Last news in Fakti

6 Май, 2023 10:17 1 703 41

Полк. Миленски: Военният парад не превръща армията в боеспособна

  • 6 май-
  • празник-
  • българска армия

Никой няма идея колко струва този парад у нас

Полк. Миленски: Военният парад не превръща армията в боеспособна - 1
Снимка: БГНЕС

Никой няма идея колко струва този парад у нас, защото в Министерството на отбраната и в нашата армия парите не са харчат така, че командирите и министъра да знаят кой лев къде отива. Попитайте кмета на София колко ще струва този парад. Ако Ви отговори ще поиска 3 месеца време, а тогава никой вече няма да се интересува от това. Паради могат да се направят спокойно и без да се блокира София. Те не смеят да поканят и депутатите в поделенията, казва полк. Владимир Миленски, цитиран от Euronews. Състоянието на българската армия е видимо в доклада за състоянието ѝ от Министерството на отбраната. Той беше публикуван преди точно месец. Би трябвало да бъде разгледан в Народното събрание по закон. В него е обрисувана една трагична картина на състоянието на българската армия. По отношение най-вече мениджмънта на отбраната и много неща не са казани. Опитвам се да кажа, че, когато военновъздушните ви сили летят средно по 15 часа на година, това е далеч от всякаква логика, да наречеш такъв човек военен пилот. Това е курсант. Той трябва да лети по 150-180 часа на година, а лети 15.

Нека да вземем и военноморските сили - те трябва по стандарт да тренират реално в море около 180 дни в годината. Те го правят около 10-15-20 дни и то не всички екипажи. Мен не ме интересува колко добре е боядисан кораба. Мен ме интересува дали могат да воюват. На парада ще покажат нещо, което е лъскаво. Нещо, което бръмчи, бучи, впечатляващо е. Войниците ще се стараят да вдигат високо крак, но това не превръща армията в боеспособна. На фона на този доклад този парад предизвиква много интересни чувства, категоричен беше полковникът.

Имам чувството, че президентът Радев иска да демонстрира с този парад, че армията му е лоялна. Дано да съм на грешно мислене. Той използва факта, че е върховен главнокомандващ, но всъщност е политическа фигура, каза той. Казахстан отмени за втори път военния си парад. В руските медии коментарът беше "очевидно Казахстан е тръгнал по Европейския път". По кой път ни връща президентът Радев тогава, запита се Владимир Миленски.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво

    33 9 Отговор
    Перфектен коментар. Един военен да каже жалката истина !!
  • 2 ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001

    11 9 Отговор
    ЕДНА РУМЪНИЯ ЩЕ СМЕЛИ ОТ БОЙ бъЛГариЯ ,АКО СТАНЕ НАПЕЧЕНО ,БългАРСка АРМИЯ НЕ СЪЩЕСТВУВА ВЕЧЕ ,НАЙ СТАБИЛНИТЕ АРМИЙ СА АМЕРИКАНСКАТА ,БРАЗИЛСКАТА ,И РУМЪНСКАТА

    Коментиран от #9

  • 3 Нов €вроатлантик

    9 6 Отговор
    Да бъдем Казахстанци !
  • 4 ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001

    8 8 Отговор
    В РЕГИОНА НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА ЕДНА РУМЪНСКА АРМИЯ В ПЪЛЕН СЪСТАВ Е ПО СИЛНА ОТ ПОЛОВИНАТА ДЪРЖАВИ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА МОЖЕ ДА УДЪРЖИ ДОРИ ЕДНА ПОЛСКА УКРАЙНСКА И ТУРСКА ПРИ БОЙ ,34 НАЙ БОЕСПОСОБНА АРМИЯ В СВЕТА Е РУМЪНСКАТА

    Коментиран от #10

  • 5 ИВАН

    29 2 Отговор
    А как беше състоянието на армията при бай тошо /никога не съм го харесвал/, но тогава поне ни уважаваха и брояха за нещо, защо бяхме силни и имахме надеждни съюзници с които се съобразяваха.
  • 6 Роза

    30 8 Отговор
    Браво на полк.Миленски!Честен и достоен военен!Ами то е ясно,че парадът се прави ,за да се поддържа илюзията,че имаме армия!Радев не жали пари за това.Толкова хора са на ръба на оцеляването,а военните се перчат с паради,танкове и самолети.Като няма хляб, поне да има зрелища!Няма никога да свършат абсурдите на съвременния свят!
  • 7 Ефр. Ангелов

    6 11 Отговор
    Трай, бе, мизерник!
  • 8 1234

    21 3 Отговор
    В руските медии коментарът беше "очевидно Казахстан е тръгнал по Европейския път". По кой път ни връща президентът Радев тогава, запита се Владимир Миленски. ---- явно Франция, която прави всяка година паради е тръгнала по руския път. Добър анализ за състоянието на армията, но накрая с едно изречение омаза всичко. Всъщност това може и да са думи на антония .
  • 9 Ти пък Ромъния

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001":

    Агитките на ЛОКОто и Левски според мен ще ги натупат и няма да разберат кво е станало. За ония на Ботев Пловдив няма да говоря, те направо може и срещу Северна Корея да скочат.

    Коментиран от #11

  • 10 Боруна Лом

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001":

    АБЕ ВЛАХ, ОДИ СИ МЕШАЙ МАМАЛИГАТА

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Реалист

    18 1 Отговор
    Ква армия, те едни тулупи на по 45 едва на крак стоят:)
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    21 4 Отговор

    До коментар #11 от "ПРЕКАЛЕНО КЪСО ИМЕ":

    А едно време ква армия имахме.... При бай Тодър кога бай Добри беше армейски генерал. Е тогава имахме армия.

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 СВД

    17 4 Отговор
    Тоя малко луд човек е от някакв Атлантически клуб и не е изненада това, което приказва! Ако президент беше някоя евроатлантическа подложка, тогава щеше да хвали парада! Но, ако ви се гледа парад, изчакайте 9 май или най добре си пуснете парада по случай 1300 г. България - 1981 г. Аналогичен нему е парада за 40 г. от 9 септември - 1984 г, но коректно някой се грижи да го няма в мрежата! Момчетата тогава не си отидоха в отпуск през август, но след това бяха наградени! Над 180, красиви, с отлична строева подготовка! След първата тренировка в София прозвуча команда - Васил Левски /ВНВУ/ да почиват, останалите да продължават с маршировката!

    Коментиран от #26

  • 18 Янко

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "ПРЕКАЛЕНО КЪСО ИМЕ":

    Тия ако ги изкарат да минат пред Ким Чен Ун и оня нама даже и да ги трепе, предполагам, че ще се самоубие на трибуната.
  • 19 Я ПА ТОЯ

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    150 000 хрантутници и пак лошите ни победиха....

    Коментиран от #22

  • 20 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ПАЗИ

    2 8 Отговор
    Тая армия ни стига.....
  • 21 Пак ще трябва

    6 0 Отговор
    ремонт на паветата.
  • 22 Бай Митко

    12 2 Отговор

    До коментар #19 от "Я ПА ТОЯ":

    10 ноември 1989 г., заварва армията ни с численост 156 837 души. От тях в Сухопътните войски са 126 000 души с 2269 танка, 2232 бронетранспортьора и бойни машини на пехотата, 2154 оръдия, 2800 минохвъргачки и 52 ракетни пускови установки. Във ВМФ служат 8500 души на 4 подводници, 3 фрегати, 24 тралчика, 6 кораба за борба с подводници, 22 десантни кораба, 7 ракетни катера, 4 торпедни катера, 3 минни заградителя, 11 вертолета за борба с подводници, 4 пускови установки „Редут“, 4 пускови установки „Рубеж“ и 50 спомагателни кораба. В Ракетните войски пък носят денонощно бойно дежурство 8 комплекса СС-23 с обсег 480 км, снабдени с 24 допълнителни ракети, всички с възможност да носят ядрени бойни глави. Отделно са 50 комплекса Р-300 „Скъд“ също с ядрени възможности и обсег 300 км. По това време имаме и много тактически ракети 9К52 „Луна“ с обсег 70 км, 18 комплекса 9К79 „Точка“ с обсег 70 км, които също могат да носят ядрени заряди. Родното небе пък се охранява от 26 зенитно-ракетни дивизиона, които са въоръжени с едни от най-модерните комплекси С-200 с обсег до 240 км.
  • 23 УЖАС

    1 0 Отговор
    КО БЕШЕ?КО СТАНА? КЛОНИЯ ЕС.
  • 24 пенко

    3 1 Отговор
    НЯКОГА БЯХМЕ БОЕСПОСОБНИ !!!! ИМАХМЕ СИ И НЯКОЛКО СЕКРЕТНИ РАКЕТИ СС-23 ---И ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ НИ БЯХА "ДЖОБНИ " --- НО ДОЙДОХА --"ДЖОНИ УОКЪРИТЕ "- И НИ СВАЛИХА ГАЩИТЕ !!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Пехотинец

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "СВД":

    През 1984г. блоковете бяха по 225 души - най-многобройните минавали някога на парад тук.
  • 27 За бедняци като нас

    1 1 Отговор
    Парадите са хвърлени пари на вятъра вместо да се покрие някой нужда на Армията
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Александър

    1 1 Отговор
    44г. този полковник като старши лейтенант пътува с танковия си батальон,натоварен на влак през Пловдив към София! А след това бях изпитван от същия на корму ване с танк! Тогава на узунджово кацна армейски генерал Щемен ко със самолет ескортиран от ис требители!Шегувахме се,че изпит ващите полковници са повече от ефрейторите в полка! От 90танка в бойния парк бяха останали са мо 30! Всичко друго беше по тан кодруми и стрелбища! Същата есен командирът на дивизията стана генерал,а аз старши сержа нт!
  • 32 Александър

    1 1 Отговор
    Тогава за първи път една вечер бях с приятел в с. Бодрово и вид ях как над селото в посока поли гона минаха ниско 2 МИГ-27,вкл ючиха форсажите и отлетяха към полигона за бомбомятане вероят но!? Връщахме се пеш в колона!Над главите ни мина МиГ-15 спар ка и катапултира единия от пило тите!Още преди това видях черна струя от соплото и викнах на ко мандира на батальона-другарю капитан,нещо става горе! Отиде линейката,но късно!Парашутът не се отвори! А другия летец при земи самолета в гората до язови ра и остана жив!Не стигна височ ината!Съквартиранта ми беше ор ъжеен техник там и ми разказа после!А загиналия пилот живя 2 дни и почина!Кр.група РХ отрица телна-царство му небесно!
  • 33 Александър

    2 1 Отговор
    А колко русенско варено, и кюф тета по ориенталски съм изял на Корен? Тва днешното русенско варено няма нищо общо с дейст вителността! При Живков имаше, а сега няма и няма да има! Зато ва не вярвам на никакви публика ций и това е!Държавата отдавна е в пропастта!Тези,които размах ваха 2пръста,сега крадът най-много!!!
  • 34 Александър

    1 0 Отговор
    156000! А от тях колко паркетни офицери по недуразомение? Фа зани с академия Раковски и с ро мб?И колко фазани със задочно ВНВУ? Командирът на полка/ вп оследствие генерал, а тогава ма йор с два ромба-внву и академия Малиновски вдигна лейтенанти те с въпрос?Какво значи БРОГ-УМЕН на Т-34!Гробна тишина от офицери и войници!Превод: Бро небоен остроглав намален, а та къв е само един снаряд в танка! Подкалибрен!!! Затова и много мерачи,служили тогава,също не знаят и шпрехат простотий! Не за питам всички:Къде отидоха гауб иците "Акация"? 152 мм оръдие върху шасито на Т-55-САУ? На во енна рампа Русе,после на трайл ер в посока Щръклево, а там им аше летище???После чух,че пиян ите поляцизабравили да им зава рят букс. куки! Аз служих 6 г. в та нковия полк на генерала с напла стените обувки- Трендафилов!
  • 35 Александър

    2 0 Отговор
    Командирът на полка е същия офицер,който после завърши академия на генералния щаб и единствениябългарски генерал с три ромба 89година!!! Той не се е регистрирал като генерал Мутав чиев по време на разграбването!
  • 36 Александър

    2 0 Отговор
    До МиГ-21 се пише с малко и,а след това с три големи букви!
  • 37 Александър

    1 0 Отговор
    До 98 служих в армията и се пен сионирах!Запазих добри спомени за войниците!Само един от Злато град се оказа с мъжко име по не дуразумение!Аз съм единствения старшина,служил 17 години на бтр,който знае всички модифика ций 60п,60па и 60пб наизуст в би вшата БА! Нямаше място,което не съм ремонтирал! Във Враца ме познаваха в АРЗ ВОЛА! Най-бях разочарован като получавах машина от ремонт в Пловдив!Те в армейска работилница,до пара шутния магарешка каруца не мо жеха да ремонтират! Карах бтр от Русе на ход с два двигателя,а ка то отивах да го получа,се прибир ах на един!!!Но,беше отдавна!А 98 се пенсионирах със 75000 пенсия Недуразумение кат всичко друго втъз територия!
  • 38 Александър

    2 0 Отговор
    Другарю Янев-Вие не подписахте ли декларация 89 година?Тогава що се занимавате с политика?Вие знаете ли къде е Рамщайн?Щот Аз съм карал покрай тази ба за!Знае ли някой,че всички югос лавяни,работещи в Германия,бя ха в дивизий на бундесвера по време на война?Едва ли!А що се отнася до РСМ,ако стане Тито,те ще се изтрепат да му отдават че ст!Колко са те? 500000-другите са от Косово!В ЕС влязохме през за дната врата, а те ще влязат през страничната!Ми че те през 41-44 са имали 2 пролетарски бригади Книгата на Никола Любичич е у дома!Ужичкия отряд се нарича!Нато, кво Нато,кви 5лева за тях!Да си карат дървените лодки по охридското езеро и тва е!
  • 39 Александър

    2 0 Отговор
    У дома са и спомените на Славчо Трънски-и той пише там как сме им давали оръжие!Пише и за анг лийската военна мисия как са ча кали оръжие от самолети: първа та нощ пушки и картечници,а пат рони за автомат! Автоматите ид ат на втората нощ,а за пушките идат на третата! Виждал съм гилзи с немски орел след стрел ба на новобранци от кеч,а докол кото знам германците използват 7.92мм а англичаните-8мм!В Дис кавъри също лъжат!У дома са 2 книги на 3 пъти героя Покришкин Той учавствува в испробването на Спитфаер и се изказва негати вно за него,щото отстъпва по ско рост на Ме-109 Г-2 и Г-4!Освен то ва той е свалил повече самолети, но ги разпределя с другите летци от колегиалност!У мен е и книга та"Спомени на летеца" от генерал Захариев мисля!
  • 40 Александър

    1 0 Отговор
    76 бях командировка в София в под. на стр.войски и там служе ше старшина с който се сприяте лих!Участник от парашутната др ужина в боевете в югославия!Имаше 2 съветски ордена!Коман дировката свърши октомври!Пак там говорих със софиянец, служ ил преди 9 септ. Имал е ротен ко мандир-капитан! Думите му са: Като вървеше, земята се тресеше под него!Без коментар,генерале!
  • 41 Иван Грозни

    1 0 Отговор
    За коментара на полковника съм съгласен, състоянието на армията е плачевно. Но за да не го уволнят за това, че казва истината, министъра съвсем друго се крие зад президента и го критикува както правят някои политици и управляващи в момента. Според него/гусин плювковника/да се отмени боядисването на яйца по Великден и други ритуали повдигащи духа на българина в тези времена. Фурнаджийски лопати колкото щеш и на всякъде. Помняго и Запрянов като офицер. Блажо- мазнев докато го направят генерал/ 100% комуняга/.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове