Last news in Fakti

30 Юни, 2023 19:43 7 547 26

Зам.-министър на образованието: Регионите и училищата, където има масово слаб резултат, са едни и същи

  • училища-
  • учебни програми

Нужна е коренна промяна в обучението, а това не може да стане без коренна промяна на учебните програми, смята Емилия Лазарова

Зам.-министър на образованието: Регионите и училищата, където има масово слаб резултат, са едни и същи - 1

„Нужна е коренна промяна в обучението, а това не може да стане без коренна промяна на учебните програми. Действащите учебни програми са натоварени с доста фактологичен материал и с доста съдържание, което да се запитаме дали точно това да учат децата”. Това заяви Емилия Лазарова - зам.-министър на образованието по NOVA NEWS.

Тя обясни, че за да се установи какво им трябва на днешните деца, е нужен анализ – да се види от къде идват тези постоянно слаби резултати в някои училища. „Регионите и училищата, където има масово слаб резултат, са едни и същи”, каза Лазарова.

Тя изреди някои от вероятните причини за ниските резултати на матурите – многото отсъствия на ученици, на учители, на извиняване без причина на отсъствията на учениците.

Макар да каза, че сегашните програми имат доста фатологичен материал, Лазарова смята, че фактологията в учебните програми не е чак толкова много. „Понякога се изучават и обясняват процеси по един предмет, а знанията, които са нужни на децата за обяснение на тези явления, се изучават на следващата или по-следващата година”, обясни Емилия Лазарова.

Тя посъветва сегашните млади хора да имат дигитално медийна грамотност, за да се ориентират в различна информация. Според нея децата трябва да решават казуси, за да имат интрегрално обучение.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОЛХОЗДУ

    34 1 Отговор
    Положението е изпуснато от началото на новия век по времето на царо започна опростачването на образованието и чалгаризацията от Славун.

    Коментиран от #14

  • 2 987

    28 0 Отговор
    Там живеят предимно малцинствени групи
  • 3 това е ясно

    11 2 Отговор
    като Тиквата кратуна?С 2,5 -с хатър 3,00 златна...И клас след клас ,опа Първи в БГ....8759

    Коментиран от #8

  • 4 Гошо

    35 1 Отговор
    Кога върнат шамара като възпитателно средство, тогава ще се оправят
  • 5 Деций

    25 0 Отговор
    А Там където има "високи " резултати???Ние нямаме познати и приятели учители ,и не знаем как се пишат оценки,и какви "капацитети" (безнадеждни иdиоти)растат!
  • 6 Григорян

    21 31 Отговор
    Много пари давате на учителите за несвършена работа.
    Намалете им заплатата наполовина или затворете тези училища

    Коментиран от #20

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ехааа

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "това е ясно":

    Тиквената Банда в Корея!Ала бала му дават Дан 9,нашият атлет се мръще?!иска дивака-10 Дана?!Те няма 10,дана9!Те ми написаха Диплома,,,,
  • 9 ха, ха, ха

    10 5 Отговор
    Аз предлагам поне до четвърти клас всички други предмети да отпаднат, а да остане само рисуване и пеене. Така "талантите" ще изпъкнат още в зародиш и няма да се налага "да ги тормозят с други науки.
  • 10 Анонимен

    31 0 Отговор
    Когато почнат да повтарят ще се научат, кой дава детски на хора, които не желаят децата им да се интегрират в собствената им държава!?
  • 11 СиСи

    19 9 Отговор
    Ама заплатките пак нагоре. Частните уроци са достигнали пика си . 25-35 лв вече не харесват . 10 ученика седмично да хванат хилядарка на месец без данъци . Ако искаш , като не каквото стане , а то никак не е розово. Някой има очевидно ОГРОМЕН интерес в училище да потъват , че уроците да вървят . Една кола пари наринах за 2 години за уроци да вържем 70-80 точки на матурите , в противен случай и ние в статистиката с по 30-40 точки . А министерството само констатира , резултат - 0.

    Коментиран от #21

  • 12 Читател

    8 0 Отговор
    Орел кажи колко училища закрихте орел
  • 13 Тото 1 от 4

    31 1 Отговор
    С тия тестове тотално отучихте децата да мислят и да развиват писмена култура и езикова грамотност. Сега тепърва ще ги учите да решават казуси. С химикалчето е къде по-лесно да драснеш някоя цифричка и късметлиите изкарват повече от тия, които поне малко са се постарали да научат нещо. Доколкото разбирам, тестове има и в някои ВУЗ-ове. А като се сетя, че преди време ни брояха като ученици и после зор да ти дадат заверка и да отидеш на изпити.
  • 14 Добре си спомням

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОЛХОЗДУ":

    По времето на мадридския крадец промениха закона, че министър може да бъде и без висше образование. И това заради един сладкар да стане министър на спорта. Един даскал не може да преподава, ако няма висше, но министерот оти да не може да му е началник.
  • 15 Мим33

    8 0 Отговор
    А ти как ще им го обясниш това интрегрално обучение...какво е то...
  • 16 Доктор

    32 2 Отговор
    Истинската Ви цел продажни марионетки е всяко следващо поколение да бъде все по-неграмотно и лесно манипулирано. Такива са директивите. Непрекъсното повтаряте едно и също, иновации, интегрлно обучение дигитализация и т.н. Всеки разумен човек много добре разбира какво представлява дистанционното обучение. Фарс и бутафория. Една голяма пародия.
  • 17 И за тази работа

    9 4 Отговор
    искат по голяма заплата от хора рискуващи живота си.
  • 18 Капка будурова

    9 12 Отговор
    Така обучават децата високоплатените учители! Няма атестация за учителите, нивото им е низко, а децата са принудени да вземат частни уроци .

    Коментиран от #22, #23

  • 19 Аман!

    3 0 Отговор
    Откъде ги намират тия ? Няма ли учили хора в тая държава?
  • 20 прост народ, слаба държава

    4 8 Отговор

    До коментар #6 от "Григорян":

    Един даскал получава по-висока заплата от професора ! Това в коя нормална държава го има? След пет-шест години няма да има истински професори в университетите.

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Петра

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "Капка будурова":

    А защо е необходимо да давате пари за частни уроци?!! Зададохте ли си този въпрос? В училище учителите се пънат да им налеят знания, НО Иванчо спи, Петканчо си играе на телефона, Драганчо си говори с Исус....... . Вашето дете от кои е? И ако то е от грамотните и възпитаните каква е вината на учителя, че 2 - 3 малоумници не позволяват да се води нормален учебен процес. Учителят няма никакви права , а малоумниците стигат чак до 12 клас, защото не можеш да ги изключиш, защото системата така го е направила,че да ти върже ръцете.
    18:20 01.07.2023
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Петра

    7 3 Отговор

    До коментар #20 от "прост народ, слаба държава":

    А вие знаете ли каква е заплатата на учителя и каква на професора?!! Аз съм учителка, а съпругът ми е професор и знам. ЗАМЪЛЧЕТЕ!!!
  • 25 Петко

    0 1 Отговор
    За съжаление учителите се интересуват само от това какво ще пусне банкомата. Докато всички получават еднакви заплати, без да се гледат постигнати резултати, ще е така. Пример: учителка казва на детето ми "къде ще ходиш на олимпиада в събота, по-добре си почивай". Вместо да го подготви за състезанието.А аз се опитвам да обясня, че трябва да се състезава, да тренира и т.н.

    Коментиран от #26

  • 26 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Петко":

    А ти не се ли интересуваш какво ще пусне банкомата ?
    И още нещо"в основата на образованието стой самообразованието"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове