Last news in Fakti

29 Юни, 2023 08:39 2 698 27

Илиян Василев: Това, което най-много е спечелил Пригожин е, че е останал жив на тоя етап

  • пригожин-
  • руска армия-
  • чвк

След събитията от уикенда в Русия вече нещата са доста по-различни и навлизаме в ендшпила на управлението на Путин, смята бившият ни посланик в Москва

Илиян Василев: Това, което най-много е спечелил Пригожин е, че е останал жив на тоя етап - 1

Понятието "гражданска война“ предполага участие на граждани, т.е. на обществеността. В случая по-адекватната дума е руската дума "разборка“, т.е. конфликт между отделни части на елита, хората около Путин. Така бившият посланик на страната ни в Москва Илиян Василев коментира в аудиокаста на "Фокус“ Похода за справедливостта на частната военна компания "Вагнер" на Евгений Пригожин към Москва.

Според него е факт, че след събитията от уикенда в Русия вече нещата са доста по-различни и навлизаме в ендшпила на управлението на Путин.

По думите на Василев, режимът на Путин стигна до точката на своето самоотрицание, именно поради характерни особености.

"До тоя момент Путин беше неоспорваният авторитет. Отдолу под него се биеха различни отделни кланове, отделни групировки, но в дадения случай нещо се размъти. А вчера Путин повдигна завесата на финансирането на "Вагнер“. 86 милиарда от началото на войната са дошли през бюджета на Министерство на отбраната, още 80 милиона са дошли като ползи за Пригожин от изхранването на армията. Изведнъж се разбра, че няма нищо частно във военната компания "Вагнер“. Тя е просто финансирана от държавата през ГРУ, тя е продължение на армията, на отделни нейни части и реализира задачи директно на Путин от гледна точка на парите, които тя генерира през различни свои намеси, защото всяка намеса на военна компания – тя е затова е частна – тя се намесва в Сирия срещу пари, които получава от Асад или от Русия, която пък получава от Асад. Намесата ѝ в Африка също е срещу пари. Изобщо, това е войната като бизнес.

И понеже тези метеж оголи понятието "негативна лоялност“ – много интересно понятие, което тръгна покрай проблемите на Путин, негативната лоялност, която фактически той трябваше да консумира, е това, че когато метежът тръгна, се оказа, че Путин няма на кого да разчита – нито на ФСБ, нито на армията. Остана му един Золотов и Националната гвардия, но те пък нямат способността да могат да го защитят, тъй като нямат тая военна мощ. И сега, оттук нататък нещата ще бъдат доста трудни. Вие виждате, че всички очакват да има чистка, защото това е нормалното – след като някой ти тръгва на военен метеж, трябва да има чистка. Обаче такава не се случва. И тя не се случва само по една единствена причина – че Путин не може на тоя етап или не смее да разкрие, да атакува Пригожин.

"Защото той знае прекалено много за операциите, които е извършил в Сирия и по целия свят, включително и в Украйна, включително и Шойгу, и се страхува, че Пригожин може да му причини доста допълнителни публични щети", каза още Илиян Василев.

"От гледна точка на външните признаци, той контролира, тъй като за да се смъкне режима, трябва или да се преодолее някакъв праг на обществено недоволство, но предвид на това, че голяма част от недоволните вече са зад граница, а репресивната машина му е по-силна от армейските части – той и затова може да потуши всеки бунт в Русия, но армията му в Украйна не реализира особено големи победи. То това е и наследството на Путин. Той никога, още от първия ден като дойде нямаше вяра на армията. Той започна да подменя всичко в нея.

Първия, който сложи, беше Сергей Иванов – негово приближено лице от ФСБ, след това сложи Сердюков и най-накрая сложи Шойгу. Това е обида за армията, защото Сергей Иванов беше от ФСБ, Сердюков беше пък от неговия антураж от Петербург. Руската армия, включително по съветски времена, тя винаги се е ползвала с особен статут, върху нея се е крепял имперският статут и мощ на страната. Той я подчини на ФСБ и на службите, в резултат на което получи един отпор, който сега се вижда в Украйна", коментира още Василев.

Според него, Путин се стреми да раздели Пригожин от "Вагнер“. Затова го прати в изгнание в Беларус. На него изведнъж му казаха "Ти повече не си нужен, разкарай се. Само твоите от "Вагнер“ са ни нужни“. Това беше и същността на операцията или на заповедта на Шойгу – "Вагнер“ да мине на подчинение на Министерство на отбраната, поясни Илиян Василев.

Това означава, че около 2 и повече милиарда на година, те вече пропускат Пригожин, минават покрай него и отиват директно другаде. И Путин е човекът, който решава това. Той в един момент казва, че Шойгу му е по-близък и през него ще минават финансови потоци.

"Напълно е възможно и тези действия да са породени от трудности при финансиране на военната операция в Украйна, която предполага, че в един момент трябва да се затягат коланите. И няма място за такива екстравагантни армии, защото с тези 2 милиарда вероятно могат да се издържат много повече хора. Затова просто казвам, че Пригожин беше притиснат до стената и той трябваше да реагира по някакъв начин. Опита се да вдигне залозите. В един момент разбра, че колкото и да владее медиите и да има съюзници, те ще го изоставят, просто защото той си позволи да посегне на главния, на президента", коментира още Василев.

По думите му, идеята, че Пригожин действа сам, е абсурдна. Там е не само Ковалчук, това са много олигарси, които лично го подкрепят. Освен това, има много хора, които се позиционират за наследството на Путин, защото сигналите, които идват от войната в Украйна, казват на всички, че идва, предстои смяна, и всички се позиционират, за да излязат печеливши от тази смяна на властта – смяната на Путин имам предвид.

Това, което най-много е спечелил Пригожин, е, че е останал жив на тоя етап. Това е огромна печалба, защото той продължава да говори, продължава да привлича внимание, продължава да бъде по-ефективен като комуникационни умения от Путин. Той ползва социалните мрежи, а всички вземаха новините от социалните мрежи.

Според Илиян Василев, Пригожни няма да остане в Беларус и няма да престане да бъде фактор и да разбърква картите от време на време и да дразни Путин.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Егати държавата!

    12 9 Отговор
    Руските шпиони ни гърмят военните складове както си искат и когато си поискат!
  • 2 Колко е прав проф. Иво Христов:

    16 7 Отговор
    „Русия навлиза в привичният за нея в исторически план, режим на страна военен лагер. Русия не може да функционира в друго състояние.“
  • 3 Ватник

    13 10 Отговор
    Манията за величие на ватниците винаги в историята е завършвала с мизерия!

    Коментиран от #26

  • 4 Хахаха

    12 4 Отговор
    Тъпаците , които въобще не знаеха какво става , и дрънкаха глупост връз глупост , вече всичко са разбрали !? Ти да видиш.....
  • 5 Време е да бутаме МОЧА!

    14 7 Отговор
    Нашите мишки сигурно ще придобият кураж!

    Коментиран от #12, #19

  • 6 Русороб

    14 10 Отговор
    Защо още не е започванало прочистването на тайните служби, МВР и всички правохранителни и правораздавателни институции, държавната администрация, както и националните медии от наводнилите ги през последните години руски фашистко-комунистически агенти и шпиони?
    Защо бандитите от проруската антибългарска партия "Възраждане" са още на свобода?
    Защо в руското посолство има още кагебешници и гереушници, които продължават да работят със своите български агенти, а не са си заминали за Москва? Защо лицето Митрофанова е още в България?
    Защо съветските окупаторски паметници още стърчат над градовете ни?
    Защо не са възстановени българските имена на стотици обекти - градове, села, площади, улици и булеварди, наречени на окупаторите и техните български слуги?
  • 7 Путинофил

    16 12 Отговор
    Какво стана? В началото на разпада на СССР Горбачов продаде ГДР за 15 милиарда долара, за да купи салам, за да не умрат руснаците от глад! Тогава руснаците нямаха друг избор и казаха на Запада: „Давайте дружить“! И Западът повярва! Започнаха инвестиции, дадоха им технологии, търговия, газ и т.н. Веднага щом руснаците имаха в ръцете си айфон и мерцедес, се помислиха, че са станали велики и решиха да възстановят СССР! Но този път сгрешиха! За дълго време!
  • 8 от Рая

    10 4 Отговор
    След като путин каза, че всички руснаци ще отидат в Рая, Рая спешно подаде молба за членство в НАТО!
  • 9 КОТарАК

    9 6 Отговор
    свършиха парите на Матушката , и решиха да прилапат бизнеса на готвача в Африка и Сирия. абе -бандитски истории с 2 думи
  • 10 ЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ

    6 7 Отговор
    ТОЯ ДрЪТ ДОНОСНИК ВСИЧКО ЗНАЕ...!!!
  • 11 УСА боклук

    6 3 Отговор
    Ангажиран анализ, подчинен на омразата.
  • 12 ВРЕМЕ Е да ви набутаме Моча.

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Време е да бутаме МОЧА!":

    Даааа.
  • 13 уххабж

    8 5 Отговор
    Тоя от както го изритаха от Русия като шпионин на цирей ю, само змии и гущери срещу Русия бълва. Дори не си струва да му чете човек глупостите. Прост шпионин на краварите изритан като парцал, мИрси.
  • 14 Русия попиля НАТО

    8 8 Отговор
    Е да, ЦРУ е бясно - Прогожин в момента изгражда военни бази в Беларус с 6,2 милиарда от САЩ, а прецаканите укронатовци мигат на парцали и се въртят кът улави )))
  • 15 Доротея

    5 4 Отговор
    Ами, накараха го реално да воюва и взе да се бунтува! Защо се заблуждавате, че Вагнер превзел Бахмут!? Нищо подобно! Просто армията го разруши!

    Коментиран от #21

  • 16 Респект

    7 5 Отговор
    Много добър и верен анализ.
  • 17 Ха ха ха

    5 5 Отговор
    Тъпак костовашки
  • 18 НЯМА ДА Е ЗАДЪЛГО

    7 4 Отговор
    Аз късокракото алчно кръвожадно КГБ джудже.
  • 19 Крайно

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Време е да бутаме МОЧА!":

    ВРЕМЕ Е!Идва ред на МОЧА!!!
  • 20 фен

    2 3 Отговор
    Атлантически мокри сънища ..
  • 21 Е,да

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "Доротея":

    Вагнер там също разруши и елитната им 75 000 армия обучавана 9 години от НАТО - като по този начин им пречупи гръбнака окончателно. Сега само се въртят и лаят като миндили покрай мечка ))
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор
    Вечно е само времето........всичко материално ще бъде изядено от времето........Въпросът е???какво ще оставим в Споменът за себе си,на тези след нас.Както и да оставим нещо съградено ,като храст,дърво,Човек.Колкото до....Вси засега сме живи.....А,Утре.......
  • 23 История

    4 2 Отговор
    След неуспешния пуч срещу Горбачов, минаха само 4 месеца до разпада на СССР.
    Октомври е хубав месец за празнуване на разпада на РФ и слагане на край на колониалното робство над 100 народа от страна на блатните москали.
  • 24 Българин

    2 3 Отговор
    Милият той назначен експерт и пълен профан по темата. Пригожин гепи едни милиарди от ЦРУ, разкри предателите около Путин и скрито предислоцира силите си в Беларус. Понастоящем руската армия доставя оръжия на Вагнер без ограничения. Толкоз за експертизата на експерта, съгласуван с козяк
  • 25 голям Икспер

    1 1 Отговор
    илиянчо, имаш ли една вярна експертиза и една сбъднала се прогноза?!? нямаш другарю агент сашо!
  • 26 катран

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ватник":

    БГ..баш специалисти по Русия..защо ли?..Защото преди бяха русофили...сега станаха евроатлантици..но книжката на бкп или на комсомола все още се пази близо до сърцето..Минчев,Инджев и компания..сладури на сорос..
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове