Last news in Fakti

14 Юни, 2023 09:54 2 499 49

Петър Ганев: Няма начин да се вдигне минималната заплата от юли, освен ако не сме идиоти

  • петър ганев-
  • минимална заплата-
  • юли-
  • вдигане

„През последните няколко години възприемаме капиталовите разходи като магически казан, от който вадим пари постоянно. В един момент се удря някаква граница. През последните години имахме доста занижени капиталови разходи. Миналата година прехвърлихме едни пари за тази година и така намалихме, по линия на капиталовите разходи, дефицитът да стане до 3%”, обясни Георги Вулджев

Петър Ганев: Няма начин да се вдигне минималната заплата от юли, освен ако не сме идиоти - 1
Снимка: Нова телевизия

Икономистът Петър Ганев обясни в ефира на Нова телевизия, че минималната работна заплата има ефект върху дефицита, но той не е милиарден. „Няма начин да се вдигне минималната заплата от юли, освен ако не сме идиоти. Тази година тя беше вдигната, влязъл е механизъм, на 1 септември ще бъде обявено вдигането от 1 януари 2024 г. По мои сметки ще бъде около 930 лева, което ще е рекордно – със 150 лева на година. Този механизъм е разписан, да видим как работи”, заяви Ганев. Той смята, че по-големият разговор трябва да е за следващия бюджет.
Според експерта капиталовите разходи, заложени от служебното правителство, няма как да бъдат изпълнени, а също и рекордните разходи за издръжка. "Най-вероятно от капиталови разходи и издръжка могат да се спестят между 2 и 3 млрд", коментира още той. По думите му финансовият министър Асен Василев най-вероятно залага на нови приходи по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Служебното правителство нямаше заложен приход по Плана за възстановяване и устойчивост, но сега, когато има нова власт, те ще се опитат да се преборят за второто плащане", посочи Ганев.

1 милиард обаче няма да достигне, за желания дефицит от 3%, твърди той. „Ако сега техническата ни цел е как да стигнем от около 12 млрд. до 5,5 млрд. дефицит, дългосрочната ни цел е как той да стане 0, за да не се увеличава дългът и да бъдем напълно финансово стабилни", допълни Петър Ганев.

"Световната банка изнесе едно изследване, в което се казва, че България може да стигне средния стандарт на Европа за 15 години, за 100 или никога да не го стигне. Важният разговор е как да го направим за 15 години, щом е възможно",

На въпроса може ли да се постигне дългоочаквания бюджетен дефицит под 3%, без да има потърпевши икономистът Георги Вулджев заяви, че не вижда как е възможно да се случи.
„През последните няколко години възприемаме капиталовите разходи като магически казан, от който вадим пари постоянно. В един момент се удря някаква граница. През последните години имахме доста занижени капиталови разходи. Миналата година прехвърлихме едни пари за тази година и така намалихме, по линия на капиталовите разходи, дефицитът да стане до 3%”, обясни Вулджев.

Той обясни, че ако дефицитът е приблизително 12 милиарда, това в проценти е 6,4%. Трябва да стане 5,5 милиарда, което ще е около 3%.

Вулджев е категоричен, че тази разлика не може да бъде поета само от капиталови разходи. „При положение, че миналата година прехвърлихме разходи за тази, не виждам кой магьосник ще направи това. Тогава наистина ще има ощетени - най-вероятно по плащания, които висят от предишни години".

Добромир Иванов,изпълнителен директор на Българска предприемаческа асоциация, обясни, че около 1,7 милиона души у нас работят и плащат данъци и осигуровки.

„Ако приемем, че цялата ни държава е една каруца, в която се возят едни хора – нашите родители, пенсионери и др. – общо около 5 милиона човека. Има едни други хора, които теглят каруцата – частният сектор, хората, които изкарват парите в държавата. Това са около 1,7 милиона души. Когато започне да се прави бюджет, изкушението за политиците е на кого да дадат пари – дали на тези в каруцата, или на тези, които я теглят. Ако даваме на тези в каруцата, я правим по-тежка. Няма смисъл да се дават пари и на тези онези, които „теглят”. Няма предприемач, който да иска държавата да му дава пари. Работата на държавата е да подобрява средата”, каза Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ивайла дб-джендър

    8 1 Отговор
    искам да са вдигне и...
  • 2 ИзбираТела

    57 4 Отговор
    "Няма начин да се вдигне минималната заплата от юли, освен ако не сме идиоти"

    Но Вие СТЕ идиоти, това е главното качество което се изисква за да Ви допуснат в управлението на губернията.
  • 3 Пенсионер

    41 6 Отговор
    Ами днешните пенсионери, които се возят в "каруцата", на времето като млади са работили и също теглили каруцата с тогавашните пенсионери. Просто и логично.

    Коментиран от #30

  • 4 Реалист

    52 6 Отговор
    Няма как да има пари за заплати и едновременно да подаряваш пари на ФАЩ за оръжие на рисунки няма как интресите на господарите от посолството са приоритет
  • 5 гаджи

    48 2 Отговор
    то че сте идиоти всеки го знае
  • 6 Тъпан

    37 2 Отговор
    Всичко е възможно,кото сте некадърници си ходете вкъщи....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мим

    42 0 Отговор
    Има начин как да се постигне стабилност,ама не искате да настъпите олигарси ,мафия и корупцията.От там тръгват нещата,а не от минималната заплата,че ще се вдигне примерно с 50 лв.Защо не си плащат осигуровките всички на държавна длъжност.Администрации ,полиция,военни и много други,докато работника всичко плаща.Тук ви е най големия проблем... .
  • 9 Ъхъъъъъъ

    42 2 Отговор
    Петър Ганев: Няма начин да се вдигне минималната заплата от юли, освен ако не сме идиоти=========идиоти сте ако не я вдигнете ! И Не само идиоти а и завършени олигофрени ! До кога ще държите хората в робство на бизнеса да е а? ......
  • 10 иса

    29 2 Отговор
    А как имаше за 6 месеца ,9 млрд. да изхарчи Кокорко?!
  • 11 що бе , ще ни изтеглят заемче

    26 3 Отговор
    Киро е самодоказал се идиот , Буци не му дреме , има си други ядове , за да си изпълнят задачката поставена му от класния от Козяк може всякакви да ги извършат . Народът се е вторачил в цената на краставицата и не вдява в какви го вкарват. С едната ръка подават некое левче от горе , с другата ни задължават с милиарди заеми , от коита квото могат касират по лични сметки,
  • 12 Ъхъъъъъъ

    33 3 Отговор
    Корпорациите и бизнеса за миналата година направиха 47 милиарда лева облагаема печалба !!!!! И някой тъпанар ще ми говори как не можели минималната заплата да увеличат. Долни смотаняци побъркани ей.....
  • 13 Б.М Б.

    16 2 Отговор
    Демек " Паре нема действай те."
    Затягане на колана ,до последната дупка.
  • 14 47 милиарда лева облагаема печалба !!!!!

    29 2 Отговор
    И ще ревем видиш ли за чуждестранни инвестиции ....а тези 47 милиарда лева годишно къде изтичат ще си мълчим а?
  • 15 Тапа Нар

    22 2 Отговор
    абе подарявайте на Украйна, пък после се чудете как да вържете бюджета. Като сте едиоти, поне бъдете горди с това
  • 16 Не може хора

    16 1 Отговор
    Печалба от над 47 милиарда лева годишно корпорациите и фирмите да имат.... и заплатите ви да вдигнат. Няма как да се случи. Това е неолиберализма.
  • 17 Шопо

    21 1 Отговор
    От 1 януари 2022 г. в Германия е в сила минимална работна заплата от 12,00 евро бруто на час.
    Как ще живеем в еврозоната ако нашите доходи са по-малки?

    Коментиран от #19, #35

  • 18 Като не можете,

    15 1 Отговор
    Да идват хора които могат !
  • 19 минимална почасова ставка: европейска

    22 0 Отговор

    До коментар #17 от "Шопо":

    И кой не може да я плаща да се закрива. Такъв бизнес не ни е нужен. ...... Шенген, еврозони и пръдни няма повече да слушаме.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дедо ви...

    11 0 Отговор
    Почна се! Първи скандали между ГЕРБ и „Промяната“: Виолета Лорер е оттеглена за ЕИБ
    Изборът става от МС по предложение на финансовото министерство, но такова към момента нямало
  • 22 Даааа,

    12 0 Отговор
    Гледайте как делите сламата на магарета,да не стане като:Таман научих магарето си да не яде,то взе,че умря от глад.
  • 23 В нормална държава

    24 0 Отговор
    При това социално икономическо неравенство революция щеше да стане а не подобни глупости да четем. И се чудя верно дали българинът не е действително най простият и манипулиран народ.
  • 24 Петър Ганев, младежо

    14 0 Отговор
    Спрете този вреден неолиберализъм да прокламирате. 33 години простотии стигат !
  • 25 Петър Ганев, младежо

    8 0 Отговор
    Спрете този вреден неолиберализъм да прокламирате. 33 години простотии стигат !
  • 26 Петър Ганев, младежо

    9 0 Отговор
    Спрете този вреден неолиберализъм да прокламирате. 33 години простотии стигат !
  • 27 Сороските идиоти

    14 1 Отговор
    Са най-големите. Отровно общество се е загнездило по всички институции
  • 28 Ганев,

    10 0 Отговор
    Спрете този вреден неолиберализъм да прокламирате. 33 години простотии стигат
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Стойчев

    2 12 Отговор

    До коментар #3 от "Пенсионер":

    Да, само дето днешните пенсионери като са било лади са фалирали държавата три пъти, източили са златния резерв и и ни докараха до това дередже… Живяха на гърба на техните пенсионери, а сега на нашия гръб. Това поколение занули тотално държавата!

    Коментиран от #45

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 въпрос на приоритети

    21 0 Отговор
    Години наред увеличаването на доходите беше избутвано в ъгъла на политическите решения.
    Все нямаше пари и трябваше първо държавата да се изправи на крака. Оказа се, че е имало пари, които са отивали да увеличаване на доходите, но на определени личносности. Мизерните пенсии и заплати в България дадоха възможност на едни богопомазани хора да станат милионери, и семействата им да живеят в срамен комфорт, за сметка на глада и мизерията на народа. Десетки поколения си заминаха от тази земя, унизени, ощетени, направо унищожени.
    Така, че не искам повече някой да повтаря, че няма пари за най-бедните, а за властимащите, за техните сателити, благата са гарантирани и изобилни.
  • 33 Четете Петър Ганев

    11 0 Отговор
    И чувате глупостите на Йордан Цонев......
  • 34 Естествено е

    6 0 Отговор
    Като си крадец да не мислиш за общото, а само за себе си.
  • 35 Кирчо

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Шопо":

    Референдум з аЕС и НАТО.
  • 36 Даа!

    12 1 Отговор
    МВР- над 58 х души.От редови полицай,до главен секретар,пожарна, бедствия и аварии.МО над 40 хиляди души,със всички подразделения + самото министерство,Генщаб и други.Само от тези две структури ежемесечно не постъпват във фиска от неплащане по ДОО,здравни осигуровки десетки милиони.Като в тях няма брутна заплата под 2 хиляди лева.А огромна част са в рамките на 3-4 хиляди! Това огромно перо,се заплаща на 100% от бюджета.Не плаща стотинка здравно осигуряване,но имат свой болници- ВМА и болница МВР.Не плаща лев за ДОО,но са в най високият сегмент на пенсиите.+ 20 брутни( забележете- брутни) заплати на куп. По формула- последни 12 месеца преди пенсиониране.Пак от бюджета.При тато Мвр бяха втора категория труд.С изключение на ДС и УБО. След пенсионирането си,не можеха да работят държавна работа,освен в строителството или транспорта.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 само фашисти ли рекламира тоя сайт

    7 0 Отговор
    нормални хора няма ли на тая затихваща територия или само садисти и изро"ди
  • 39 мнение

    9 0 Отговор
    няма друга държава по света, в която служителите в бюджетната сфера да са повече от частния сектор. Като добавим пенсионери, цигани и безработни, които ги мързи да гледат, НСО, парламент и хиляди нищоправци по министерствата и агенциите с всичките им разходи, болнични по 2месеца, отпуски по 3 месеца и т.н. и т.н. хитринки за сметка на данъкоплатеца........ картинката е меко казано отчайваща. Колкото и да преливат от пусто в празно политиците все тая, няма оправия, все по-зле ще става докато някой с топки не дойде на власт и не закрие 2/3 от администрацията. В частния сектор има отчайващ недостиг на работна ръка, докато политиците се чудят как да си раздуят бюджета без да пипнат числеността, пълна трагеди сме....

    Коментиран от #41

  • 40 Артилерист

    10 0 Отговор
    Когато един "експерт" ми казва, че има РАЗПИСАН МЕХАНИЗЪМ, но тепърва очаква да види какви ще са резултатите от прилагането му, означава, че той или изобщо не познава процеса, който ще подобрява, или ни на сантиметар не е МОДЕЛИРАЛ, ПРОГНОЗИРАЛ И ПРЕДВИДИЛ, какво ще се случи след "подобренията". Много ми прилича на "проба-грешка", но то е прекалено изтъркано и втръснало, за да го използвам. Иначе метафората с КАРУЦАТА много ми хареса, защото ме върна много години назад в безгрижното ми ранно детство, случайно озовал се за кратко на село. Не разбрах защо "експерта" не казва, как тези бизнесмени, нали, дето теглят каруцата, са милионери и милиардери, а за насядалите в каруцата пари няма дори за вдигане на минималната заплата...
  • 41 ми то извън държавното, работни места ня

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "мнение":

    ..няма и за 1000 думащи ма...такъв ви е капита;изЪмА тука, члов без работни места
  • 42 Наблюдател

    6 0 Отговор
    Какво разбира петърчо от тези работи? Как за останалите има 18 заплата, а за лумпените да духат супата, чорбата, кремълският борш?
  • 43 Брюксел

    3 0 Отговор
    Този детски анимационен филм сме го гледали няколко пъти,на лапетата ги разправяйте тези приказки.Заради такива като този сме на тоя хал. Има един филм който се казва Inside Job / Вътрешна афера (2010),да го гледа господина ако не го е гледал...2008г.как започва кризата...първо в Исландия после по целия свят.
  • 44 Г-ца каприз

    5 1 Отговор
    И от цялата таа боза ми стана ясно едно... Ние трябва да мизерстваме че да покрием критерия за еврозоната....
    И кво ...накрая ще сме щастливи щото в магазина броим центове а не стотинки....ай мерси ....
  • 45 реакция

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Стойчев":

    Ето , това се нарича празнословие.
    Да се пишат разни мисли, без да имат и грам стойност за диалога, е просто глупаво. Ами, човеко, преди да изричате такава тежка присъда, щеше да е по-добре малко поне да сте подготвен. Щеше да е добре да познавате миналото, но не онова, от снощия купон, а да четете , да анализирате времената, десетки години назад. И когато съберете достоверна информация,тогава се правете на съдник. Вероятно познавате възрастни хора, които са се облагодетелствали в своята младост, но точно срещу такива протестирахме през през 1989 г. Така, че не поставяйте под общ знаменател всички пенсионери.
  • 46 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Няма бюджетен хрантутник "идиот". Пример дадоха партийните избраници в Парламента. Още не седнали на банките и си увеличиха месечната плата с по 800 лева.! Това НЕ Е идиотизъм........, в никакъв случай !!
    Идиотите останаха в България и се стремят да произведат нвщичко.......А някои само гледат как да им го вземат чрез данъци , налози и глоби
    Явно "нормалните " 2,5 милиона отдавна не са на тази територия .............
  • 47 ККК

    4 0 Отговор
    Нещастници, накарайте цялата армия от дъжавни служители - ТЪРТЕИ - да си внасят социалните, здравни и пенсионни осигуровки, увеличете възрастта за пенсиониране на милиционерите и овенните, спрете им 20-те брутни заплати при пенсиониране, настъпете олигарсите! Данъчните да станат синоним на "Ужас" както е в Щатите и вдигнете драстично събираемостта и пари ще има за всички!! Ама не ви стискааааа!!!
  • 48 мнение

    2 0 Отговор
    Ако даваме на тези в каруцата, я правим по-тежка.

    Няма смисъл да се дават пари и на тези онези, които „теглят

    Е това е гениално, претоварваме каруцата и се опитваме да я теглим без да нахраним конете.

    Предстои
    - Тъкмо приучих коня да работи без да яде и той взе че умря
  • 49 СЛОНА

    0 0 Отговор
    ЗНАЧИ ПАК ЩЕ ИМА РАБОТЕЩИ РОБИ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол