Last news in Fakti

12 Май, 2023 22:58 2 333 39

Иван Демерджиев: Ден след като една политическа сила поиска оставката на Гешев, съдебната система реагира много бързо

  • съдебна реформа-
  • полиция

Прокуратурата не може да ми забрани да споделям информация извън кориците на досъдебното производство, каза министърът относно взрива до кортежа на Гешев

Иван Демерджиев: Ден след като една политическа сила поиска оставката на Гешев, съдебната система реагира много бързо  - 1

Като късане на опашката на гущера, а не съдебна реформа вижда служебният вътрешен министър Иван Демерджиев исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев. В "Панорама" по БНТ Демерджиев заяви, че от 2019 г. е на мнение, че Гешев не е подходящ за главен прокурор.

"Но това, на което ставаме свидетели в момента, на мен ми прилича на късане на опашката на гущера. Това не е съдебна реформа. Ще стане ясно кой го прави това. Но много горчив привкус остава това, че независимата, на книга, съдебната система, която не можа да чуе аргументите, внесени от нас, когато се искаше отстраняването на Гешев. Която ехидно се усмихваше, когато той представяше тези искания - сега изведнъж, ден след като от една политическа сила поискаха оставката на Гешев, се оказа, че от съдебната система откликнаха много бързо и рязко", каза Демерджиев.

На въпрос дали има договорка за отстраняването на Гешев, вътрешният министър заяви, че не участва в такава договорка. Никога не е участвал в договорки, но винаги е казвал истината на глас, което не се харесва на някои хора. Демерджиев визира атентата срещу главния прокурор, след който беше обвинен, че изнася оперативна информация от парламентарната трибуна.

"Аз нямаше да кажа нищо, ако в началото на случая не бяха шумно оповестени факти, които не отговаряха на истината. Изчаках да видя дали тези факти ще бъдат опровергани, дали ще бъдат казани истинските факти и след като това не беше сторено, аз го направих", каза той.

Подчерта, че прокуратурата може да забрани да се говори, единствено ако се разгласяват материали от досъдебно производство, но той не е запознат с него и не е изнасял данни от него. Казал е голяма част от истината, което очевидно е изненадало някои хора.

"Остава да се изясни кои са извършителите и кои са поръчителите на този взрив", каза още той.

А дали инцидента е инсценировка - трябва да се проверят всички версии много внимателно. Това, което вече е направено, е да се поканят всички партньорски служби, като вече има анализатори на Европол у нас, каза вътрешният министър.

Демерджиев върна към случая "Семерджиев", при който МВР са били обвинени за взетите проби на Семерджиев. Каза обаче, че лично е направил проверка.

"Следствието и прокуратурата трябва да обяснят как са взети пробите му и дали са допуснати нарушения там. Ако са допуснати - кой ги е допуснал и кой ще поеме отговорност и не могат да послужат за целите, за които са взети. Чакам отговор от съответната институция и ако те не отговори, аз ще отговоря", каза Демерджиев.

За случая с обиска на голо в дискотека в Пловдив заяви, че случаят се проверява и ако се установи, че полицията е съблякла голи 400 души, ще вземе мерки.

По отношение на безопасността по пътищата вътрешният министър беше категоричен, че всичко започва от възпитанието и превенцията, която липсва.

"Тя минава през домашното възпитание, през възпитанието в училище по пътна безопасност, което също липсва, минава през уважението към ценностите, които не зачитаме. Всичко това, пренесено на пътя, носи смърт. Тази смърт вече ни шокира, а това е проявление, което се наблюдава във всички сфери на обществения живот", каза той.

Все пак отчете какво прави МВР - хиляди шофьори са спрени и санкционирани на пътя, на над 25% от предходната година са съставените актове, над 100% е ръстът на заловените пияни и дрогирани.

По думите му обаче полицията не може да реши за няколко месеца проблеми, натрупани през годините назад в обществото. Вече са набелязани 13 мерки, които се прилагат и които са спасили 71 човешки живота.

"Далеч сме от това, което гоним като краен резултат, но върнахме на пътя много повече полицаи. Днес беше решено да се върнат в София 200 полицаи допълнително, които ще извършват патрулна дейност и ще контролират движението по пътищата. Обучихме хиляди полицейски служители, за да могат да санкционират шофьори. Но се оказа, че тези полицаи не са снабдени нито с автомобили нито с съответната техника. Текат десетки процедури за хиляди камери, тестове, поръчват се стотици автомобили, но обществените поръчки са бавен процес. Трябва да се снаряжи полицията, за да може тя да си изпълнява функциите", каза Демерджиев.

Заяви, че полицията е само една от системите отговорните за пътната безопасност и стопаните на пътя много често прехвърлят проблемите, които не са решили, на полицията.

"Трагичният инцидент на "Сливница" е точно такъв. Полицията не е виновна, че не е работил светофара, че не е осветено кръстовището, че не е добре маркирано кръстовището, че няма съответните знаци и препятствия, които да осигурят намаляване на скоростта. Не можем за съжаление да обезпечим полицай на всяко кръстовище. Наличните сили на полицията са много малко", каза служебният вътрешен министър.

Каза, че стиска палци България да има редовно правителство, но има високи критерии - не правителство на компромиса, а правителство, което да даде тласък на България. Самият той няма оферта, нито амбиции да бъде част от такова правителство.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 феноменално

    24 0 Отговор
    Преди година няколко политически сили я поискаха и не я получиха. Разделени ли са разделените власти? ;)
  • 2 Град Симитли

    32 2 Отговор
    "... Това не е съдебна реформа. Ще стане ясно кой го прави това. Но много горчив привкус остава това,...."
    .... Тлъстия Бою, кой!
    И ти са прайш на луТ!
  • 3 12340

    16 4 Отговор
    Ти кажи кое е еврейчето "експерт",както обеща!
    И кой и що го е довлякъл тук?!
  • 4 Макс

    31 1 Отговор
    Браво г-н Демерджиев, и аз мисля така . Прокуратурата и цялата съдебна система е изцяло зависима от меко казано недобросъвестни политици.
  • 5 Тома

    25 0 Отговор
    Щом капо ди тути капо иска нещо веднага му се изпълнява защото всички ги държи на къса верижка с компромати и сметки в чужбина
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Даниел

    30 0 Отговор
    Един трудно говорещ българска реч,лидер на политическа партия вчера за пръв път коментира прокурора ,и хоп още на другия ден вече му се иска оставката от ВСС,по-ярък пример не може да има ,че мнението и желанието на народа не представлява никакъв интерес за депутати ни!
    АРТИСТИ
  • 9 Много точен

    28 23 Отговор
    Браво Дерменждиев! Достоен мъж си! И си много прав! Мафията прави поредният цирк за блеещите! Гешев им беше верен, със сигурност са му намерили няко службица! А ВСС, два пъти избра гешев и сега го свалят, което показва, че мафията има повече от главен прокурор! Има ВСС! Другият клон на мафията кръга капитал, затова се бори да сложи техен човек! Ако народа не поумнее и не почне да търси истината, а да гласува за лъжци и слуги на двата кръга на мафията в България зад ПП, ДБ и ГЕРБ, България няма да има бъдеще!

    Коментиран от #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пловдив

    15 1 Отговор
    ...И, най вече Прокурорската Колегия на ВСС,която избра и поддържаше тъпия,необразован и нагъл селско-комунистически милиционер Ваньо Тъпото! Реакцията им беше мигновенна! Да се чуди човек,защо...?!?
  • 14 Ей бе смешка

    2 13 Отговор
    Как обьрна палачинката от сряда за четвъртък направо ме изуми. От Гешо льже до има заподозряни. Айде сега какво ни се обясняваш?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Не бързай,с генералните изводи!

    20 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гепард":

    Гешев знае много неудобни истини за Борисов...!Така,че мача има и второ полувреме...!Още не е свършил...!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бай Дън Сяо Пън

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ами":

    Ама много готина тая ве !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мафията си има държава

    16 1 Отговор
    Демерджиев правилно е усетил - това са селски номера, които дано не минат! Каскета ще го пратят някъде посланник, защото той няма тия качества да бъде изобличител на мафията, шубе го е! Комунистът Буда също е без значение! Теменужка, която изгуби пътната карта на турски поток е била счетоводител на пашата - гуру на Буда! Цялата мафия у нас е от бивши комунисти, които за запазят краденото сега плюят Русия и са първи евротлантици! изгубихме над 30 г. за да разберем някой неща, но не съм сигурен, че сме успели!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Защото

    7 3 Отговор

    До коментар #20 от "Стършел":

    ПП, ДБ и ГЕРБ и ДПС са политическите партии на двата кръга на мафията!

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 А сега де

    9 1 Отговор
    Садебната система в България е мафията Бойко е главата на мафията Бойко е българският Ел Чапо
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Артилерист

    11 1 Отговор
    Адмирации за г-н Демерджиев! Напълно съвпада с мнението ми. Когато обаче го споделя тук, дежурни по форум момчета ми препоръчват назидателно да си пия хапчетата, да не пиша глупости, не можело ли поне веднъж да не използвам руски фейкове, ако и стрелбата ми била точна като препоръките ми, то сума ти снаряди съм бил пратил в селата край полигоните и т.п. Затова ще им препоръчам сега да четат внимателно г-н Демерджиев, който не е случаен форумец, а министър и то на вътрешните работи, тоест няма тайни за случващото се в държавата. Особено в частта, как съдебната система се разшета, след като гербаджийската шайка поиска оставката на Гешев. Нямало зависимости, а???
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Калин

    9 2 Отговор
    Прокурорът Гешев, за който ни се внушава че е лошият герой, май ще се окаже положителния. Едни хора наричащи се демократи искат да го махнат за да сложат техен човек, в това се състои тяхната псевдореформа - да махнем неудобния, за да си сложим удобния наш човек . Ще пожертват неудобния Гешев, за да направят сватбата между Герб и ПП и по този начин това да бъде преглътнато от блеещия народ. Щом посолството на улица Козяк е наредило да има профашистко правителство ще го направят на всяка цена. Нали затова скачахте по площадите?!
  • 34 Не бе

    7 1 Отговор

    До коментар #32 от "Стършел":

    Другите са си други, а ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, са политическите проекти на двата кръга на мафията, на кръга капитал и доган!
  • 35 Брат Румен Ралчев

    3 1 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 36 Име

    5 1 Отговор
    Идват пресни пари от Европа, мангизи, това е двигателят, няма идеология, затова се случват необясними неща.

    Европа ни дава, при все - че все отиват в безсмислени строежи, няма значение - все пак нещо.

    Сега се боричкат - да се докопат до парите. Въпрос на престиж, плячка.

    Кога е имало друго - пари и интереси. И така - всеки е доволен.
  • 37 Натопорчен Батко

    1 0 Отговор
    На кайсийчето ще и направа сливката като цъфнала майска роза ...
  • 38 Минева

    1 1 Отговор
    Самохвалство и огромно самочувствие - резултати нула
  • 39 Оракула

    0 0 Отговор
    Свободно можем да кажем че хората с интелект и човешки разсъдък, употребен в името на гражданите ,
    уволниха Иван
    Гешев!
    По-отгоре ,ще поставим Иван Демерджиев, заедно със Екимджиев, хора които са близо до събитията и не
    излъгаха гражданите за случилото се ,като спазиха всички закони ,които може да се употребят,
    за повдигане на обвинение и срещу самите тях!!
    Попътен вятър лъхна и от Иван Гешевата некадърност за инсцениране на опит ,за покушение на самия него!
    На трето място ще поставим Президента, който "изяде" саморазправата на Иван Гешев с Президентсвото ,
    преди време!
    И Най-вече, най-отгоре , ще поставим факта ,дали закона Магнитски не беше най-солидното оръжие за
    спряване срещу,
    Иват Гешев и Всички съдии от ВСС , при повдигнато обвинение по закона Магнитски , на съдиите от ВСС
    и Иван Гешев, ппоследиците щяха да са коренно различни не само за" Хунтата" но и за "Чекмеджето"!
    Сега ще запазят ВСС ,ИНТАКТ, и мъките с правосъдието ще продължат , по правилата на мафията!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове