Last news in Fakti

30 Юни, 2023 03:12 5 768 39

30 юни 1971 г. Гунди и Котков загиват в катастрофа на "Витиня"

  • гунди-
  • катастрофа-
  • котков

По колата плисва бензин и се възпламенява. Никой не успява да помогне

30 юни 1971 г. Гунди и Котков загиват в катастрофа на "Витиня" - 1
Снимка: Архив

На 30 юни 1971 г. при катастрофа с кола в прохода „Витиня” загиват легендарните футболисти от отбора „Левски” Георги Аспарухов и Никола Котков. Инцидентът става на 52-рия километър от София в 11.30 ч. На път за Враца колата им се забива в камион с ремарке, който пътува към столицата.

На 30 юни към 9.30 ч. Гунди пристига на стадион „Левски” в кв. „Подуяне”, където започва тренировката на отбора. Капитанът обаче няма да играе, защото е наказан. В предишния мач, който е с ЦСКА, той е сритан от Пламен Янков. Паднал на земята, Гунди му посяга с крак и съдията гони и двамата. Дълго преди това е дошла покана от Враца двамата с Котков да участват в юбилейния мач по случай 50-годишнината на тамошния „Ботев”. Гунди не може да откаже и двамата с Котков решават да уважат молбата на врачани.

Усмихнати - Аспарухов с тъмносиня спортна блуза, а Котков в елегантен костюм с вратовръзка. се качват в бежовото „Алфа Ромео”. На бензиностанцията при Витиня непознат мъж ги моли да го качат и Аспарухов се съгласява и тръгват.

По надолнището след последния завой на около 150 м. от страничния път изкача товарен ЗИЛ с тежко ремарке, който препречва фатално главния път. Всичко протича мълниеносно. Аспарухов натиска докрай спирачката и алфата оставя цели 30 м. следи от гумите, но разстоянието не стига. Средната част на купето се забива в резервоара на тежката машина. Пo колата плисва бензин и се възпламенява. Никой не успява да помогне - нито шофьорът на товарната кола, нито пристигналите с други коли хора. Колата и пътниците в нея изгарят.

Георги Аспарухов - Гунди е наричан „Легендата на „Левски”". Роден в София през 1943 г. Дебютира в „Левски” през 1960 г. С „Левски” печели три шампионски титли: през 1965, 1968 и 1970 г. и четири купи на страната: през 1962, 1967, 1970 и 1971 г. През сезон 1964/65 вкарва 27 гола за „Левски”, с които става голмайстор на страната за сезона.

Никола Котков е една от легендите на „Локомотив София”. Роден през 1938 г. в София. Двукратен шампион на страната през 1964 г. с „Локомотив” и през 1970 г. с „Левски”. Носител на Купата на Съветската армия през 1970 и 1971 г. с „Левски”. През сезон 1967/68 отбелязва 28 гола, но остава втори след Петър Жеков от „Берое”, който вкарва 31 гола.

Погребението на Гунди и Котков се превръща в ден за всенароден траур. По неофициални данни над 550 000 души се сбогуват завинаги с футболистите.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 31 Отговор
    ДОЛУ ЛЕВСКИ ТОЯ МИЗЕРЕН ОТБОР

    САМО КОЗЛОДУЙ
  • 7 Гепард

    26 1 Отговор
    Поклон
  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 2 Отговор
    Гунди и Котков Бяха Велики Футболисти Мир на Душите Им

    Коментиран от #9, #10, #12, #13, #32

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Шаран БГ

    11 6 Отговор
    Това бе преди 52 години. . Трагедия, която колкото по-вече време минава, толкова по-вече и по-силно се експонира. Като че ли искат да я направят тази дата със злокобния случай национален празник!? А то си бе кошмар.С "Варшава" - пикап бяхме с Митко Хубанов, шофьор от завод "Жити" - в Русе 8-9 кола по ред на опашката.Бе жега - пуснаха ни доста късно след обяд..........
    Камионът, ЗИЛ -осмак - излизал нагоре по наклон от реката и под остър ъгъл спрямо пътуващите от София.
    Хора, от първите пристигнали секунди след сблъсъка, твърдяха, че пожарът е лумнал мъничко след удара - пред очите им.В Алфа-Ромео-то никой не е мърдал, не е шавал. Явно още при удара са били травмирани или в стрес, и в невъзможност да изкочат навън. "Витиня" е завой след завой, но там, при долния край, правите отсечки стават все по дълги, На тая права от десния до левия завой има около 200-250 метра- разстояние . Натискайки яко "газта", мощната машина развива голяма скорост и не е в състояние да спре въпреки спирачките. Видях с очите си - ударът не е бил много силен, но точно в левия бензинов резервоар на "осмакът" Те горяха по 90 литра на 100..км и имаха два големи резервоара от двете страни.
    И колко са "щедри" на цифри пишещите след време!? На погребението на двамата спортисти е имало около 250 000 човека - по данни на МВР. С времето тая тълпа растеше по бройки – сега вече е 550 000 /??/ при 850-900 хиляди население тогава на София !? Дано съм жив да дочакам , когато

    Коментиран от #30

  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 4 Отговор
    Разликата е,че аз бях на Стадион Васил Левски където бяха изложени за поклонение,а повечето от вас само са чували.Имаше Море от хора на стадиона.За катастрофата съм чул.Камиона е ПРицеп излиза от отбивка и угасва........препречва пътя.Това е старата витиня,която съм качвал с БМВ 1800 ,но като пътник на предна седалка.Гунди е шофирал и не е спрял със скорости,а е натиснал спирачката.......

    Коментиран от #19, #20, #27, #28

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гепард

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Извинявай а кой е бил непознатия Пътник качен в колата
  • 20 Джеймс

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Гунди е футбоюист, не е рали пилот...
  • 21 Ясно

    16 2 Отговор
    Превишена скорост, същия като днешните джигити.
  • 22 Роза

    17 0 Отговор
    Гунди и Котков са били известни футболни звезди ,познати на всички.А толкова години не оповестиха името на неизвестния пътник,който са взели на автостоп.Доколкото зная,бил е военен,запасняк.Когато се е качил,се е зарадвал,че ще пътува с толкова известни и обичани личности.Никой не си направи труда да издири името му и да го оповести публично!Той не заслужава ли неговата памет да се почита заедно с тяхната?!
  • 23 Ямболски Селяндур 👨🏻‍🌾

    1 6 Отговор
    Значи вече имам двоен рожден!
  • 24 Левски-Спартак

    4 8 Отговор
    Пияния убиец на Котков и стопаджията, трябва да бъде съден задочно!
  • 25 Краси

    7 1 Отговор
    АлфаРомеото беше червено,с номер СГ9999.Гунди никога не е имал бежова кола!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дълбоко проникващ

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Я специалисти обясни на нас невежите как ще спреш само със скорости при примерно 80 км/ч на разстояние примерно 100 метра!!? При положение че препятствие излиза неочаквано.

    Коментиран от #37

  • 28 хамрун Вадуцки

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Само дето поклонението беше на Герена , а не на Васил Левски. Основната грешка на Гунди е, че подал рязко газ по нанадолнището, което всеки специалист по безопасно шофиране ще ви каже, че не се прави. А третия пътник е бил студент, преди години писаха името му.

    Коментиран от #29, #38

  • 29 ПСР

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "хамрун Вадуцки":

    Тате,като левскар,много ми е разказвал за двамата-Вечна им Памет.Ходил е на поклонението.Наистина на Герена.Огромно множество от хора-Народната Милиция е била силно разтревожена и мобилизирана,все пак,всеобщи любимци от отбора на Народа....Поклон пред тях.

    Коментиран от #31

  • 30 Порно

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "Шаран БГ":

    Какви 90 литра на 100 км ?Зил гореше около 40 на 100. Пак е много , но не дотам.Резервоара е един, около 200 литра, но се намира от лявата страна, за съжаление. Но ако Гунди бе спазвал ограничението, нямаше да изгори, най малкото щеше да се удари доста по назад и по леко.
  • 31 Джон

    8 5 Отговор

    До коментар #29 от "ПСР":

    Отборът на социалистическия народ - на бедните. "Левски" е най-старият комунистически клуб в България. Болшевизират се още пред 30-те години.
  • 32 агоп

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Сред слепците ,и един с едно око е бог.Другите ритнитопковци бяха куци коне.Кой в онези времена риташе по улиците?Само нехрани майковците.Питайте бабите си.Тогава,в онези времена се учеше за да имаш престижна професия.Посочете един футболист с образование?Ако има диплома,то тя е "измислена" и всички знаем.Питайте Сираков какво е бином или какво е златно сечение?В онези времена пиеха и шофираха.За тях закона не важеше защото бяха ги направили офицери от МВР.Ами Вуцов,две думи не може да каже,освен наздраве.
  • 33 Наталия

    7 0 Отговор
    Гледам ,че половината коментари не са допуснати.Това означава,че има обществен проблем.
  • 34 7.62

    6 2 Отговор
    Камионът не е излизал от никаква пресечка и снимката го доказва ! А това че някой е карал с 200 и не успява да вземе десния завой след 200 метра??? спирачен път ??? Алкохола не прощава ...
  • 35 7.62

    2 1 Отговор
    30 метра спирачен път е достатъчен да спреш при скорост от 100 км/ час ! Камиона не е напречно на пътя а е по посока на движението !

    Коментиран от #36

  • 36 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "7.62":

    Камиона е напречно.Излиза от страничен път,и при излизането угасва.Шофъора се е панирал и не е могъл да запали камиона е прицеп.Заел е пътя нямаш място освен да се хвърлиш вдясно от пътя,вляво е скала. Там не можеш да караш с 200,таванът му е бил 90-110км.не пишете глупости.отидете и вижте,правата е не повече от 90метра,какво си фантазирате,ганчоооо-овце!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "хамрун Вадуцки":

    Не беше на герена,а на Васил Левски!
  • 39 Казуар

    0 0 Отговор
    Ако колата не се е движела със 140 км, може би са щели да оцелеят. При разрешена скорост 80- 90 км.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове