Last news in Fakti

9 Май, 2023 17:03 2 326 24

Нина Стоянова, подуправител на БНБ: Готвим нов закон за Българска народна банка

  • еврозона-
  • бнб

Вижте какво каза тя на конференция на тема „Ролята на организираното гражданско общество в процеса на присъединяването на България към еврозоната“

Нина Стоянова, подуправител на БНБ: Готвим нов закон за Българска народна банка - 1

Уважаеми колеги и гости,

От името на управителя на Българската народна банка и от мое име бих искала да приветствам участниците в днешната дискусия и да благодаря на организаторите от Икономическия и социален съвет за отправената към нас покана. Икономическият и социален съвет с неговата изявена и активна позиция по важни за развитието на страната ни въпроси, както и с широкото представителство на структурите на гражданското общество в него, е особено подходящ домакин на днешното събитие.

Нашето общество има нужда от провеждане на такива дискусии, в които за единната европейска валута се говори професионално и открито, с широкото представителство на националните институции, работодателите, синдикатите, потребителите, както и на гости от държави, които вече са въвели еврото и отчитат реалните резултати от това върху икономиката и финансите си.

Съгласно публично достъпната информация от Европейската централна банка (ЕЦБ), днес еврото е национална валута на 20 държави от общо 27 държави – членки на Европейския съюз (ЕС), и на повече от 346 милиона европейци. Както е известно, последната държава, присъединила се към еврозоната, е Хърватска, считано от 1 януари 2023 г. Опитът на Хърватска, както и на присъединилите се преди нея държави – Естония през 2011 г., Латвия – през 2014 г. и Литва – през 2015 г., представители на които присъстват на днешната дискусия, е особено ценен за нас. Все по-разширяващата се територия, която единната европейска валута обхваща, позволява да се използват пълноценно всички предимства на единния пазар при по-ниски трансакционни разходи, по-интегрирана европейска икономика, подобряване на възможностите за търговия, инвестиции и конкуренция.

Българската народна банка, съвместно с Министерството на финансите и банковата общност в страната, работи активно в рамките на своите компетенции по изпълнение на дейностите, предвидени в Националния план за въвеждане на еврото в Република България. Банката е водеща институция в Работна група „Пари, платежна инфраструктура и кредитни институции“, създадена към Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната. В рамките на тази група са организирани три подгрупи, всяка от които се ръководи от подуправител на БНБ в рамките на дейностите, попадащи в неговия ресор.

Нашите специалисти участват при изработването на националната правна рамка, свързана с въвеждане на еврото. Законът за въвеждане на еврото в Република България, който вече е изготвен, представлява основният нормативен акт, който регламентира правилата и процедурите, свързани с въвеждане на еврото в страната при прилагане на принципите на прозрачност, информираност и максимална защита на потребителите. Работна група в Българската народна банка подготви проект на нов Закон за Българската народна банка, който има за цел да въведе всички необходими промени в политиките, дейностите и операциите, изпълнявани от централната банка, в съответствие с изискванията на Договора за функциониране на Европейския съюз, Устава на Европейската централна банка и Европейската система от централни банки и останалите приложими правни актове.

Работим в близко сътрудничество и много добра комуникация с Европейската централна банка по всички технически въпроси, свързани с промени в системите и процесите, изпълнявани от Българската народна банка като бъдещ участник в Евросистемата – системата от централни банки, която обхваща ЕЦБ и националните централни банки на държавите членки, чиято валута е еврото.

По всички аспекти, свързани с подготовката за въвеждане на еврото в страната, ще имаме възможност да коментираме днес с представители на българските институции и с участници от държави, които вече са въвели еврото като национална валута и могат да споделят техните впечатления от протичането на процеса и ефектите върху техните икономики и институции.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кнаус 485

    31 2 Отговор
    Закона ще бъде за загваряне на БНБ и вземане на еврото - ЖАЛКО ЗА БЪЛГАРИЯ....друго тия "евро умници" не могат да измислят.....
  • 2 Радослав

    42 2 Отговор
    “Информираност, прозрачност, максимална защита”… , доскоро използваха същите думи за да ни убеждават в правилните политици и ваксини, повярвахте ли им отново?

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 провинциалист

    30 1 Отговор
    Изкарайте пасито да бръмчи с трабантчето - с НАТО му мина номера така.
  • 5 Реалист

    39 1 Отговор
    Референдум за Еврото.
    Попитайте поляците, защо не искат да приемат в никакъв случай еврото.
    Българите сме уж умни хора.
  • 6 Некадърна крадла от БНБ

    35 0 Отговор
    Кажи къде са парите и защо инфлацията ги изяде до като вие от БНБ спахте? Вие сте престъпници в БНБ, един вид ало измамници но на едро обрахте всички българи!
  • 7 Шопо

    40 1 Отговор
    Не ви щем еврото, референдум за ЕС и НАТО.
  • 8 Хъъъм

    30 0 Отговор
    Махайте се, "прозрачните" ...Колко бяхте отговорни и прозрачни за КТБ и до ден днешен, няма един осъден от БНБ за ограбването и фалирането им... Народа се произнесе, референдум ... Правите си сбирки, но народа си е на тъмно...
  • 9 гост

    26 1 Отговор
    Българската НАРОДНА банка е създадена като ЕМИСИОННА БАНКА през 1879 г. с отпуснатите от РУСИЯ ДВА милиона златни рубли. Създава се ЛЕВЪТ като национална валута, като 1 лев се равнява на 1 френски франк. При тегленето на външните заеми до балканските войни на няколко пъти големите френски и германски банкови консорциуми се стараят да я приватизират, но дори тогава НЕ УСПЯВАТ! А сега...... сега дори нея продават, а ПОДАРЯВАТ! Някои пак ще намажат филията от двете страни както Велчев и "царските" слуги с прехвърлянето на дълга от слабия долар в скъпото евро! А за народа отново супичка дори без зеленчуци!
  • 10 Аааре стига простотии!!!

    28 0 Отговор
    Ако беше толкова убаво с еврото, нямаше така истерично да ни го предлагат, да се натресем. Целта на тези престъпници са милиардите за гаранция, на валутния борд. Много добре могат да бъдат "усвоени" от престъпната върхушка. Подадем ли се на тези мошеници, завинаги ще загубим суверенитета си. Да не си въобразяват наивниците, че ще ги допуснат в "клуба на богатите", щот са много готини. Поканили магарето на сватдба и му сложили самара. Да носи, не да цалива булката.
  • 11 смях и со5оли

    21 0 Отговор
    Новите записи, със скрита камера на която, репортер от "СИИ" обяснява, следващия "COVID" какво ще бъде и как ще ви "рестректират". Казва, че ги натискат от ФАЩ. Евро-то ще приключи(ще го приключат) за да ви наложат, новата електронна валута, която преди има няма 2 седмици, централната банка вкара, в обръщение без да знаете ;) Не и помня името, ама не е криптовалута.
  • 12 Име

    18 1 Отговор
    Излизане на България от ЕС е решението, писна ми от "спасители" и от "робства" след освобожденията им!
  • 13 Бай Курти парчето

    11 0 Отговор
    малии, ако тази кирка ме срещне ще си плюя в пазвата.

    Коментиран от #20

  • 14 иван

    14 0 Отговор
    Предателка!
  • 15 Братята Кабабик

    17 0 Отговор
    объркали сте се - гражданското общество участва в отмяната на присъединяването към еврозоната
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Готвим нов закон за

    10 0 Отговор
    калинките и бръмбарите да не са със статут парашутисти8525
  • 18 ха ха

    7 0 Отговор
    Икономическият и социален съвет с неговата изявена и активна позиция по важни за развитието на страната ни въпроси, както и с широкото представителство на структурите на гражданското общество в него, е особено подходящ домакин на днешното събитие./ а скъпите ни съветници , ще носят ли някаква отговорност при невъзможност работещите българи да си покриват елементарните разходи ? айде поне им напишете имената та да им ходим на гости като не можем да си купим храна
  • 19 Щурец

    5 0 Отговор
    Слуги на глобалистите! Правят се, че изобщо няма да има референдум и продължават да изпълняват заповеди отвън! За постове и пари унищожиха всичко!
  • 20 дядо поп

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Курти парчето":

    Ако е овца , ще умре от глад!
  • 21 Гост

    2 0 Отговор
    "....държави, които вече са въвели еврото и отчитат реалните резултати от това върху икономиката и финансите си.
    Последната държава, присъединила се към еврозоната, е Хърватска, считано от 1 януари 2023 г."
    Да чуем, какво стана с цените и заплатите в Хърватска, след въвеждането на еврото?
  • 22 Гост

    5 0 Отговор
    Много интересен конфликт се получава. Уж темата е Ролята на организираното гражданско общество в процеса на присъединяването на България към еврозоната, а никой не иска да пита обществото за мнението му по въпроса. Що така?
  • 23 Гост

    4 0 Отговор
    Неглижирането на референдум за еврото е престъпление срещу народа ни, подчинено на външен диктат.
  • 24 Някой

    1 0 Отговор
    Имайте наглостта да не допусне те референдума и народа такова евро ще ви даде че незнам каде ще бягат, и другото е след този референдум ще дойде и другия за напускане на тоя евросаюз.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове