Last news in Fakti

9 Май, 2023 10:48 928 7

Захари Захариев: Разделителните линии в Европа водят към крах

  • захари захариев-
  • русия-
  • руска агресия-
  • ес-
  • демокрация-
  • 9 май-
  • д-р димитър атанасов

От едната страна на бариерата за мирна Европа се сблъскваме с константно дрънкане на оръжия

Захари Захариев: Разделителните линии в Европа водят към крах - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Както казва един български голям писател преди повече от 100 г., Европа започва там където свършва бозата. По онова време това е било някъде към Ниш, така че може би не сме мръднали особено далеч от това състояние.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria проф. Захари Захариев, председател на Фондация „Славяни“.

Ако тръгнем в тази посока, писателят Данило Киш казва, че от хотел „Еспланада“ в Загреб на Изток започва ориентът, така че има и по-песимистични визии, допълни д-р Димитър Атанасов, историк от БАН.

Мисля, че имаме своето достойно място в Европа и България има всички възможности нейният глас да се чува много по-уверено и значимо, особено в такива критични моменти. Особено в периоди на остра конфронтация когато се гради цивилизацията на 21 век, каза още проф. Захариев.

Една от най-силните страни на Европа е фактът, че прави всичко възможно да няма център и периферия – всички участници в европейския проект да се чувстват равноправни. Ако ние имаме проблем с това, то се дължи на нашето самочувствие и на начините, по които се поставяме пред самите себе си и пред Европа. Европа в самия си замисъл след Втората световна война е Европа на единство в разнообразието, Европа на равноправните партньори и Европа на ненасилието. Ако ние не сме съгласни с този начин на мислене, проблемът е в нашия собствен манталитет, смята д-р Атанасов.

Не съм съгласен с термина „Европа прави всичко възможно“, защото всичко това съществува повече на хартия, отколкото като реалност. Старите имперски амбиции, инерционните моменти от миналото – да се опитваш да чертаеш своята Европа, за жалост е много силно в политиката на големите държави като Франция, Германия, Англия, която макар вече не е част от този съюз. Ситуацията далеч не е толкова розова, колкото ако четем примерно Лисабонския договор. Твърде далеч сме от такова състояние, в което да няма разлика между гласовете на малки и големи, без значение от необходимостта от консенсус за всички важни решения, контрира проф. Захариев.

Европейският проект е замисъл, който се прави непрекъснато. Както демокрацията – илюзия е, че тя някога ще бъде постигната в своята пълнота. Европейският проект както и демокрацията са замисли, които непрекъснато вървят, които непрекъснато изискват ние да търсим от себе си повече и повече. Именно затова вървим напред и това е важното.

Това припомни д-р Димитър Атанасов.

От едната страна на бариерата за мирна Европа се сблъскваме с константно дрънкане на оръжия. С непрестанни хвалби колко са интелигентни нашите пушкала и че можем да поразяваме толкова много хора, че да не си представим жертвите си като количество. От другата страна стои тази Европа, която прави научни конференции. Която се опитва да установява диалог. Която след Втората световна война създава немско-френската и немско-полската комисии за регулиране на историческия разказ и конфликтите, които водят до тях, допълни Атанасов.

Обществото ни няма как да не бъде разделено при положение, че имаме дълбоки разделителни линии в рамките и на континента и на света като цяло. Моментът не е на обединение на обективните моменти на интернационализация, а точно обратното – на нови и нови разделителни линии, които доведоха до съграждането на една нова Желязна завеса, смята проф. Захари Захариев.

Това е един факт, с който не бива да се примиряваме, защото това е път за никъде – за крах на цивилизацията, допълни проф. Захариев.

Докато в България политици, етикетиращи се като леви, застават на страната на оръжията, ние ще имаме тъкмо този проблем и няма да се справим лесно с него, каза Атанасов.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да ти кажа

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Да почетем руските жертви":

    Тия 27 000 000 не да толкова жертви на нацизма, колкото са жертви на грешките на Сталин! Можеше с по малко жертви !!!!
  • 4 Малко човещина

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Да почетем руските жертви":

    Русофилите имайте малко човещина и благодарете на САЩ за оказаната военнна помощ за СССР. Щото ако не беше американската подкрепа сега руснаците щяха да говорят на немски, а на руски щяха да общуват единствено с конете си, разбира се ако преди това не са ги изяли от глад!

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 до д-р Димитър Атанасов

    1 0 Отговор
    Пита ви проф. д.и.н.: вървим ли напред, докторе, и искрен ли сте, макар да вървим напред е важното, както правилно отбелязвате?
  • 7 ти заедно с про100киро

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Малко човещина":

    ли си учил някъде?

    При СЕГАШНИТЕ ОБСТОЯТЕЛСТВА РАЗБИРАМ КОЛКО "КОЛЕКТИВНИЯТ ЗАПАДнал" Е ПОЛИТИЧЕСКИ НЕГРАМОТЕН. НИЩО не знаят за природата на руския народ и силата му. И ПОМНЕТЕ как завършиха Наполеон и Хитлер и какво геройство извърши руският народ. Това го разбраха "десантчиците" от Нормандия-Неман и се втурнаха да спрат СССР да не стигне до Атлантика. Така проспаха купона в Берлин.

    Русия винаги излиза по-силна. Който не вярва, да погледне в Историята.
    Путин е шеф на велика и огромна държава, която тепървa ще поставя условията си. САЩ е умираща и залязваща империя.А безмозъчни винаги е имало.За твое сведения САЩ вече са в технически фалит. Крепи ги само страхът на запада от тотален срив. Просто всичките им резерви, събирани в долари, може за една нощ да се превърнат в тапети.Затова и подпират САЩ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове