Last news in Fakti

23 Май, 2023 12:51 3 333 46

Десислава Атанасова: Политическата ни система претърпя огромна промяна както в политически, така и в обществен план

  • политическа система-
  • промяна

Въпросът оттук нататък е, в състояние ли сме да приемем реалностите на промяната и да се опитаме да управляваме разумно процесите, които е породила?, пита тя в свое изявление във фейсбук

Десислава Атанасова: Политическата ни система претърпя огромна промяна както в политически, така и в обществен план - 1

В ГЕРБ – СДС знаем от опит, че най-трудната битка в политиката е битката със самия себе си. Със собственото си его, със собствените си илюзии и със собствените си недостатъци. Тази битка е далеч по-важна от конюнктурните битки с актуалния политически опонент, защото е решаваща за дългосрочните перспективи пред всяка политическа сила. Ние знаем, че изходът от тази битка зависи от самите нас и от силите ни да преодолеем самите себе си. От възможността за осъществяване на качествена промяна, която рано или късно намира своя положителен резултат. Това написа във фейсбук Десислава Атанасова.

Според нея, през последните две години, ГЕРБ са били подложени на редица изпитания, но най-голямото от тях беше изкушението да се превърнем в секта.

"Да се затворим в себе си и да заживеем в собствен свят – далеч от действителността и нейните предизвикателства. Да се отдадем на мечти за реванш и жажда за отмъщение. Да забравим основните си политически задачи и ангажиментите си пред обществото и да ги подменим с изразяване на лични емоции. Да обявим всички останали за неверници или за еретици. Да заживеем с усещането, че сме жертва, която инстинктивно мечтае да бъде палач. Най-голямата ни победа през последните две години беше, че не позволихме да се превърнем нито в жертва, нито в палач. През цялото това време от тази опасност, ни спасяваше непрестанното самонапомняне, че най-непосредствената ни задача като политическа формация е да решаваме реалните проблеми на обществото, да се стремим да съхраняваме неговата цялост и да следваме дневния ред на мнозинството от българските граждани".

Според Атанасова именно институционализирането на този дневен ред и превръщането му в официална държавна политика е най-голямата задача днес. При това тя смята, че този дневен ред стои далеч от фикциите и фиксациите на злободневните политически борби. Той не може да се осъществи в абстрактните и общи формулировки на празнодумието. Неговото съдържание е конкретно и изисква действия.

"Българският народ показа, че нито една от партиите в 49-ото народно събрание не може да реши политическата криза сама. Ние все още нямаме самочувствието, че сме спечелили изборите, защото много ясно виждаме, че нашата гледна точка не просто не е доминираща, но и е една от многото в този парламент. Имаме ясното разбиране, че нашата победа няма как да се състои в проценти, числа и депутатски места. Нашата победа би била валидна, единствено ако 49-ото народно събрание успее да възстанови базовите обществени консенсуси, да излъчи стабилно, ефективно и компетентно управление и да създаде среда на взаимоотношения отвъд конфликтите и скандалите. В името на тази победа, ние сме готови не просто да разговаряме с всяка от партиите, които българските граждани са изпратили в парламента, но и да се съобразим с различните аргументи. Ние сме тук, не за да разширяваме обществените разломи и да отваряме нови рани в тъканта на нацията, а за да дадем конкретна политическа форма на разбирането, че можем не просто да живеем заедно, но и заедно да постигаме успехи за цялото българско общество", написа още председателката на парламентарната група на ГЕРБ.

Тя признава, че както в предишния парламент, така и в този, решаването на политическата криза не може да се случи по удобен за нито една от партиите начин. Няма работеща управленска конфигурация, която да не породи напрежение сред нашите членове и симпатизанти. Въпрос на политическо лидерство е, правилните решения да се взимат навреме, независимо от вътрешнопартийните недоволства. Въпрос на смелост е да излезем от рамките на тактическите сметки и да насочим политическата си енергия към работа за цялото общество, а не само за собствената си формация. Убедени сме, че в дългосрочен план, подобен подход ще даде добри резултати и за укрепването на политическите тенденции, които представляваме.

"През последните две години, българската политическа система претърпя огромна трансформация. Промяната е факт, както в политически, така и в обществен план. Тя може би не е такава, каквато сме си я представяли от своите различни гледни точки, но нейното присъствие е действителност, която не може да бъде отменена. Въпросът оттук нататък е, в състояние ли сме да приемем реалностите на промяната и да се опитаме да управляваме разумно процесите, които е породила? Имаме ли достатъчно политическа смелост и самочувствие да се изправим пред собствените си страхове и илюзии и да ги отменим в името на бъдещето? Способни ли сме да правим разлика между желано и действително и да потърсим вината за собствените си провали и несполуки първо в себе си, а след това в останалите?", пита Атанасова.

"Вярвам, че ще бъдем на нивото на предизвикателствата, пред които сме изправени и решенията, които ще взимаме в 49-ото народно събрание няма да бъдат водени от тези две мотивации.

Желая успех на всеки един от Вас и Бог да пази България!", завършва поста си тя.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    44 8 Отговор
    Направихте Възраждане номер едно.Много благодарим!
  • 2 коля

    23 0 Отговор
    трудно се краде
  • 3 Тази крадла спаси

    41 1 Отговор
    от разследване имението си на о-ов Менорка /Испания/ .

    Коментиран от #20

  • 4 Само Възрожденците

    32 8 Отговор
    ще ви вкарат при бай Ставри, където ви е мястото на всички кузяшки крадци, превърнали ни в роби на родна земя.
  • 5 БОЦ - ко

    26 2 Отговор
    Тласкат ни в безвремие,
    И отнесени мостове,
    Някой без стеснение,
    Поругават бащини гробове ...
  • 6 дон

    30 3 Отговор
    Има една огромна разлика между герберастите и нас, хората на протеста.

    Те могат да гласуват само за ГЕРБ -ДПС, нямат друг избор, това е единствената им възможност, защото без тиквата я няма и партията.

    Ние можем да се организираме във всяка друга формация и ако една ни предаде, ще се прегрупираме в друга.

    Смяната на мафиотския режим е цел, зад която седят свободни хора, а не зависими Угодници.

    Коментиран от #9

  • 7 Бивш левскар

    26 2 Отговор
    И едните и другите за чеп не ставате.
  • 8 Верно ли

    30 0 Отговор
    Защо се дава думата на пионки от които нищо не зависи и които в последния момент разбират,какво е решил Тиквата?! Всички около Борисов са независими,защото нищо не зависи от тях! Сега ще ни убеждават,че това което правят е за нас,че ние това искаме! НЕ! НЕ ИСКАМЕ ТОВА! НЕ ИСКАМЕ ДА ГОВОРИТЕ ОТ НАШЕ ИМЕ! НЕ ИСКАМЕ ДА ВИ ГЛЕДАМЕ КАК СТЕ СЕ ПРОДАЛИ ЗА ВЛАСТ И ПАРИ И КАК ВЪОБЩЕ НЕ ВИ ИНТЕРЕСУВА НАРОДА!
  • 9 А бе,

    0 11 Отговор

    До коментар #6 от "дон":

    Кой си ти ???
    А ЗНАЕШ ЛИ КОЙ СЪМ АЗ...
    Ще разбереш !

    Коментиран от #45

  • 10 Най - добре

    24 0 Отговор
    е повече никога да не се показваш и да го играеш политик ! Нито компетентност , интелект , морал , човешки ценности , праволинейност и значимост ! Ненужна е твоята интерпретация , хората виждат , мислят и сами преценяват , а не чакат теб ! Бою голяма беля пати и ще пати от теб !
  • 11 ДяДо Ви КуРтИ от СелО ПиПеРкОвО

    24 0 Отговор
    Интересно другата седмица, когато Гешев поиска имунитета на толупЪ,тогава ква песен ще запеете..
    От вчера, 💀 не се издирва от Интерпол, въпрос на дни е,да се прибере в България и да стане защитен свидетел срещу мафията герб...
  • 12 Ха-ха-ха!

    24 0 Отговор
    Знаем, знаем...
    "...най-трудната битка в политиката е битката със самия себе си...."
    ДА, най-голямата битка е да се въздържите, да крадете по-малко, за да не ви хванат и не ви изгонят от кацата с меда!
    Това е "битката ви със себе си"! Хайде, изчезвайте на боклука!
    Не ни трябват крадци и мафия да ни управляват!
  • 13 Още не мога да

    26 3 Отговор
    повярвам на това "сдружаване" на ПП с ГЕРБ ! Крадците на над 100 МИЛИАРДА лева ще останат ненаказани и прекалено богати за сметка на бедният суверен ? Една проста Тиква се подигра с цялата политическа измет, да се чуди човек има ли български политик поне малко интелигентен ? И аз ще стана гъбар, не ми пука вече за тази Цървуландия !

    Коментиран от #18, #21

  • 14 ГешеФ съм

    24 0 Отговор
    Боко,Севда,Менда и Влади Горанов да си купуват билети за Дубай докато е време...
  • 15 Бегай ма

    28 0 Отговор
    Бегай от тук ма гъско! Доброзорен брак между жендъри и мутри било огромна промяна?
  • 16 Мръсна политическа далавера

    25 2 Отговор
    Е този коалиция. В полза на Тулупа.
  • 17 честното овчарче

    27 0 Отговор
    Жалки сте! Продажници и предатели сте. И лъжци. Поне замълчете, за да не дразните яестните хора, но и това не можете.Ще дойде Видов ден и тогава не искам да съм на вашето място.
  • 18 💀💀💀💀💀💀💀

    19 1 Отговор

    До коментар #13 от "Още не мога да":

    Тиквата е довиждане,би трябвало вече да си наясно...

    Коментиран от #22

  • 19 Скоро

    20 0 Отговор
    и ти ще претърпиш голяма промяна , персонална ! В Сливен ! Стотици милиони са това....
  • 20 Има много "защо" !

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тази крадла спаси":

    Десоооо! Като не сте секта, защо не пускате никой до обществените поръчки? Защо единствено при вас с пълна сила работи закона за "омерта"! Защо, който отиде до САЩ, по какъвто и да е повод, безмилостно бива разжалван?
  • 21 Откраднаха 100 милиарда

    12 8 Отговор

    До коментар #13 от "Още не мога да":

    и ПАК (ППДБ) са на власт? Къде има такива правила и закони?
    Къде е прокуратурата? Тези са ЗА затвора, а не да ми играят пак на "правителство", "НС" и подобни!
  • 22 НЕ, НЕ Е !

    5 5 Отговор

    До коментар #18 от "💀💀💀💀💀💀💀":

    Довиждане си ти ! ТИКВАТА остава извън затвора и с много, мноооооого пари ! Има време ще разбереш ! Идва следващият който ще го "узакони" като невинен, когото Тиквата създаде - Копейкин ! Да си чул лоша дума от Копейкин против БАНКЯНСКИЯТ бандит - НЕ НАЛИ няма и да чуеш, но скоро ще разбереш без да чуваш !
  • 23 така е

    11 0 Отговор
    Тиква-тъпак,а мисирката миризлива, дугите трътки квачки -не мътят ,а евро/изритата/ карабатак се бута в
    карабалъка.....Ала бала за фасон и пачове.....
  • 24 фактът, че

    17 1 Отговор
    такива като тази миризливка от ДуХово ВСЕ ОЩЕ ни управляват, показва, че не се е променило нищо в политиката. Освен, че стават все по-нагли.
  • 25 Българин

    10 0 Отговор
    Много са откраднали и с тези ходове се опитват да отърват кожата.

    Коментиран от #28

  • 26 ххх

    12 3 Отговор
    Верно е!
    Борисов създаде илюзия за държавност Кирил Петков разруши и илюзията
    Следва резултата от разпада
  • 27 шундурко

    6 1 Отговор
    тази как се облизва на кикито...ела кака да ти обади някои мурафети...но кики никога няма да и пусне
  • 28 Така е ,

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    но няма да им върже и скоро ще видят кон боб яде ли !
  • 29 Веселяка

    1 4 Отговор
    Аз гласувах за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 иначе въобще не ми дреме 😆 разбрахте ли, шматки 🤣
  • 30 Все тая

    13 0 Отговор
    Как допускаме такива недоразумения в парламента? Срам
  • 31 Факт

    6 0 Отговор
    Не знам как ще накарат актива си да работи на следващите избори?Винаги ще си задават въпроса -Защо да го правя,като няма да управляваме?
  • 32 гост

    9 0 Отговор
    Чак и въпроси задава - на кого????. Нямат срам!!!!!!!!!!
  • 33 Браво деси

    5 4 Отговор
    Тези от ПРЕКРАТЯВАМЕ ПРОМЯНАТА щяха да премахват модела борисов
    Вие ги накарахте да го приемат
  • 34 Хахааа

    5 0 Отговор
    Ха ха ха вярваш ли си? Да ти с,,,,р,,,м на мундзата.
  • 35 Минева

    3 6 Отговор
    Успех на ПП- ДБ@
  • 36 Минева

    4 7 Отговор
    Успех на ПП - ДБ!
  • 37 потрес

    11 0 Отговор
    Рядко противно вещество, няма ли да ме отървете от него.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Опа

    3 0 Отговор
    Да не би случайно да по умня? Не мисля,че има такъв вариант!!
  • 41 Пора

    7 0 Отговор
    Таа ша а мандръсам.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 деса поетеса

    2 0 Отговор
    Оставка и затвор за Деса..айде в сливенския при Иванчева, има да си отмъщава на теб и за едно твой преател с каскет...скоро..
  • 44 Обективен

    2 1 Отговор
    "Късно е либе за китка"
    Десо,Десо,дуловска пача такава.Досега все за вас съм гласувал,но след тази ХОМО-СВАТБА с тия ИДИОТИ,повече глас от мен няма да видите.И колкото и да ми обяснява Борисов, и всички от вашата шайка,че няма друг начин-вече не ви вярвам.Не съм пропускал избори откакто съм пълнолетен гражданин, но гъбите са по-добър вариант вече!!!
  • 45 дон

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "А бе,":

    Да.
    Не.
    Не държа.
  • 46 Излъгано жълтопаважниче

    3 0 Отговор
    Гласувах за подмяната с ППЛГДБ+ и получих ГРОБ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове