Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Юли, 2023 11:32 1 202 40

Проф. Искра Баева: Частните армии са опасни за бъдещето. Връщат ни в Средновековието

  • искра баева-
  • война-
  • пригожин

Метежът на Пригожин може да помогне да се сложи край на войната

Проф. Искра Баева: Частните армии са опасни за бъдещето. Връщат ни в Средновековието - 1
Снимка: БГНЕС

„Не бих нарекла метежът на Пригожин сценарий. Той обаче може да помогне да се сложи край на тази война“. Това обясни пред БНР проф. Искра Баева.

„Този метеж може да покаже колко по-лоши варианти има и да върне страните на масата на преговорите. Ние погледнахме в пропастта. Надявам се това да доведе до по-трезви разсъждения за прекратяване на тази война. Всички губят от протакането й“

Още новини от Украйна

Проф. Баева определи Пригожин като фалшив герой, „но той успя да промени образа на Путин във външния свята и да го направи по-приемлив, като показа, че има и по-лошо от него“.

Като основен проблем тя открои създаването на военни формирования, които не са в рамките на държавата.

„Частните армии са явление, което го има навсякъде по света. То е опасно за бъдещето. Връща ни към Средновековието. Тези армии се използват от държавите, за да заобикалят международните правила. Всичко може да излезе от контрол и да се върнем към времената на диво използване на военна сила за реализиране на някакви интерес“и.

Тя коментира и думите на Владимир Путин, че няма се допусне да бъде повторено случилото се през 1917 година, когато Русия е понесла удар с нож в гърба, докато се е биела в Първата световна война.

„Това е борба за държавност. Всяка голяма държава се нуждае от силна централна власт. Тези смутни времена се помнят заради голямата човешка цена, която винаги се плаща. Подобни времена виждаме след смъртта на Ленин и тази на Сталин. 90-те години също оставят болезнен спомен в съзнанието на руснаците. Върху него утвърждава своята власт Владимир Путин. Тогава се раждат криминалните групировки и олигарсите. За обикновените руснаци това е страшно време. То беше и реалното време на разпадането на Съветския съюз“.

Путин управлява със здрава ръка в един дълъг период от време, напомни проф. Баева, но той не подготви свой наследник, подчерта тя.

„Това беше период на стабилност. Борбата за наследството на Путин може да ни върне към 90-те години. Ако руското общество не издигне авторитетни фигури, които могат да го наследят, то ни чакат тежки времена. Страхувам се, че този проблем може да даде отражения и в останалата част на света.

Путин трябваше да подготви свой наследник доста по-рано. Не виждам в обкръжението му хора, които биха върнали продемократичната посока на Русия. За целта е нужно и Западът да нормализира своите отношения“.

Не е добре с оръжие да бъде сменена властта в Русия, категорична е проф. Баева.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    9 25 Отговор
    Путин наистина попиля държавата си ,проигра бъдещето на поколения руснаци. развивай си икономиката , вдигай стандарта на живот-до Крим руснаците бяха добре-изкупиха много имот тук по черноморието / оттогава-назад и след тия новите убийствени санкции--мнооого назад в СССР/ тази игра не се играе така-не може да завъртиш в 21 век пълномащабна война в Европа , и срещу родствен народ-колко загинали има само заради фантасмагориите и маниите за величие на един тиран, с единият крак в гроба вече! превърна РФ в посмешище! Единствено ЯО крепи тази недоимперия с някакъв международен статут. Индия ,Китай та даже и Пакистан като ядрени държави са много по-силни и икономически! но нашите руснаци все още се мислят за велика световна сила без самолетоносач дори! фактът , че най-голямата и богата по ресурс държава , е 2-3 процента дял в световната икономика предполага , че има нещо много сбъркано в нея. да оставим че е и последната колониална държава , с народи мизерстващи заради Москва и Питер-иначе устроени градове , смучещи от цялата държава/ искам здравомислещите да проверят колко визи са издадени на китайци-студенти в щатите

    Коментиран от #10, #26

  • 2 Не е новина

    12 27 Отговор
    Те ушанките не са излизали от средновековието така или иначе
    Копаят дупки да слагат там крепостните които бягат от окопите
  • 3 ТаУмВзе

    8 15 Отговор
    Цивилизационният път е от Пещерата до ядрения Бункера. Тва е.
  • 4 Тапа Нар

    23 6 Отговор
    този метеж беше метеж колкото кукорчо е независим от посолството
  • 5 професор баба

    17 7 Отговор
    спец по военно дело...
  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 10 Отговор
    Вярно е
  • 7 йхнкхйких

    18 7 Отговор
    Баева дрънка глупости ! боботите баева нищо не ви се разбира !
  • 8 Комуняги, сър

    18 3 Отговор
    Частните армии станаха лоши, когато се появи руска и показа, какво е армия из Африка, Азия и последно Европа. Много обичам да гледам как се гънат партактивистите, за да извадят частното от общото и да запазят все пак някаква логика.
  • 9 Подземна Армия Окраин

    15 6 Отговор
    Бабоооооо частните армии като законни фирми са творение на "демократите" МА.Творение на Атлантиците МА.
  • 10 ЯКО ЛЪЖАТ в детайлите.

    15 8 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    ООООО Я КАЖИ КОЙ ПЪРВИ ВЪВЕДЕ ЧАСТНИТЕ АРМИИИ???? МАЙ САЩ СА ПЪРВИТЕ.ЧРЕЗ ЧАСТНИТЕ АРМИИ САЩ РАЗГРАБИХА БАГДАТ, МУЗЕЯ И ДЪРЖАВНАТА БАНКА,ПОСЛЕ НЕФТА. ЗАЩО ДРУГИТЕ ДА НЕ ГИ ПОСЛЕДВАТ?

    Коментиран от #15

  • 11 еййй нямат свършване

    12 4 Отговор
    Кой тук беше написал, че няма комунисти били измрели. Ето го ТОВА Е дърто комуне цял живот на държавна хранилка. В целия си безсмислен живот е работила единствено като празнословно плямпало.

    Коментиран от #25

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 тц тц

    15 2 Отговор
    Всички виждаме къде е метежа - мароканци без да са в частни армии и без военен опит превзеха Париж:)
  • 14 Бравос

    10 3 Отговор
    Най накрая един български професор да признае, че САЩ са в Средновековието! Нищо, че тогава голямото гето още не е съществувало:)
  • 15 КОТарАК

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "ЯКО ЛЪЖАТ в детайлите.":

    едно е да искаш/ друго е да можеш / 3,4 е да го направиш качествено , ако изобщо го направиш

    Коментиран от #20

  • 16 Име

    7 2 Отговор
    Тази госпожа каза точно нищо! Армиите като цяло ни връщат в средновековието! Но няма ли конфликти, няма пари! Стрес за обикновените хора трябва да има постоянно! Така е било, така и ще бъде, докато не се промени системата за контрол! Темата не мога да я изчерпя в един коментар.
  • 17 Нафталин.бенет

    6 8 Отговор
    Другарко Баева Украинците попиляха руснаците...има хиляди избити а на дребното еврейче Путин не му дреме...
  • 18 много дървени професорки и баш акълии

    6 2 Отговор
    са опасни за бъдещето като размътват мозъците на много хорица попивайки им кьор фишеците
  • 19 Блекуотър

    6 0 Отговор
    А стотиците охранителни фирми в бг, с въоръжена охрана, какво представляват, ако не малки частни армийки?
  • 20 без хабер!

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "КОТарАК":

    Подминавайки статията на тая доста позастаряла и дала фира особа,не подминах твойте пости.Нъл за тва си ги пишем и четем.Мдааа,нек да видим и рус най-после една развиваща се страна,щот до сега само злини на съседите.Иначе апатия голама са тия руснаци,а?Ко ши кайш?Го.ве.да безмислещи са,а?

    Коментиран от #23

  • 21 Механик

    3 1 Отговор
    Частни армии е имало винаги. И винаги ще има.
    Повечето милардери, свръх богати корпорации, разните му там "филантропи" и изобщо хората и организациите с безсрамно много пари, имат и винаги ще имат своя армия. Защото това повече или по-малко, отделни държави. Има хора и организации, които имат повче пари от колкото имат половината официални държави . Такива хора/организации винаги ще искат да са така богати, като и винаги ще има други хора/организации, които да искат да им прелапат средствата. А кой ще брани едните? Много ясно, че това няма да е държавната армия. Най-добре ще го направи собствената.
    В близко бъдеще ще сме свидетели на войни помежду организации, частници, бизнесмени и пр. Войните ще се одят между тах, а ще страдаме и умираме и ние.
  • 22 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 1 Отговор
    КОМУНИСТКАТА БАБА ИСКРА БАЙБАЕВА Е ........ ПРОПАГАНДАТОР НА ........ НЕО ФАШИЗМА В ....... БЪЛГАРИЯ ......... ФАКТ !
  • 23 КОТарАК

    3 5 Отговор

    До коментар #20 от "без хабер!":

    говеда са , и носещи зло на съседите-през цялата си история(доколкото те разбрах)-няма държава неизпатила си от тях в съседство
  • 24 Изоставате

    3 1 Отговор
    Драскачи пишете нещо и за Миро Дзвераааааа
  • 25 РЕАЛИСТ

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "еййй нямат свършване":

    И кво ти пречи. В България имаше 1 милион членове на БКП при население от 8 милиона. Махни децата и непълнолетните и ще излезе, че всеки 6-ти е бил комунист. Баева си е била комунист и такъв си остана. Няма лошо в това. Жалко и подло е , когато бивши комунисти, като Бойко, Шаламанов, Тагарев, Гърневски и разни агенти на ДС, като Иво Инджев, се правят на върли антикомунисти и евроантлантици.

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 АРЕС

    5 1 Отговор
    Пак тоя изкукал бабиер на хранилка при Отворено общество,гнус.
  • 28 шефа

    4 1 Отговор
    Само отвръщение може да изпита човек като види тази мумия професор по всичкология.Бабиер нагъл,нямаш ли срам нямаш ли очи Бе.
  • 29 Рускии мир

    1 2 Отговор
    Избор имаш
    Или стоиш гладен в колонията
    Или ставаш модерно камикадзе
    Заплата няма да видиш така или иначе
    Вовата с право се сърди..хариза си затворниците на оня човек пък той избяга с тях в Беларус
  • 30 Трай бе мой

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "РЕАЛИСТ":

    Малко пияно другарче във всяко предприятие в България имаше партиина организация с партиен секретар и тн
    Ако искаш да си средна класа трябва да си член на БКП ако искаш да те включат на опашката за руски барутник пак

    Коментиран от #32

  • 31 Павел пенев

    2 4 Отговор
    Щом и ти започна да дрънкаш против Русия и Путин явно си болна от демокрацията. Всички западни армии са професионални и частни. Те принадлежат на платения от банките политически просташки елит.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ънгьозестия орк

    4 0 Отговор
    кога ше ходи при вагининщайн
  • 34 Софиянски

    3 2 Отговор
    ПАдлога руССка е Баева, професор не е
  • 35 БАЙО

    3 1 Отговор
    откакто поскъпна алкохола АЛКОХОЛИЦИТЕ КАТО БАЕВА ЗАПОЧНАХА ДА БЪЛНУВАТ ВСИЧКО ЗА ПОЧЕРПКА ОТ 200 ГРАМА ВОДКА
  • 36 Емо

    2 1 Отговор
    Някои смятат, че частните армии са бъдещето. Именно частни армии завладяха Индия, а не държавната английска или британска армия.
    Всъщност има теория защо в Европа нещата не вървят. Защото държавите, централната власт и полиция, служби и пр. се стремят да контролират всичко, живота на хората, паричните потоци. В българия е същото. Но този "контрол" не опази народаи държавата от кражбата и преразпределението на 100 млрд. долара национално богатство. Следователно контролът е само затова, да се вземат пари от бедните, от обикновените хора, за да се крепи властта. От друга страна да видим държавите, които не контролират паричните потоци - т. нар. офшорни зони. В тях няма данък общ доход, няма данък дивидент, няма данък върху богатство и върху имоти и обикновените хора имат пари и живеят добре.
  • 37 Аман от дърти комунистки- путинистки,

    4 2 Отговор
    аман ей, аман !
  • 38 БСП на Бунището

    2 2 Отговор
    Руснаците го измислиха и бабишкера го повтаря.Това не са Частни армии,а Платени армии.И им се плаща от Руското Правителство.Това армейско подразделение се снабдява от Руската държава с Най- модерно тяхно оръжие и даже система Бук..Създадено е да участва навсякъде,където руските Окупатори организират Държавни преврати...На практика е износ на Тероризъм.Убиват Сирийци в момента ,в Африка...И понеже повече от половината бяха убити в Украйна,се разбунтуваха.Не щат да умират бе...Натовските вудунутични оръжия ги разчлениха!!
  • 39 БЪЛГАРИН

    2 2 Отговор
    БАЙ-БАЕВА, НАЛИ ТВОИТЕ ЛЮБИМЦИ, РУСКИТЕ ПИЯНДУРНИЦИ РОДИХА ПРИГОЖИН. ТИ КЪДЕ БЕШЕ ТОГАВА?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове