Last news in Fakti

17 Юни, 2023 21:50 1 534 33

Проф. Ангел Димитров: Звучи странно РСМ да е модел за мултиетническа толерантност

  • професор ангел димитров-
  • рсм-
  • толерантност

Така коментира определението на германския парламент бившият дипломат

Проф. Ангел Димитров: Звучи странно РСМ да е модел за мултиетническа толерантност - 1
Снимка: БГНЕС

Звучи странно определението в резолюцията на германския парламент, в която се казва, че РСМ е модел за мултиетническа толерантност. Би трябвало да са забравили, че има българи там, подобна снизходителност не е добър знак. Тя е гласувана от три лявоцентристки партии. Не е вярно, че България не може да поставя повече условия към РСМ. Това каза за "Офанзива" проф. Ангел Димитров, съпредседател на Историческата комисия на България и РСМ и бивш дипломат.

По думите му за половин година втори български активист е нападнат в РСМ. "Физическата агресия е ясен знак за средата, в която е възможно да се случват подобни неща. Езикът на омразата и негативните нагласи не са нещо ново. Това е подход, който има зад гърба си десетилетия, пропагандната машина работи на пълни обороти. След подписване на Договора за добросъседство те се засилиха", заяви той.

Според него истината е, че в основата на моделираното отношение към България стои представата за доктрината на македонизма като недосегаем идеен монумент. "Неговото ядро е интерпретацията на миналото. Това обяснява неврозата на македонците от активността на местните българи. Те са опровержение на налаганата теза за окончателната дебългаризация на РСМ", коментира историкът.

Източник: NOVA


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Германия пак е гузна!

    6 17 Отговор
    Защото Меркел даде на путин 7 трилиона евро! Той ги похарчи за ракети!
  • 2 12343211

    10 4 Отговор
    Дано омразата да не идва от нас. Няма смисъл от нея. Германците явно стават французи.
  • 3 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    7 19 Отговор
    Българите в днешна България не искат да са българи и се срамуват от извергите които ги управляват последните 33 години довели ги го пълна мизерия, ограбване и геноцид. Та макетата насила ли ще ги направиш българи, да ги ядат псетата по улиците и да ги ограбват марионетките и подлогите?!
  • 4 Модел ще е,

    27 1 Отговор
    Модел ще е, до тук ни докараха ТОЛЕРАНТНИТЕ политици, които не мога да защитят БЪЛГАРСКИЯТ интерес, а чакат някъде от чужбина да им дадат мнение и тези БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ИДИОТИ ДА СЕ НАВЕДАТ ПО-НИСКО И ОТ ТРЕВАТА ! Макетата си защитават интереса на нацията си, а ние се навеждаме дори и на тях, вместо да ударим по масата "с юмрук" и да чакат 1000 години за ЕС ! Боклуци сме, дори един Сарафов допуснахме за главен прокурор, а тук се множим да го плюнчим, но на площада няма никой !

    Коментиран от #13

  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 2 Отговор
    Вето За Рсм
  • 6 До 1 и 2

    6 13 Отговор
    На нас винаги друг ни е виновен, ние сме най-праведните, като "икони" сме ! А вие двамата сте едни дъждовни червеи и жалкото е, че се развъждате като мишки !

    Коментиран от #12

  • 7 Красимир Петров

    20 3 Отговор
    Вето за тази измислена нация
  • 8 Грешка

    20 1 Отговор
    Не е странно а е СРАМНО.
  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    Спорна работа господин Шумов
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Трябва като Путин

    7 3 Отговор
    да защитим българите в РСМ!

    Коментиран от #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "Модел ще е,":

    Нeкa нe cи прaвим илюзии, бeз твърди крути мeрки oт cтрaнa нa Бългaрия, тaм нeщaтa нямa дa ce oпрaвят!... Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, зaщoтo изчeзнe ли бългaрoфoбиятa изчeзвa и държaвaтa кoятo e изгрaдeнa нa тaзи ocнoвa....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
  • 14 Мнение

    17 0 Отговор
    Аматьори, организирайте националната позиция. Излагате се като кифладжии, а северджанците обикалят цял свят и се изкарват жертва.

    Коментиран от #27

  • 15 Въпрос на време

    2 11 Отговор
    Рсм да влезе в ЕС и да дръпне доста пред Бг.
  • 16 Е,да

    18 0 Отговор
    Значи социалистите на Германия прокламиращи равенство и братство сериозно ли не знаят отношението на РСМ към македонските българи, мултиетническа толерантност никога не е имало,а спрямо българите - изобщо.Българското НС да изпрати становище до Бундестага като опише фактологията започнала от 1945 г. за малтретирането и насилствено помакедончване и колко са избити.Подобно на нацистките концлагери.НС да излезе от сънна драма и опровергае тази пародия с аргументи и какво се случва с днешна дата .Затваряне на очите,нищо няма да се промени.Защото българите остават жертва.

    Коментиран от #24

  • 17 А питам

    14 2 Отговор
    Защо коментиращите недоволстват само от политиците ни? Те са поставени от посолствоТО и сами си го признаха.
    Недоволствайте и срещу посолствоТО
  • 18 90909

    8 0 Отговор
    Ковачевски платил ли е за лобизъм и изопачаване на фактите?.Как пък цоциалистите ще са наясно какво става на Балканите в частност в РСМ.Подлъгал ги е кой знае още колко лъжи е изфабрикувал?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 хайдутин

    13 0 Отговор
    За какво ни ги говори на нас тези истини , ние ги знаем , обществото реагира , но за управляващите мнението на обществото е кръгла 0 . Бойко или Киро няма да си развалят отношенията с Шолц , защото в РСМ преследват и бият българи , а германците ги хвалят . Оказа , че в европа е забранена и подсъдна етническата дискриминация само на араби и африканци , но “македонци“ и окраинци могат да правят етнически геноцид и европейските лидери ги хвалят като демократични държави . Такова лицемерие отблъсква и опровергава всички хвалебствени оди на бълг.евроатлантици за запада. Всичко е една лъжа , от която те печелят милиони , а до тук ни докараха “репресираните“ по времето на соца борци за “права и свободи“, които взеха власта .
  • 21 Да сме коректни

    6 1 Отговор
    В последно време многу криминалци од МК се пишат блгари за да не одат в затвор и Блгариа да ги заштити. Това е факт

    Коментиран от #23

  • 22 Спас безделника

    12 0 Отговор
    Професоре, всичкото зло дойде от това, че ги признахме ВСИЧКИТЕ за братя. Братя са ни само българите по кръв, а там от десетилетия има кървава борба за заличаване на нашите кръвни братя. Механизмът на успешна политика е прост - Хр.Ботев: "Добрия добро му, лошия с ножа по глава!". Докато се правим на добряци, ще ни имат за глупаци. ТРЯБВАЛО Е, И СЕГА ТРЯБВА, ОТНОШЕНИЕТО НИ КЪМ ВСЕКИ ОБИТАТЕЛ НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ДА БЪДЕ СТРОГО ИНДИВИДУАЛНО - ЖУРНАЛИСТИ, ПОЛИТИЦИ, МАГИСТРАТИ И ОТДЕЛНИ ЕДИНИЦИ. АКО ВСИЧКИ ТЕ ПОЧУВСТВАТ СИЛАТА НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА, ЩЕ ПОДВИЯТ ОПАШКИ. ЗАБРАНА ЗА БИЗНЕС, ЗАВЕДЕНИ ДЕЛА В БЪЛГАРСКИ СЪД, БОЙКОТ НА МЕРОПРИЯТИЯ... АРСЕНАЛЪТ Е ГОЛЯМ, И НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ОБЯСНЯВАМЕ НА ВСЕКИ ЛУМПЕН. ПОЗОВАВАМЕ СЕ НА БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО И ТОЧКА. А ТОВА ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ОТДАВНА Е СИНХРОНИЗИРАНО С ЕВРОПЕЙСКОТО.
  • 23 Наум

    9 2 Отговор

    До коментар #21 от "Да сме коректни":

    А баш криминалците бягат в Сърбия и Унгария😎. Разбира се с чувала с парите на гръб. Нашите също бягат в Сърбия (Цв. Василев). А бе сърбите са пример за толерантни хора 😄😄😄!
  • 24 Шарено чадъче - Брюкселска гордост

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Е,да":

    Не се учудвай- нали същите тези партии отдавна ни натискат да приемем Истанбулската конвенция. Просто джендърската им игра е прозрачна дори за идиотите
  • 25 Абе

    5 0 Отговор
    Не че е странно, ами направо е жива пародия !
  • 26 Това нереформирано

    4 1 Отговор
    НЕЩО, творение на коминтерна с удбашки методи в 21 век, незащитащи основни права и свободи, право на самоопределяне, НЯМА място в ЕС

    Коментиран от #30

  • 27 Гърците направиха

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мнение":

    Няколко огромни митинга със звездата от Вергина и ония смениха името, иначе и тях ги натискаха като нас
  • 28 пламен

    1 4 Отговор
    Още по странно звучи в ксенофобска България да има толерантност
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Германия и умрелия ЕС

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "Това нереформирано":

    С атопно това. Едно скапано образование без никакви принципи. Толерантност на фашистите в Крайната и в Македония та, а българите ряпа да ядат.. За какво сме изобщо в такъв съюз? Айде да отидем в ШОС и в БИКС пък ЕС да си става Африка и без нас...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Перо

    2 0 Отговор
    Докато БГ политиците и професори дават интервюта само за БГ джендърска и неграмотна журналистика, германския Бундестаг взе антибългарски решения! Къде са БГ овцете-ПР, които нямат абсолютно никакви контакти с чужди медии и журналисти, ами се въртят между СУ, НС, Президентство и МС! Не напускат и не познават живота, извън това каре! Провежда се само интернет, медиина политика! Нашите евродепутати и дипломатите са куфари, които знаят само офиса, МОЛ-а и летището! “Макетата”, без достъп до ЕС имат стократно повече платени лобисти и атакуват по страни! Половината от бюджета им отива за корупция, по линия на техните и сръбски служби!
  • 33 Перо

    2 0 Отговор
    Според “макетата” и еврейте, българската парламентарна държава и цар, преди 1944 г. са били фашисти, а Хитлер - демократ! Сега германците били добри, а ние фашисти! За швабите е нормално, след канцлер акт и пълна зависимост, да гласуват, както им е заповядано и каквото е нужно да правят за замазване на миналото!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове