Last news in Fakti

19 Май, 2023 10:08 1 192 19

Андрей Ковачев: Стево Пендаровски е инициаторът на "черните списъци" в РСМ. Направил е това на среща със службите

  • андрей ковачев-
  • стево пендаровски-
  • черни списъци-
  • македония

„Може да въведат декларации на границата и ако подпишеш, че Гоце Делчев се е определи като българин няма да можеш да влезеш в страната“, каза Ковачев

Андрей Ковачев: Стево Пендаровски е инициаторът на "черните списъци" в РСМ. Направил е това на среща със службите  - 1
Снимка: БНТ

Македонският президент Стево Пендаровски е имал среща януари или февруари с техните служби и на тази среща е станало ясно,че инициаторът на "черните списъци" е именно той. Това съобщи в ефира на bTV евродепутатът Андрей Ковачев.Според Ковачев в тези списъци фигурирали и евродепутати.Той подчерта, че в тях са 99% от българите.

Според Ковачев ако кажеш, че Гоце Делчев се е определял като българин, няма да можеш да влезеш в Македония. „Може да въведат декларации на границата и ако подпишеш, че Гоце Делчев се е определи като българин няма да можеш да влезеш в страната“, каза той.
По думите му темата със съседката ни е много дълга, а началото ѝ е още от 90-те години, след като България подкрепила създаването на Северна Македония след разпада на Югославия.

„Ние бяхме токова въодушевени, че не сметнахме за необходимо да изясним нашите проблеми извън територията на България. Смятахме, че по братски ще успеем да преодолеем, наслагването с няколко десетилетия, омраза и фалшификации и по тоз начин сами да надмогнем проблемите“, подчерта Ковачев.
По думите му над 25 години сме мълчали по темата, но увери, че във всяка декларация в ЕС пише за дискриминацията към българите.

„Категорично България не се държи със Северна Македония, така както Русия с Украйна, истината е обратна“, заяви евродепутатът.
„Човешките права са ключово за ЕС. В Скопие, ако заявиш, че си българин е проблем. Тази страна е кандидат-член за Европейския съюз. Призовавам Народното събрание да приеме спешно промените в закона за българско гражданство“, каза той.

„Имаме една държава, в която инерцията от югославската идеология продължава и сега. Не казвам, че сме идеални, но и в съседните има много проблеми. И двете държави имаме да извървим дълъг път“, категоричен бе Ковачев.
По думите му историческата комисия е абсолютно блокирана и не работи. „Истината за историята не може да води до дискриминация на сега живеещи хора. Няма как да ни накарате да си замълчим за дискриминацията и за исторически факти“, завърши евродепутатът.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Коминтерната

    11 1 Отговор
    Това е свикнал да прави, черни списъци
  • 3 Павел пенев

    11 3 Отговор
    Крайно време е след като Македонците не приемат да впишат българите в своята конституция, нашето НС да приеме закон за признаване на всички македонци за българи и български граждани по произход.

    Коментиран от #9

  • 4 Преценката

    10 0 Отговор
    Кой ги застрашава е субективна, предявявали териториални претенции, КАК, бе стево, как бе коминтерна. Никой не ги застрашава, просто не искат да се ходи там и да се говори ИСТИНАТА, да се говори истината по улиците на СМ е забранено, политпоръчение, те живеят в ерата на тито, кво като е 21 век
  • 5 Юготитовизъм

    8 0 Отговор
    В действие в 21 век
  • 6 Kирил

    1 10 Отговор
    За провокаторите, така трябва.
    За обикновените хора няма никакви проблеми

    Коментиран от #16

  • 7 Нашата дипломация, държавата ни, не си

    5 0 Отговор
    свърши работата и продължава да бездейства.
    Активни действия на международно ниво НЯМА!
    Всички приказки са за вътрешна употреба.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 В грешка си

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Павел пенев":

    Не всички, само 90% са българи, щото има и албанци, сърби, цигани,...
  • 10 Осмото чудо

    5 0 Отговор
    Северна македония е единствената държава, която няма народ, македонски, де.
  • 11 Осмото чудо

    8 0 Отговор
    Макето е единственият биологичен вид който няма нищо общо със себе си: баба му и дядо му - българи, баща му и майка му - българи, а то - Маке, което няма нищо общо с българите, т.е., със себе си.

    Коментиран от #19

  • 12 Че да не би Гоце Делчев да е марсианец?

    5 0 Отговор
    Той още приживе многократно се е определял за Българин! Много повече, гордеел се е с произхода си и се е борил за обединението на Българския народ! И ако тия измекяри в Северна Македония си мислят, че могат да фалшифицират историята много се лъжат!

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Не само си мислят,

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Че да не би Гоце Делчев да е марсианец?":

    Но го и правят, с тези действия упорито налагат фалшивата югоидеология. В ЕС трябва вече да им е светнала червената лампичка за тая югоотломка
  • 16 Кой определя

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Kирил":

    Кое е провокация, за тях провокация е да си българин, коментиращият от небе то ли падаш?
  • 17 ГЕРБерастина улево

    0 1 Отговор
    Ауууу, не й давали на ГЕРБерастката да си играе на "българин" в Македония! Ами да влезе нелегално с чета в Македония като комитите от В.М.Р.О. Аман от партийни лигльовци, които ореваха всички €-тоалетни!
  • 18 Павел пенев

    2 0 Отговор
    Не се занимавайте със Стево Пендаровски, нали виждате че има физиономия на изтърван от психиатрията.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол