Last news in Fakti

12 Май, 2023 04:59 1 191 14

Филип Димитров: Начинът на говорене, че сме най-корумпирани, има своите последици

  • филип димитров-
  • корупция-
  • европейски съюз-
  • еврозона

Тази политическа риторика, която се изнася навън, е най-ефикасната форма да се обслужват евразийските амбиции, заяви бившият премиер

Филип Димитров: Начинът на говорене, че сме най-корумпирани, има своите последици - 1
Снимка: БНТ

Конституционният съд има много решения, които касаят независимостта на главния прокурор, така че въпросът с правомощията му можеше да бъде третиран и по друг начин. Това коментира пред БНТ Филип Димитров - конституционен съдия и първия демократично избран десен министър-председател на България.

"Приели сме обаче, че когато някой седи под другия, той няма свобода на оценката и смелост да предяви някаква инициатива", посочи той.

Димитров отказа да коментира исканата от Мария Габриел оставка на Иван Гешев, но заяви че "политиката понякога взима жертви". Личното му мнение за последиците от политическата криза е, че вредите са налице.

"Очевидно се въртим в доста неприятна човешка и политическа ситуация. Вредите са налице. Ние бяхме на ръба на влизане в еврото, сега май се поотдалечихме от това и още много други неща, които човек с просто око вижда, че не са станали по-добри, а по-лоши. Очевидно е, че се търси разрешение и е хубаво да се намери, защото това, от което бих се боял е, че ако няма разрешение, повторението като майка на знанието може да се случи отново и отново. Единственото нещо, което ми се струва, че би било особено кошмарно, е още от същото", каза той.

Според него Конституцията дава принципи и достатъчна свобода на действия както за законодателя, така и за съдебната власт. Може да даде на съда и независимост - включително кадровите и финансовите въпроси да са изцяло в ръцете на орган, който принадлежи в голямата си част на съдебната система, посочи той.

"Оттам нататък идеята, че ако се промени конституцията, съдиите ще решават делата по-бързо или съдебната процедура ще бъде улеснена, или че всеки ще започне да си върши работата така както трябва, което невинаги е случаят навсякъде по света - това са детински представи.", изтъкна Димитров.

По думите му страната ни в момента сама се е поставила спрямо Европа в положение, от което е принудена да търси изход.

"Да се правят закони само, за да се реши конюнктурно някакъв проблем, не е полезно. В момента сме успели да се поставим по отношение на Европа в едно положение, в което трябва да направим някакви стъпки, само защото сме се вкарали в това. Работата на европейската бюрокрация е да събира данни и да ги трансформира в доклади, изисквания и прочие. Когато ние сме тези, които непрекъснато повтаряме, че някакъв проблем съществува, той дори и да го няма, се превръща в някакъв момент в част от докладите на ЕК до момент, в който ние нямаме какво друго да направим, освен да намислим някакъв изход от него. Но този изход все пак трябва да бъде съобразен с Конституцията. Начинът на говорене, че сме най-корумпирани, има своите последици. Тази политическа риторика, която се изнася навън, е най-ефикасната форма да се обслужват евразийските амбиции. Защото това казва, че не сме за там където сме. А щом не сме за там, където сме значи сме за някъде другаде. Нещо, в което разумните хора не биха могли да бъдат убедени", посочи Филип Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    9 5 Отговор
    Тоя смешник откъде го изровихте това е единствения ни премиер който се самосвали от власт.
  • 2 Шаран БГ

    6 5 Отговор
    Фори Светулката в амплоа на мъдрец!! Колко е сладък.............

    Коментиран от #7

  • 3 Мдааа

    9 1 Отговор
    Тоя Тиквата ги справи Конституционен съдия и му е длъжник. Както и Братиньото.
  • 4 Иван

    6 1 Отговор
    Казването на истинната има цена, ама е добре политическите мумии да млъкнат завинаги.
  • 5 един

    6 1 Отговор
    Значи крадците и тунеядците не искат да ги наричат с точните им имена,обидно им е!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Никифор

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Шаран БГ":

    Събев, е Фори светулката…
  • 8 Кажете ми г-н съдия колко дела са

    5 0 Отговор
    водели вашите колеги последните 30 години и колко са завършили с ефективни присъди
    Прокурори, съдии, следователи - най-корумпираното звено в държавата, от там трябва да се направи началото на чистката
  • 9 Никъде

    1 0 Отговор
    По света, съдебната власт не е независима по кадровите и финансови въпроси…
  • 10 Цайса с брадата

    3 1 Отговор
    Да си беше останал санитар в лудницата, а не да се занимава с политика и да става премиер.
  • 11 Васко делчев

    2 1 Отговор
    Защо въобще давате думата на подобни подметки?!! Те трябва да отговарят за престъпления срещу държавата. Заради тях 3000000 българи ги няма, а държавата е във фалит. Тези ги чака нов народен съд.

    Коментиран от #13

  • 12 Демократ

    2 0 Отговор
    Предварително избраните от БКП върхушката преди 1989 г демократи доказаха колко милеят за съдбата на България според това кой на какъв пост е сега. Посредствен адвокат, но начетен послушник си свърши работата в бурното време,когато хората мечтаеха за демокрация и се бореха срещу диктатурата и чрез него изпълзя и се легимира във властта проекта на ДС-КГБ ,наречен ДПС. Всичко, което се случва в България през последните 33 г. е такъв проект - БКП-ДС-КГБ. Затова сме на дъното. 3 млн.българи станаха бежанци в мирно време, нечувано в света престъпление, настъпи планирана разруха и чалгарщина и простотия, за да мечтаят някои хора за диктатурата на пролетариата, защото не знаят какво е свобода и затънахме дълбоко.
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Васко делчев":

    45-години комунистите ядоха, пиха, убиваха, лъжейки народа със светлото утре на комунизма. Когато това утре трябваше да дойде се видя, че и помен няма от обещания рай, и хоп - държавата бе съвсем организирано и по план на ДС, тотално разсипана. Със стопиране и нищоправене от страна на властта, народът бе докаран на границата на оцеляване, за да няма физическа възможност да по търси сметка за дерибействата на комунистите през така наречения социалистически период. Държавата ни не бе съсипана от диспансеризирания Филип Димитров, нито от "Веселиновския философ Желю" и неговото вице,- баба Блага. На всички нива се действаше организирано и по план. Отделните министерства и ведомства действаха единно и в синхрон. Спомнете си как набързо комунистите станаха "социалисти" и "поеха вината с мезе". Как беше ? – от "Напред към сияйните върхове на социализЪма и комунизЪма другарки и другари."….до "Ние вината поемаме само с мезета".
  • 14 Е те тоя

    0 0 Отговор
    беше първия за трепане!Ако се беше случило,сега България щеше да е цъфтяща и просперираща! А не сега роско да ни дава напътствия!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове