Last news in Fakti

12 Юни, 2023 17:15 3 555 37

Обрат! Прокуратурата пак разследва строителството на „Турски поток“

  • турски поток-
  • строеж-
  • нарушения

Имало допуснати нарушения

Обрат! Прокуратурата пак разследва строителството на „Турски поток“ - 1
Снимка: БГНЕС

В Софийска апелативна прокуратура са постъпили материали по преписка, образувана по сигнал за закононарушения от длъжностни лица във връзка със строежа на газопровода „Турски поток“ на територията на Република България, за осъществяване на проверка за законосъобразност.

Надзорната прокуратура е извършила служебен контрол на прокурорския акт на Софийска градска прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство.

С постановление на Софийска апелативна прокуратура той е отменен, доколкото е констатирано, че крайният извод на първоинстанционната прокуратура е прибързан и неправилен. Посочени са установените от Агенцията за държавна финансова инспекция конкретни нарушения на Закона за обществените поръчки.

Дадени са мотивирани указания относно прилагането на материалния и процесуалния закон, посочват от държавното обвинение, уточнява dariknews.bg.

375,88 милиона лева са приходите от газопровода „Балкански/Турски поток“ през 2022 г. Общите условно разпределени оперативни и финансови разходи за периода са на стойност 113,95 млн. лв. Оперативната печалба, реализирана от „Булгартрансгаз“ от проекта за 2022 г, е в размер на 261,93 млн. лв.

Оперативната печалба от работата на газопровода „Балкански/Турски поток“ през 2021 г. е в размер на 83,57 млн. лв.

„Булгартрансгаз“ е изградил и експлоатира разширението на „Турски поток“, който е част от концепцията за европейски газоразпределителен център „Балкан“. Приходите, които дружеството реализира от проектите за разширение на газопреносната мрежа на страната, са в резултат както на сключените обвързващи договори за резервиране на капацитет за период от 20 г. от проведената съгласно общоевропейската законова рамка процедура Орen Season, така и от предлаган свободен капацитет на междусистемните точки. Изградената инфраструктура има полезен живот от над 35 години и ще бъде използвана и след изтичане на срока на сключените обвързващи договори.

„Турски поток“ свързва Русия с европейския бряг на Турция по дъното на Черно море. Той се състои от две тръби всяка с капацитет по 15,75 млрд. куб.м. Първата тръба доставя директно „синьо гориво“ на Турция, а втората е предназначена за страните от Европа и Западните Балкани. В Европа тя влиза на българска територия, откъде пътят на газа отива в Сърбия и Унгария. Българската част от газопровода е известна също така като „Балкански поток“.

От края на април 2022 г. България вече не внася газ директно от Русия заради сложната ситуация свързана с войната на Кремъл срещу Украйна. Въпреки това транзитът на руски газ през нашата страна по „Турски/Балкански поток“ продължи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянски

    42 8 Отговор
    Е сега става интересно, и руската връзка ще се види.

    Коментиран от #36

  • 2 Цяла

    40 1 Отговор
    Европа писна и изведнъж видяха нарушения !
  • 3 инхи

    40 2 Отговор
    Защо всичко се случва ТОЧНО СЕГА ?????

    Коментиран от #23, #28

  • 4 ОСТАВКА

    44 3 Отговор
    БАЦЕ Е НАВСЯКЪДЕ КЪДЕТИ ИМА ПАРИ ЗА УСВОЯВАНЕ ПРИБИРА ГИ И ГИ МИНАВА С 200
  • 5 Путинофил

    31 7 Отговор
    Тиквонии Великих е наш човек, хариза на путин 4 милиарда наши пари за сръбската тръба!

    Коментиран от #9

  • 6 Някой ще носи ли последствия

    34 2 Отговор
    че крайният извод на първоинстанционната прокуратура е бил прибързан и неправилен или прокурорите са заети с покупка и продажба на имоти и нямат време да работят това, за което им се плаща
  • 7 Хихихи..

    9 19 Отговор
    Разследвайте си - Свършенота Свършено. Кой ще върне Мисисипи обратно? Вова отново спечели,иииехуууууу...

    Коментиран от #24

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 АХАХХАХАА

    18 18 Отговор

    До коментар #5 от "Путинофил":

    А НА ТЕРОРИСТИТЕ ЗАД ОКЕАНА ,КОЛКО МИЛИАРДА ХАРИЗА ТИКВАТА ЗА ЧЕРТЕЖИ НА САМОЛЕТИ?
  • 10 реру

    25 6 Отговор
    Известната картина дали ще бъде включена в материалите по възобновеното разследване?

  • 11 Спецназ

    17 2 Отговор
    Турски поток с руски газ. 50% от печалбата за Турция.

    ВЕЧЕ сме независими от Русияяя!!
  • 12 Читател

    13 2 Отговор
    На вниманието на САП; санирането на пастирката,Ел правителството на фъфлека, магистратите качество цена, субсидиите на зърнарите и млекарите, изсичането на горите, варненско посрано езеро, като се оправите с това ще ви пратят още.
  • 13 Град Симитли

    24 1 Отговор
    Бацето да почва да суши сухари за панделата! :)

    Коментиран от #16

  • 14 Никой

    10 3 Отговор
    В България миналото се не връща ,само се преглъща.
  • 15 Сатана Z

    17 1 Отговор
    Че той,Путин си го каза направо,че Българската страна е откраднала от проекта Южен поток 700 милиона Ойро.
    Сега вече и конституционното светило Шиши-подвизаващ се под името Пеевски в Народното събрание ще загази.
  • 16 Пръц

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "Град Симитли":

    И мис Гащи ще праща колети.
  • 17 Мим33

    12 1 Отговор
    Проблема е че от тая тръба и ние трябваше да имаме достъп и да черпим газ,когато трябва.Това трябва да се види как да се оправи...
  • 18 хасан двата у....

    12 1 Отговор
    БАЦЕЕЕЕ У-Я ИДВА ЕЙ СЯСИЙБА МААТА
  • 19 Няма осъдени

    10 1 Отговор
    обаче! Това е имитация на работа, колкото да си оправдават заплатите пред публиката, която им ги осигурява.
  • 20 Умен по цялата глава

    5 14 Отговор
    Когато Бойко Борисов изграждаше газопровода ,Русия все още не беше нападнала Украйна...Никой не предполагаше,че ще има Война ,Санкции и така нататък.Бойко Борисов ,като най- успешния Премиер на България за 30 те години на Прехода на фона на Жан Виденов,Сергей Станишев плеада партийни функционери на БСП ,направи Немислимото за 12 години - стабилна икономика,ми имална инфлация и успешни строителни Проекти( да не изброявам).Всеки ден се движа по Околовръстно на София с 80 км в час и го Благославяме за свършеното....Ще ги има и след Нас!!

    Коментиран от #26, #27, #32

  • 21 Сандо

    8 1 Отговор
    Абе намерете ги най-после тия крадци,вкарайте ги в панделата и мирясайте.А то само търкалета в краката на Хегемона правите,въргаляте се и лигите ви текат.
  • 22 Съвет

    12 1 Отговор
    Питайте Теменужка трътлестата къде скри Пътната карта
  • 23 Мдаааа

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "инхи":

    Много, много добър въпрос. Ще трябва обаче сам да си отговориш, защото никой няма да ти каже истинската причина. Или причини. Голямото надцакване. Кой - кого ще успее да нокаутира. Това е положението. А иначе, толкова е трагична, реалността, че няма накъде повече от това. Затвърди се всеобщото мнение за тотално неспазване на законите. Включително и от висши фигури. Което е най - отвратителното.
  • 24 Тц..тц..

    10 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хихихи..":

    И вова като печели ти за какво се радваш..ГL... у..П@.ко????
  • 25 Емил

    11 2 Отговор
    Само от този проект Тиквата открадна около 3 млрд

    Коментиран от #34

  • 26 Ти по реда си ли си????

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Умен по цялата глава":

    Май си превъртял километража. Няколко пъти. Кого благославяш? Блажени са невежите.... Пълно ку-ку си май.

    Коментиран от #29

  • 27 Хм Хм

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Умен по цялата глава":

    Умен си, но само по част от главата - около 0,1%. Русия нападна Украйна точно когато Буци направи Патока. Това позволи на Русия да заобиколи Украйна. Де Факто Буци може да бъде обявен за "особен" приятел на Зеленски и да влезе в един малко кофти списък.
    С други думи Баце се наигра.
  • 28 За да могат

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "инхи":

    Да станат важните неща и трябва да има тръпка
  • 29 Ветеран от Протеста

    1 3 Отговор

    До коментар #26 от "Ти по реда си ли си????":

    Снимки на две кюлчета злато и две пачки Евро в чекмедже ли ви е цялото Доказателство..Я по- сериозно,моля!!Та Черепа само за този период спести 500 МИЛИОНА бе...Ти знаеш ли в колко нощни шкафчета се побират 500 милиона в банкноти по 500 Евро???Да не изброяване пачките открити в гардероби на българските Олигарси надупени в този период...И арестувания в къщата на Жоро Шопа в Испания..Знаеш ли Кои са Жоро Шопа и Брендо??Мафията в България още я боли за това,което стана по времето на Бойко Борисов....Къде са сега те,а??Пуснаха ги тихомълком...И няма да две спрат,докато не ги спасят " независимия" съд ....Бойко ви виновен,а???

    Коментиран от #30, #31

  • 30 Здравей, Севде

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ветеран от Протеста":

    Хайде, хайде. Няма нужда да се хвърляш толкова пламенно в защита на идола си. Ако се окаже обаче нещо съвсем различно, тогава каква ли песен ще запееш?Не се напъвай толкова, че всички знаем от много напъване какво се случва.
  • 31 Хм Хм

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ветеран от Протеста":

    "Бойко ви виновен,а???"
    Черепа е спестил, защото Буци му е позволил. И е направил промени в закона, за да се случи това! Т.е. съзнателно е преправил закона с цел лична облага! Останалите далавери пак са свързани лично с благословията на т.н. "Бойко".Беше на процент от всички далавери и на процент от всички по-едри бизнеси. А най-големите лично превземаше. Къса памет, нали?
    Кой е най-големият престъпник, а? А?

    Коментиран от #33

  • 32 Интересен ник

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Умен по цялата глава":

    Умен си по цялата глава, казваш. А вътре в главата какво има , само един Господ знае.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Счетоводителя

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Емил":

    Е как от проект за 2,3 милярда могат да се откраднат 3млрд. и да се построи газопровода? Откъде ви намират такива умнокрасавци?

    Коментиран от #37

  • 35 "булгар , булгар" Ал. Константинов

    2 0 Отговор
    "От края на април 2022 г. България вече не внася газ директно от Русия заради сложната ситуация свързана с войната на Кремъл срещу Украйна. Въпреки това транзитът на руски газ през нашата страна по „Турски/Балкански поток“ продължи."


    На това му се вика вода газим жадни ходим ! Не "умеем" да превалутираме ..... а за лични нужди сме първи в чеинч бюрото
  • 36 Всичко отдавна се знае ....

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянски":

    "Чекмеджето" в тандем със "Хунтата" , прибраха или "откраднаха" парите, които Путин им беше дал,
    за газопровода под Черно Море, оня ревна и започна една схема, мътна и кървава,
    тръбите сигурно още стоят неизползвани...газопровод не се построи ,защото парите отидоха ,
    за други цели,,...почти 2.5 милиарда лева Отидоха за покупка на активи от" ФАЛИРАЛАТА УЖ"
    "КТБ"!

    После другото е вече дознание до всеки гражданин!
    Необяснимите 500 "язовирни" милиона, отидоха по предназначение на това място!
    Други едни 25милиони евро за" студен резерв" също ,така
    договори от магистралите ,чрез измами и много кражби от бюджета !
    Да не забравим и "Тол"- далаверата за 500 милиона!
    Парите за газопровода под Черно море, които изчезнаха ,
    отидоха за оправяне на далаверата за кредита от Руската ВТБ,
    Виваком, и КТБ - активи ,там Иван Гешев знае всичко!
    Сега вече Путин е враг ,защото си е получил парите ,откраднати от нашия бюджет!
    С цената на много" Магнитски" проблеми!
    Но явно си е заслужавало да се купят от "Хунтата" , почти всички активи на КТБ,
    без тези, които" Чекмеджето" забърса !
    Затова, след като оправиха далавера за 5 миларда и всичко е мед и масло ,
    главния прокурор, вече не им е нужен!
  • 37 Може ,може ...

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Счетоводителя":

    купуваш активи на половин цена, от фалиралата" КТБ" , с парите на Путин,
    вземаш от бюджета и връщаш ,
    без прокуратурата да те пипа!
    Така вече и банките като "ББР,"
    ЩЕ ТИ ДАДАТ ИПОТЕЧЕН КРЕДИТ ,и ставаш милиардер , просто,
    но много трудно за изпълнение!Главния трябва да те пази ,иначе си аут!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове