Last news in Fakti

11 Юли, 2023 19:11 2 323 12

Кой си приписа заслуги и кой не си мръдна пръста за незаконните будки в района на КАТ - София?

  • кат софия-
  • павилиони-
  • софия

В действителност службата за незаконно строителство е към главния архитект на Столичната община Здравко Здравков

Кой си приписа заслуги и кой не си мръдна пръста за незаконните будки в района на КАТ - София? - 1
Снимка: Фейсбук

Огромен скандал се завихря между настоящия кмет на район “Изгрев” д-р Делян Георгиев и председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, спряган за кандидат-кмет на ГЕРБ. Причината - премахването на незаконни павилиони в района на столичния КАТ. Кой си приписа заслуги и кой не си мръдна пръста?

Сблъсъкът между Георги Георгиев и Делян Георгиев стана задочно, а всичко започна, след като вчера на фона на дейности по премахването на нелегалните постройки председателят на СОС обвини кмета на района, че “не си е мръднал пръста” и… обра лаврите.

Ден преди това обаче избраният за кмет Делян Георгиев, който бе номиниран от БСП, АБВ и партия МИР, се похвали, че именно той и екипът му са причината будките да бъдат съборени, а на тяхно място ще бъдат поставени нови. В деня на акцията на място от отидоха Георги Георгиев и главният архитект Здравко Здравков и на фона на дейностите по събарянето Георгиев обяви, че районният кмет не е направил нищо, за да бъдат премахнати незаконните постройки и си е приписал чужди заслуги.

През юни 2022 г. проверка именно на екип от район "Изгрев" установи, че 11-те павилиона до КАТ-София нямат разрешителни от главния архитект на общината. Тогава от района обясниха, че се чака издаване на заповед от арх. Здравков за премахването им.

“В петък, къде на шега, къде на сериозно, видях пост на кмета на “Изгрев“, който се хвали с премахването на павилионите от екипа на арх. Здравков и от общинското дружество. Кметът на “Изгрев“ не си е мръднал пръста да изпълни задължението, което ние му вменихме – на него и на всички останали районни кметове. Веднъж в месеца всеки районен кмет трябва да прави проверка на преместваемите обекти в района, за да няма случаи като тези, при които имаше и жертва”, посочи Георги Георгиев вчера.

В действителност службата за незаконно строителство е към главния архитект на Столичната община Здравко Здравков.

Ето и коментарът на Делян Георгиев:

Вчера разбрах, че се “хваля с чужда работа” и четири години не съм си “мръднал пръста” по отношение премахването на незаконните павилиони до КАТ, а нашата районна администрация “спи тежък, зимен сън”, бидейки просто една “пощенска кутия” на Столична община…

Обикновено не коментирам субективни мнения, но този път ще позволя тази волност, защото това не е мнение на кой да е, а на председателя на общинския съвет на София. Гръмката PR акция, която се разигра предизборно пред всички национални и не толкова национални медии, на фона на багери, камиони и падащи ламарини, има своята предистория. За да не бъда голословен и да не влизам в полемиката, че единствено изпълнителната власт (към която не се числи СОС) може реално да събаря каквото и да било, по-долу прилагам снимки, документи и факти, за да може всеки да си направи изводите сам. Другото е празно говорене и внушения.

Важно е да се знае:

1. Преди две години нашата районна администрация състави актове за общинска собственост на земята под павилионите.

2. Отново нашата администрация извърши проверка по документи и на място, която доказа незаконността на обектите.

3. Окомплектовахме всичко необходимо за издаване на заповед за премахване по реда на ЗУТ от Главния архитект на София, и го изпратихме на НАГ с искане за предприемане на действия.

4. Организирахме прекъсването на електрозахранването и водата, преди премахването.

5. Подсигурихме присъствието на органите на МВР, за да протече безпроблемно работата по демонтаж на будките.


В допълнение, много интересен е риторичният въпрос - защо цели осем години, в които район “Изгрев” се управляваше от ГЕРБ-СДС, кметовете им не установиха нарушения и не разрешиха проблема с павилионите? И още един - как така, след като не съм си “мръднал пръста”, именно в този мандат същите се премахват? Представям си какво ли ще се случи, ако все пак си “мръдна пръста".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По внимателно

    23 2 Отговор
    Моля ви се не показвайте такива снимки, че Ицко БокиКиев и Салмон Пасе ще кажат, че Путин е ударил столицата ни.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 мечo

    16 2 Отговор
    на кат вав остата да сepa
  • 4 Нашийник

    9 0 Отговор
    На една от тия бараки трябваше да й обновяваме рекламата. После (след огледа) разбрах, че била на над 20 години съборетината. Добре, че отпадна.
  • 5 истина е

    19 2 Отговор
    Няма герберистки кмет в държавата ,който да не е за затвор а !
  • 6 n√Варна

    14 0 Отговор
    Не знам колко години бараките са на това място, но през цялото това време от КАТ случайно или нарочно не са забелязали, че с поставянето им грубо е нарушен чл. 167, ал. 1 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП).
    От Кат предимно кампанийно се занимават с пияни/дрогирани шофьори или с джигити по пътищата.
  • 7 123

    6 2 Отговор
    За конкретния случай не знам, но преди 3 мес. Юсъм подал сигнал за изоставен автомобил. Още нямам отговор от служителите на Д.Георгиев, съответно няма контрол и санкция от негова страна. По техн. причини изпратих подобен сигнал до общ. Триадица, на шестия ден получих отговор. Всеки да си направи изводите.
  • 8 Обективен

    7 1 Отговор
    Типично "недоразумение" между подчинените административни служители в една община и подлогите на Данчето Фъндъкова, която има неотменимо задължение да следи за подобни закононарушения в София и да ги отстранява. Но нейната прекомерна заетост да облизва по определен начин своя пъртиен фюрер и пречи да си върши онова, за което всички ние плащаме нейната заплата!
  • 9 Запознат

    8 0 Отговор
    Стига с тези фишеци..... Махат битките за да сложат нови. Тази пушилка е за Баланите , не разбрахте ли че няма промяна , а подмяна . Така се прави в България.
  • 10 питам се

    5 0 Отговор
    махаш павильон за да сложиш павильон

    къде е смисъла?

    или да сложим НАШЕ павильонче
  • 11 шишкин

    2 0 Отговор
    искам Шишков за кмет на софия
    ще подскачаме като пуканки по тУтоара

    и искам всеки ден шишков в бтв с ядки

    много ли искам
  • 12 Коко

    5 0 Отговор
    Едната мафия бутнала будките на другата мафия. Нищо ново!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове