Last news in Fakti

13 Юни, 2023 21:34 2 833 18

Бивш конституционен съдия: При решението на ВСС да махне Гешев точно заради „политическия боклук” има преиграване

  • благовест пунев-
  • всс-
  • махане-
  • иван гешев-
  • политически боклук-
  • преиграване

"В никакъв случай не искам да кажа, че защитавам Гешев. Той не е за защита. Но в случая това стана под натиска на европейските институции за реформа. Под реформа у нас се разбира не институционална промяна, а персонална промяна, което е напълно погрешно. Да не говорим, че коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС в момента стана възможна благодарение на тази жертва. Това е политическата страна, а може би и дълбоката държава”, подчерта Благовест Пунев 

Бивш конституционен съдия: При решението на ВСС да махне Гешев точно заради „политическия боклук” има преиграване - 1
Снимка: Нова телевизия

Гешев имаше доста по-фрапантни изказвания, които отминаха, без каквато и да била реакция от ВСС и от политическите фактори. При решението на ВСС да отстрани Гешев точно заради „политическия боклук” има преиграване. Защото изглежда, че има политизация на цялата история. Той трябваше да бъде пожертван от тези, които го създадоха. Това заяви в „Интервюто в Новините на NOVA” бившият конституционен съдия Благовест Пунев, коментирайки думите на главния прокурор Иван Гешев за „политическия боклук”, заради които ВСС го отстрани от поста.

„В никакъв случай не искам да кажа, че защитавам Гешев. Той не е за защита. Но в случая това стана под натиска на европейските институции за реформа. Под реформа у нас се разбира не институционална промяна, а персонална промяна, което е напълно погрешно. Да не говорим, че коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС в момента стана възможна благодарение на тази жертва. Това е политическата страна, а може би и дълбоката държава”, подчерта Пунев.

Той обясни и процедурата за подписването на указа от президента за отстраняването на Гешев. „Държавният глава може и да откаже. Президентът няма срок за подписването на указа, а когато няма срок – се приема, че трябва да има разумен срок. Това означава – време,което е обичайно, за да се запознае с мотивите на ВСС, с характера на нарушението и в рамките на седмица да вземе отношение със своя акт на пописване или отхвърляне”.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    8 3 Отговор
    "Под реформа у нас се разбира не институционална промяна, а персонална промяна, което е напълно погрешно." Тази формулировка, а именно, че съдебна реформа означава институционална промяна, също е погрешна. Но се насажда постоянно в главите на хората. Съдебната реформа е двояка: и нормативно-институционална, и персонална (а това означава работа на голям брой нови магистрати, които са безпристрастни и неподкупни; но такива у нас няма като цяло, поради което второто условие е неосъществимо), защото ако я няма втората, то първата е само мъртъв модел. Точно към този мъртъв модел сега се стремят, представяйки го за реформа. Или иначе казано, пак същите престъпни магистрати или нови, но със същите качества като старите, ще извращават правосъдието.

    Коментиран от #4

  • 2 ТОЧКА И ЗАПЕТАЙКА

    6 11 Отговор
    ЗАЩО ТОЛКОВА НАРОД СЕ ВТУРНА ДА ЗАЩИТАВА ГЕШЕВ? ГОСПОДИН ПУНЕВ КАМЪЧЕТО ОБРЪЩА КАРУЦАТА
  • 3 гешев беше един от тях

    12 2 Отговор
    Ако се ползваха основателните причини Гешев да бъде отстранен от поста , това означаваше да се окажат в състояние на свързани лица бая от тези дето сега му кроят каскет , затова се измисли този смешен претекст .
  • 4 Знаеш

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    ли колко си далеч от Б.Пунев?!Доста безмозъчна критика за съдебната система!!

    Коментиран от #5

  • 5 Българин

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Знаеш":

    Знам, че ти не схващаш какво съм написал. Това знам. Друго не знам. Направи си голата институционална промяна и се радвай, че си постигнал истинско правосъдие. Успех.
  • 6 толкова си го могат

    5 1 Отговор
    Е как да му се иска и гласува отстраняване на Гешев за " проспиване " корупцията най-вече на Борисов , нарушаване на Конституцията от Киро , националното предателство на в случая техния тандем и всички зулуми и престъпления на сума ти и политици , като оставката му се иска тъкмо от тях към момента .
  • 7 Мафията го назначи

    19 2 Отговор
    И мафията ПП, ДБ и ГЕРБ го свали! Националните предатели, както се чу в записите, ще го заменят и усвояват всяка структура в страната! И това е възможно, само защото народа блее и не може да мисли!
  • 8 Казуар

    23 0 Отговор
    В Парламента много ясно се вижда, че има политически боклук.
  • 9 Анонимен

    7 0 Отговор
    Когато и да го махнат ще е късно, прокуратурата не разбират че са независима власт, която трябва да работи за спазването на законите, и никой не и е господар освен закона, но тук всеки е зависим и никога няма да се оправи положението.

    Коментиран от #10

  • 10 Анонимен

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Кажи го на коментар 4, който вярва, че с промяна в нормативната уредба, но със същите корумпирани прокурори ще се оправи положението.
  • 11 Отстраниха го…

    15 0 Отговор
    …заради единственото вярно нещо, което е казал през целия си мандат до този момент. Каква ирония!
  • 12 Гост

    12 0 Отговор
    Решението не е на послушковците от ВСС, това и малките деца го знаят, ВСС няма нищо общо
  • 13 Анонимен

    10 0 Отговор
    Хем се борим с корупцията, хем се уволнява главен прокурор на път да разкрие нещо. Пълен абсурд. ПП, които само това повтаряха наизуст хи хвана шубе.
  • 14 Цанков

    8 0 Отговор
    Прав е Пунев. Гешев бе жертван от предатели и изменници, от дребни душици и послушници. Нямаие никакво право в тази процедура. Единствено Мавров и Вероника Имова от ВСС бяха на висота.
  • 15 юрист

    6 0 Отговор
    Отстраняването на Гешев скрепи още повече новата коалиция ПП-ДБ-ГЕРБ-ДПС. Сега всеки, който е гласувал за ПП и ДБ ще се чувства изигран, следващия път няма да гласува или ще пусне за Възраждане.Сигурно това е била целта на занятието.

    Коментиран от #16, #17

  • 16 И що пък за възраждане

    0 7 Отговор

    До коментар #15 от "юрист":

    Те са далеч от избирателите на ПП, ДБ и ГЕРБ!
  • 17 ТрампЛин

    0 6 Отговор

    До коментар #15 от "юрист":

    Прекалил си с домашната. Я пробвай пак като изтрезнееш.
  • 18 Ето

    4 0 Отговор
    Една точна оценка !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол