12 Юли, 2023 09:51 1 596 19

Експерти: Работодателите не трябва да събират глобите за пътни нарушения

  • кат-
  • пътна полиция-
  • глоба

Екзотичната идея граничи с абсурда

Експерти: Работодателите не трябва да събират глобите за пътни нарушения - 1
Снимка: БГНЕС

Актовете, фишовете и неплатените глоби за нарушения на пътя от водачи на автомобили да бъдат връчвани и от работодателите им – тази идея се появи по време на разглеждането на държавния бюджет за 2023 година.

„Не знам кой е измислил тази идея, но работодателите нямат общо с плащането на глобите. Има други функционални предложения, които да се приложат, за да се събират по-бързо глобите. Едното беше за пунктовете за технически прегледи“, посочи Тенчо Тенев, бивш началник на „Пътната полиция“.

„Екзотичната идея граничи с абсурда. Няма как на работодателя, който има куп други задачи, да му се вменява и такова задължени“, добави Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните шофьори.

„Представете си във фирма с 400 души, при които работодател или служител да тръгне да връчва актове и фишове – кой ще плаща за тази дейност. Държавата? А какво ще се случи, ако работодателят не връчи акта? Представете си, че тогава няма санкция за работодателя. Това са идеи, които нито са обмислени, нито работещи. Вкарват се и куриерски фирми, а кой ще им плаща?“, каза още той.

Според Илия Тодоров от Българска асоциация на пострадалите при катастрофи има проблем със събираемостта.

„За да може да се направи ефективна мярка, ние трябва да знаем какъв е проблемът. Глобите не се плащат, защото не са връчени и хората не знаят, че имат акт или са връчени, но не ги плащат. Ако хората не знаят, проблемът е във връчване. И към момента можем да бъдем открити по работно място и държавата да ни връчва наказанията там, където работим“, коментира Тодоров.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Плащача

    25 2 Отговор
    А бе аз ще си платя! Обаче от циганна дето и той не знае къде живее, кой е майка му и коя е баща му, от него как ще ги вземат! И ако циганна няма да плати, аз защо да плащам? Нито е по умен от мен, нито по образован! А полицая сто процента е по неграмотен и от циганна! Та плащам си, с циганна ко праим?

    Коментиран от #2, #16

  • 2 Има и друго

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "Плащача":

    Ти остави циганина, а големия баровец/работодателя на него кой ще му връчва актовете и ще му събира глобите, а той като не плати, тогава ние с теб какво правим? Работодателя щял да какво .... ми събира глобите???? А защо тогава не закрият някой отдели в НАП и цялата Агенция за държавни вземания - очеизвадно те не си вършат работата. До гуша да ти дойде от малограмотни и неграмотни управници, те не си познават структурата и функциите на държавните органи, тръгнали държава да управляват, абе марш в обора всички неграмотници да ринат на кравите и прасетата и да пасат овцете, че за друго не стават!

    Коментиран от #14

  • 3 буха муха ха

    8 4 Отговор
    Абе я направо рабовладелците да плащат глобите те и без друго заплати не дават.
  • 4 гост

    17 0 Отговор
    ,,експерта" Тенчо да обясни на аудиторията какво общо има глобата с техническата изправност на автомобила.Или щото успяха противозаконно да обвържат местния данък с ГТП и сега се чудят какви още простотии да измислят и сътворят.Било ,,функционално" според ,,експерта" А според кой закон ? Или ще напишем набързо и едно законче за случая,а?
  • 5 замислен

    19 0 Отговор
    Хора нямащи връзка с действителността говорят за глоби и събиране и ние се избиваме по пътищата. От една страна все някой "забравя" някой знак след ремонт на пътя, на друг му е удобен и слага камера а шофьора който не познава пътя от къде да знае, че някъде по средата на правата отсечка има знак 40? Махнаха таймерите по светофарите и мигащата зелена светлина и сега "ама то буквата на закона казва само на зелено" ама сигнала се сменя за части от секундата а на автомобила му трябват 4-5 секунди да спре. После идват "да връчват" актове в работно време когато хората са на работа и е нормално да не са си у дома. Първо да оправят анархията и некадърниците в КАТ и тогава да мрънкат!
  • 6 Буха ха

    10 1 Отговор
    Идеята е на Кокорчо и Културиста след гореща, бурна нощ.
  • 7 разбор

    12 2 Отговор
    Да вземем пример от една Гърция.Защо там глобите са събираеми и нямат проблеми?Защо бе господа другари?Няма да ходим до САЩ.Направете го като в Гърция.А Защо не е направено до сега е въпроса?Ефективно.Няма мърдане.

    Коментиран от #9, #13

  • 8 Мутра работодател

    10 2 Отговор
    Страхотно, няма да плащам заплати на робите с обяснението че имат много глоби и аз съм ги платил
  • 9 Пешо от панелката

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "разбор":

    Защото т.нар. електронно правителство няма за цел да подобри живота на народонаселението, а да се краде и да се пълнят чекмеджета.
  • 10 Редник

    9 0 Отговор
    Малоумниците няма да свършат скоро. Затова трябва да бъдат изметени.
  • 11 Бай Ванчо Панчо

    9 0 Отговор
    Работодателите трябва да се подвеждат под отговорност за забавяне или неизплащане на заплатите на изминал месец.Законодателството за работодателите требва да е контролира произвола на работодателите и да почнат да влизат по затворите за неспазване на трудовото законодателство,трудовата медицина .
  • 12 Даниел

    10 0 Отговор
    Има цели отдели които се занимават с тази дейност,а ако не могат веднага да бъдат уволнени и без това са на държавна издръжка!
    Преди време съда много ясно каза:не може да има повече от едно наказание за дадено нарушение,сиреч ако за дадено нарушение ти е издадена някаква глоба,това се приема за наказание,а лишаване от правото на годишен преглед се разглежда като второ наказание за едно и също нарушение , а да не говорим,че даже ти възпрепятстват правото на свободно предвижване !
  • 13 замислен

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "разбор":

    Всеки един закон, колкото и да е строг и правилен, да защитава всички и т.н. е добър докато не се окаже че е в ущърб на някой и той започне да реве. В случая ти си спазваш законите НО говорим за "хранилки" - например знак 20 в населено място на прав участък, вероятно може да не го видиш, но пък собственика на бензиностанцията го е поставил и ако има камера и ти минеш с 50 си със 20-30 над ограничението сам виж колко ще ти е глобата, или имало е ремонт и знак 50 в нищото извън градско и ти минеш с 90 това са 40 над ограничението. Или път "минал на непозволен сигнал" на жълто - хем че както казах сигнала се сменя за части от секундата а сам знаеш колко е спирачния път при 30 км/ч примерно. Това може да ти докара 5-6 акта на ден. Първо да помислят за безопасността и защо се нарушава и после да мислят как да ни дерат с глоби.
  • 14 Думам ти - сещай се

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Има и друго":

    Хубаво е да се гледа и статистиката. Тежките нарушения и катастрофи са причинени предимно от .... ??? от хора с големи материални възможности и техните отрочета, които се чувстват безнаказани, тъй като те си купуват всичко с пари. За тях глобите нямат значение и съдебните процеси нямат значение, те бутат навсякъде и на всички. Имаше един председател на народното събрание преди години, блъсна човек и той умря, дъщерята на един млечен бос, блъсна хора и единия умря, един бизнесмен с джип сгази дете на пешеходна пътека, и още безбройни примери за които последствията в личен план са никакви, били ги осъдили условно - голяма работа. И така, бедняк и обикновен човек рядко нарушават правилата, защото за тях глоба 300-500 лева е като ефективна присъда за разлика от ония на които не им пука даже от условните присъди. Та да си дойдем на думата де.
  • 15 гффт

    7 0 Отговор
    Това е стара комунистическа практика. Някога са уведомявали работодателя и домоуправителя, когато някой се отклонява от "правата" партийна линия, когато някой има хулигански прояви, слуша рок, носи широки крачоли и пр. И после следвал другарски съд в завода и на събрание пред блока. Мръсните комунисти пак искат да върнат съветските отживелици.

    Тази комунистическа практика и днес се прилага от прокуратурата и МВР- занимават всички работодатели от години назад и съседите, домоуправителя и пр. Даже в мръсотията си стигат до там да разпитват бившите учители и съученици на някой 50 годишен провинил се човек. Това трябва да се изкорени веднъж завинаги.
    Отвратителни комунистически отломки!
  • 16 гффт

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Плащача":

    Защо отклоняваш вниманието към малцинствата? Защо не гледаш себе си? Ти много ли си изряден, че все към малцинствата насочваш вината?
    Как все другите са черни, а такива като теб- светци някакви, божества?!
  • 17 Така наречените

    1 0 Отговор
    " РАБОТОДАТЕЛИ" СА ОТ БОГОИЗБРАНИТЕ (ПОД ЗАКРИЛАТА НА "КАТ") НЕ Е НОРМАЛНО НАРУШИТЕЛИТЕ ДА ПОЛУЧАВАТ НАКАЗАТЕЛНИТЕ ПОСТАНОВЛЕНИЯ НА РАБОТНИЦИТЕ СИ!
    КАТО КАКВИ?!
  • 18 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Нищо още никой не е решил !! Просто се търсят начини как по -бързо и по-ефикасно да се събират глобите на нарушителите!! Трябва да има ред и държавните органи са за това – за да го създадат и поддържат.
    Не разбирам , защо се търсят постоянно аналози с режими разни – комунистически, капиталистически, фашистки – и прочие . Ако е нужно ще се прилагат всякакви мерки точно за такива хора, които нарушават правилата на обществото , ругаят, плюят и не си плащат за стореното по един или друг начин!!
    Малко по особен е законодателният процес, като законите се създават от - юристи в болшинството си - адвокати.Аз оставам с убеждението, че те не желаят да решат даден проблем, а създават работа на цялата провоохранителна и правораздавателна общност – от полицая, следователя прокурора , че чак до съдията. И естествено най-вече на собствената, мила , адвокатска гилдия !!!
  • 19 007

    0 0 Отговор
    Ама и сега в МВР има достъатъчно ресурс който да връчва наказателните постановление и електронни фишове. Полицеейските и младши полицейските инспектори като си планират в седмичните планове тези дейности, но не чакат в приемните и кметствата , а да се размърдат малко и да пообиколят районите който обслужват хем хората ще видят ,че има полиция ,хем ще осъществяват и охранителна и превантивна дейност която им е основната функция.Като не намерят лицата на адресите на бланка съобщение ще ги уведомяват за това , като втори екземпляр ще се прилага към преписката с оглед прилагане на чл58от ЗАНН , но това трябва да се осъществява от полицейските служители съвестно и стриктно.Патрулните почлицай също имат голям неизползван ресурс в това направление , но се среща силна вътрешна съпротива от страна на самите полицаи и техните началници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове