Last news in Fakti

26 Май, 2023 07:14 5 082 26

Природозащитници скочиха срещу кандидата за екоминистър

  • природозащитници-
  • протест-
  • кандидат-
  • еко министър

Очакват се промени в "12 без пет" в проектокабинета "Денков"

Природозащитници скочиха срещу кандидата за екоминистър - 1
Снимка: БГНЕС

Въпреки че съставът на кабинета "Денков" все още е само хипотеза, вече има брожения срещу имена, които се спрягат като участници в проектосъстава. Заговори се за оттегляне и смяна на поне шестима кандидати, съобщават от "Сега".

Инициативата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“, която е една от най-активните организации за опазване на Черноморието от бетона, се обяви срещу предложението на ПП-ДБ екоминистерството да бъде оглавено от Юлиан Попов. Природозащитниците припомнят, че Попов вече е бил на този пост - в служебния кабинет на Марин Райков, назначен от президента Плевнелиев.

"По времето, когато беше начело на МОСВ, Юлиан Попов бе замесен в подкрепа на исканията за промени в плана за управление на Национален парк "Пирин" в полза на концесионера "Юлен", включващи строителство на нови ски писти над Банско и втори кабинков, обясни Борислав Борисов от името на недоволните от номинацията. Зелените изтъкват, че обединението ПП-ДБ е спечелило много гласове с ясните си природозащитни каузи в предизборната кампания. Затова смятат, че коалицията е длъжна да издигне друг кандидат за министър на околната среда. Засега реакции от ПП и ДБ няма.

Междувременно започна да изтича неофициална информация от партийни източници, че ще има корекции в проектокабинета "Денков", обявен още в началото на май, преди да бъде подписано джентълменското споразумение с ГЕРБ, включващо и ротация на министър-председателя. Кирил Петков, акад. Денков и други представители на ПП-ДБ намекнаха в последните дни, че е възможно да дадат на ГЕРБ едно-две министерства, ако номинираните не са партийни лица и са безспорни експерти. Междувременно Бойко Борисов обяви, че много харесва двама от вече номинираните - Юлиан Попов и Тодор Тагарев (за отбраната).

В началото на май пък от ГЕРБ критикуваха акад. Денков, че е включил в проекта си за МС член на БСП. Става дума за Иван Кръстев, който изненадващо се оказа фаворит на ПП-ДБ за поста на социален министър. Изненадани се оказаха и социалистите - лидерката Корнелия Нинова обидено обясни, че никой не е съгласувал с партията ѝ тази номинация, вкл. и самият Кръстев. А от ГЕРБ посочиха, че през 2019 г. Кръстев е участвал в русофилско мероприятие - шествието на Безсмъртния полк.

Затова се заговори, че Кръстев може да отпадне от списъка "Денков".

Предложението за ръководител на Министерството на регионалното развитие също е противоречиво. Номинираният Андрей Цеков има сериозни бизнес отношения с един от ключовите играчи в строителния сектор - групата "Главболгарстрой", и това се сочи като "пасив" за кандидата, защото предпоставя конфликт на интереси. Цеков беше зам.-министър на финансите в кабинета "Петков".

Вече се появиха спекулации, че сред застрашените от изпадане е и Христо Даскалов, бившият шеф на агенцията по храните, който е кандидат за министър на земеделието.

Според източници на Клуб Z ще има нова номинация за министър на вътрешните работи, защото Андрей Янкулов, познат с работата си за Антикорупциония фонд, се е разколебал за поста. Твърди се също, че ГЕРБ са против него и искат да наложат свой човек - Благородна Макева, която бе кандидат за МВР в проектокабинета "Габровски".

Възможно е да бъде заменен и Юлиан Войнов, предложен от акад. Денков за министър на икономиката. Не е сигурен и лансираният от ПП-ДБ за министър на правосъдието Милен Матеев, ексдепутат и бивш председател на правната комисия.

Според източници на "Дневник" вместо Гергана Кабаиванова ще бъде предложен друг вариант за министър на туризма.

Очевидно номинациите за кабинета ще се уточняват до последния момент. Всяка информация за състава е предпоследна.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 То пък

    17 3 Отговор
    един скачач , не ти е работа !
  • 2 дедо Герчо

    37 3 Отговор
    ИЗБОРИ ДО ДУПКА И КОЙТО ОЦЕЛЕЕ...!

    Коментиран от #25

  • 3 Валерко

    18 17 Отговор
    Новината я разбирайте - Някой почерпи природозащитниците с по една бира за да протестират.
  • 4 086

    44 6 Отговор
    Тагарев за отбраната.. Ужас!

    Коментиран от #24

  • 5 Екоминистъра е най малкият проблем,

    54 8 Отговор
    най голяма опасност за България ще бъде-МИНИСТЪРА НА ВОЙНАТА - ТАГАРЕВ! Само заради него се разиграва този театър с ГЕРБ и ПП-ДБ. САЩ натиснаха палетата си да направят фиктивно правителство, но задължително Тагарев да стане министър на войната. Той ще погуби България, а не министъра на екологията!

    Коментиран от #11

  • 6 Нали

    45 5 Отговор
    Уж щеше да бъде експертен кабинет,а то,стари корумпета.

    Коментиран от #8

  • 7 Антизелен

    18 15 Отговор
    Анархисти и зелени навсякъде клатят властта и държавите. Зависи колко ще ги допуснем! Или някой лифт ще им пречи, или летуващите по морето или някоя магистрала или жп линия. В тях няма нищо конструктивно, а желание да се върнем с векове назад. Така че нека всеки сам да си прецени кого да слуша!
  • 8 Хихи

    34 3 Отговор

    До коментар #6 от "Нали":

    Бардака нов, ама личния състав е същия
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 рокаъв

    34 7 Отговор
    Гледах го Кирата и групата му и да ви кажа се чудех как е възможно българите да ги лъжат вече 33г чуждите шпиони. Такова падение. Гледах го и се чудех как може да се гласува за толкова долнопробен интригант, пък бил той и агент на цирей ю. Кирта е интригант и жалък шпионин, дето усеща че вече освен Лена парапета никои повече няма да гласува за него и хранениците на Демократична България. Голяма трягедия и голямо падение. Как е възможно да сме гласували за такава тиня? Българи събуждаите се бре.
  • 11 оня с коня

    8 28 Отговор

    До коментар #5 от "Екоминистъра е най малкият проблем,":

    Е БАШ Тагарев ви е Трън в петата де,Русофили ниедни!Затова и оплювате ту ПП,ту ГЕРБ сакън да не се съешат,щото Евроатлантическия курс на БГ става по-твърд от всякога,а вие ...просто падате в канала.Ествено Русия ще ви спре и парите понеже не сте й нужни такива Безпомощни и Безгласни,но ще има и приети Нормативни актове в НС,според които ще ви бъдат наложени стабилни Ограничения върху Демонстрациите ви,Про-руската Пропаганда по медиите и т.н.

    Коментиран от #16, #17, #18

  • 12 Прецедент

    4 17 Отговор
    Всички,които искат ,,,променив проекто кабинета на Денков са агенти на Путин,които получават пари ,за да сеят раздори и да потготвят почвата за нахлууване на Русия в България

    Коментиран от #15

  • 13 Тиквоча и Киро

    15 6 Отговор
    първи евроатлантици. Затвор за вас боклуци продажни.
  • 14 Българин

    6 6 Отговор
    Както и да го въртят , кандидат министрите или ще са свързани с мафията или с русията. То читав човек с политика не се занимава.
  • 15 Това твойто е

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Прецедент":

    тежка параноя. Цела нощ си треперещ под леглото и чакаш да дойдат руснаците.
  • 16 086

    17 1 Отговор

    До коментар #11 от "оня с коня":

    Пий си хапчетата, момче. Пропагандата е ясно от коя страна е. Не знам кой българин иска да се месим в тоя конфликт, изобщо не става въпрос за русофили и фоби.
  • 17 горски

    15 2 Отговор

    До коментар #11 от "оня с коня":

    Какви пари бе конярю...А и дори да има някой купен заблуден русофил,то той е капка в морето от купени от Запада индивиди.Цялата държава купена и препродадена,дори и коня ти е от няко грант оттатъкморски.
    Виж колко НПО та има,кои са им спонсорите .Цялата политика на държавата зависи от това дали ще отпуснат господарите европейски транш или не.И тези които не се продават ,зависят от това...А той се закахарил за източно финансиране....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Киро е

    15 3 Отговор
    позорно петно в българската история.
  • 20 ПП и ДБ

    9 4 Отговор
    Се стремят да изпреварят информацията в записите.
    Къри каза че от името на тази партия ще убива и ЦРУ го ликвидира
  • 21 Да обобщим

    1 8 Отговор
    Тук не е Москва.Каньец фильма.
    А сега бегайте по кофите.
  • 22 Наблюдател

    2 1 Отговор
    Защо не съкратят и обединят министерствата до 9 броя (и без това нямат качествени кандидати) :
    = МФин+Социалните въпроси+държ. имоти и активи
    = МОтбр+Енергетиката
    = МВР+Здравеопзването (както в Царство Б-ия)
    = МЗемедел., Храните, Горите и Екологията
    = МИндустр.+Търгов.+Транспорта+Туризма+
    = MСтроит+Инфраструктура+Комуникац. ......
    = МОбрНаука+Култура+Иновациите+Младежта+Спорта (само в образованието)
    = МПравос.+Електрон.Управлвние
    = МВнР+Религиите+БгЧужб
    И само с по 1 бр. зам.министър! С финансиране на политическите кабинети от самите партии! Плюс обединяване и оптимизиране на еднакви дирекции, отдели, .....
    ВЕДНАГА да прмахнат давността за закононарушения, разхитителство, кражби, корупция за всички държ.+общ. служители и индивидуални и колективни, назначаеми и избираеми органи за управление
    Да се въведе лична наказателна и лична МАТЕРИАЛНА отговорност за всички държ.+общ. чиновници, служители, кметове, министри, банкери, съветници, депутати, .... БЕЗ партийно-олигархична и политико-криминална целесъобразност!
    Да се премахнат добавките за "прослужено време" за всички;
    Да се въведе лично заплащане на пенс.+здравни за всички държ.+общ. служители, депутати, съветници, кметове, полицаи, ченгета, фатмаци;
    Да се премахнат 20-те заплати при пенсиониране в съда, прокуратурата, МО, МВР, служби, ..... ;
    Да се премахне ранното пенсиониране в МВР+МО+Служби, ....
    Да се премахне и ликвидира на УБО-НСО, .....
    Да се забрани приватизацията на държ.+общ. им
  • 23 прави са

    4 1 Отговор
    Няма ли еколози за това министерство, че слагате журналисти?
  • 24 1221

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "086":

    Да, трябва да сменят и този.
  • 25 Така така..

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "дедо Герчо":

    Тя дупката вече е готова.. сега е нужно да я закърпим!
  • 26 Фифо

    0 0 Отговор
    Така неречените природозащитници скачат срещу всичко и всички, за тях угодия никога няма.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол