Last news in Fakti

11 Юли, 2023 17:39, обновена 11 Юли, 2023 17:41 717 3

Приеха на първо четене проектобюджета на ДОО

  • бюджет-
  • парламент-
  • доо

„БСП за България“ и „Има такъв народ“ гласуваха „против“, а „Възраждане“ и ДПС се въздържаха

Приеха на първо четене проектобюджета на ДОО - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 г. със 118 гласа „за“, 34 „против“ и 64 „въздържал се“.

Проектобюджета на ДОО подкрепиха от ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), уточни БТА.

„БСП за България“ и „Има такъв народ“ гласуваха „против“, а „Възраждане“ и ДПС се въздържаха.

В началото на дебата министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова коментира, че предложеният проект представя реалистична рамка за финансиране на държавното обществено осигуряване през 2023 г. Проектобюджетът на ДОО е направен с мисъл за хората и е съобразен с финансовите възможности на държавата, посочи тя.

Проектобюджетът на ДОО за тази година предвижда обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) да се увеличи от 710 лв. на 780 лв., считано от 1 януари 2023 г. От 1 август т. г. се предлага минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и за земеделските стопани и тютюнопроизводители да се увеличи от 710 на 780 лева. От 1 юли т. г. се осъвременяват с 12% пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на миналата година.

В началото на дебата министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова коментира, че предложеният проект представя реалистична рамка за финансиране на държавното обществено осигуряване през 2023 г. Проектобюджетът на ДОО е направен с мисъл за хората и е съобразен с финансовите възможности на държавата, посочи тя.

Георги Гьоков ("БСП за България") коментира, че липсата на съществени промени и адекватни политики в бюджета на ДОО за 2023 г. не отговаря на очакванията на обществото за справедливост в осигуряването и адекватност на осигурителните обезщетения и отдалечава България от определението социална държава. Той посочи, че ПГ на "БСП за България" няма да подкрепим този бюджет, защото не дава решения на натрупаните сериозни предизвикателства, няма визия и сериозни политики, които да помагат на хората да понасят по-леко кризите. От БСП настояват за допълнителни средства за ръст на осигурителните плащания, които да компенсират натрупаната кумулативна инфлация поне за 2022 г.

Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) коментира, че предложеният законопроект се очаква да действа от 1 август до края на годината, затова, разбираемо, е с ниско ниво на амбиция и ниво на реформи. Тя заяви, че ще подкрепят този бюджет, но този за 2024 г. не може да разчита на безусловната им подкрепа. Сачева отбеляза, че системата отново се връща към зависимост от данъци. За пореден път не се залагат средства, които са така необходими, за служителите на Националния осигурителен институт (НОИ), посочи Сачева. Тя декларира, че ще предложат да бъдат увеличени разходите за персонал на НОИ за второто полугодие на годината, като изрази надежда, че това ще позволи доходите на служителите да бъдат компенсирани поне с темпа на инфлацията.

Севим Али (ДПС) коментира, че бюджетът не предлага нови политики с малки изключения, като например повишаване на обезщетението за отглеждане на дете за втората година - мярка, която ДПС ще подкрепи на второ четене. Той посочи, че друга мярка, която се предлага, е вдигането на осигурителната база за самоосигуряващите се лица, земеделски производители и тютюнопроизводители, което категорично ПГ на ДПС няма да подкрепи и на първо, и на второ четене.

Георги Георгиев ("Възраждане") коментира, че представеният бюджет е неадекватен и не отговаря на реалностите. От ПП говореха за голяма социална политика, която ще провеждат още по време на кампанията, посочи той и попита къде са тези социални промени. По думите му явно това е начинът, по който ще процедират оттук нататък коалиционните партньори - "ще ни предлагат в социалната политика едно голямо нищо".

Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ) коментира, че предвид кратките срокове за подготовка на законопроекта е било невъзможно в него да се заложат сериозни реформи. Той заяви, че ще подкрепят този бюджет и се надява до разглеждане на следващия за 2024 г. да успеят да заложат допълнителни реформи, които да върнат доверието на българските граждани в системата. Той посочи, че тези промени трябва да съдържат и елементи на изсветляване на икономиката и хората да знаят, че има връзка между приноса и ползите. Арабаджиев отбеляза, че в програмата на правителството "Денков-Габриел" са заложили цялостен преглед на системата и по отношение категориите труд за пенсионерите, учителския пенсионен фонд, наследствени инвалидни пенсии, вдовишки добавки, както и в диалог със социалните партньори да опитат да намерят формула за определяне на максималния осигурителен доход, както има такава за минималната работна заплата.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова постави въпроса защо с проектобюджета се отнемат права на осигурени лица и пенсионери. Тя отбеляза, че по сегадействащия Кодекс за социално осигуряване, ако осигурено лице или пенсионер обжалва по административен ред решение например за неправилно определяне на пенсия, на обезщетение за безработица, непризнаване на злополука за трудова, той не дължи държавна такса и при уважаване на жалбата му, има право да получи направените от него разноски и платено възнаграждение за адвокат. Нинова посочи, че сега с предложения проект тези права се отменят и призова това да бъде поправено между първо и второ четене.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    1 2 Отговор
    Какво ДОО. БГ е на първо място в света по инвалидни пенсии. Нация от инвалиди, подкрепяща Пу.
  • 2 ха ха

    0 0 Отговор
    Проектобюджетът на ДОО е направен с мисъл за хората и е съобразен с финансовите възможности на държавата, посочи тя./ да бе , с мисъл за 6 цифрени бонуси за ; организаторски способности ;
  • 3 Б.М.Б.

    0 0 Отговор
    Демек, тия с фалшивия ТЕЛК, ще папат на воля, за сметката на робите (малоумници).
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове