Last news in Fakti

28 Май, 2023 14:24 2 093 31

Филип Димитров: Политиката е нагазила сериозно на терена на прокуратурата

  • прокуратура-
  • президент-
  • избори

Българският избирател 4 пъти настъпва мотиката и вижда, че някакви неща, които му се обещават не стават и въпреки това упорито настоява, че му харесват, каза конституционният съдия

Филип Димитров: Политиката е нагазила сериозно на терена на прокуратурата - 1

Все се повтаряше, че няма процедура, по която главният прокурор да бъде разследван. Сега се показа точно обратното, в момента текат всякакви процедури за тези механизми, така че това не отговаря на истината. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ бившият премиер и настоящ конституционен съдия Филип Димитров. По думите му въпросът за правилата за разследване на главния прокурор в момента е по-скоро правен.

От политическа гледна точка се налага да има някакъв вид процедура - допълнителна, за да може да се види добронамереността, че има желание за промяна. Ние непрекъснато докладваме на европейските институции, че нашите механизми за разследване на главния прокурор са неприложими. Те слушат това, което им казват съответните институции и политически формации.

Общата нагласа, която цари в България е, че хората, които трябва да бъдат независими, не са такива. В момента България е поставена в положение, че трябва да има още една процедура, още една гаранция, че може да има търсене на отговорност на съответните магистрати. Конституционния съд вече няколко пъти постанови, че независимостта на един прокурор е гарантирана и главния прокурор не може да се намесва толкова в работата на всеки прокурор.

Аз съм сигурен, че политиката е нагазила сериозно на терена на прокуратурата, защото се обсъждат доста наказателни дела, и въпреки това като един вече установен факт политиката говори за тях, и поставя изисквания на прокуратурата да действа по някакъв начин, коментира конституционният съдия.

По отношение на връчването на мандата Димитров обясни, че президента не нарушава Конституцията към този момент. Конституцията не предвижда много точен срок за връчване на втория мандат, когато и нацията не успява. Българският избирател 4 пъти настъпва мотиката и вижда, че някакви неща, които му се обещават не стават и въпреки това упорито настоява, че му харесват. Надявам се, че, ако българският избирател бъде поканен отново към урните, ще си извади поуките, каза още Филип Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смях

    35 6 Отговор
    Бай Фил – дъртото американско куче... защо не си мълчиш?
  • 2 Град Симитли

    16 4 Отговор
    Както и обратното!
    .... Ибо, махни се бе, Господи!
  • 3 Българският избирател

    22 7 Отговор
    Отдавна е дебилизиран, иначе щеше да управлява Възраждане, Киро щеше да продава застраховки от врата на врата, Боко щеше инспектира " Плод и зеленчук" за шлангове и пожарогасители, Делян Пеевски да продава краставици пред ТКЗС-то, а Ицо Иванов да е юристконсулт в същото ..
  • 4 Ами айде!

    21 1 Отговор
    Прокуратурата да почне да разследва и арестува всички престъпници!
    Отдавна е време за това!
  • 5 истина е

    21 1 Отговор
    И ти си малка мишка на която мафията ви дърпа конците срещу големи подкупи !!!Няма прокурор на високо ниво който да не е милионер !!
  • 6 Българка

    11 12 Отговор
    Политиката е нагазила яко не само в прокуратурата, а и в силовите структури.От записа на Радостин Василев изплуват хора от ДАНС. Явно са разбрали, че ще има чистка на мутри и кремълски агенти.И да не забравяме, че Радостин е без имунитет по обвинение от прокуратурата. Той е не само недоволен, че няма да е министър, но и зависим като обвиняем. Много голям е паралелът с взрива срещу Гешев. И в двата случая основните играчи замесват децата си. Освн това как така шеф на ДАНС му се обажда късно вечерта да му каже, че срещу него има заплахи и че ДАНС ще го охранява. Те това е НЕЗАКОННО. А не смяната на хищни мутри и калинки според Асен Василев. В дни на ганстерски битки на кланове в прокуратурата, а сега очаквам и в ДАНС, в дни на беззаконие, което ни наложиха ГЕРБ-ДПС, може да се окаже че "незаконното" си е баш законно и справедливо
  • 7 Нашийник

    10 0 Отговор
    "Общата нагласа, която цари в България е, че хората, които трябва да бъдат независими, не са такива."
    ----------
    "Нагласа"?!? Бай обратник, това е неоспорим ФАКТ! С тия евфемизми не омаловажавате нищо, напротив, убеждавате народа какви измамници и престъпници сте.
  • 8 Лъжи всеки ден

    12 3 Отговор
    Изборите винаги са манипулирани, даже вече има признание от ПП за последните. Вие какво правите по този въпрос? Второ от къде накъде гл.прокурор не трябва да се намесва на подчинените си. С една дума са му отнети права, а искате резултати, с мотив че им осигурявате независимост. Не, вие създавате умишлен тарикатски хаос, той се вижда с просто око от всеки гражданин. Лоши хора сте, това е. Не можете да се представяте само с хитроумни думи, вече идва време за дела.
  • 9 Българка

    9 4 Отговор
    Не ПП - правят опит за национално предателство м а ГЕРБ. Докато Гешев е бил в САЩ ,забележете, на тъмно и тихо ГЕРБ се договарят със Сарафов и следствието. Срещу прекратяване на преписките "Барселона" и за чекмеджетата и пачките, избелването без белина на мутрата Бойко Методиев Борисов от ГЕРБ с подкрепа на ДПС назначават за Главен Каскет Сарафов. Кой е очаквал отпор от страна на Гешев. Та значи пълзящ преврат, политическо подчиняване извършват от ГЕРБ, а не от ПП. България не е приета в Шенген именно за прогнили и издънени служби.
  • 10 Фъшо фъшиста

    7 3 Отговор
    Ппдб са продажници и национални предатели съд и затвор
  • 11 Българин

    9 4 Отговор
    Козяшките плъхове изпълзяха
  • 12 ТрампЛин

    2 1 Отговор
    Това отскоро ли? Защото си спомням едни други времена….адвокатите бяха на държавна служба, съдиите само потвърждаваха присъдите на прокуратурата.
  • 13 Тоя пък

    7 2 Отговор
    Неуважаеми г-н Димитров, всички са наясно, че си твърдо в подкрепа на Гешев! Кажи по-добре, колко дълбоко прокуратурата командвана от Гешев нагази в политиката и от орган на съдебна власт се превърна в бухалка за едни политици и бизнесмени и щит и перо за други! За това мълчиш, нали?
  • 14 старецът и реката

    3 0 Отговор
    А политиците са нагазили сериозно на територията на др.Гълабова в Карлуково и този е един ярък пример!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Паразити , Търтеи !

    9 1 Отговор
    Какъв избирател , какви избори ?!Гласуват лумпените и потребителите на " изборните кебапчета " , както и електората на хранилката на мутрафона ББ ! Останалите 70 % от гласоподавателите не гласуват , защото им се повръща от кандидатите за кацата с народния мед !
  • 17 Сталин

    14 0 Отговор
    Абе стига сте ги вадили тези скелети от гардероба,преди малко оная мумия Костов ,сега този евреиски труп Фил Кенеди
  • 18 Фашкия от СДС

    6 2 Отговор
    "Носител е на наградата Truman Reagan Freedom Award за принос в борбата за отхвърляне на комунизма в Европа"

    Кланяйте му се.
  • 19 тука е така...

    1 1 Отговор
    Винаги когато сме стигали до правия път е ставало по трудния начин. След като изядем кило сол и сто тояги на голо.
  • 20 Да ви го

    12 0 Отговор
    На скапаното СДС
  • 21 Гутьо

    9 1 Отговор
    Филипе заради вашето управление през миналия век милиони български пенсионери са обречени на глад и несигурност в България. Кажи ще има ли пенсии за юли.
  • 22 Наивник на средна възраст

    8 0 Отговор
    От закопалите България се очаква поне да са по-ниски от тревата,а те акъл раздават.Като го гледам тоз седесарски субект се сещам защо за адвокати има само 3 вица.Просто е - всичко останало е истина...
  • 23 Шпека

    4 0 Отговор
    Тоя пък чете книга алооооу Козяк джендъри.
  • 24 Митрофанова

    3 2 Отговор
    Ето това е нахалство. Български политик предал страната си на ЕС и НАТО да чете книга. А колко коремни преси може да направи отгадайте.

    Коментиран от #26

  • 25 безпартиен

    6 0 Отговор
    Как никой не го попита този дали преди 10.11.1989 е ползвал привилегии за приемане във ВУЗ като свързан с АБПФК,за постъпване на работа,за жилище!!!!За едни картончета в МВР и дума не стана!Пълна тишина по тези въпроси!Това ,че сме на дъното се дължи не само на този, а ни на онези в "сянка" предложили го на времето за избиране,но след предварително проучване и даване на линия на поведение!А той си я спазваше и за това беше награден и осигурен!
  • 26 Гутьо

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Митрофанова":

    Румен Радев може да направи 10 коремни преси ако предната нощ не е помпил здраво Деса. Слави Трифонов Ивайло Вълчев и Тошко към 5 оня гелосания от Възраждане 3 а Коцето като хеликоптер ще се върти на лоста.
  • 27 Гал

    3 1 Отговор
    Мухльо.
  • 28 Това

    3 1 Отговор
    Е още от твое време "самозабравил се демократ".
  • 29 Хейт

    5 1 Отговор
    Тоя още е жив? Но пък българското земеделие отдавна умря по негова заповед. Сигурно пак са му звъннали от посолството и са му дали нареждания.
  • 30 Гал

    1 0 Отговор
    8 часа труд и три часа родолюбие, и е готов да скандира...
  • 31 Наглецо

    0 1 Отговор
    "Непрекъснато докладваме"....За този плужек род и Родина са фрази .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове