Last news in Fakti

23 Май, 2023 05:44 4 876 23

Цветанов: Борисов вероятно е усетил активността на прокуратурата и може да е потърсил вариант за друг сценарий

  • цветан цветанов-
  • бойко борисов-
  • прокуратура-
  • правителство

„Промяната“ легитимира Борисов и той започна да лидира политическия процес

Цветанов: Борисов вероятно е усетил активността на прокуратурата и може да е потърсил вариант за друг сценарий - 1
Снимка: Евронюз България

Ротационното правителство между ГЕРБ - СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" е нелогично. Разбира се, че пред обществото ще бъде представено в интерес на България, но аз смятам, че това e нездрава конструкция на нездрава основа.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият вътрешен министър и председател на Републиканци за България Цветан Цветанов. „Това ще доведе до вътрешни трусове във всяка една от политическите сили, които участват в този формат. „Промяната“ се появиха като промяна срещу статуквото на ГЕРБ и модела „Борисов“. В един момент наблюдаваме съвсем различна теза - сядаме да бъдем партньори с тези, които до вчера си казвал, че трябва да бъдат разследвани. Как ще обясниш на хората защо правиш това съвместно управление и то на ротационен принцип. При положение, че идват местни избори. Как ще обясниш на кандидатите за кметове - ние сме политически различни субекти, борим се против модела на местна власт, защото това беше повтаряно многократно“, попита Цветанов.

„Ако приемем всичко това, което се случваше през последните две години с невъзможност за съставяне на редовно правителство, за Борисов беше важно всички да влязат под общия знаменател „всички сме маскари“. Виждате, че последните две кампании бяха на взаимни нападки кой какво е откраднал“, добави политикът.

„Промяната“ в момента са в по-неизгодната ситуация, защото за ГЕРБ е важно това, което се случва в момента да може да отидат на местните избори и тогава ако могат да преповторят резултат, сходен с този от 2019 г. Защото знаем, че гръбнакът на една партия и едно бъдещо управление минава през местната власт“, подчерта Цветанов.

„Промяната“ легитимираха Борисов в този политически процес и той започна да лидира процеса. ПП много по-лесно щяха да го обяснят на избирателите си, ако екипите, които участват в тези преговори, ако имаше съдържание преди да се проведе тази лидерска среща.

Миналият понеделник нещата изглеждаха почти решени - БСП, ДПС, ГЕРБ и ИТН. Нинова оттегли подкрепата си понеделник следобед, което при всички положения беше свързано с исканата оставка на Гешев, защото е видяла, че текат някакви процеси в държавата. Видя, че ще нанесе голяма щета на нейната партия и предпочете да не влиза и да не се прикрива зад някакви фасади. ИТН и те оттеглиха подкрепата си и механичният сбор за парламентарна подкрепа стана почти мисия невъзможна. И така ГЕРБ имаха този вариант, който е на дневен ред“, добави Цветан Цветанов.

Той заяви, че дали това ще бъде финалният вариант никой не знае, защото винаги може да остане една въпросителна в третия мандат, който винаги може да обедини старите политически играчи, които да търсят някакво решение.

„Има една активност на прокуратурата по някои дела, които са по-затлачени във времето. Другото е проверки, възложени от прокуратурата за експертизи по магистралите. Ако бъдат събрани достатъчно доказателства и се поиска имунитетът на някой от парламентарната група на ГЕРБ и ПП са в съвместно управление с ГЕРБ как ще обяснят на техните избиратели, че те са за промяна на модела Борисов“.

Цветанов припомни, че Теменужка Петкова, Томислав Дончев и Борисов са хора, които са правили срещи с хора от забранителния списък за „Турски поток“, за който бяха изхарчени 3 млрд. лв. и обслужи Путин. „Ако вървим към магистралите и това, което е било в регионалното министерство там са Николай Нанков и Петя Аврамова. Или всички други случки като „Барселонагейт“ и всички, които са били свързани с Борисов, се създава съвсем друга политическа среда“.

„Представете си, че тази активност на прокуратурата е усетена от Борисов в последните 2-3 месеца и търси вариант да се направи друг сценарий.

Всичко, което се случва като поредица от събития има взаимовръзка и днес самият Гешев каза, че при разговори с член на ВСС, му е казал, че Борисов стои зад това нещо‘, допълни още Цветанов.

По думите му в качеството си на вицепремиер и министър на вътрешните работи в говорил само с Борис Велчев по определени задачи. А със Сотир Цацаров - само когато е имало разговори, свързани със законодателни промени в съдебната система.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скрий се бе

    31 1 Отговор
    Довчера бяхте дпе и гащи! Освен с интриги и дива алчност с нищо друго няма да ви запомни народецът,безличия безлични!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 От страни

    15 1 Отговор
    То се е видело че ред няма да има скоро. Ше въртят и ще сучат докато се окаже че трябват нови избори. "И така до кра на света" С. "Ние сме на всеки километър".
  • 4 Асансьор

    23 2 Отговор
    Ако прокуратурата се активизира и Цецо е в кюпа.
  • 5 Присмял се

    21 2 Отговор
    Хърбел на щърбел. И на двама ви мястото е зад решетките. По възможност в една килия.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Камък

    7 14 Отговор
    Този ход е много правелен на гн Петков и гн Василев.Ние сме със тях те работят за България а не за асансйорите дяволе мазен.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тоз

    13 0 Отговор
    курназ , очистен , изпран и с асансьор ходи до кенефа ! А с грехове към България и народа - цяла влаковата композиция !
  • 11 Цецо Ланов

    15 0 Отговор
    Какъв сладур само! Ни лук ял ни лук мирисал! И всичко му е от баба и дядо. И сега радее само за процъфтяване на Родината! Защо хората го мразят, не разбирам!
  • 12 ..леле , КАКО !

    6 5 Отговор
    ББ е простак и престъпник ! Защо ПП и ДБ го реанимират и му дават нов живот ?
  • 13 ПЪГУОШ

    5 5 Отговор
    Това е огромна глупост , от която само Бойко печели ! На следващите избори ПП и ДБ ще усетят шамара , който сами си удариха .
  • 14 Петер Брьогел

    3 8 Отговор
    Хитрецът Борисов пак ли ще излезезе начело на бял кон ?

    Коментиран от #15

  • 15 Ще му

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Петер Брьогел":

    излязат всички кирливи ризи - нищо друго и ще смени зайчарника с килия !
  • 16 Гешевчето

    5 1 Отговор
    Цеци и теб не сме забравили какво направи-рекета ,крадене на бизнеси апартаменти
  • 17 Ей Плъх,

    7 0 Отговор
    не се прави на Божа крава.Хората те помнят,не забравяй това.
  • 18 ахааа

    3 0 Отговор
    абе мърда - а ти не си ли в този сценарии
  • 19 ТОЗ НИ ЛУК ЯЛ НИ ЛУК МИРИСАЛ 9_10 ГОДИНИ

    2 0 Отговор
    ТОЗИ ДОРИ Е ГОТОВ ПРЕДИ БОРИСОВ
    КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦАА
    ПОЧВАЙТЕ ГИ НАРЕД МЯСТО ИМА ЗА ВСИЧКИ
  • 20 а този

    1 0 Отговор
    а този гол охлюв откъде изпълзя ?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Никой

    0 0 Отговор
    Ако ДПС се усети изключена от политическата уйдурма от ГЕРБ и ППДБ ще съботира процеса на правителство чрез Глав прокурора. Явно евроатлантическите партньори натискат двете парламентарни сили да сключат някакъв баланс за да неутрализират нарастващото влияние на проруския пРезидент Р. Радев и все повече разпищолваща се руска подводница " Възраждане " с нейния фюрер. Тревога буди и нарастващата шетня на родна сцена на другарката Митрофанова наградена с медал от ментора си Путин за добре свършена работа в България.
  • 23 Дора Д.

    0 0 Отговор
    Този се прави на голям политолог. Повтаря думи на експерт политолози и безсрамно плюе Борисов. Забрави за "Апартаментгейт".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове