Last news in Fakti

4 Май, 2023 16:08 1 226 7

Костадин Паскалев: Въпросът за парите на общините е ключов

  • костадин паскалев-
  • общини-
  • финанси

Спрян е процесът на децентрализация, държавата разпределя субсидиите непрозрачно и политически

Костадин Паскалев: Въпросът за парите на общините е ключов - 1
Снимка: бТВ

Коалиция "Левицата!" събра съмишленици на дискусия за състоянието и перспективите пред местните власти в контекста на предстоящите избори за кметове и общински съвети наесен, съобщи БНР.

Спрян е процесът на децентрализация, държавата разпределя субсидиите непрозрачно и политически мотивирано и това трябва да се промени, коментира той. Според него държавата прехвърля на общините задължения, без да осигурява финансовата им обезпеченост. А финансовият недостиг на общините предопределя ниско качество на услугите, подчерта Паскалев. Той добави също, че се задълбочава изоставането на едни райони за сметка на други. По думите му въпросът за финансирането на общините е ключов за държавата.

Валери Жаблянов беше категоричен, че сега проблемите на общините едва ли не всички очакват да се решават в София и това трябва да се преобърне. За каква собствена инициатива може да става дума при тази финансова зависимост, попита той.

За левите стандарти в местната политика говориха участниците в дискусията за местната власт. Сегашното положение за мястото и ролята на общинските власти не отговаря на вижданията на "Левицата!" и това ясно беше очертано от Костадин Паскалев, който като бивш кмет на Благоевград и министър на регионалното развитие и благоустройството е видял как изглеждат проблемите от двете страни.

Райна Йовчева, която известно време беше областен управител на Хасково, посочи, че само 65 процента от европейските средства в досегашния период са стигнали по предназначение и са усвоени. От тях 30 процента са финансовите корекции.

Две години и половина от началото на новия програмен период сме усвоили 0.54 на сто от 18-те млрд. общо, от които може да се възползваме по него. Немощ на управленско и институционално ниво са изводите на Райна Йовчева, според която липсва визия и планиране за развитието на общините.

"Запълват се дупки, работи се на парче. И така общините ни вървят назад", каза Йовчева пред участниците в дискусията на "Левицата!" за предизвикателствата пред местната власт в контекста на изборите за кметове и общински съвети наесен.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Минева

    6 2 Отговор
    Не сте в НС, не че е привелегия да сте в тоя кучкарник. Следващия път се постарайте!
  • 2 бургазлия

    11 0 Отговор
    В общините трябва да се съкратят 80% от клатикрачковците , защото само в бургаската община има три големи сгради пълни с чантаджии които нищо не правят , но гласуват за мафията защото те са електорат !!
  • 3 бушприт

    7 0 Отговор
    На България евро не й трябва. Защо Швейцария няма евро? Защо Англия излезе от ЕС и няма евро?Отговорете си на тези въпроси! Българите ще обеднеят 100% с еврото,защото то ще е по курс1:2. Тоест,ако сега взимате заплата 1000 лева,с еврото ще взимате 500,с които няма да може да си посрещате разходите. 1 хляб ще е 1 евро,лекарствата и храните ще са скъпи и ще има глад и болни хора,услугите ще се повишат още. България ще стане още по-бедна и ще се обезлюди по-бързо.
  • 4 Анаконда

    6 3 Отговор
    Пп Герб Владеят Мафиотските Схеми в Общините
  • 5 Лорерко

    8 0 Отговор
    Каквото и да ви дрънкат, знайте, че винаги става дума за пари!
  • 6 Надежда 1

    3 2 Отговор
    В Северния парк източват езерото и докато ел. помпата работи в езерото има 10 малки диви патента. Престъпната община на ГЕРБ изобщо не хае за живота на 10 малки патета дали ще отидат в канализацията.
  • 7 боко

    7 0 Отговор
    отцепници несретници по телевизиите ревът
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове