Last news in Fakti

19 Май, 2023 13:02 1 787 17

С конституционно мнозинство: Депутатите одобриха механизма за разследване на главния прокурор

  • законопроект-
  • крум зарков

Законопроектът на Крум Зарков бе подкрепен на първо четене от 191 народни представители

С конституционно мнозинство: Депутатите одобриха механизма за разследване на главния прокурор - 1

Механизмът за разследване на главния прокурор влезе за обсъждане в пленарна залата. Това се случи, след като вчера депутатите от Правната комисия одобриха на първо четене промените. Със 191 гласа "За" законопроектът на Крум Зарков беше гласуван на първо четене, съобщи Нова телевизия. С промените се предвижда независим съдия да разследва шефа на държавното обвинение при евентуално извършено престъпление.

„Твърде много време се управлява системата с мъка без край. Чувам още заплахи и обвинения, но това е ново начало за прокуратурата. Защото, ако има един човек, за когото върховенството на закона не важи, значи не важи за никого. И аз съм благодарен, че това е един от първите закони, които се разглеждат”, заяви правосъдният министър Крум Зарков.

Надежда Йорданова от „Продължаваме промяната-Демократична България” изрази надежда, че това е „глътка свеж въздух за прокуратурата и е част от пътя ни към Шенген”. По думите ѝ реформата е нужна, за да нямаме повече главни прокурори като Татарчев, Цацаров и Гешев.

„Ако господин Зарков излезе прав и се окаже, че той е по-прав от цялата система той заслужава да стане президент или най-малкото министър-председател”, коментира Радомир Чолаков от ГЕРБ - СДС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова контрира: „Казахте, че ще приемате противоконституционен закон, наложен от служебен министър. Това е абсурд”.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    17 1 Отговор
    Кво сте се разбързали бе?
    Страх ли ви е от нещо?

    Коментиран от #4

  • 2 Последния Софиянец

    20 0 Отговор
    Голяма е борбата кой ще владее прокуратурата.За престъпниците в парламента това е жизнено важно.

    Коментиран от #14

  • 3 Последния Софиянец

    13 1 Отговор
    Главният прокурор обслужва политиците.Затова никой не иска да премахне тази длъжност а всеки иска да го контролира.
  • 4 Дякон Унуфрий Араллампиев

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Други ден ще светнат като крушки Гешев ще ги попилее
  • 5 нннн

    13 0 Отговор
    Ей, че се забързаха! Много гузни съвести има в парламента и върхушките на партиите... Пък бюджета - кучета го яли. За него хич не бързат...
  • 6 Айде Костадине

    6 3 Отговор
    Ускорявай ги тези Избори да ти връчим Властта и да ги изринеш тези Авгиеви обори!
  • 7 интересно

    7 1 Отговор
    „Ако господин Зарков излезе прав и се окаже, че той е по-прав от цялата система той заслужава да стане президент или най-малкото министър-председател”, коментира Радомир Чолаков от ГЕРБ - СДС.

    Бойков и Радев се прегърнаха в странен танц на мафията. Даже Гешевта вече не е толкова противен. Давай Иване, удари ги първи, настигат те...
  • 8 АААУУУУ

    7 0 Отговор
    И НАКРАЯ НИНОВА СЕ ИЗРА НА МЕТЕНОТО КАКТО ВИНАГИ
  • 9 Хахах

    6 0 Отговор
    Оказа се, че Гешев е мафията, а всички останали са невинни девици! Много им пари под краката, за да се разбързат като луди да му затворят устата и вържат ръцете.
  • 10 ДОМ

    9 0 Отговор
    Ако Чолаков се окаже прав, значи нищо не е променено. ГЕРБ-ДПС няма да позволят някой да разследва безобразията на тиквата и дебелия, следователно, ако те са доволни, нищо не е направено за доброто на страната, а само на тях.
  • 11 браво, Круме,

    7 2 Отговор
    Браво, Зарков? Направо разказа играта и на Конституцията, и на правото. Не е работа на съда да разследва когото и да било, че и после да го съди. Имаше далеч по-разумно решение - състав от трима конституционни съдии да води разследването срещу главния прокурор. Да, ама не, по-труден ще стане натиска, когато е нужно да се оказва, нали, бе, умник? Ако главнният прокурор, който няма вечно да се нарича Гешев, не може без страх от преследване да разследва политици и съдии, какво правим, бе, демократе? Не, не, това наистина вече е нетърпимо.
  • 12 оня

    0 0 Отговор
    "Мижай да те лажем" Всичко е ала-бала:))
  • 13 да видим

    3 0 Отговор
    какво са замислили: да речем, че главният прокурор разполага с достатъчно данни за някои политици, достатъчни същите да лежат до живот в затвора. В сега действащата конституция отстраняването на неудобен главен прокурор е изключително бавна и трудна процедура, а тя е направена такава именно да не може да бъде злоупотребявано с нея от лица, които имат интерес и власт. С направените промени всеки съдия с ранг съдия от ВАС и ВКС ще може да разследва главния прокурор. Съдии с ранг съдия във ВАС и ВКС има в редица малки районни съдилища, все ще се намери мераклия за слава и пари. С промените всеки такъв съдия ще може да започне да разследва главния, да го викат в полицията да дава обяснения, ще му повдигат обвинения, ще му скалъпват доказателства, за да го притискат. Ето това е целта. Досега нямаме нито един висш политик в затвора. На една крачка бяхме да има не един, а десетки, и... идва Зарков, подкрепен от ПП, ДБ, ГЕРБ и т.н. и изкарва някой съдия от н-ския районен съд, който да започне да разследва Гешев. Целта е върхушката да се застрахова до степен, в която кражбите, колкото и безогледни да са те, да остават и занапред ненаказани. А те ще стават още по-безогледни след Крумовите промени. А аз се размечтах за Хан Крум, че аман от ментета!
  • 14 Интересно допреди 10 дена всякаш

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    "Всичко беше точно" с Главния Прокурор. Сега изведнъж като по заповед се промениха нещата. Който и да ги пуска тези заповеди, управлява очевидно България
  • 15 Гешев

    1 0 Отговор
    Имам всичко на запис, поне 150 народни представители са директно за въжето, не за затвора!!! Та така!!! Да живее България и българският народ!!!
  • 16 Истината

    0 0 Отговор
    Гадове мръсни!!! Мръсни гадове!!!
  • 17 ....

    0 0 Отговор
    А този съдия кой ще го контролира?Надявам се Гешев да каже всичко което знае и закона на коляно да не го спре.Това не е закон и не е законен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове