Last news in Fakti

17 Май, 2023 21:44 1 839 13

Иван Шишков занесе в парламента 195 акта за незаконно строителство на пътища и магистрали

  • незаконно строителство-
  • магистрали

По проекта за магистрала "Черно море" се изследва трасе във връзка с процедура за ОВОС, съобщи министърът пред ресорната комисия в НС

Иван Шишков занесе в парламента 195 акта за незаконно строителство на пътища и магистрали  - 1

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков няма притеснения за изпълнението на проектите по оперативна програма "Региони в растеж". "Работим активно с всичко общини, за да може да бъде завършена програмата, каза Шишков по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия. Министърът напомни, че срокът на изпълнение на ремонта на центъра на София е удължен до септември, като изтъкна, че по него се работи интензивно. Надявам се до септември той да бъде завършен", каза Шишков.

Министърът каза, че в проектобюджета на служебния кабинет са предвидени 400 млн. лева за общински инфраструктурни проекти, които са следващите 50 процента от досегашното финансиране. По отношение на индексацията на договорите в строителството министърът се обърна към депутати в рамките на обсъжданията на бюджета да се намерят начини да бъдат компенсирани всички възложители. Това ще е облекчение и за строителния бранш, защото, по думите на министъра, може да се стигне до това да няма интерес от строителите към изграждането на всякакви инфраструктурни обекти на общините и държавата. Шишков напомни, че по програма "Региони в растеж" има резерв от 15 процента, който може да се използва за индексация, такъв има и по програма "Околна среда".

В отговор на друг депутатски въпрос за разплащанията по договорите за текущ ремонт и поддръжка, министърът увери членовете на комисията, че няма разплащане по договори, класифицирани като основни. Той показа папки с актове за незаконно строителство. От пътната агенция уточниха, че те са общо 195, от които 95 са по Закона за устройството на територията.

Наследили сме процедурата и това, което правим, е във връзка с това наследство и според нас най-доброто решение за България е да направим опит да спечелим време, каза министър Шишков по повод, обявеното вчера начало на доизграждането на пътен възел "Кресна" и пътните връзки към него, които са част от лот 3.2 на магистрала "Струма".

Във връзка със заявеното днес в декларация на ПГ "Продължаваме промяната - Демократична България", че Агенция "Пътна инфраструктура" тихомълком е сключила договори по проекта за магистралата и пътни връзки в Кресненското дефиле, Шишков посочи, че договорът е сключен на базата на тръжна процедура от 2020 г. Освен договора има и анекс, според който ако не продължи строителството на този участък, за който е сключен договорът, ще бъде платено само за пътния възел, каза министърът и отново повтори, че това съоръжение не предопределя трасето на магистралата. Шишков напомни, че продължава да се прави пълен анализ на трасетата, очаква се и решение на ЕК, за да ни бъдат отпуснати средствата.

Министър съобщи, че по проекта за магистрала "Черно море" се изследва трасе във връзка с процедура за ОВОС. Има кореспонденция между пътната агенция и Министерството на околната, изготвена е втора следа по искане на ведомството, за да бъде конкретизирано трасето, допълни министърът и изрази надежда процесът скоро да приключи.

Той отново повтори, че важно за стартирането на проекта за магистрала е нейното проектирането, като посочи, че средства за това биха могли да се намерят. Министърът обаче изтъкна, че трябва да се мисли за начина на финансирането на строителството на магистралата и допълни, че въпросът е в ръцете на депутатите.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СОФИЯ

    27 7 Отговор
    ГЕРБ СДС СЪСИПАХА БЪЛГАРИЯ
  • 2 Гошо

    7 7 Отговор
    Демек и той ще строи незаконно
  • 3 Миризлив пор

    12 3 Отговор
    Съставяне на актове, говорене на глупости .. а реално инвестиции има само около магистралите! Северна България няма нормален път, постоянно жертви и липса на инвестиции, реално региона се обезлюдява. Поне да беше завършил Хемус, някой да се излъже да инвестира докато все още има хора и не са се изселили към София и Пловдив.
  • 4 ужасен

    18 4 Отговор
    Боко окраде всичките милиарди за така наречените магистрали ,която и една за нищо не става , и иска пак да краде !

    Коментиран от #5

  • 5 Миризлив пор

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "ужасен":

    Тази мантра за кражбите я слушам от 2 години. Лошо няма, магистралите са в кофти състояние трябва някой да понесе отговорност! Лошото е, че никой не извади качествени ядки, никой не огласи изследване с георадар! Само оплюване и никакви обвинения! А реално като няма нищо официално няма да има осъдени - явно Шишков нещо крие!
  • 6 Вярно, че всичко трябва да е законно

    4 1 Отговор
    по определени стандарти и методики, но и да се спират инфраструктурни проекти, не е добре....да се направи каквото трябва и да се продължават тези проекти

    Коментиран от #7

  • 7 Така е, правилно

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Вярно, че всичко трябва да е законно":

    да има адекватен контрол, но да се работи по тези проекти
  • 8 ГЕРБ

    4 2 Отговор
    Шишков кре@ен колко метра път построи бе гове@@до
  • 9 Занесъл 195 акта в парламента

    5 4 Отговор
    И какво от това. Този министър не е разследващ орган, а се занимава през цялото време с критики и това, че липсвали проекти, а и нямало пари. Няма ли кой да му каже поне да се подстриже.
  • 10 гост

    2 1 Отговор
    Кои е тоя и за какъв се бори
  • 11 А ще занесе ли

    4 0 Отговор
    и за незаконните павилиони в двоpа на болница „Иван Рилски“, където беше убито 16 годишно дете.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 На тъмно

    2 1 Отговор
    А кога, ще занесе за ново строителство? Трета календарна година започна, само си говорят, а един метър нов път и ремонт, НЯМА!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове