Last news in Fakti

3 Юли, 2023 13:52 2 661 22

Нови правила за изолация и карантина при COVID-19

  • covid-19-
  • изолация-
  • карантина

Изолацията следва единствено да се прилага в лечебните заведения като част от дейностите по превенция и контрол на възникването на вътреболнични инфекции

Нови правила за изолация и карантина при COVID-19 - 1

Да отпаднат изолацията и карантината за болни от COVID-19 и контактните на тях се предлага в проект за промяна на Закона за здравето, публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане.

Мотивите за предложението са отчетеният спад в разпространението, тежестта на протичането на болестта, както и намалялата натовареност на болничната система. Натрупването на имунно население вследствие на преболедуване и ваксинация, както и циркулиращите в момента варианти не са свързани с повишена тежест на клиничното протичане, няма повишаване на смъртността от COVID-19, се посочва в мотивите за предложението на министъра на здравеопазването Христо Хинков.

Изолацията следва единствено да се прилага в лечебните заведения като част от дейностите по превенция и контрол на възникването на вътреболнични инфекции, се допълва в мотивите.

Заболяването е социално значимо за определени групи от населението - хора на и над 70 г., както и при лица с хронични заболявания, предразполагащи към тежко боледуване и усложнения.

В момента в България карантината за болен от коронавирусната инфекция е седем дни, а за контактните му лица – пет дни.

От началото на пандемията от COVID-19 до момента в света са разработени, произведени и поставени над 13 354 202 412 дози ваксина, което намали хоспитализацията и смъртността от SARS-CoV-2. В България са приложени 4 612 830 дози ваксини, като обхванати с първична имунизация са над два милиона души, а с допълнителна бустерна доза – 945 638 лица. Преболедувалите COVID-19 в страната ни са 1 307 520 лица, посочва още министър Хинков.

На 5 май 2023 г. Световната здравна организация (СЗО) прекрати обявената спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на COVID-19, свързана с опасността от международно разпространение на болестта, евентуалните въздействия върху международния трафик и адекватността на мерките за борба. Заболяването продължава да представлява пандемия поради неговото разпространение по целия свят, но не изисква прилагането на спешни противоепидемични мерки за овладяване на епидемични вълни и подеми в заболеваемостта, поради масово засягане на населението и групи от него в риск, водещи до висока натовареност на лечебните заведения и леталитет.

На 31 декември 2019 г. здравните власти в град Ухан, административен център на провинция Хубей, Китай, информираха за взрив от случаи на пневмония с неясна етиология сред лица, посетили пазар за продажба на риба и животни. На 9 януари 2020 г. бе съобщено, че е установен причинителят на заболяването – нов щам коронавирус, който е различен от всички, познати досега.

На 30 януари 2020 г. СЗО обяви международно извънредно положение заради новия коронавирус от Китай.

На 8 март 2020 г. бяха регистрирани първите заразени с новия коронавирус в България - мъж на 27 години от Плевен, и жена на 75 години от Габрово. На 13 март 2020 г. правителството прие решение да предложи на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение на територията на цялата страна от 13 март 2020 г. във връзка с разпространението на заразата в света и установените до момента в България 23 случая на заразени, от които един починал. Предложението бе прието от НС същия ден. То действаше до 13 май 2020 г., когато бе заменено с въвеждането на извънредна епидемична обстановка. След близо две години, от 1 април 2022 г. с решение на Министерски съвет извънредната епидемичната обстановка бе отменена.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    27 2 Отговор
    Ковид (масовото тровене на народа) свърши преди повече от 1 година със започване на СВО.

    Коментиран от #4

  • 2 Даа!

    24 2 Отговор
    Вече превключват котлона на втора степен.Водата в тенджерата не трябва да изстине?
  • 3 др Гей Билтс

    21 3 Отговор
    "Изолацията следва единствено да се прилага в лечебните заведения като част от дейностите по превенция и контрол на възникването на вътреболнични инфекции"

    За да могат на спокойствие да морят от глад и жажда пенсионерите без достъп на близки и познати.

    Коментиран от #19

  • 4 Безпристрастен

    30 0 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    А ти как мислиш, защо толкова ненавиждат на запад,и най вече с Акушерката начело Путин? Че той с един подпис върху Указа за СВО, буквално им хвърли на бунището,мега далаверата на хилядолетието.Днес стартира СВО,и след седмица коронката се изпари в целия свят.Само този факт показва недвусмислено,каква огромна машинация са държали в ръцете си.Бизнес за трилиони от фазер игли,маски, клечки памук- тестове.Ако не беше СВО в Украйна,и до сега щяха да ни връткат с клъстери, предни линии, сретификати- бустери, Рай за белодрешковци с хилядарка за " предна линия" и милиони за частните лаборатории.Клечка памук - стотачка.Цели отделения затворени.За да ни опазят от коронката.Никой не се и опитва ,да разследва,защо акушеркарката е поръчала и платила предварително по пет игли за всеки в ЕС! От бебе до старец.

    Коментиран от #9

  • 5 Кога ще

    21 1 Отговор
    излизаме от СЗО? Просто е, спираме да плащаме вноската! Нали ви липсват 105 милиарда от обмен евро лев? Ето компенсация. Пък ако избезене от ЕС и НАТО, 2 милиарда вноска ЕС отпадат плюс 1 милиард за фонд помощ на фалирали Гърция, Испания, Португалия, Испания. Ако излезете от НАТО ще спестите над 2 милиарда, плюс сумите за самолети, бюджета е готов. Не ви стиска да кажете истината на българския народ, който еднолично, неинформирано, манипулативно го оковахте с робски окови.
  • 6 Васили

    13 1 Отговор
    Да си кажем не на шега - стига с тази лъжа! Опомнете се и нахлупете змаските, че броди вируса на живота - много е страшен, защото ми дадоха два чувала с пари! И да мълчите, че така ми изнася, ако се разчуе ще ми вземат натрупаното с лъжи и насилие.. Ех, мечти за световно господство и мор! Вечната битка на бели и черни за душите на смъртнителл

    Коментиран от #7

  • 7 Наско бат

    2 7 Отговор

    До коментар #6 от "Васили":

    Ти пи ли си хапчето? Нещо бълнуваш, ие от НАТО и ЕС сме много напред с материала, лошия материал! Хем ще те дерем, хем ще си плащаш и парцала ще носиш доживот! И като не можеш да се изразяваш - върни в училището, където не си ходил още..

    На мен ми платиха на да пиша тия простотии за теб от соро$-центъра и СЗО! Щот съм осъзнат гей и либераст!
  • 8 мария

    11 1 Отговор
    да отива и да се изолира ! Тотално сте изтрещели ! Черно море било чисто,но има ковид ?! Пръднали си в млякото !Бездарни Еничари !
  • 9 др Гей Билтс

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Безпристрастен":

    Теорията ти се навръзва, с изключение на факта, че Русия беше един от първенците по морене с Ковид.. Моята е малко по-различна, просто дойде време за следващата серия на сериала - СЗО. Скоро и СЗО ще приключи и ще почне новата пунтамара.

    Коментиран от #14

  • 10 Доктор шизо19

    10 1 Отговор
    Боли ме ковида за вас, мишишчички.. Нов световен ред няма да има, защото УСА е взела-дала и нема пари за лъжи

    Коментиран от #11

  • 11 Марко

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Доктор шизо19":

    Върже и се наведи, защото ще завали! Медийния натиск върху нас се засилва и пропуква се стената отзад, ще излезе нещо кално и смърдящо на ковит13!
  • 12 Студопор

    12 1 Отговор
    Целия свят премахна мерките срещу КОВИД, само Ганьо още го гласува, като че да открива топлата вода.
    Никой вече не вярва в тая пандемия и вече всички знаем колко измислено беше всичко. Мерките да си ги спазват Кантарджиев и Александрова!
  • 13 Последния Софиянец

    8 1 Отговор
    Свърши ли войната, световното задкулисие отново ще почне с ковида
  • 14 така е

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "др Гей Билтс":

    котките си играят с мишките. колкото беше абсурден вируса, толкова е абсурдна и войната.

    Коментиран от #15

  • 15 др Гей Билтс

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "така е":

    Тази игра е, от както свят светува. Иначе човекът би се побъркал от много хубаво.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мнение

    4 0 Отговор
    Първо, евроатлантягите (престъпниците, служещи на Козяк 16) приемат закони легитимиращи СЗО като официален здравен орган не само за БГ, но и за целия ЕС (нищо, че акционери във Файзер като Гейтс, са основни спонсори на същото СЗО)!

    Второ, въвеждат се правила за ваксинационен паспорт, без който да нямат право обикновените хора да пътуват!

    И трето, който не изпълнява нарежданията на тия фашисти, тежко му!

    Уважаеми сънародници!
    Нито текущото ни правителство е легитимно, нито народът ни е бил питан, дали иска да става плацдарм на нато и ресурсен придатък на ЕС и фащ!!!

    Давайте да си върнем държавата, докато не са обявили притежанието на домашни кокошки и прасета, без зелен сегрегат, за незаконни!!!
  • 18 Минго

    6 1 Отговор
    Ковида беше РЕПРЕСИЯ преследваща политически цели! Крайната цел е напълно ДИГИТАЛЕН СВЯТ контролиращ всичко навсякъде.
  • 19 733696

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "др Гей Билтс":

    Не е (само) с глад и жажда... директно им бият инжекция Мидазолам и готово...

    Коментиран от #20

  • 20 др Гей Билтс

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "733696":

    Какъв % е смъртността в интензивните отделения на БГ МБАЛ?
  • 21 Кавали

    1 0 Отговор
    Подписани са договори с харма мафията. България трябва да плаща за ваксини до 25-та година. Нищо, че не се ползват ваксините, няколко милиона ваксини трябва да се плащат , нищо че се бракуват и изхвърлят.

    Коментиран от #22

  • 22 честен ционист

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Кавали":

    Ваксините нямат срок на годност.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове