Last news in Fakti

23 Май, 2023 15:06 1 988 20

Прокуратурата обяви: Над 70 сигнала има срещу Гешев от 2018 г. до сега, но не каза и дума за резултатите

  • главен прокурор-
  • сигнали-
  • разследвания

Сигналите са подадени от граждани, адвокати, граждански сдружения, медии, неправителствени организации, асоциации

Прокуратурата обяви: Над 70 сигнала има срещу Гешев от 2018 г. до сега, но не каза и дума за резултатите - 1

За периода от 2018 г. до настоящия момент срещу Иван Стоименов Гешев в качеството му на прокурор, административен ръководител на Специализирана прокуратура, заместник-главен прокурор и главен прокурор на Република България са постъпили над 70 сигнала с твърдения за извършени от него нарушения и/или престъпления.

Сигналите са подадени от граждани, адвокати, граждански сдружения, медии, неправителствени организации, асоциации. Отделно от това Прокуратурата на Република България многократно се е самосезирала и по публикации в средствата за масова информация с цел да се проверят изнесени данни за евентуално извършени от главния прокурор нарушения или престъпления.

Сигналите, депозирани в Прокуратурата на Република България, своевременно са изпращани по компетентност на Специализираната прокуратура, а след закриването ѝ с решение на Народното събрание - на Софийската градска прокуратура (СГП), която е единствената компетентна прокуратура в страната да извършва проверки и разследвания срещу магистрати, лица с имунитет, членове на Министерския съвет. По сигналите наблюдаващите прокурори своевременно са възложили извършването на проверки на органите на Главна дирекция "Национална полиция", ГДБОП, КПКОНПИ и др.

Ежегодно сигнали срещу Иван Гешев са подавани и/или препращани до Върховния административен съд, Софийския районен съд, Софийския градски съд, Инспектората към ВСС, Инспектората към ВКП, КПКОНПИ, Комисията за защита от дискриминация, Комисията за професионална етика и превенция на корупцията във ВСС.

Във ВСС бяха внесени и предложения от министри на правосъдието и от членове на ВСС с искане за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор, основанията за които са разисквани публично и са достояние на обществеността. Предложенията на служебния правосъден министър проф. Янаки Стоилов и на следващия правосъден министър Надежда Йорданова бяха отхвърлени от Пленума на ВСС.

Съгласно действащото законодателство не е имало и няма пречка да се води независимо разследване срещу главния прокурор. Във връзка с постъпилите сигнали и образуваните преписки Иван Гешев е давал многократно обяснения пред прокурор, ДАНС и КПКОНПИ.

В хода на извършвани проверки съобразно компетентността си, прокурорите са се произнасяли по същество, както се процедира по всички останали преписки срещу български граждани. Стандартът е един и същ, независимо от служебното положение на лицето, срещу което е насочен сигналът.

Внушенията, че главният прокурор е безконтролен, безотчетен и всевластен, не отговарят на истината при положение, че той многократно се отчита. Вече трета година народните представители не изпълняват конституционното си задължение да изслушат доклада на главния прокурор за прилагането на закона и за дейността на прокуратурата и на разследващите органи. За последно народните представилите са инициирали изслушване на отчетите на главния прокурор, председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд през 2020 г. В същото време обаче Иван Гешев е изслушван пред парламентарни комисии, което доказва, че механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор съществува.

Видно от посочената статистическа информация за сигналите и извършените по тях проверки, твърденията, че главният прокурор е недосегаем е политическа теза, която е фактически и правно неоснователна, руши авторитета на прокуратурата и създава у обществото недоверие към държавните институции.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нямаме Закон за НПО

    7 10 Отговор
    Напишете в нет търсачката и гледайте :
    ГЕОРГИ МАРКОВ: КОЙ СГОТВИ ИВАН ГЕШЕВ - СОРОС! ВСС, КОЙТО Е С ИЗТЕКЪЛ СРОК, ЩЕ ГО СВАЛИ НЕЗАКОННО.

    ..за да имате представа за какво е всъщност "случая Гешев".
    Става въпрос да бъде овладяна съдебната с-ма от НПО и използва за своя изгода като политическа бухалка. По този начин, ще бъдат отсранявани неудобните политици.
    Т. е. НПО-то за което не е гласувал нито един гражданин, ще ръководи държавата !!

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Сатана Z

    4 1 Отговор
    Какво общо има Австралия с Иван Гешев или статията е писана за Австралия и авторчето е заменило името с Иван Гешев ?
  • 3 честен ционист

    11 1 Отговор
    По-важното е, дали не се е случило нещо лошо на сигналоподателите?
  • 4 честен ционист

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Нямаме Закон за НПО":

    Тоя пък ще отстранява неудобни политици. В България всички политици са удобни. Все пак минават кастинг през няколко посолства преди да ги допуснат до залата.

    Коментиран от #10

  • 5 честен ционист

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Нямаме Закон за НПО":

    По-скоро ставаш свидетел на възкресението на ГРУ/ДС 2.
  • 6 Боби

    9 2 Отговор
    Гадна физиономия
  • 7 ПСР

    10 1 Отговор
    Много тежко,основно,щателно прочистване трябва да се случва в тази "институция".Червените тоги харчат едни адски много пари от данъците ни.То са високи заплати,осигуровките пак от нас,та 13,14-та заплатка,кариерни бонуси,почивни бази....то се трупа.Резултати-ЗИРО!Работят,когато е платено и са в ролята на бухалка по поръчка.
    От горе,до долу,по вертикалата-сталинско,пролетно почистване и проветряне.Следващите-да си знаят.
  • 8 кой кой

    6 1 Отговор
    Коя прокуратура??? - все още Гешев е прокуратурата в България, я се осъзнайте какви глупости пишете...
  • 9 Нямаме Закон за НПО

    2 0 Отговор
    Без да знае за какво иде реч, бърза като теле пред майка си..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Соломон

    6 9 Отговор
    ОТНОВО, с притоплянето на темата "Гешев" се ЦЕЛИ да се пусне медиана ЗАВЕСА, над НЕЧИСТОПЛЪТНИЯ "съюз" на КОЛАБОРАЦИОНИСТИТЕ в България, на които АНГЛОСАКСОНЦИТЕ са наредили, първо да ПРЕМАХНАТ БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА парична единица и второ да НАТИКАТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД в КЪРВАВАТА ВОЙНА, която САЩ разпали срещу БРАТСКА Русия !
  • 12 Пловдив

    13 1 Отговор
    Виждали сме го палячото как се отчита пред комисии! Като не отговаря на важни въпроси ,а вместо това става и си тръгва най-демонстративно като,че ли е собственик на държавата(един друг дебел палячо от Банкя, се държеше по същия начин!)!
  • 13 Псевдоним

    4 1 Отговор
    Яка снимка, точно така би изглеждал главният прокурор на България в някоя холивудска екшън продукция.
  • 14 Правото то да бьде право

    3 1 Отговор
    Пьк после може да си говориме за правата на човека в БГ
  • 15 Гост

    3 1 Отговор
    Самоооо 70???????!!!!!!!!
  • 16 Поетът Христо

    3 1 Отговор
    Тъмносив каскет,изпобеляла блуза.Дързост в погледа гори! Алена кръв по издрасканата буза...
  • 17 За какво говорим

    4 3 Отговор
    Жалбоподавателите срещу Гешев биват притискани и мачкани от полицаи, мутри и роми, а до скоро и от ПП ГЕРБ! Германов
  • 18 Ха сега де

    3 0 Отговор
    Учудващо е, че има ред за проверка и разследване на главния прокурор. От години ни се обясняваше, че такъв ред липсва. На кого да вярваме.
  • 19 Не закачайте Гешев, той е изключително п

    4 1 Отговор
    Най - тъпото нещо е да се затвори устата на Гешев! Нека сега да документира това, което знае ( не му пречете), защото с него ще си отидат и фактите около престъпното управление на ГЕРБ!
  • 20 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Гешев не може ли да си събере екип от прокурори,които се наемат да се разправят с олигарсите,да започнат арести и съдебни процеси по бързата процедура,конфискации,на общо основание.За всеки един мръсник,който се надува като пуяк и парадира с много пари и имоти,трябва да се привика за да си докаже произхода на богатството.Би трябвало да се признае само наследство от чужбина,защото ако е придобито тук,значи е в резултат от различни престъпления.Постепенно периметъра на арестите трябва да се разшири и да се стигне и до селските чорбаджии,които разграбиха земите и имуществата на бившите кооперативи.Земите трябва да се конфискуват и да се учреди държавен поземлен фонд за оземляване на безимотни и за създаване на ДЗС(държавни земеделски стопанства.Частната собственост би трябвало да е в ограничен размер,а държавата винаги да притежава структурно определящите отрасли.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове