Last news in Fakti

4 Май, 2023 11:24 4 260 37

Синдикалист: В образованието напрежението е огромно, може да стигнем и до стачка

  • образование-
  • заплати-
  • бюджет

В момента сме под 4% от БВП за образование, а трябва да гоним 4,5%, коментира още Юлиян Петров.

Синдикалист: В образованието напрежението е огромно, може да стигнем и до стачка  - 1

"Българското общество е убедено, че иска по-добро образование на своите деца. Това минава през качеството, рейтинга, статуса на учителите."Това заяви пред БНР д-р Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

След като вчера Янка Такева от Съюза на българските учители настоя, заложените пари за образование в бюджета за 2023 година да не се пипат, днес това прави и представител на втория синдикат- "Подкрепа". Според Петров, трябва да се търсят други пътища за съкращаване на бюджетни дефицит извън парите за учителите.

"Нека не забравяме данъците. Някои от тях в посока популизъм, в последните 2 години, бяха пренаредени. Нека образованието не се превръща в заложник. Това ще повлияе на следващите 5-10 години", каза синдикалистът.

И той посочи, че при евентуално негативно решение на депутатите за бюджета, свързано със заплатите на учителите, може да се стигне до стачки.

"Не мога да кажа, че от утре започваме ефективна стачка, но напрежението е огромно. Това може да обърне количката."

В момента сме под 4% от БВП за образование, а трябва да гоним 4,5%, коментира още Юлиян Петров.

 


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска Байконурова

    21 8 Отговор
    Училището служи за индоктринация на подрастващите с никому ненужни глупости. Единственият урок, който трябва да преподават на децата е, че Земята е ПЛОСКА.
  • 2 Дърт даскал

    65 6 Отговор
    Големия проблем е , че майки, баби и НПО управляват образователната система и директорите са послушковци назначени по политическа симпатия. Бог да пази колегите от нахални ученици, баби-стръвници, майки - усойници, бащи - побойници и най-вече от "експерти" от РУО и МОН, които не са чували звънец и не са помирисвали ученик!
  • 3 Крум

    43 14 Отговор
    Хайде и тия почнаха от бюджети да разбират. Ами да кажат даскалите с колко им увеличиха заплатите ...да кажат колко отпуски ползват....,и в същото време нямало робство а имало присъствие.
  • 4 чувала с пари се изпразни

    25 4 Отговор
    дедо ви коледа го нема вече
  • 5 родител

    33 9 Отговор
    Учениците ни са по неграмотни и от тези в Африка !!!! Срещам се учителката и питам как е синът ми .Казва ми перфектен е ,и отваря дневника и там 5-6 двойки , и ч питам какъв е критерия за перфектен , а тя ми казва -да идва на училище и да не ми прави проблеми ,а аз една тройка ще му пиша !!
  • 6 Тая УТАЙКА

    28 14 Отговор
    Не се наядоха ., брей! Само искат ли искат! А нещо да дали и на кого?
  • 7 Ние си се занимаваме с проблеми отпреди

    32 3 Отговор
    34 години, докато животът се промени съществено и нужното образование и възпитание не е в главата на никой.
    Нека да погледнем към Китай - най-образованите деца са там. Защо? Еми защото им забрани ха със закон Тикток и подобни простотии. Непълнилетните по цял ден гледат котки и кучета в нета... Това нормално ли е? Тази профанизация на нацията... Седят заедно по 8 човека и всеки зяпа в смартфона глупости. Това е осакатяване. Трябва държавата да вземе мерки, които да ограничават профанизацията и то нека да се обяснява защо се забранява... Щом може да накарат цял свят да се ваксинират 4 пъти, то защо да не могат да обяснят, че клип четата са отрова за мозъка???
  • 8 ПЕТРУШИН КМЕТО

    20 9 Отговор
    оно деца немате по училищата и градинете , а сакате паре , напрайте си деца та да ги учите и те ви паре , само пищите не биени и не е..ни това даскалиците , едно време я кога бе кмет имаше по 35/40 деца у паралелка А,Б,В,Г направо у големото междучасие бъкаше от деца,, а сега да не мое да съберете един клас абитуриенти от 20 деца , и сакате паре , нема ли да ви срам като идете на Банкомато ,а ??? !!!.
  • 9 Сатана Z

    21 2 Отговор
    Българското образование е разделено на кастова система.След ВПК,Фарма мафията идва ред на Образованието на чиято хранителна верига са се закачили като пиявици всякаква зла гад,която изсмуква всичко материално и духовно ,от което се нуждае Българското образование.
    Украинизацията на България е почти завършена.

    Z
  • 10 Петър Стоянов

    22 21 Отговор
    "В момента сме под 4% от БВП за образование, а трябва да гоним 4,5%, коментира още Юлиян Петров."
    Г-н Петров, за да се вдигне цената на едно изделие трябва да се подобри неговото качество. Като отчитам качеството на изхода на образователната система и даже при наличната инфлация смятам, че заплатите на всички учители трябва да се намали с 10%. Наложително е паралелките да станат до 34 ученика. Да се полага действителен 8 часов работен ден и 20 дни платен отпуск. По-голямата част от сегашните учители са ........
  • 11 Яяяяя

    34 2 Отговор
    Парите за образование хич не са малко. Само, че се харчат за всичко друго, но не и за училищата. Отиват в разни фирми за измислени учебниц, измислени обучения на учители, измислени програми за какво ли не! Несменяемо ГЕРБерско директорство и управление. Дилигиран бюджет за мъртви души и за неграмотни ученици. Пари бол, но не за ученици и учители. Учителя е там където е сложен в момента - на стената! Срещу нег ое системата - Политици, директор, родител, общество което крещи пиши високи оценки иначе си аут! А деца без амбиции за труд и учене, само за пари и благополучие! Децата не са виновни за нищо! Ние създаваме това бъдеще на нацията! Не може да пише, чете и смята, но с висше образование и в парламента. Образованието е сведено учителите да пазят живи и здрави децата на мама и тати през деня! А децата могат да псуват, да пушат, да пият и какво ли не! Но те са на мама и тати и в къщи "много са послушни" Що за общество сме и що за бъдеще създаваме?
  • 12 истината

    24 2 Отговор
    Материалът е лош. Докато не се вкара поведението като елемент от всяка оценка, униформите и етичен кодекс на учителите все ще е така. Отделно да се криминализира не пускането на деца на училище. Върнете трудово-възпитателните училища. С такива колвнца спасението е бой, бой, бой и пак бой! Утре същите ще трябва да ви строят, учат, лекуват и УПРАВЛЯВАТ! Мислете с главите си!

    Коментиран от #16, #19

  • 13 Сега ще започнат

    27 10 Отговор
    обичайните нападки - колко пъти ще им увеличавате заплатите, колко работели, колко почивали, какви ученици изкарвали...Как никой не завидя на заплатата на директора от над 11000лв на дружеството към МОН "Ученически отдих и спорт". Във всички държавни агенции, дирекции, ДКК, комисии, държавни банки(ББР), БНБ, КЕВР, БЕХ, бордове на директори, депутати, министерства, съдебна система, военни, полицаи, областна, общинска администрация взимат огромни в сравнение с учителските заплати, не плащат осигуровки. Държавната администрация е над 250 000 души, а учителите около 80 000. Кога се публикуват заплатите на гореизброените и с колко им увеличават заплатите? Който завижда на учителите - завършвай за учител, гледай си кефа и живей с голямата им заплата и отпуска.

    Коментиран от #29

  • 14 Ало

    32 5 Отговор
    Учителят прави заблежка на детето да не обижда другарчето си с неприлични думи. Детето ме отговоря “къв си ти бе“. На другия ден идва таткото с акъл като на синигерче и започва да крещи по учителя “Кой се ти бе да правиш забалежка на детето ми“ и пуска жалба до директора.
    Хайде сега на кой мечтата му е да е учител?
  • 15 Даскал

    21 23 Отговор
    След докторите, това са най-наглите същества в България. В момента на нашите деца преподават, учители, които с 3,50 и 4,00 не са ги приели никъде другаде, освен педагогика. Сумарно работят около 100 дена в годината. Изобщо не ги интерисува ученика, гледат само статуса си.
  • 16 Когато аз бях

    20 2 Отговор

    До коментар #12 от "истината":

    ученик (1966-1974) масово се глобяваха родителите за отсъствия, сбиване като глобата не беше голяма (10-20 лв). На таткото обаче да му вземеш няколко бутилки ракия му идваше в повече. Наказаните викаха - "Другарко, не глобявайте тати защото голям бой ме чака".
  • 17 Вихър

    9 2 Отговор
    В глутницата напрежението е още по-голямо и тук може да стигнем до стачка А-у-у-у
  • 18 Като бях ученик

    13 1 Отговор
    баща ми работеше касиер в кметството и от него знам каква е процедурата за глобяване на родител за неизвинени отсъствия на ученика. Класната дава списъка на директора, а той на кмета. Кмета пише повиквателна на бащата и разсилния я носи вечерта в кръчмата да я връчи "тържествено" на таткото. Кмета го праща в счетоводството да вземе ордер и накрая при касиера да плати глобата. Някои от бащите плачеха от унижение и се заканваха люто на синковеца казваше баща ми. Не знам кой правеше процедурата толкова жестока за таткото, но виждахме посинения съученик на другата сутрин.
  • 19 ПЕТРУШИН КМЕТО

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "истината":

    точно така , требе Железна дисциплина и всеки да си знае царю цивилен , а не сега като разпасана команда , и униформи трябва да имат , какво ми се наоблекли като фолк певици и манекени от Визаш, не мое го разбереш ученик ли е или метач по улиците и задължителна сутрешна физарятка , щото са болшинството затлъстели деца и повече спорт и образование , едно време имаше културно масови мероприятия с разните кръжоци , танцови и музикални състави , корабомоделизам и авио , автоколоездене и футбол и баскетбол , тенис на корт , източни бойни изкуства , къде е сега отсъства това нещо и защо ? , и тия ми сакат паре , на Банкомато нема ли да ги е срам като се нареждат там Даскальете , само една анархия и простотия върлува , без никаква дисциплина !!!.
  • 20 Ниските заплати,

    16 4 Отговор
    трудната и свързана с голям стрес работа е причина много от младите и кадърни учители да си сменят професията като я превърнаха в дефицитна. Училищата се напълниха с пенсионери, некадърници, които са там от няма и къде, мъжете напуснаха и се получи "новото училище". Намесиха се разни комисии, НПО-та, които вменяваха само права на ученици и родители за сметка на малкото останали добри учители(на другите не им пука). Това удари по дисциплината в училищата. Има и други причини, като мобилните телефони, всеобщата чалгализация, наркотици, алкохол и др. които досъсипаха образованието (особено средното).Това за повишаването на заплатите и завръщането на по-добрите се наблюдава и в други професии. Например в банките при социализма (конкретно ДСК) беше изцяло феминизирана, но когато вдигнаха сериозно заплатите се появиха и мъже банкери. Същото беше и с аптеките - преди имаше само аптекарки и когато се вдигнаха заплатите се появиха и аптекарите. В пощите същото го имаше, но те сега пак са зле.
  • 21 За селскостопанска работа,

    9 7 Отговор
    общ работник в строителството, в чистотата, за работа с кирка и лопата, за овчари, говедари, свинари не е нужно основно, средно или висше образование. Трябва да е задължително до ниво 4-ти клас - да чете и пише свободно и да извършва 4-рите аритметични операции. Задължително начално образование, а който иска повече - никой не му пречи. Вярно, тези с небългарския майчин език повечето ще отпаднат, но няма да пречат на останалите да учат. А сега - задължително обучение до 16г. възраст. Та те на 11г. раждат и държавата им плаща за това. Ще се реши и кризата за учители.

    Коментиран от #25

  • 22 един учител

    22 3 Отговор
    контактува с не по-малко от 100-200 ученици и 15-30 колеги всеки ден. Учителят може да възпитава с взискателност, обективност в оценките, личен пример за работа, начин на живот, ежедневни навици. Не е възможно да възпита отделен ученик, особено ако не разчита на родителска подкрепа, а в много случаи е точно обратното. Ти му говориш за вредата от пиенето и цигарите, а той като се върне от училище - баща му пиян, а майка му го праща да купи цигари. Учиш го на патриотизъм - майка му в Гърция, баща му(ако има такъв) в Германия. Не е добре да се биеш - яде бой всеки ден в къщи. Помагай на старите хора - майка му не поглежда болната свекърва. Примери хиляди.
  • 23 Пешо Тошов

    14 7 Отговор
    Да така е най-видима некадърноста. Некадърен си за дадена работа и все някой друг ти е виновен за това (деца, родители, среда, пари, социални мрежи и т.н.) Неможеш да привлечеш и задържиш вниманието на едно дете, но се се пишеш учител- ерго си прост чалгар, който не си заслужава заплатата!
  • 24 4682

    8 2 Отговор
    други пътища за съкращаване на бюджетния дефицит е съкращаване на учебните заведения с 50%
  • 25 ПЕТРУШИН КМЕТО

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "За селскостопанска работа,":

    а механизацията у селското стопанство кой требе да я кара , сега тия нови трактори и комбайни да не мислиш че пак са ги вземали от улицата та да ги карат , учене си требе , колко по грамотна една нация толко е и по оправна , я погледни младежите и девойките що правят по другите държави , трактор с две ремаркета като прогимназията и го кара като самолет или комбаин Класс или Фенд, и Жондиър да ама не е случаен е там всеки !!!.

    Коментиран от #28

  • 26 де де

    5 3 Отговор
    Я колко образовани късопишурки имаме всички са висшисти, какво само се оплаквате.
  • 27 Гост

    7 1 Отговор
    За педагозизите се намират пари за увеличение на заплатите,а за непедагогическия няма,защо?Само техния труд ли трябва да бъде оценен? Щом има за педагогически да има и за непедогически персонал.
  • 28 след като

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "ПЕТРУШИН КМЕТО":

    го задължиш да идва на училище до 16г. възраст и му тикнеш в ръцете диплома за основно образование, а той/тя едвам сричат какво правим? Ще стане шофьор, по-точно ще си купи книжка неграмотника, да не уточнявам повече какво ще стане. Никой никому не пречи да се учи по-нататък, а то/а/зи да ходи в чистотата, знаеш кого визирам.

    Коментиран от #30, #32

  • 29 Крум

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Сега ще започнат":

    Колега,по твоята логика,те са се хванали на хорото при ясни условия и не трябва да имат претенции.

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Скоро

    1 2 Отговор
    Много скоро младите учители ще се напускат масово професията.
  • 34 Има хора

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Крум":

    родени за учители, те са съгласни на всякакви условия, все още се намират такива и държавата спекулира с тази им обич към децата, оставяйки ги с ниски заплати.
  • 35 Анонимен

    4 0 Отговор
    Те много хора без образование станаха бизнесмени и днес са милионери. Свърши тая, учи мама да не работиш. Тияндипломи и за тоалетна хартия не стават.
  • 36 Анонимен

    1 0 Отговор
    Гледайте предаванията по Бнт с водещ Орлин Горанов, Билалов и там Ергенът и Сървайвар и ще се уверите, колко са умни. Добре, че са жокерите 3 да им дадат по някой лев, и при Горанов от зле по зле, само един от знаещите в повечето случаи. Доказателство, а не една баба ми каза. И много дипломи си купиха, по ок 3,4 да имаш и тук там някоя 5 и 6,а не да даваш и слагаш в студентски книжки пари, толкова им е акъъла на някои деца и родители. Ти да имаш 6,а знания, виж ги ори Горанов, умни и знаещи, не че нещо е ок но в компания де но вече като се замисли човек ги няма компаниите хората и оутин с тая война ни дойде в повече след ковида и ги обичат, и рускинята в големите вериги, те украинци много лоши, а ти какъв го правиш в Бг, що не си ми идваше да й кажа не си в Русия, украинката на щанда и тя спасиба вам очен хорошо сирене, ок но рускини не хубав народ, иди ги разбери украинци и рускини, а говорят те на руски език. Поне да има мир. Минали сме през нея преди 100 г, годината е 1923, а днес сме 2023.
  • 37 Тези

    1 1 Отговор
    Неграмотните боклуци, създаващи още по неграмотни боклуци, постоянно реват за увеличение на заплатите им. Я, по една голяма мотика и на къра да работят!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове