелят 2.8 пр. Не мисля че това ще бъде трайно. Според мен в края на 2023 едногодишните лихви по кредитите ще достигнат 4.5 до 5 пр. а по депозитите 2 до 3 пр.
  • 16 Киви

    6 2 Отговор
    Поздрави от Окланд, Нова Зеландия. Използвах кредита си през 2014 година за да се махна от България ,
    Не съм се връщал, нап да си вземе каквото има с лихвите от тези които се издържат с избори , от малцинствата главно. Поздрави
  • 17 Аз Кочо

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Уса":

    Не е точно така. По скоро намаляване на разликата между добрите и несигурните досиета. Тоест със закона ще се забрани на банките да третират с голяма разлика едните спрямо другите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове