Last news in Fakti

2 Юли, 2023 13:42 1 547 17

Наталия Киселова: Нито цацаратурата беше по-добра от гешевтурата, нито сега положението се е кой знае колко подобрило

  • наталия киселова-
  • главен прокурор-
  • сарафов-
  • гешев-
  • всс

ВСС ще забави темпото и Сарафов ще продължи да е и.д. главен прокурор

Наталия Киселова: Нито цацаратурата беше по-добра от гешевтурата, нито сега положението се е кой знае колко подобрило - 1
Снимка: бТВ

"Членовете на ВСС, колкото и с не голяма популярност да се ползват сред юристите и да са с изтекъл мандат, са длъжни все пак да спазят закона, а той изисква, след като е овакантена длъжността главен прокурор, да открият процедура по избор на такъв".

Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, конституционалист и университетски преподавател.

Тя уточни, че независимостта на съдебната власт не бива да бъде извеждана в абсолют:

"Дейността на съдебната власт трябва да бъде в рамките на разбирането за правосъдие".

Според нея декларацията на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, ако бъде приета, може да е и формален повод, но "много по-голямо основание в дебата, когато се обсъжда това, ще бъде това, че има допуснато вече искане пред КС и предстои произнасяне:

"Доста изходи можем да видим. Единият, този който е предвидил законът, е към Димитров ден да има избран нов главен прокурор, ако се запази съставът на сегашния ВСС. Може да бъде спряна процедурата и да се изчака произнасянето на КС, а междувременно да бъде променена Конституцията. Възможно е и нещо друго да измислят във ВСС. Според мен все пак си дават сметка в какво време живеем и ще забавят темпото, няма да изберат и Борислав Сарафов ще продължи да изпълнява длъжността главен прокурор".

По думите на Наталия Киселова, ако има промени в Конституцията, а след това и в Закона за съдебната власт и избор на нови членове на ВСС, може да се стигне и до началото на 2024 г. с временно изпълняващ длъжността главен прокурор.

"Нито цацаратурата беше по-добра от гешевтурата, нито сега положението се е кой знае колко подобрило. Причината не е само в личността, въпреки че тя засилва ефекта от нормите, а редът, по който се избира. За разлика от председателите на върховните съдилища главният прокурор не е пръв сред равни, а неговият глас може да доминира - както в прокурорската колегия, така и в организационната дейност на прокуратурата. Проблемът е как да се запази единната прокуратура, който осъществява единната държавна политика, и трябва да се гарантира еднакво спазване на закона във всички краища на страната. И в същото време да няма възможност с тази власт да се злоупотребява", коментира доц. Киселова.

Мнението на конституционалистът е, че не трябва да бъде премахната длъжността главен прокурор, тази длъжност би трябвало да гарантира еднаквото и точно прилагане на законите от прокурорите:

"Премахването ѝ може да стане с Велико народно събрание, защото ще промени съществено структурата на съдебната власт".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 0 Отговор
    Закони има но не се спазват.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българка

    10 0 Отговор
    Докато Гешев, Цацаров, Петьо Еврото, Сарафов и техните кукловоди Борисов, Пеевски, Доган и Ко не са в затвор, а свободно осъществяват преврат над справедливостта и законността, то нищо в България няма да помръдне към по-добро. Сценарият е един и същ-писан от мафията , ДС,КГБ, само артистите в главните роли се сменят.

    Коментиран от #11

  • 4 Много триете бе!

    4 1 Отговор
    Затуй ли вряках едно време под сините байряци?

    Коментиран от #14

  • 5 Права е жената

    6 0 Отговор
    Мафията командва прокоратурата и тя е изцяло овладяна.

    Коментиран от #8

  • 6 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 5 Отговор
    НАТАЛИ , И С КЪДРАВА ПРИЧЕСКА ...... И С ПРАВА КОСА ...........ВСЕ СИ ТЪПА СЕЛЯНКА ...... ФАКТ !
  • 7 Работодател

    3 4 Отговор
    Тая , е рускиня! Вярвате ли и ?!
  • 8 Оправяч

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Права е жената":

    И нея е овладяват най- редовно!:) Вервай ми!:)
  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    мафията Контролира Всичко в Бг
  • 10 Про

    1 0 Отговор
    пАУткатура трябва да се казва
  • 11 Туркиня

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    От 2 години прокуратура,съд,полиция,служби ,фатмаци-наемници обслужват Киропитеците довлечени и назначени в колонията от "Посолството".
    За тях няма ли да има разследване и наказание?
  • 12 Тошко

    3 0 Отговор
    С две думи НС НИЩО НЕ ПРАВИ, прелива от пусто в празно!
  • 13 ТрампЛин

    3 2 Отговор
    От 12 години Прокуратурата се е превърнала в Бойкотура! Благодарение на ПП заверата на Бойкотурата се разпада.

    Коментиран от #15

  • 14 Тошко

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Много триете бе!":

    То....само с "врякаме" не става, иска и малко акъл.
  • 15 Го4о

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "ТрампЛин":

    Добре, че е Бойко та да Ви свали и Гешев! Сега няма по кой да врякате на жълтия паваж.
  • 16 Демократ

    3 0 Отговор
    Ясно е,че всичко са игри,за да няма промяна и честният конституционалист трябва да го каже в прав текст. Правосъдие с декларации и писма от съвестни граждани няма. Има закони. В България 12 членният Конституционен съд участва в политическите игри и когато някой сериозен въпрос трябва бързо да бъде решен, те умишлено се бавят, за да се изпълни задкулисния сценарий. Има Гешев, няма Гешев, ама пък има Сарафов, който е Гешев и всъщност всичко си е същото. Парламент,правителство и съдебна власт тупат една и съща топка в ущърб на народ и държава и великите конституционалисти бродят по екраните и не се срамуват изобщо от дрънканиците си. За сведение Върховния съд на САЩ се състои от 9 съдии, 330 млн.население и решава бързо отнесени до тях дела, защото има върховенство на закона.Има да си чакаме да дойде демокрацията,ама друг път.
  • 17 мдда

    2 0 Отговор
    Всичките са един дол комунисти...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове