Last news in Fakti

13 Юни, 2023 12:43 809 19

Николай Василев: Държавата прилича на заседнал асаньор, има затлачени проблеми с години

  • правителство-
  • еврозона-
  • реформи

Днес не сме по-близо до Шенген, от колкото сме били преди 10 години, да не кажа 15 години. Еврозоната? Ние също преди години сме били много по-близо, смята бившият вицепремиер

Николай Василев: Държавата прилича на заседнал асаньор, има затлачени проблеми с години - 1

Бившият вицепремиер и министър от НДСВ Николай Василев смята, че пред държавата стоят сериозни въпроси за решаване. Според него от години има затлачени проблеми и от десетилетия няма реформи. Пред БНР той коментира икономическата ситуация в момента и предизвикателствата пред новото правителство .

"Наистина смятам, че държавата прилича на заседнал асаньор, защото който и ресор да споменем в момента, което и министерство - има затлачени проблеми с години. Реформи няма от десетилетия и всъщност всичките тези съществителни, които бихме използвали като примери за всички видове икономически политики, които още преди 20 години съм казвал, че това са основните политики в държавата , в момента изобщо липсват от речника, от риториката на всички политици и всички партии. Просто държавата се занимава с по-маловажни теми, с едни и същи клишета и сме закъсали и изостанали и е време да се събудим и да правим съвсем различни неща. Представете си младите хора - те какви приоритети имат в момента, а обществото с какво ги занимава", посочи Василев.

Относно казусът с оставката на главния прокурор Василев посочи, че ако президентът издаде указ, ще приключи една дълга сага, която занимаваше обществото с години и цели политически партии се занимаваха само с това.

"Дано обществото се поуспокои и да започне да се занимава с по-важни въпроси, защото държавата е пълна с проблеми, с нерешени задачи, с неназначени хора. Липсват политики в повечето ресори. А ние се занимаваме с едни и същи неща, които досега не са водили до някакъв голям резултат", посочи Василев.

Бившият вицепремиер посочи, че в масовото подаване на оставки на областните управители от една страна действително може да се каже, че предишната власт не иска да помага на новата и я оставя да се оправя сама. Но от друга страна той препоръча на новите управляващи да не се оплакват - нито от старите управляващи, нито от международното положение, а да действат бързо и да си свършат работа като направят назначенията и проблемът за една седмица ще бъде решен.

Василев подчерта, че е от хората, които много се радват, че има редовно правителство, защото от години държавата е в хаос и липса на реформи.

"Персоналният състав ми прави по-скоро положително впечатление. Хората са доста качествени, тоест проблемът не е с личностите на министрите. Това, което ми липсва, е лидерството и посоката на МС. Не смятам, че държавата от доста време насам има сериозна стратегия и програма и ние да знаем накъде отиваме. Не смятам така, не съм го видял нито в програмите на партиите, нито в риториката на хората, които са на върха на държвата. Просто от години се занимаваме с няколко теми, които са поредните промени и актуалзиции в бюджетите. Но не като някаква реформа, а само като раздаване. И разбира се с проблемите в съдебната система. Но това, че някой много се занимава с нещо, не означава, че много е свършил. Означава, че целия капацитет е изсмукан от другите сфери, където нищо не се случва", коментира Василев.

Като положителен пример той посочи активността на новия военния министър с посочения приоритет за модернизация на сухопътните сили.

"В икономическата сфера, не от днес, а от много години, изобщо не виждам икономическа политика. Нищо конкретно не се случва. Не казвам, че икономиката не върви понякога добре, въпреки държавата. Но държавата реформи и действия не предприема. Последните години и редовно правителство, и служебно се занимаваха единствено с такива - аз ги наричам соцзадачки - като борба с някаква митична спекула, контрол върху цените - неща, които в пазарна икономика, аз не разбирам. Тя не работи така. Инфлацията не пада, когато имаш контрол върху цените, нито има спекула в пазарната икономика, според мен", допълни Василев.

По думите му влизането ни в еврозаната и Шенген са клишета, които се повтарят от всички политически партии от години без никакъв успех.

"Ние днес не сме по-близо до Шенген, от колкото сме били преди 10 години, да не кажа 15 години. Еврозоната? Ние също преди години сме били много по-близо. Подкрепям това, че и това правителство говори, че ще влизаме вътре, но да видим дали политиките, които води - водят натам", коментира Василев.

Той обясни, че през последните две години управляващите, допуснаха много високи бюджетни дефицити, а в такива добри за икономиката години, трябва да има бюджетни излишъци.

"С тези дефицити незнам дали можем да влезем в еврозоната, но колкото са по-големи дефицитите - хем не отговоряме на маастрихтския критерии , хем пък това надува инфлацията, където също неотговаряме на критерия и е много вероятно, въпреки празните според мен приказки за еврозата, ние пак да не влезем скоро, защото не сме го заслужили. А имаше прозорец от цели 10 години, когато ние отговоряхме отлично на критериите, но проспахме целия този период, изцяло го проспахме", каза икономистът.

Той е категоричен, че постигането на дефицит от "само" 3% не може да е положителна цел и голяма победа.

"Аз съм привърженик в добри години, като сега, да имаме бюджетни излишъци, а не дефицити от 3 или `13% или поне балансиран бюджет", каза още Василев и допълни, че виждаме обаче точно обратното от страна на управляващите ни досега - разбалансиране на бюджетите, промени и актуализации и харчене парите на данъкоплатците.

"Сега големият хаос води до сериозни проблеми, но те си ги предизвикаха сами, нямаше такива проблеми преди тях", заключи Василев.

Той допълни, че е притеснен за политическата стабилност, защото когато се създаде коалиция между първата и втората политическа сила и втората от нея - с 37 депутата вземе цялата власт, това е небалансирана ситуация и е рецепта за проблеми.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бяла златка

    10 1 Отговор
    Ти си един доказан и безполезен фекаломет

    Коментиран от #6

  • 2 Русофил

    12 2 Отговор
    Ники, да ти припомня, че си част от затлачените проблеми. Ти самият положи големи усилия
    в затлачването.
  • 3 Като

    9 0 Отговор
    теб !
  • 4 Агата Кристи

    7 0 Отговор
    Държавата да, но асансьора на Цв. Цветанов си работи отлично ..
  • 5 Ъ?!!!

    10 0 Отговор
    Изкараха дъртото, крадливо юпи да лъже и маже. Да е споменавал нещо за златото ни в лондон? В една частна банка са го харизали с милен велчев. И какво стана със златните монети от ДР, които се продаваха по аукциони из щатите, пак дело на тези двамата?
  • 6 Той

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "бяла златка":

    Не може и да ги "мет" - а.
    Само цапа га . щи.
  • 7 Този

    6 0 Отговор
    Само заради продажбата на БТК и то на изключителна безценица,трябва да виси на някое дърво ,а той има наглостта акъл да дава!
  • 8 Пенсионер

    8 0 Отговор
    Този крадец на прехода да замълчи.
  • 9 Бай Петко

    7 0 Отговор
    На тоя психо все пенсионерите са му виновни, че бизнеса не печелил достатъчно. Оправяч за 300 дни - яко крадене падна по времето на НДСВ.
  • 10 рашо дамаджанов

    4 0 Отговор
    Ако чалгаря не те беше избрал сега щеше той да коли и беси ... благодаря на баща ти, че те е направил да не ни управляват некви сценаристи на шоу предавания (не че сегашните са много свет)
  • 11 дАаА

    5 0 Отговор
    Само като видя тоя и цъкам 1 звезда на статията без да я чета. Вреден човек, лансиран от Слави. Троянският кон. Защо го извадихте от нафталина? Достатъчно е компрометиран от времето на Царя.
  • 12 мдаа

    0 0 Отговор
    От зелени тикви - кратуни.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хмм

    2 0 Отговор
    Проблемите по затлачването станаха най вече при управлението на царя. Явно Василев не иска да си спомня за това. Какво направи господина с БТК? Заедно с Шулева я подариха на някои олигарси? За целта Американският фонд "Адвент" беше използван за прикритие на далаверата.
  • 19 КАК МУ БЕШЕ ПРЯКОРА НА ТОЯ ?

    0 0 Отговор
    СЕЩАТЕ СЕ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове