Last news in Fakti

30 Май, 2023 06:03 2 356 37

Иван Гранитски: Трагично е! Политиците ни говорят с акцент, фъфлят, ръкат, екат и заекват

  • иван гранитски-
  • политици-
  • език

Те имат 100-200 думи в речника си, заяви журналистът - член-кореспондент на БАН

Политиците говорят с акцент, фъфлят, ръкат, екат, заекват, имат 100-200 думи в речника си. Не може, това е трагично! Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" журналистът Иван Гранитски, който е и член-кореспондент на БАН по повод призива на Българската академия на науките (БАН) за българския език.

По думите му народните представители дават лош пример: "Разбира се, вече и осакатеното образование, да не говорим за учебниците, учебните програми, тъй като освен лошия език, с който са написани повечето от тях, тоя език е студен, той е пластмасов, от него е изтръгнат живецът. И затова той не е така завладяващ за младите хора, които трябва да учат по тези учебници. А да не говорим, че специално в учебниците по история има гигантски манипулации и фалшификации, които са по посока да се откажем пак от националната си идентичност и да се влеем в една обща небулоза. Сега, тези процеси, колкото и да е трагично, знаете, в историята процесите се явяват два пъти – първият път като трагедия, вторият път като фарс. Само че днешният фарс, в който сме изпаднали ние, е такъв трагичен фарс, това е комбинация между сапунка, някаква грозна шарада и филм на ужасите, хорър", обясни Гранитски.

Според него устремени към новата геополитическа ориентация нашите политици са забравили, че са длъжни да пазят традициите на българския език и на Българското възраждане: "В последните 2 години нашите псевдополитици се занимават с всякакви маловажни въпроси, но не и с най-страшните – демографската катастрофа и опростачването на общественото пространство, падането на нивото на образованието, на здравеопазването. Какво се хвалят и се фукат, че сме били член на Европейския съюз вече 12 години и повече, след като не можем да си опазим една от най-богатите истории", попита още Иван Гранитски.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Индийски БИВОЛАР

    2 15 Отговор
    ГОВОРИ ЗА ВИСОКАТА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ и НАЧЕТЕНОСТ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ----
  • 3 ПъКъПъта

    33 11 Отговор
    Ами повечето са от дълбоката провинция и от село.

    Коментиран от #15

  • 4 Нищо

    52 4 Отговор
    важното е да са евроатлантици !
  • 5 Исторически парк

    22 8 Отговор
    То по народът сякаш е по-различен хахах
  • 6 Ивелин Михайлов

    43 2 Отговор
    Това е съгласувано с посолството преди 33 години..
  • 7 Козяшка измет

    29 4 Отговор
    Те,политиците,като журналистите!Да се чуди човек защо Шумата не е завършил поне основно образование
  • 8 Евроатлантик

    2 27 Отговор
    Тоя па Ко искаш ти се? Че си говориме и пишеме както искаме и моеме
  • 9 Петър

    32 4 Отговор
    Имаме в пра вител ството даже и чужд енци , които не знаят Български език!
    Те трябва да са извън Парла мента!
  • 10 плюс минус

    35 2 Отговор
    Да, така е!
    Но това им е най-малкият проблем.
    Вече 30 и кусур години ни лъжат и крадат.
    И ни продават като народ тук и там.

    Коментиран от #18

  • 11 Само да попитам

    28 3 Отговор
    Нека позная,всички тези определения.За простото Кики ли говорите?
  • 12 Джон

    3 28 Отговор
    Аз казвам “ходимЕ”, не само защото звучи по-добре, а защото в традиционния български се казва “аз ходим” (или “я ходим”). Всичко останало в български с примеси на турски диалекти.

    Коментиран от #19

  • 13 Махмуд

    12 7 Отговор
    Нормално е да екат, ръката и кекат. Нали всички БГ и политици са избягали от ПРОВИНЦИЯТА кой в СофиЯ, кой в Канада, кой някъде другаде.
    Такива са болните провинциални амбиции.

    Коментиран от #17, #35, #36

  • 14 Да наречеш правилно

    14 4 Отговор
    Просто трябва да започнем да наричаме нещата с истинските им имена, тогава езика и мисленето на хората ще се подобри. За пример, не е депутат, а правилното е ду.п.е дав. Не е премиер, а правилното е козяшка подлога. Не е краварски посланик, а правилното е губернатор на колонията. Още древните китайци са го казали - да наречеш правилно, значи да разбереш правилно
  • 15 ОМБРЕ

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "ПъКъПъта":

    Както казваше Франк Лойд Райт ВСИЧКИ СМЕ ОТ СЕЛО А после

    Коментиран от #23

  • 16 Иван

    4 15 Отговор
    Историята ни я подмени Русия и вече 8 десетилетия сме жертва на нейните лъжи и пропаганда. Накараха ни да се чувстваме малки и жалки, защото без самочувствие ни контролират по-лесно. Русия също така осакати езика ни и заличи няколко букви от азбуката ни с правописната реформа от 1945 г.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Петър

    2 17 Отговор

    До коментар #10 от "плюс минус":

    Не 33, а 78 години ни лъжат и крадат. Тези, които ни лъжат и крадат последните 33 години, са същите, които ни лъгаха и крадяха предните 45 години. За първи път имаме шанс да влезем в правия път чрез ПП, но народът не може да го осъзнае.
  • 19 Ако традиционния

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Джон":

    български език е шопски, то сигурно би бил прав, само че не е. Така че губиш.
  • 20 Редник

    7 2 Отговор
    Трябва закон за българския език. Като се разхожда човек из улиците пълно с надписи на латиница, като повечето без превод.
  • 21 Госあ

    3 0 Отговор
    За 12 години управление та Винету паднахме дотам, че да се интересуваме дали народните представители имат някакво образование, знаят ли чужд език и могат ли да говорят ! Абсолютно дъно !
  • 22 факуса

    4 0 Отговор
    що не се изказа за мисирките,те са също толкоз грамотни кат политиците
  • 23 факуса

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "ОМБРЕ":

    не е важно от къде си ,а какъв си,както казъл господ на мойсей-аз съм този който съм
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Радев

    2 0 Отговор
    Веднага военно положение
    ПП ДБ ГЕРБ в затвора
  • 27 кики

    2 0 Отговор
    кики създава нови думи
    к.у.ролация
    т.олеранция
    литмус
  • 28 Иван

    0 4 Отговор
    Този специалист Иван Гранитски първо да погледне себе си, защото постоянно мека. Аз имам едно правило, че тези който мекат са: крадци, измамници, некадърници, предатели и лъжци. Всичко това е доказано от хората, който са в публичното пространство
  • 29 Такива

    2 0 Отговор
    са и ограмна част от мисирките, от преподавателите във ВУЗ, от учителите, а за държавната администрация не ми се говори.
  • 30 Гай Турий

    6 0 Отговор
    Иване, какви политици има у нас, кой е завършил политически науки? Поне публична администрация да са учили??! У нас козяците назначават магарета на два крака чрез които да манипулират цялата ни страна, която вече над 30 години е с отнет държавнически статут, превърната в бандустан.
  • 31 бай Иван

    2 0 Отговор
    Гранитски , кажи си го направо . Говорят "алангро".
  • 32 Иво

    5 0 Отговор
    Журналистите масово Ъ-кат, а и не само те. Много дразнещо!
  • 33 Коментар

    4 0 Отговор
    Прави ми огромно впечатление,че само така наречените евроатантици имат проблеми с българския език,а на другите мисълта им тече гладко.Да не би да са им изпържили мозъка,за да са послушни марионетки?Не е само проблем с езика.Те не знаят елементарни неща ,агресивни са и използват нецензурни думи.Държат се като прошляци.Някой път се чудя какво им е.Дали е последствие от ковид и /или ваксината?Хората с висше образование по принцип така не се държат...не е нормално.
  • 34 Ето така

    1 0 Отговор
    Трябва да говорят интелигентните хора!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гост

    0 0 Отговор
    „...в учебниците по история има гигантски манипулации и фалшификации, които са по посока да се откажем пак от националната си идентичност...”
    Журналистът не прави ли връзка с миналото, употребявайки това „ПАК”в изказването си? Родните „историци” са лесно манипулируеми, което е световен феномен! Известно е описаното от проф.д-р Г.Ценов за срещата на Ал.Стамболийски и гръцкият премиер Венизелос, когато винаги мразещите ни т.н. Велики сили подаряват Беломорска Тракия на Гърция. Стамболийски обяснява, че там от незапомнени времена винаги са живели българи, но Венизелос кротко му казва: „Разбирам Ви, но вижте какво казват Вашите историци”. Вървиш по улици в България с имена Хан Крум, Хан Аспарух. Титлата Хан никога не е била употребявана в България. Тази глупост обслужва фалшификацията, че българите дошли от Азия. БАН пак е пълна с мълчаливи историци-фалшификатори, което личи при специално организирани предавания по специални телевизии. Знаещите историци нямат шанс заради традиционно нискочелите ни „работи политика”, които са още по-лесни за манипулиране с допълнение ПРОДАЖНИ. Учебниците заради това се пълнят с тъпотии - манипулиране на младото поколение, което сега е още по-объркано за историята си. Вина основно има добродушният ни и безотговорен към собствените си интереси народ, който безмълвно търпи огромният брой крадливи некадърници пълнещи партиите. Тогава....кой ни е виновен?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове