Last news in Fakti

2 Май, 2023 20:52 865 12

Експерт: Парите за здраве у нас са колкото и в Европа, бедата е,че половината от тях идват от пациентите

  • здравеопазване-
  • финансова система

Имаме нужда от промяна на финансовия модел на системата, казва Андрей Марков, член на УС на Българска болнична асоциация

Експерт: Парите за здраве у нас са колкото и в Европа, бедата е,че половината от тях идват от пациентите - 1

Трябва да е ясно на всички, че сумата в България за здравеопазване е тази, която се ползва средно в Европа. Голямата беда е, че половината от тези пари вадят пациентите, които не могат да го правят, когато са тежко болни. Трябва да променим финансовия модел възможно най-бързо. Нямаме стратегия за здравеопазването. Това заяви Андрей Марков, член на УС на Българска болнична асоциация, в студиото на Блумбърг България.

„Работодателите винаги стриктно изпълняват частта, която трябва да бъде поета като застраховане от тях. Очакванията са, че държавната администрация ще направи същото. В момента застраховането е точно наполовина за държавните служители, а на практика се лишава така здравната система от едни средства, които са много важни“, посочи Марков.

„Всички в системата знаят, че това, което се осигурява като публични финанси в момента, представлява само половината от това, което се използва за здравеопазване. Ние нямаме вече солидарно-осигурено здравеопазване за всички граждани на обществото, защото се налага частта от парите, които не достигат, да се доплаща от джоба на болните. Това е гигантският проблем на системата“.

Според него има замръзване в някои норми – в правилото, например, да сме застраховани само в една компания.

„Имаме много събития, които пречат на правилната реализация на идеята за допълнително здравно осигуряване. Фондовете, които работят, са палиатив. Те са малко и недостатъчни и се явяват като лукс на някои компании. Това е капка в морето на фона на общия проблем и общия недостиг“.

„Трябва да помним и да настояваме пред политици и управленци, че имаме нужда от промяна на финансовия модел на системата. Навсякъде парите са малко и не достигат“, изтъкна гостът.

„Продължаваме да бавим реформирането, да не убеждаваме и гражданите и компаниите, че застраховането трябва да се случи, но политиците трябва да решат как да се случи“.

По думите на Марков в проектобюджета за следващата година няма нищо ново за здраве и здравеопазване. „Това е много жалко и много неприятно. В годините назад имаше непрозрачно и неправилно разпределяне на средствата, насрочване към практики в системата, които не са определени като най-важните. Това се случи дори по време на коронакризата“, добави той.

„Решенията за разпределение на средствата трябва да следват болните хора, хората, които имат нужда от помощ... Пациентите трябва да управляват собствените си средства... Имаме нужда от национални решения като нация, а не от лобизъм“.

Според Марков ефектът върху продуктивността от профилактиката от работодател може да е изключително голям. „За да може да се намеси здравната система, трябва да има мероприятия, които ранно да диагностицират заболявания“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яяяяя

    21 0 Отговор
    Накрая ще остане само администрация в България, за радост на господарите

    Коментиран от #7

  • 2 Русофил

    17 3 Отговор
    При тази система клиничните пътеки в БГ водят пациентите само до отвъдното.
  • 3 др Гей Билтс

    12 1 Отговор
    Когато не ви искат пари в МБАЛ, да си знаете, че ще ви морят.
  • 4 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    16 0 Отговор
    Бялата мафия не е по-малко крадлива от другата такава! Болници търговски дружества, точат пари от НЗОК, осигуряващи се хора за едно медицинско плащат на ръка 20лв. Няма държава която да защити бедните и ограбвани българи.
  • 5 гост

    15 0 Отговор
    Бедата е, че едни "доктори" УСВОЯВАТ" ЯКО, като оня русенския с 1 200 000 месечна заплата и парите не стигат за заплати и лечение на останалите лекари и медицински персонал. КОЙТО ИМА ПАРИ ДА СЕ ЛЕКУВА В ЧАСТНА БОЛНИЦА! Касата да работи само с държавните и общинските. От друга страна е лекуването на неосигурени лица, и "епидемиите" от ТЕЛК решения на цели села, макар, че това е обект на социалното министерство! Още на времето хората са го решили със създаването на околийски болници, т.н. болницата ти да не е на повече от 30 км.
  • 6 истина е

    15 0 Отговор
    Бедата е ,че всички лекари са се юрнали да стават доценти и професори , и за това скубят робите с тройно по големи цени за прегледи , защото професор ги е обрал!!
  • 7 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Яяяяя":

    Ще останат и олигарсите, робовладелците без робите си и ще почнат да се самоизяждат и само избиват от заложената им алчност!
  • 8 Дрън дрън та пляс

    12 0 Отговор
    В нормалните държави има здравна застраховка и всичко се поема от застрахователа , а не тая глупост здравна вноска и здравна каса
  • 9 бедата е,че половината

    11 0 Отговор
    от тях идват по някакви пътечки в някакви долапи, а пациентите са подробност колко доплащат
  • 10 Красимир Петров

    10 0 Отговор
    Д,ржавата да спре финансирането на частните болници
  • 11 Здравна система в територията няма!

    8 0 Отговор
    Всеки го знае!
  • 12 При бай Тошо

    10 0 Отговор
    лека му пръст имаше безплатно здравеопазване. Сегашните боклуци не могат да му стъпят на малкия пръст.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове