Last news in Fakti

4 Май, 2023 18:25 3 607 27

Министър Шишков: Събудихме заспалите магистрали

  • арх. иван шишков-
  • магистрали-
  • ремонт

Министърът съобщи още една добра новина – разрешението за строеж на магистрала „Европа“ между София и Сливница вече е издадено и в края на другата или началото на по-другата седмица предстои да започне строителството и там

Министър Шишков: Събудихме заспалите магистрали - 1
Снимка: БГНЕС

„Събудихме заспалите магистрали и работим. Където трябва, строителите са на терен. Запретнали сме ръкави всички – и строители, и администрация, полагаме необходимите усилия в тази посока.“

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Днес той провери хода на укрепване на свлачищата при тунел "Железница" на магистрала „Струма“ . Голямото свлачище преди съоръжението в посока Кулата е от 2020 г. и заради него строителството на този участък на аутобана беше спряно, съобщиха от МРРБ.

„Автомагистрала "Струма" не е регионален проект. Тя ще даде реално бъдеще на целия регион и не само. Защото тази магистрала не е регионална, тя всъщност е връзката от Видин до Кулата“, подчерта министърът.

„Най-важното нещо, което иска целият български народ, е тази магистрала да бъде завършена в цялост“, каза Шишков и допълни, че завършването ѝ трябва да стане изцяло съгласно европейското екологично законодателство.

Министърът съобщи, че е издал разрешение за строеж за един малък участък на магистрала „Струма“, в който аутобанът свършва, но той не предопределя по никакъв начин избора на трасе.

„Това, което се спекулираше, не е вярно. Продължава да се прави анализ на мерките, който до няколко месеца ще е готов, но това е работа на МОСВ“, уточни архитект Шишков и добави, че ако в тази част мерките докажат възможността за избор на трасе, което отговаря на ОВОС-а, който към този момент е действащ, наистина ще може да се спаси този ОВОС и в най-скоро време да стартира строителството на магистралата.

Преди това обаче ще има около една година, в която трябва да се извършат проектни работи, да се изготвят Подробни устройствени планове, стана ясно от думите на Шишков.

Той обясни, че именно, за да няма бавене на старта на строителството на аутобана е побързал да одобри Подробен устройствен план и да издаде разрешение за строеж на малкия участък.

„Не се бавихме, не чакахме така, че после да се оправдаваме с някого. Одобрихме ПУП, издадохме разрешение за строеж, така, че да имаме готовност и да не изпуснем сроковете“, заяви министърът и добави: „В момента, в който от тук нататък се финализират екологичните мерки за „Струма“, имаме пълна готовност, в който и да е от вариантите, да започнем процедиране и одобряване на ПУП-ове, отчуждаване и издаване на разрешение за строеж.“

„Седем-осем месеца обаче не могат да компенсират закъснение с години. Никой не искаше да бръкне в тази рана, да поеме отговорност и никой не искаше да финализира този проблем и времето ни затисна“, подчерта още регионалният министър.

По думите му трябва да се промени мисленето и едно по едно трябва да започнат да се проектират и строят магистралите в България и пътните артерии по начин, по който е трябвало да бъде направено преди 10 години.

По време на днешната проверка на свлачищата при тунел "Железница" на магистрала „Струма“, министърът съобщи, че се работи изключително интензивно по укрепването им и по уверение на строителя през август месец ще може да се пусне едната лента на аутобана. Заедно с укрепване на свлачищата се работи и по подготовката на документите, включително и на разрешението за ползване.

„Целта ни е да съберем и документите за ползване на тунела и да го пуснем, защото той вече е готов, и да успеем да облекчим движението за летния сезон“, обясни Шишков.

Министърът съобщи още една добра новина – разрешението за строеж на магистрала „Европа“ между София и Сливница вече е издадено и в края на другата или началото на по-другата седмица предстои да започне строителството и там.

Днес Иван Шишков провери и изграждането на нов мост над р. Струма при с. Покровник на третокласния път III-1006 Благоевград – Покровник, което започна през месец март, след повече от една година забавяне на процедурите. Съоръжението бе компрометирано след обилни валежи през месец декември 2021 г. и оттогава е затворено за преминаване на автомобили и пешеходци. Мостът ще осигури връзка на Покровник и прилежащите села с областния град Благоевград. Средствата за изграждането му са осигурени от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Временното изместване на комуникациите вече е направено. Гредите са готови. Върху тях ще бъде поставена плочата на новото съоръжение. Очаква се мостът да бъде завършен до края на годината.

В проверката се включиха също заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, областният управител на Благоевград Стоян Христов, председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Венцислав Ангелов, инж. Десислава Паунова от УС на АПИ и представители на изпълнителите и строителния надзор.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боже опази@

    19 3 Отговор
    Брутално нагъл и пиян, и неможещ, и незнаещ. Готов да се продаде за всичко за да стане главен архитект на София.

    Коментиран от #15, #20

  • 2 Миризлив пор

    21 2 Отговор
    Шишков, докато си играете на документи колко народ ще загине? Колко деца няма да видят родителите си? Колко инвеститори ще се откажат поради липса на път? Колко народ ще се изнесе на запад да живее и работи? Защо не направите ревизия и да построите и тогава да оправяте книжата.

    Коментиран от #13

  • 3 любител на комедията

    20 3 Отговор
    Е па толкова голям смешник, нема никъде по тоя белия свет, бе! Ха-ха-ха-ха! Шишко, Шишко, ти надмина Луи дьо Финес бе пич и биеш по тъпа и проста физиономия, даже Бурвил и Фернандел, бе! Ашколсун, машалла, аферим! Ако се пуснеш в комедията под пари ще останеш! Мистър Бийн ще ти носи куфарчето!
  • 4 Джамбaза

    16 1 Отговор
    Шишков открива пет пъти обхода на Бургас, а той, обхода, още не е готов.

    Коментиран от #11

  • 5 бай Даньо

    14 1 Отговор
    Запретнали ръкави , кацат с меда в далечина , омазани до лактите , работим ...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 шкембо

    15 2 Отговор
    пак ли се прави на инспектор? какво разбира тоя толум от ниско строителство?
  • 9 чакаме

    3 11 Отговор
    чекмеджан при Ставри за свръх кражбите, чакаме дълго и все тишина ?
  • 10 А дано,дано

    15 3 Отговор
    Това е една хубава новина,ако е истина.Сега слушах Лорер,който пак говори как щели да намалят дефицита--за 2023 г са определени 10 милиарда за капиталови вложения,но понеже е месец април,едва ли ще ги изхарчат.Пък аз се чудех защо след Борисов ,спряха тотално всичко,пък то било ,за да им излязат сметките.Егати финансисти,егати загрижените за хората и просперитета на България политици!
  • 11 Напротив

    14 5 Отговор

    До коментар #4 от "Джамбaза":

    той обхода е готов още отпреди 2 години, но Шишков не може да се разбере с фирмата, дето го направи колко % от парите, да им отбие че да има и за него и за Радев и компания! За това е спорът! Мръсника пътищар се дърпа, наглеца му с наглец. Викал, ама нали вие сте честните, бе хора, а Шишкото му викал, ние сме честни, ама сме гладни!
  • 12 Стамат

    18 3 Отговор
    Какво събуди бе б@стун, нямате пет километра пътища направени, да не говорим за ремонти и поддръжка
  • 13 И аз

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Миризлив пор":

    И аз се чудя,защо трябва да се спре всичко,да мислят,да преценяват,а не успоредно да действат.После отричат,че създават среда за корупция.
  • 14 Хаха

    16 1 Отговор
    Ела да видиш какво е на Ботевградско шосе след Джъмбо посока София преди детелината. Ще те погълне дупката в асфалта. За така наречената магистрала Хемус от София до Ботевград минавал ли си, Шишков?

    Коментиран от #19, #25

  • 15 ПЕЙО ЗАПАСНЯКА

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Боже опази@":

    СТИГА ДЕ , НЕ ВИЖДАШ ЛИ БРАТЧЕДА ЩО БАКИЙ ОПРАВИ НА ПРЕДИШНИТЕ АСВАЛТЬОРИ , ГЛЕДАЙ ГО КОЛКО Е ЛЪБНАЛ ОТ РАБОТА , ОЩЕ МАЛКО ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОТРУДИ И ЩЕ СТАНЕМЕ КАТО БЛИЗНАЦИ , ЩЕ ЗАПРИЛИЧА НА МЕН , КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА , РОД РОДА НЕ ХРАНИ НО ТЕЖКО МУ КОЙ СИ НЯМА 😀😂😃😄👍👍👍👍!!!!.
  • 16 Ддд

    14 0 Отговор
    Какво стана, нито един журналист ли няма да го пита къде доклада с проверките на независимата фирма. И той странно мълчи за поредна седмица.
    Отделно на това, няма ли кой да му припомни, че година и половина парите за пътища бяха спрени и неразплатени, започна го Комитова, а този и е бил заместник министър. Кой и как да строи?

    Коментиран от #18

  • 17 Целта

    13 1 Отговор
    На всички политици целта им е игра да става и те да са в нея.Много важно,че хората са потърпевши.Ще си кажа пак проблема--преди България да поеме европейското председателство,бяхме определени за саниране--блок от четири входа в "Дружба" 2.Извадиха ни паспорти,направиха ни проект.Аха да ни санират,прибраха парите за представителни нужди.Обещаха обаче да сме първи при следващ етап.Смени се властта и ние,над 250 семейства сме "с пръст в устата".Шишков писал НЕ.Защо трябва да зависим от волята на един човек.И не ни ли принуждават да "шарим",за да не губим?!
  • 18 Миризлив пор

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ддд":

    2-те седмици от проверката на северната тангента минаха! Вече трябва да има официален доклад защо не го оповести? Ама добре изглеждаше с линийката и ядка взета от някъде и по незнаен начин и да обяснява "краде се".
  • 19 Илия

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хаха":

    Защо викаш Шишков?
    Това беше правено по времето на Бойко когато строеха "неговите" фирми.

    Коментиран от #22, #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тоя изхарчи миналата година 6 милиарда

    1 0 Отговор
    за едни 7 километра на магистрала Европа, започнати още преди 4 години и един земеделски надлез на Тракия, да не обикалят на две села земеделските машини до съседният град. А познайте сега, колко пари са свили, като "комисионни" от тия 6 милиарда? Пълен смешник! Но пък надупчи околовръстното на София, като швейцарски сирене и още не са запълнили дупките. Ще се изтрепе народа, а те 1 километър ремонт не са направили барем на един селски път. Пълен въздух и кал по ушите е тоя!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 извинявай ама ти как си със здравето?

    3 1 Отговор
    Как така Борисов е строил магистрала Хемус от София до Ботевград, като той стана премиер през 2009 г. , а аз съм пътувал по този участък преди това? Извода е че не всеки без памет трябва да се изказва по въпроси които не разбира
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 бай Иван

    0 0 Отговор
    Министър Шишков: Събудихме заспалите магистрали
    Абе идиоти, то може ли човек да заспи на наша магистрала? Ще ми паднат пломбите по тях. За носачи и биалети на колата да не говорим
  • 27 ЯСНО ВИЖДАМЕ КАК РАБОТИТЕ ..............

    1 0 Отговор
    С РЪЦЕ В ДЖОБОВИТЕ , ДРАПАТЕ СИ ТОПКИТЕ КАТО БОЙКО И КРАДЕТЕ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове