18 Май, 2023 20:51 1 769 17

Продължава сагата със закриването на Държавната петролна компания

  • горива-
  • държавна петролна компания-
  • закриване-
  • бензин-
  • дизел

С 15 "за", двама "въздържали се" и нито един "против" депутатите от Комисията по енергетика приеха на първо четене промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси

Продължава сагата със закриването на Държавната петролна компания - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите от Комисията по енергетика в Народното събрание приеха промени на първо четене в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, внесен от Министерския съвет на 13 април 2023 г., чрез които ще се закрие Държавно предприятие "Държавна петролна компания". Според вносителите на законопроекта съществуването му е необосновано от гледна точка на защита на държавния и обществен интерес. Освен това - няма икономическа логика в съществуването на това предприятие и то пречи на конкурентния пазар на горива в България.

Венко Сабрутев от парламентарната група (ПГ) "Продължаваме промяната – Демократична България", каза, че групата ще подкрепи предложения законопроект за закриване на "Държавна петролна компания", предаде БТА.

Драгомир Стойнев от ПГ "БСП за България" е на мнение, че не трябва служебно правителство да създава или закрива компании, въпреки че не е против да се закрие Държавната петролна компания. Затова той добави, че социалистите ще се въздържат по време на гласуването.

Делян Добрев от ПГ "ГЕРБ-СДС" обърна внимание, че в момента се плащат заплати в компанията, но без да може тя да изпълнява дейност. Затова той коментира, че групата на "ГЕРБ-СДС" ще подкрепи законопроекта, за да се спрат необоснованите разходи, които се правят в момента.

Стоян Таслаков от ПГ "Възраждане" заяви, че групата ще подкрепи законопроекта, за не се плащат излишни пари за заплати в предприятието.

С 15 "за", двама "въздържали се" и нито един "против" депутатите от Комисията по енергетика приеха на първо четене промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, чрез които се закрива Държавната петролна компания.

Икономическата комисия вчера прие на първо четене промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси. Промените в закона представи заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова.

Държавно предприятие "Държавна петролна компания" се закрива, се посочва в разпоредба на проектозакона. Предлага се в срок от седем дни от влизането в сила на закона министърът на икономиката и индустрията да открие процедура по ликвидация на компанията, да освободи членовете на Управителния съвет и да назначи ликвидатор. Щонова съобщи, че средствата по ликвидацията са предвидени в бюджета на Министерството за 2022 г. и са в размер на 70 000 лева, като се очаква за около два месеца процесът да приключи, съставът на предприятието е намален до минимум.

Припомняме, че в началото на годината предишното Народно събрание приет Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси, но внесен от Министерския съвет на 19 декември 2022 г., чрез който ще бъде закрито Държавно предприятие "Държавна петролна компания".


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    20 2 Отговор
    Това беше измишлиотина на Боко тиква.

    Коментиран от #13

  • 2 Русофил

    17 5 Отговор
    След закриването на Държавна петролна компания да монтират измервателни уреди
    на Лукойл и да почне да плаща данъци.

    Коментиран от #4

  • 3 Офф..

    13 2 Отговор
    Айде на избори че вече ни писна от тези 33 годишни муцуни.Само изборите дават някаква надежда - Нищо Друго!

    Коментиран от #16

  • 4 Глей си ти "русофилията"

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    щото от нищо друго не отбираш!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Един

    8 1 Отговор
    Бойко има само една вина...,че продаде без бо Държавата Бг на помчорите !
  • 9 Спецназ

    15 1 Отговор
    В АЕЦ-а вътре работят 200 частни фирми в подръжка (и на гърба) на Държавната,
    има и за тях, има и редовно данъци за Държавата всеки месец.

    Голям Зор беше навремето да се продаде Нефтохим Бургас(Лукойл) за
    еднократна печалба и дотук с нашите приходи. НУЛА!
  • 10 истина е

    13 0 Отговор
    Бочко и тука потъна , и не можа да излъже ,защото е най-простата тиква !!
  • 11 Мемфис

    6 3 Отговор
    Само за тази простащина в нормална държава Тиквата щяха да го изпратят поне 10 години на топло!
    Ей, хора, къде живеете, чии интереси защитавате, като гласувате за партии, които са антибългарски? Слепи ли сте чии интереси защитават копейкин чалгаря, тиквата, ниновица и най вече подлеца Радев? Мислете, защото дните са съдбоносни!!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Не,неееее

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Асдф":

    Това беше идея на Марешки,който убеди БМБ срещу съпорт разбира се.Марешки искаше да си продаде надценените си бензиностанции и колонки на убийствени цени на новосъздадената петролна компания и яко да захлеби.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Така

    0 0 Отговор
    Цялата дължава ще я хвърлат в ръцете на частници нашенци и чуфди фирми. Възраждане що се съгласиха. Нали са държавници патриоти?
  • 16 Така

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Офф..":

    Какъв лукойл. Готвят на американци, канадци, французи... да окупират и вземат мястото на държавни структори. Няма по-глупав народ от българина. Затова ще се самоунищожим. Седим и нямаме предстака от нищо.
  • 17 бай Иван

    0 0 Отговор
    Кога я откриха ,че ще я закриват.? Всичко по български. Някой ид.иот дава идея държавата се хвърля да я реализира.Лапат се едни парички от хората около "идиота" и после се закрива. ,ПИТАМ ЧИЯ Е ОТГОВОРНОСТТА ЗА ТИЯ ГЛУПОСТИ, КОИТО СЕ ПРАВЯТ !!!! ДОКОГА ЩЕ ХАРМИТЕ ПАРИТЕ НИ ЗА ПОРЕДНИТЕ ГЛУПОСТИ! Журналисти, когато нещо се предприема журналистически фанфари , а когато дойде фиаското гузно мълчите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове