Last news in Fakti

28 Май, 2023 09:58 2 015 40

Гълъб Донев: Ще предложим на парламента удължаване на Бюджет 2022, пенсиите за юни ще се платят навреме

  • бюджет-
  • парламент

Състоянието на финансите на държавата е „стабилно”, категоричен е служебният премиер

Гълъб Донев: Ще предложим на парламента удължаване на Бюджет 2022, пенсиите за юни ще се платят навреме - 1

Ще предложим на НС следващата седмица удължаване на Бюджет 2022. Пенсиите за юни месец ще бъдат изплатени по план и навреме. Това е нещо, за което служебното правителство направи, е да гарантира, че няма да има никакъв проблем с плащанията и те да се извършват регулярно. А след това отговорността е на народните представители. Това заяви в студиото на Нова телевизия служебният премиер Гълъб Донев.

"Не съм броил последните 299 дни. Не съм се замислял дори, че е изминало толкова време откакто съм служебен премиер на страната. това е една изключително голяма отговорност, която се носи пред българското общество. Особено на фона на ситуацията, която заяви първият служебен кабинет през август миналата година", посочи Донев.

По думите му правителството се е сблъскало с много кризи през изминалите 10 месеца. „Това, което направихме може да бъде направено не от едно, а от две редовни правителства. Това е една изключителна отговорност, натоварване и изтощение не само за премиера, но и за екипа, който работи с министрите. В това включвам и държавната администрация, защото в тази специфична политическа ситуация – държавата има сигурност чрез действията и на държавните служители”.

Донев беше категоричен, че никога не е очаквал да остане толкова дълго на поста. „Още, когато встъпих в длъжност на 2 август казах, че съм готов да си тръгна още на следващия ден. И след предходните извънредни парламентарни избори отново заявих, че и аз и служебния кабинет имаме готовност да предадем властта на редовно правителство, защото това е нормалния ход, така е и по Конституция”.

Премиерът коментира въпроса колко близо сме до нови избори с думите: „След това, което за тези два месеца – от 2 април до сега гледаме, преговорите за съставяне на редовен кабинет, преговорите, които се оказаха замразени, се оказахме в ситуация в която, от ротация на управлението, се оказахме в ротация на скандали. Това, което всички гледаме – не само българските граждани, но и нашите чуждестранни партньори, показва уродливото лице на политическия цинизъм, който върви в момента. Той може да бъде описан с алабализми, но всъщност говори едно. Че искат да вземат държавата на концесия”.

„Никой няма интерес да няма редовно правителство, избрано от НС. България по всяко време има кабинет, независимо дали е служебно или редовно – държавата не остава без функциониращо правителство, което да води делата ѝ. Не виждам кой има интерес да няма кабинет? Имаме функциониращ парламент, но доколко депутатите се занимават с работата си по конституция, а именно да приемат закони, е друг въпрос”, коментира той.

„Въпросът с мандатите не означава само това през определен период от време да бъде връчвана и връщана папка с име. С връчването на мандата започва да тече обратното броене – седем дни да се представи състав на кабинет. Тук това не е само отговорност на мандатоносителя. това е отговорност, която трябва да изпълниш и пред обществото. А президентът, връчвайки мандата, носи отговорност и пред българските граждани. Не мога да давам съвет на президента, но според мен, когато той връчва мандата, той трябва да е убеден, че когато връчва мандата, той ще бъде изпълнен така, че българските граждани да бъдат спокойни за своето бъдеще”, отговори Донев на въпрос бави ли Румен Радев връчването на втория мандат.

По думите на премиера идеята за ротацията на премиера, предложена от първата и втората политическа сила, всички „очаквахме да сработи”. „Това е иновация в българския политически съвет. Няма предвидено премиер и министри на ротация. Това означава, че на всеки 9 месеца премиерът подава оставка та си и тази на МС, след това отива в парламента, където му я гласуват, а тя може и да не бъде приета. Това е нещо ново в нашия политически живот”.

Донев подчерта, че в момента МС работи на пълни обороти. „Това, което успяхме да направим в енергийната сфера са ниските цени на природния газ, на тока, компенсациите за бизнеса и гарантираното отопление и осветление за гражданите. Имаше и лоши сценарии, особено на фона на развиващата се криза. Но успяхме да постигнем най-вече е спокойствие на гражданите и бизнеса”.

По повод състоянието на финансите на държавата, той беше категоричен, че то е „стабилно”. „Това, което заварихме през юли миналата година е имало актуализация на бюджета, с която са били намалени данъчните ставки и ДДС акцизи, бяха увеличени някои социални плащания. Но те бяха за половин година. Тези увеличени разходи и намалени данъчни ставки, са от началото на година. Това означава, че имаме по-голям разход, а по-малък приход. Към 30 април тази година имаме дефицит около 1 милиард и 100 милиона лева. Събираемостта на данъците върви изключително добре”.

По повод състоянието на финансите на държавата, той беше категоричен, че то е „стабилно”. „Това, което заварихме през юли миналата година е имало актуализация на бюджета, с която са били намалени данъчните ставки и ДДС акцизи, бяха увеличени някои социални плащания. Но те бяха за половин година. Тези увеличени разходи и намалени данъчни ставки, са от началото на година. Това означава, че имаме по-голям разход, а по-малък приход. Към 30 април тази година имаме дефицит около 1 милиард и 100 милиона лева. Събираемостта на данъците върви изключително добре”.

На въпрос е има ли време да се приеме нов бюджет: „Това, което направи служебния кабинет е да внесе проект на закон за Бюджет 2023. Той беше внесен на 28 април, но е минал разглеждане в две комисии – по туризъм и за българите в чужбина, където е отхвърлен. А срокът на удължителния закон за държавния бюджет 2022 година изтича на 22 юни. Ще предложим на НС следващата седмица удължаване на Бюджет 2022. Пенсиите за юни месец ще бъдат изплатени по план и навреме. Това е нещо, за което служебното правителство направи, е да гарантира, че няма да има никакъв проблем с плащанията и те да се извършват регулярно. А след това отговорността е на народните представители”.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гневен бургазлия

    11 8 Отговор
    Кефиш..само напред !
  • 2 Размотаване

    13 2 Отговор
    до последно и нищо полезно !
  • 3 МЕТАФОРИЧНО☝

    8 8 Отговор
    ПРЕЗИДЕНТ Р.РАДЕВ ЩЕ ОСТАНЕ В ИСТОРИЯТА
    КАТО НАЙ ДЪЛГО УПРАВЛЯВАЩИЯ
    ПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ....🤔апропо
    СЛДВА ПОРЕДНИЯ МУ КАБИНЕТ.....
  • 4 Много работел казаха

    14 17 Отговор
    Това което направихте е че довършихте държавата и всичко спря..добре е че е Европа да ви издържа и НАТО да ви пази иначе с такива като вас държава България нямаше да съществува
    Единственото което правиш ти и тоя които те назначи е да печелите време на диктатора Путин и потъващия му режим
    които ви разиграва като васални кученца
  • 5 А бе гугутко

    9 10 Отговор
    крадева нещо много правомощия ви да де Резидент мунчо..............
  • 6 Реалист

    14 6 Отговор
    А предателите кога ще влязат в затвора?

    А Замесените от американското посолство кога най-накрая ще им връчват протестна нота и изгонят?
  • 7 5778

    12 6 Отговор
    Долен мръсник
  • 8 Българка

    15 11 Отговор
    В момента всички активисти на задкулисието ГЕРБ-ДПС-ИТН (малкото ДПС) обикалят всички медии ,за да ни внушават колко са скандални изтеклите разговори на заседание на ПП-ДБ и колко са чисти мутрите от мафията. И да, на първо слушане изцепките на Кирил Петков и Асен Василев са скандални и недопистими. Но ,питам аз, по-допустими ли са знаковите убийства , помията в превзетите от мафията силови структури и в частност прокуратурата? Нима за всички ни не е ясно, че всички хищни хлебарки, които ръководят силовите структури и които не работят в полза нито на националната ни сигурност, която е направо издънена, нито в интерес на обикновените хора, не трябва не само да бъдат отстранени, но повече от тях и съдени? Не изтеклите разговори са опит за държавен преврат. Напротив ,те са опит за връщане на държавата на хората. И е най-нормално по време на война до нас новите ръководители да бъдат одобрявани от партньорите ни. Ние сме член на НАТО и ЕС, което е гаранция за сигурността ни и е най-нормално партньорите ни да зная дали България не е троянски кон на заплаха от Русия, която вече обяви целия ЕС за враг

    Коментиран от #22

  • 9 ттттт

    24 0 Отговор
    да се приеме закон дупетатите да не получават заплати и да нямат осигуровки преди да има редовно правителство , пък ако щът и 5 години да се размотават

    Коментиран от #39

  • 10 Селянин

    15 5 Отговор
    У наше село питат, след като ги изловиа теа кокошкари и предатели, кога ще има нови избори???
  • 11 Идеални сте

    10 1 Отговор
    Туй момче що ли намеква че се справяме много добре без парламент..наясно ли сте какви работи им се въртят в главите и кой им ги спуска??
  • 12 нннн

    19 1 Отговор
    Плащаме на депутатите да се подиграват с нас. Първата работа, която трябваше да свършат беше приемането на някакъв бюджет.п

    Коментиран от #38

  • 13 Българка

    6 8 Отговор
    Как не ги е срам тея от Американското посолство! Да дават те само 47 милиона долара на нашите евроатлантици!
    За такива дребни монети естествено, че ще намерят само ниско квалифицирани продажници и марионетки.

    Коментиран от #14

  • 14 Циба

    5 6 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Спокойно на тебе митрофанова ти плаща с пари извадени от собствения ти джоб
    Ти им излизаш безплатна с кухата си глава
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Навалний

    5 4 Отговор
    Сетил се Гълъб да клъвне зрънце?
  • 17 Павел пенев

    6 6 Отговор
    Радев да обясни как го извади от гълъбарника това гълъбче. Все едно че слушам титана на демократичната мисъл Филип Димитров.
  • 18 ЩОМ И КИРО КАЗА ЧЕ ГАВРИЕЛ Е КАЛИНКА ...

    8 3 Отговор
    НАЧИ Е ТАКА , НИЩО ЧЕ И ТОЙ Е КАЛИНКА ОТ ХАРВАР ! .................. ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ !
  • 19 Гълъбче

    4 4 Отговор
    С тежък махморлук виждали ли сте?
  • 20 Прецедент

    8 5 Отговор
    Само Президента може да управлява България.
    Само той може да се противопостави на Мафията

    Коментиран от #37

  • 21 Васил Левски

    6 3 Отговор
    Когато държавата ни стане
    ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА,
    а не колония управлявана от американски марионетки,

    когато възродиме България и спрем да се наричаме Територия,

    Свободата се постига с борба, а не с просене, страх и угодничество.

    За какво и за кого се бори ха дедите ни?
    Забравихте ли вече?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Павел пенев

    9 2 Отговор
    От къде успя да го препишеш този коментар? Това е чиста проба демократична боза и на първо и на последващо четене. Не е добра идея да се омаловажава националното предателство на лидерите на една партия, спечелили второто място във вота с ала-бала методи.
  • 24 Перде

    8 2 Отговор
    Абе гълъб. Защо досега не направихте един свясен бюджет. Само се губи време. И партиите и служебните, а и Радев май само за грабежи мислите

    Коментиран от #31

  • 25 Лолита.

    5 3 Отговор
    Нещем зависими Купейки от Русия. Нещем зависими Кировци от Америка. Нещем зависими гербер от мафията. Нем зависими дпс от Турция. Нещем зависими инт от дпс.нещем зависими бсп от олигарси........... Искаме силна правова държава без задни вратички, корупция и наши хора
  • 26 Реалист

    6 3 Отговор
    След скандалните разкрития една суверенна и правова държава реагира по следния начин:

    Повдига се обвинение за държавна измяна, опит за преврат, мошенничество в комбина с водещи европейски лидерии т. н.

    Замесените от посолството се изгонват заедно с протестна Нота за вмешателство във вътрешните ни работи.

    Прави се разследване за фалшифициране на изборите (Ала-бала) и при констатирани манипулации се обявяват за незаконни и анулират.

    Хубаво е да се види кои са медиите подкрепяли тези бандити.

    Кокошкарите се вкарват в затвора.

    Насрочват се нови избори.

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Пенсионер

    8 1 Отговор
    А, какво правим с пенсиите от 1 юли 2023г. По Закон трябва да се увеличат с 12% по швейцарското правило. По този въпрос Донев мълчи. Работата мирише да няма актуализация на пенсиите и с 5,4 милиарда лева от спестеното да се намали бюджетният дефицит на 3%. Пенсионерите ще са изкупителна жертва. Помагаме частният бизнес нали, с парите на Народа.
  • 29 Правилно

    6 3 Отговор

    До коментар #26 от "Реалист":

    Твойта държава е Русия руски мелез..тия работи ще ги говориш на другаря Путин
  • 30 бай Петко

    9 1 Отговор
    Ей, мухльо смотан, който четеш от листчета и не можеш едно просто изречение да вържеш! ПЕНСИИТЕ не са прищявка, а ЗАДЪЛЖЕНИЕ винаги да се плащат. Крадци, мошеници, слуги на Мамона, масонски сектанти! За ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР СТЕ! България има милиарди лева свръхприходи от продажбата на оръжие за Украйна и ДДС от свръхинфлацията. КЪДЕ СА ПАРИТЕ??????????? Копринков "Златния", съветника на "Зеления чорап" ли ги прибира???? А пенсионерите да мрат, а???

    Коментиран от #32

  • 31 Онзи с коня

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "Перде":

    Ами никой не знае, какви пари е похарчило досега служебното Правителство. Пълна мъгла. Бюджетният дефицит от 6.4% говори, че са харчени милиарди като за последно. Сметната палата и тя се услушвa, защо ли?
  • 32 Онзи с коня

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "бай Петко":

    Похарчили са ги. Който взел, взел......?
  • 33 Гост

    4 0 Отговор
    Някой "разбирач" като каже финансите са стабилни, вероятността държавата да е на червено клони към 100%. Иначе личните им сметки съм сигурен, че са абсолютно стабилни и се множат с всяка минута
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 🐘🐘🐘

    3 2 Отговор
    Аз много ясно виждам есин , който няма интерес да има редовно правителство. Въпросът е кой дърпа конците на двойника на куклата на КУ-КУ , наричан още президент ?
  • 36 Що не внесохте

    1 3 Отговор
    бюджет миналата година ,сега седнали да се вайкат. Най- големият виновник за това състояние се казва рашиста Румен Радев. Импийчмънт за предателя!
  • 37 Стига бе

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Прецедент":

    той раздава медали на мафиотите. Импийчмънт за този предател.
  • 38 Закон за

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "нннн":

    бюджет се внася само от правителство. Така, че депутатите не са виновни. Виновен е Радев у кликата му. Да прави 3о годишни договори може, обаче бюджет не може.
  • 39 Хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "ттттт":

    Хахаха хохохо хехехе
  • 40 Наблюдател

    3 0 Отговор
    За юни казваш ще платите, ама за юли месец дали ще се плати мълчиш.Защо бе Данев, защо мълчиш? Защото ще направите сеч на пенсиите нали? Няма да има 12% актуализация за да спестите 5.3 милиарда лева и с тия милиарди вържете 3% бюджетен дефицит. Как не ви е срам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове