Last news in Fakti

12 Май, 2023 05:34 2 028 7

Юрий Асланов: БСП има избор – да умре веднага или да се помъчи преди това

  • юрий асланов-
  • правителство-
  • бсп-
  • главен прокурор

Заявката за нов главен прокурор се прави, за да мине кабинетът, заяви социологът

Юрий Асланов: БСП има избор – да умре веднага или да се помъчи преди това - 1
Снимка: NOVA

„Заявката за нов главен прокурор се прави, за да мине кабинета. Дали ще се случи това, не мога да знам. Няма логика проектокабинетът да мине в пленарна зала и да бъде подкрепен, но опитът ме е научил, че не всичко е възможно”.

Това заяви социологът Юрий Асланов, собственик на агенция „Афис” в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. „Става все по-бутафорно и все по-водевилна е нашата политическа ситуация”, обясни той.

За постоянното споменаване „натрупване на думи” в последните няколко години на тема „главен прокурор” и „съдебна реформа” оставя убеждението, че това е представата за съдебна реформа, обясни социологът. „Не приемам, че това е връх на съдебната реформа и оказвам да го коментирам. Проблемът за нашата правосъдна система е, че тя е несправедлива. Повечето хора се сещат друго - ако откраднеш 5 млн. със сигурност ще се измъкнеш от правосъдието, но ако откраднеш 5 лева или те обвинят за това нещо – със сигурност ще влезеш в затвора”, даде пример социологът. Той е категоричен, че липсата на справедливост и несправедливи неравенства е общо за всички системи.

За евентуална коалиция между ГЕРБ и Левицата, Асланов обясни политическия изход за червената партия. „БСП има избор – или да умре веднага като приеме участие в коалиция с ГЕРБ, или да се помъчи малко и да умре по-късно. Това ще е краят след години приказки на каквото и да е съжителство с партия ГЕРБ”, обясни социологът.

Според него политическите сили трябваше да си отговорят на един въпрос – не дали да има правителство и какво да бъде то, а дали да има парламент. „Трудно ми е да кажа кой по-малко ще загуби, но всички ще загубят. Коалиция, макар и за малко, както и да се облича в думи, ще бъде направена от ГЕРБ и подкрепена от кого – от ДПС, БСП, евентуално и от ИТН. Тя няма да бъде подкрепена нито от „Възраждане”, нито от ПП-ДБ”, обясни Асланов политическият хоризонт.

Според него е ясно, че вторият мандат ще отиде при ПП-ДБ, но „там ще се завърти по същия начин този спектакъл. Те могат да получат същото. Остава да се осланяме на своите сънища, да мечтаем за трети мандат как всички ще се прегърнат, но и това няма да се случи”, каза социологът.

Той прогнозира, че ако завършат успешно преговорите за тази коалиционната сделка - ГЕРБ, ДПС, БСП плюс, правителството ще бъде свалено от протести.

Относно демографската криза, Асланов бе категоричен, че ако не се започне веднага с цялостни мерки, цялостни реформи, до края на века българската цивилизация може да изчезне. „Все още процесите са обратими. Говорим за криза, която е в нашите ръце и може да се овладее, защото това не е проблем до местните избори, до края на мандата, това е проблем за следващите поколения”, допълни Юрий Асланов и поясни, че повишаването на парите за майчинство не дава резултат.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Защо ги търпим?

    3 12 Отговор
    Тази агенция е 100% руска агентура в България!

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пурко

    4 4 Отговор
    Каква демографска криза... Брачеда има 11 чавета....
  • 6 # идиоти вън

    6 1 Отговор
    Е какъв да е изхода за БСП, след като братчетототи Станишко я зарази със СПИН, пораи джендърските си уклони!?!?!?
  • 7 Ето го

    2 4 Отговор
    Треска разтресе онези, които искат хаоса да продължи, защото това го искат техните платци-олигарсите. Днес изпълзя отново истинското у Радев, а именно, че и той се уплаши да не се състави правителство. А такова с разума на БСП може да се случи. Това е още по-важно и за хората, защото те желаят участието на Нинова, като гарант за социалните политики. Ето защо е още по-гротескно изказването на Радев, от което ясно личи, че той само си е присвил юмрука, но си остава не обединител, за какъвто е избран, а разрушител на държавността и покровител на дестабилитета.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове