Last news in Fakti

23 Май, 2023 14:38 4 429 39

Иван Гешев се защити в становище до ВСС: Не съм аз, а Борислав Сарафов

  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • всс-
  • пленум-
  • оставка

С оглед изложеното предложение на шестимата членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за предсрочното ми освобождаване от длъжността „главен прокурор", с което сте сезирани, считам за изцяло и изначално неоснователно, посочи главният прокурор

Иван Гешев се защити в становище до ВСС: Не съм аз, а Борислав Сарафов - 1
Снимка: БГНЕС

"На първо място следва да се има предвид, че не само не съм, но и обективно не бих могъл да наруша служебните си задължения на главен прокурор, защото на датата 1 май 2023 г. функциите на главен прокурор в пълен обем са изпълнявани от мой заместник. Със заповед МРД-08-355/24.04.2023г. съм разпоредил за времето от 28.04.2023 г. до 17.05.2023 г., включително, да ме замества Директора на НСЛС и заместник на главния прокурор по разследването г-н Борислав Сарафов, който е изпълнявал функциите на главен прокурор на 1 май 2023г. - денят на твърдяното в предложението нарушение.

Това посочва главният прокурор Иван Гешев. Той прати свое становище до членовете на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Нарушение на служебните задължения не би могло да се извърши във време, в което не се изпълняват такива, за разлика например от действия, чрез които се накърнява престижа на съдебната власт, които биха могли да се извършат по всяко време от целия период на заемането на конкретната длъжност.

На второ място, дори и на конкретната дата 1 май 2023 г. да изпълнявах функциите си на главен прокурор, не бих могъл да наруша служебните си задължения, отново по обективни причини, тъй като с факта на извършване на престъпното деяние, квалифицирано като престъпление по чл.108а от НК, съм придобил фактическото качество на пострадал, и от този момент нататък не бих могъл и не съм изпълнявал каквито и да било служебни задължения по или във връзка с образуваното досъдебно производство поради процесуалната несъвместимост на двете качества.

Именно поради тази причина, с изрична заповед, след преустановяване на отсъствието ми, съм разпоредил при постъпване в в ВКП и АГП на материали по образуваното на 1 май 2023 г. досъдебно производство за престъплението по чл.108а от НК или материали във връзка с това досъдебно производство, същите да се докладват за насочване и разпределяне на конкретен заместник на главния прокурор при ВКП, а в негово отсъствие на друг заместник на главния прокурор при ВКП.

На следващо място, независимо от юридическата несъстоятелност на твърденията в предложението предвид изложеното в предходните два абзаца, съм задължен да изясня фактите за случилото се на 1 май 2023 г. и да заявя, че не съм давал каквито и да било разпореждания и указания на когото и да било във връзка с извършеното на 1 май 2023 г. престъпление и неговото разследване. Не съм давал указания или разпореждания нито на разследващите органи, нито на наблюдаващите прокурори, нито на присъствалия на местопроизшествието г-н Борислав Сарафов /в качеството му на най-висшестоящия в системата на прокуратурата към този момент/, нито на други ангажирани по служба лица, нито на граждани, намирали се по една или друга причина в близост или около мястото на взрива.

От посочените факти става ясно, че не съм давал каквито и да било указания или разпореждания на органите на досъдебното производство, израелският експерт не е участвал в действия по разследването по досъдебното производство. Не е допускан на територията, на която е извършван оглед на местопроизшествие и не е осъществявана намеса в работата на компетентните органи.

С оглед изложеното предложение на шестимата членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за предсрочното ми освобождаване от длъжността „главен прокурор", с което сте сезирани, считам за изцяло и изначално неоснователно, защото не съм извършил нарушение на служебните си задължения по смисъла на чл. 129, ал.3, т.5 от КРБ, а и обективно не бих могъл да извърша такова предвид изтъкнатите аргументи", обяснява Гешев в мотивите си.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    24 12 Отговор
    Какво може да си "защити" тази долна мутра??? Плаши целия състав на ВСС!

    Коментиран от #21

  • 2 Костя Шлюхин

    9 24 Отговор
    Атакувахме Европейският парламент в София пред очите на хиляда милиционери!
    Гешев, пак спиш!
  • 3 Читател

    27 2 Отговор
    Казва им в прав ред не се занимавайте с мен че и вас съм ви хванал в корупция и влияние и имам доста доказателства.
  • 4 ТрампЛин

    26 3 Отговор
    Давай ГешеФт, започвай да пееш! Започвай преди да са се разприказвали Черепа и Ц.Василев, а те ЩЕ се разприказват в твое отсъствие и с премахването на Тиквата от власт.
  • 5 Наглецо

    19 6 Отговор
    Каскета,нито лук ял,нито мирисал.

    Коментиран от #37

  • 6 Бай Онзи

    18 4 Отговор
    Дойде време да се обясняваш каскет
  • 7 дон

    27 1 Отговор
    Защо говорят за уронване престижа на съдебната система?

    Как може да се рони престижа на нещо което няма престиж?

    Не виждам нито един прокурор следовател член на висшия съдебен съвет или който и да е да си я подал оставката след всичките гнусотии които излязоха!

    Какъв престиж там са само службогонци угодници и слуги на мафията.

    Военна прокуратура трябва да са намеси да ги арестуват до един за предателство срещу държавата!
  • 8 Гост

    14 2 Отговор
    Ти си Момина сълза беее
  • 9 генг бенг

    12 8 Отговор
    Толкова просто и елементарно обяснение, при това съвсем невярно, че сякаш кака Сийка го е писала ... :):):)
  • 10 ИСТИНА Е

    11 3 Отговор
    Ама кажи си всичко за да влезе боко в затвора, и да направиш споразумение за по малко години, защото и боковите ще излежиш
  • 11 Абе каскетче

    11 2 Отговор
    Абе арестувай оня ПЕЗЕВЕНК бай0ня, ама с убедително основание и да ти простим сички грехове!!!

    Коментиран от #17

  • 12 ПСР

    17 4 Отговор
    За цялостно творчество,този тип най-накрая трябва да си намери майстора.Във времето се доказа,че е непригоден милиционер за такъв пост.Това,че успешно се"прави на луд",си го признава той,не аз.Цялото театро,коети играе в последните дни,е кощунствено.То не бяха клюки,не бяха епитети,не беше"аз му се обадих,а той ми каза,а те ми писаха,та аз им отговорих,една жена ми даде,друг ми рече...."Да,може би,типично за милиционерския участък на Волуяк,но Главпрок.....Другите му"заслуги"към Родината,не ми се описват.
  • 13 така така

    11 5 Отговор
    Главният мафиот на републиката се оплаква..
  • 14 смолата

    7 3 Отговор
    "Поради горепосочените факти" - не, това са твърдения, а не факти. Голям юрист излезе каскета

    Коментиран от #23

  • 15 Шака Zулу

    12 2 Отговор
    ПО ПРИНЦИП И ПО УСЛОВИЕ В ПРОКУРАТУРАТА ОСНОВНО СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ СЛАБАЦИ,КОМПЛЕКСАРИ И ДВОЙКАДЖИИ ЮРИСТИ. Е КАК ДА ОЧАКВАМЕ ЧУДЕСА С ТАКЪВ МАТРИАЛ?!
  • 16 Гаранцията още важи

    5 2 Отговор
    Каскетът им нанася удар след удар. Скоро ще ги арестува за антиконституционен преврат в съдебната система. Дали стои още "гаранцията" за живота му?
  • 17 ПСР

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Абе каскетче":

    Той и да Го арестува,нали се сещаш,как Менко Менков поема случая?И дали школата на Ванчо,може са се пребори с Менко,в който и да е Съд?!Един арест на Бай Хой,трябва да се пипне мнооого сериозно,така щото да издържи.Не,като онзи водевил,дето спретнаха Кирчо и Рашков.
  • 18 Въпрос

    3 2 Отговор
    Като им е толкова удобен що искат да го махат, че чак гаранции дават за живота и семейството му. Намирам това за нелогично.
  • 19 ЗАЩО ФАКТИ некоментира БАХМУТ ?

    5 2 Отговор
    Защо ФАКТИ непише къде е ЗАЛУЖНИ ? Защо ФАКТИ на ПРЕИНАЧАВА днес големите укро ФАКТИ ! 41- на държави от ЗАПАД поддържат Украина а та все повече и повече ИЗДИША ! ФАКТИ моля дайте вашите ИЗКРИВЕНИ ФАКТИ !
  • 20 А така

    4 1 Отговор
    Значи САРАФЧЕТО изгърмя 3 пъти ура слугата на дпъсъто
  • 21 Даамм

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "хммм":

    Не ги плаши, а с факти доказва на шестимата лоялни, че са юридически неграмотни маши.
    Най-добрата защита е нападението, но човекът пропиля шансовете си, а и тези на българите да заживеят нормално.
    Интересно кого подозира Гешев за покушението.
  • 22 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    Тия пак се лутат из тяхната си губерния--съдебна система,все едно тя е нещо отделно от държавата,както навремето беше църквата.Уточняват кой кум ,кой сват,кой на булката брат,а това за гражданите е твърде абстрактно,от някакъв друг ,нереален свят.Много се мотаят,а времето не чака,американците са решили да изграждат батальонни групи за съвместно ползване,които да прераснат в бригади.А това не са бригади за бране на домати,а крупни войскови съединения,малки армии в състав от десетки хиляди бойци,които,нали се досещате,ще са под американско командване.И следва експедиция на украинския фронт и всичко ще е тип-топ.Войната изглежда ще се проточи и колкото и да се размотават американците и българските военни,доколкото им се дава карт-бланш да събират и обучават новобранци,догодина всичко ще е готово.Ще забранят протестите и по улиците ще патрулира жандармерия с бетеери,за съпротивление--разстрел на място.
  • 23 Във всички

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "смолата":

    случаи е много по-голям от тези, дето искат да го махнат.
  • 24 Гешо бил радост

    7 3 Отговор
    По скоро национален срам както и символ на овладяната дьржава и мафията. ТОВА Е ГЕШО!

    Коментиран от #38

  • 25 Какви прокурори от България

    4 1 Отговор
    Само дискредитират ЕС и като ни приемат в Шенген и евро зоната кой знае какво ще стане и какви казуси като дойдат социалнослабите европейци в България
  • 26 Вижте от колко години какви

    1 1 Отговор
    Трамваи се движат и мъчат възрастните хора по делата им ще ги познаете
  • 27 Дрелка

    3 1 Отговор
    Гнусен и противен тип е този Гешеф
  • 28 Гешоф

    3 1 Отговор
    Друг ми сла в гащите не съм аз
  • 29 Уса

    2 0 Отговор
    А би трябвало всички да бъдат махнати,защото са цяла банда като в парламента всеки е човек на някого
  • 30 Именно

    1 2 Отговор
    Гешев: Къщичка-а!
    ...
    поредното малоумно измислено извинение на каскета
  • 31 Тома

    2 1 Отговор
    Каскета е същия като тиквата.Виновни са всички други а те чисти като момина сълза понеже единия е прост другия се прави на луд
  • 32 Циркаджилъците

    3 0 Отговор
    Гешът ще си ги клати тези евро-атлантически овчици с 200км. Очевидно нямат нищо срещу него. Но той има срещу тях, макар че дадоха "гаранции" за живота му.
  • 33 ЗАДАЧАТА на ФАКТИ е ИЗКРИВЯВА

    1 0 Отговор
    Очевидни Ф А К Т И !
  • 34 Ф А К Т И - ЗАЩО МЪЛЧИТЕ за БАХМУТ ?

    1 0 Отговор
    Излъжете както ВИНАГИ или ви се СТРИЧИ ВДЪХНОВЕНИЕТО ?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Боби Мангизлиев

    0 3 Отговор
    Правилно, главен прокурор по това време е бил Сарафов
  • 37 Мда

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Наглецо":

    Странна работа . А с Иванчева не разбрах как стана така.
  • 38 Мда

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гешо бил радост":

    В историята Гешев ще остане като символ на купената прокуратура.
  • 39 Гешо

    0 0 Отговор
    Мисли че като смени каскета с вратовръзка ще си смени нрава си но не би .нали знаете онази поговорка вълка козината си мени но нрава не .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове