Last news in Fakti

4 Май, 2023 10:39 1 344 18

Експерт за взрива: Целял е по-скоро да произведе някакъв ефект, отколкото да убие някого

  • взрив-
  • тротил

Взривното вещество не е тротил. Ако е самоделно, може да е взривно вещество на базата на амониева селитра, която се продава свободно в аптеките, казва Пламен Василев

Експерт за взрива: Целял е по-скоро да произведе някакъв ефект, отколкото да убие някого - 1

Инцидентът с кортежа на главния прокурор Иван Гешев продължава да е обект на коментари от експерти. Прави впечатление, че повечето от мненията са за действия, които могат да бъдат окачествени като грешки, ако приемем, че са действали професионалисти. дали тези грешки са случайни или нарочни, остава загадка.

Така днес пред БНТ експертът по антитероризъм Пламен Василев заяви, че при опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев или са действали професионалисти, които са допуснали грешка, или са искали да постигнат този ефект - да стане нещо, но не непременно да убият главния прокурор.

Василев е огледал мястото след взрива и намира за нетипично това, че взривното устройство е поставено под нивото на пътя. Възможно е заради това, че са бързали и са искали да го прикрият. Той посочи денивелацията между взривното устройство и най-близките видими следи - на около 4-5 метра.

Според него, най-добро насочване на взрива се осъществява, ако зад него има нещо достатъчно обемисто или тежко - като бетонен блок, чувал с пясък или дървена трупа. Дървото, което е над мястото, е обгорено, но не е горяло, т.е е било подложено на висока температура. Сачмите са нависоко в дърветата. Осколките може да са лизнали горната част на автомобила, ако допуснем, че самият автомобил е минал през тях, допълни Василев.

Той обясни, че мястото край пътя е голо, но през юни има висока трева, където спокойно може да се сложи пакет, който няма да се види. "Пет метра по-напред има мостче и ако там е бил сложен взривът, е щяло да има "прекрасна поразяваща способност", каза експертът.

Според него се е целяло по-скоро да се произведе някакъв ефект точно в онзи момент, отколкото да се убие някого.

"Но това са хипотези на базата на информацията, която са ни дали, а тя със сигурност е изкривена. Информацията не е достатъчна. Дава се на час по лъжичка, а всеки ден се опровергава това, което е споменато предния ден. От 20, 30, 50 хипотези някоя ще се окаже вярна", каза Василев.

Ако се е разчитало на пробиващите свойства на осколки, е нямало е да има ефект, тъй като пробиването на бронирани стъкла са на друг принцип - те са на слоеве. Един и същ куршум трябва да удари на едно и също място, за да пробие бронирано стъкло.

Според Василев взривното вещество не е тротил. Ако е самоделно, може да е взривно вещество на базата на амониева селитра, която се продава свободно в аптеките.

"Тя има по-слабо изразени взривни свойства и скорост на детонация. Като цяло е слабо взривно вещество и следователно е трябвало да бъде по-обемист пакет. Обемист пакет край пътя, прикрит и бързина...", каза експертът по антитероризъм.

 


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 5 Отговор
    Както и взривът над Кремъл. Личи си НКВД подчеркът.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 да де

    23 2 Отговор
    Да бяха поканили "Бояна студио" взрива щеше да е къде, къде по-зрелищен.
  • 4 И сега кво?

    28 2 Отговор
    Милиционерски похвати от милиционерски служби и прокурор милиционер. Станахме за резил в цял свят!
  • 5 Псевдоним

    22 2 Отговор
    Ефектът от това беше бурен дружен смях на цялата интернет аудитория.
  • 6 честен ционист

    12 8 Отговор
    Амониевата селитра е азотен тор и не се продава по аптеките. Откъде ги копаете тия "експерти"?

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Про

    19 0 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Продава се на селскостопанските аптеки 5кг 10лв
  • 8 Дуньо простия

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Говори за агро-аптеките.
  • 9 Буха ха

    9 0 Отговор
    Къде е Гешо Пиратката?
  • 10 Павел пенев

    14 0 Отговор
    Каскета е добре платен лакей и некадърник удобен единствено на ГЕРБ и престъпниците, които нямат интерес да го ликвидират. Всичко е просто пушилка за създаване на правителство начело с ГЕРБ.
  • 11 Емо

    9 0 Отговор
    Ако си в София - в т.нар. едно време селскостопански аптеки. В провинцията се продава почти навсякъде, в железарии, градински центрове, домашни потреби. Има на чувалчета от по 5, 10 кг и големи чували от 20 или 25 кг. Основното е в това, че се продава напълно свободно и вероятно и по интернет можеш да си поръчаш, ако търсиш все ще намериш. В София преди години си бях купил от някаква селскостопанска аптека ако не се лъжа около гара захарна фабрика.
  • 12 Минева

    6 2 Отговор
    Било е ратка- пиратка
  • 13 Сиийка

    8 1 Отговор
    Да , ама шефа се по..ра
  • 14 Механик

    9 0 Отговор
    Амониевата селитра, която е достъпна като изкуствен тор, се продава в неподходящ за детониране вид. Иска се познание и най-вече условия, за да бъде трансформирана за подривни цели.
    Но за обратния наклон е напълно прав експерта. И изобщо, аз съм съгласен с повечето твърдения на този човек.
    Само не мога да разбера, какво тотолкова бавят експертизата за вида на веществото. Има си полеви тестова с които лесно се установява какво е горяло там.

    Коментиран от #18

  • 15 Целта не е била гешев разбира се.

    4 3 Отговор
    Съвсем друга е била. Трябва да се отвлече вниманието на стадото от: например: затварянето на Уетище София, за да прекарат хамерски войски до "полша" и евентуално повод за въвеждане на непопулярни, репресивни мерки спрямо същото, това стадо. Самият взрив е много по - слаб от описания и е бил насочен не към набедения за жертва гешев, а към злите дървета. Аре, четиво за деца и юноши.
  • 16 жалко но е така

    5 2 Отговор
    Всеки изглупилник вече е "ЕКСПЕРТ" и пише и драска всякакви глупотевини - това е нивото на българина , това е нивото и на атентаторите - посредствено като на болшинството българи експерти .....
  • 17 Дрън дрън та пляс

    3 0 Отговор
    Малко пушек, малко съчки и шепа пръст, това е прословутия атентат
  • 18 Лазо

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Механик":

    И аз мисля, че повечето неща, които казва този експерт, са логични и разумни, а само да те попитам, защо мислиш, че амониевата селитра, която се продава, не става за взривове?
    Поначало селитрата е хигроскопична и лесно поема влага и овлажнява, затова ли?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове