Last news in Fakti

20 Юли, 2023 14:43 1 543 47

"Шалом" се обяви срещу езика на омразата ВИДЕО

  • шалом-
  • език на омразата-
  • българия

Ще продължим да работим спрямо силите, знанията и уменията си за доброто на нашата държава и общество

"Шалом" се обяви срещу езика на омразата ВИДЕО - 1
Снимка: БГНЕС

Българските институции, политици, общественици и медии да не остават безучастни към надигащия се антисемитизъм, ксенофобия и език на омразата в България и да реагират при всяка една проява на нетолерантност в обществото. Това пишат от Организацията на евреите в България „Шалом“ в декларация, уточняват от бТВ.

Декларацията е подписана от 420 души.

„Ние имаме ясна и еднозначна позиция спрямо езика на омразата, ксенофобията и антисемитизма и Организацията на евреите в България „Шалом“ е изразител на тази позиция. Ние заставаме зад нея във всеки опит борбата ѝ с тези прояви и реч да бъде подкопана както от политически лидери, така и от - обществени фигури“, посочват от „Шалом“.

„Ще продължим да работим спрямо силите, знанията и уменията си за доброто на нашата държава и общество, както винаги сме правили и както се очаква от всеки един българин. Няма да допуснем хора или институции да определят качествата и да класифицират евреите или която и да е обществена група в България и да бъдем разделяни в категории: благодарни или неблагодарни, полезни или вредни. Всички ние като българи отговаряме пред еднакви закони и имаме равни свободи и всяко ограничение на тези свободи е осъдително“, казват още от организацията.

Те допълват, че въпреки внушенията и твърденията на отделни личности, които използват политическия си капитал за сеене на омраза, българските граждани и институциите ще се включат с тях в спирането на тези явления.

Ето и декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ - ПРИЗИВ*

на българските евреи, по повод

на нарастващия антисемитизъм в България

Ние,

Долуподписаните български граждани с еврейски произход, български евреи и евреи, постоянно живеещи и работещи за бъдещето на страната ни,

Вярвайки, че българското общество, дало равни права и задължения на всички още с Търновската конституция от 1879 година и което, въпреки държавните репресии и ограничения към евреите през 40-те години на XX век, показа геройство и защити своите съграждани, продължава вече 30 години и ще продължава и занапред да защитава демократичните ценности, като не допуска ксенофобията, расизма и разделенията да подкопаят устоите на толерантността в нашето общество;

Притеснявайки се от засилването на прикрити и явни антисемитски прояви и реч, нехарактерни за традициите и националния характер на българския народ;

Осъзнавайки, че всеки опит за противопоставяне на тези действия и реч от страна на личности, организации и структури на еврейската общност в България бива демонизиран и определян за политически мотивиран, а представителите на еврейската общност в България стигматизирани като неблагодарни и обслужващи чужди интереси.

С голяма тревога заявяваме ясно и категорично:

Българските евреи са български граждани с равни права и задължения като всички останали граждани. Всеки от нас работи и твори спрямо силите и възможностите си за доброто и развитието на българското общество.

Макар и с различни възгледи и разнообразни мнения по обществените въпроси, ние имаме ясна и еднозначна позиция спрямо езика на омразата, ксенофобията и антисемитизма и Организацията на евреите в България „Шалом“ е изразител на тази позиция. Ние заставаме зад нея във всеки опит борбата ѝ с тези прояви и реч да бъде подкопана – както от политически лидери, така и от обществени фигури.

Ние, българските евреи, помним и сме искрено и безрезервно благодарни на българската православна църква и народ за спасението на българските евреи през Втората световна война и ще предаваме тези уроци на хуманност с гордост на всяко следващо поколение. Но ние няма да забравим и позорния Закон за защита на нацията и репресиите и гоненията, на които са били подложение нашите предшественици и ще се противопоставяме открито и гласно на всички опити тази история да се изтрие, изопачи или използва в съвременния политически дискурс в страната.

Ще продължим да работим спрямо силите, знанията и уменията си за доброто на нашата държава и общество, както винаги сме правили и както се очаква от всеки един българин.

Няма да допуснем хора или институции да определят качествата и да класифицират евреите или която и да е обществена група в България и да бъдем разделяни в категории: благодарни или неблагодарни, полезни или вредни. Всички ние като българи отговаряме пред еднакви закони и имаме равни свободи и всяко ограничение на тези свободи е осъдително.

Призоваваме

Българските институции, политици, общественици и медии да не остават безучастни към надигащия се антисемитизъм, ксенофобия и език на омразата в България и да реагират при всяка една проява на нетолерантност в обществото.

Знаем, че въпреки внушенията и твърденията на определени личности, използващи политическия си капитал за сеене на омраза, българските граждани и институциите са мъдри и разсъдливи, спазващи законите и нормите на обществото и ще се включат с нас в спирането на тези притеснителни явления.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    61 3 Отговор
    Като искате това вземете вразомете вашите измикяри лорер и пасито, че много отибългърска риторика взеха да говорят и това не е хубаво.

    Коментиран от #44

  • 2 ВЪЗРАЖДАНЕ

    60 5 Отговор
    Организацията на евреите в България „Шалом“ работи и служи ЗА НЕ БЪЛГАРСКИ ИНТЕРЕСИ!
  • 3 провинциалист

    39 4 Отговор
    " и да реагират при всяка една проява на нетолерантност в обществото" - и при проява на русофобия ли? Даже не ми е смешно.
  • 4 А браво

    44 5 Отговор
    Честния ционист да я прочете и да се вземе поука! Не можеш да обиждаш България и българите на Ганчо. Ясно ли е Дончо? Мислиш ли че щях да ти обръщам внимание ако не обиждаше Родината ми и българите? Никога!

    Коментиран от #6

  • 5 Град Симитли

    50 2 Отговор
    озъптете си г0вЕдото Муньо Паси!
  • 6 честен ционист

    3 37 Отговор

    До коментар #4 от "А браво":

    Пак си объркал обидата със загрижеността, но нали си първосигнален. Другарите от "Шалом" правичката ви казват. Не се повличайте по шпаната, за да няма после тюрьмата.

    Коментиран от #9

  • 7 Да бе

    51 4 Отговор
    Шалом е омразата а нейният език е българофобът соломон паси! Хич да не се правят на обрани евреи!
  • 8 болен здрав носи

    44 3 Отговор
    От пуста толерантност на българина му се качиха отгоре на главата, а той е жертвата
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 зелю

    38 3 Отговор
    ЩО НЕ СЕ ОБЯВИХТЕ ПРОТИВ ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА КОГАТО У ШВЕЦИЯ ИЗГОРИХА КОРАНА БЕ ЕУРОАТЛАНТИЦИ ПРОДАЖНИ
  • 11 Пян_Гъ

    37 6 Отговор
    На Шалома ще кажа: трябваше да реагирате на жертвите от Донбас, когато дойде Зеленски - откровен нацист, с/у антибългарската истерия в Македония и т.н. Обаче си мълчахте. Итнересувате се само от вас. Вие сте най-голямата работа на света, нали? На това му казват нацизъм, от който все ревете, но дали не сте такива и вие? И то не обикновените хора, а ционистките ви функционери.

    Коментиран от #25

  • 12 Гръч

    33 2 Отговор
    И тези като краварите едно говорят друго вършат.Забравиха страданията от фашизма и благославят фашизма на Украйна.Всичко се връща на този свят
  • 13 За каква омраза

    32 2 Отговор
    говорят от Шалом? Ще дам конкретен пример: Пазар " Д.Петков" - точно където е известната Борса за цветя" Топ- център,с комуникации - метро,4 автобусни линии,две тролейбусни,две трамвайни линии.На разстояние макс.200 метра.Та на същата борса, същия Шалом придоби между 8-9 дка.Който вече за оградени с плътна ограда.За да построят от комплекс - с детска градина и училище.Именно за еврейски деца! Ако имаше антисемитизъм,щяха ли да го получат? А там спокойно можеше да има огромна детска градина за всички български деца от комплекса.Комплекс в който живеят концентрирано над 1800 семейства,който сутрин влачат дребосъците на километри в детски градини.Айде,байгън вече.Все те в бяло, и все низвергнати.
  • 14 Лицемери

    23 1 Отговор
    Гонени от хилядолетия.трудно ще намерят това което търсят
  • 15 Сталин

    19 3 Отговор
    Пак 6 милиона лъжи
  • 16 Сталин

    19 5 Отговор
    Китай кремират 1200 тела на ден с модерни инсталации за кремиране.Това общо прави 438 000 на година .Това означава че ще им трябват 15 години да кремират 6 милиона души.Интересно как за 2 години през втората световна война са изгорени "6 милиона" евреи в един концлагер с допотопна технология

    Коментиран от #47

  • 17 Сталин

    19 3 Отговор
    "Човечеството ще потъне във вечна тъмнина и ще изпадне в тъпо и примитивно състояние ,ако евреите спечелят тази война."

    Д-р.Йозеф Гьобелс
  • 18 Сталин

    21 3 Отговор
    " Вие трябва да разберете ,че водещите Болшевики които превзеха Русия,не бяха Руснаци.Те мразеха Руснаците.Те мразеха християните.Водени от етническа омраза те измъчваха и избиваха милиони Руснаци без частица от човешко разкаяние.Евреийския Болшевизъм извърши най голямото човешко клане на всички времена.Факта че по голяма част от света е в неведение и невежество за това огромно престъпление е доказателство че световните медии са в ръцете на извършителите."

    АЛЕКСАНДЪР СОЛЖЕНИЦИН

    Коментиран от #37

  • 19 Мдааа

    25 2 Отговор
    Аве вие пускайте още Сюлейман Пycи да ни обижда пък и да няма антисимитизъм все, ще ви се появи!
    Защо шаломци не осъдите Сюлейман Пycи за обидите, към православието, лъвът от герба и т. нататък.
    Докога, ще търпим това дребно недоразумение Сюлейман Пycи да обижда българите?
  • 20 Сталин

    21 2 Отговор
    Защо целия свят мрази евреите
  • 21 !!!?

    3 25 Отговор
    Факлоносци подклаждат Омраза ! НАРОДЕ ????

  • 22 Сталин

    20 2 Отговор
    Евреите са бесни на Путин,защото им спря бизнес за милиарди като спаси десетки хиляди деца от сигурна смърт, еврейската мафия отвлякоха 57 000 украински деца към израелските клиники за трансплантация.Израел е световната столица на нелегалните трансплантации ,като хора от цял свят могат да си поръчат трансплантация на каквито органи имат нужда,като цената е над 100 000 $ ,основните донори са Украйна още от 2014 година и Бангладеш
  • 23 Българин

    21 3 Отговор
    Паси и Лорер са срам за еврейската общност. Не могат и на малкия пръст да стъпят на хора като Анжел Вагенщайн...
    Няма антисемитизъм, не мразим евреите, но презираме тези евроатлантически подлоги продаващи държава, род и всичко на което държим!
  • 24 Мразя евреите

    21 1 Отговор
    и никой не може да ми забрани тази омраза ! Щом Хитлер ги е горил, значи има защо, ей ги днес управляват света ! Мразя ги ! Те защо мразят палестинците ?
  • 25 Иван4о

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пян_Гъ":

    ТАРКАТ мъж не писка. Ш. - да.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бай Иван

    22 0 Отговор
    "Шалом" първо си спрете недоразумението Паси да хули и обижда българският народ.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Сапун

    9 2 Отговор
    Сапууууун
  • 33 поглед

    16 2 Отговор
    преди години ифандиев беше казал , че евреите правят всичко за да се изкарат жертва. и после само да искат......та и тези комунисти от снимката.....
  • 34 Петър

    15 1 Отговор
    Отново наглите евреи искат, искат и искат. Благодарност към спасителите на техните деди по време на Втората световна война? НУЛЕВА!
  • 35 Механик

    14 1 Отговор
    Примерно да кажем, че има антифашизъм. Да ама той се появява след като се е появил фашизма.
    Има да речем и антисиликон. Появява се след силикона.
    Щом има антисемитизъм, значи преди това се е повил семитизма.
    Защо за евреите има такава дума? Само и специлано за тях?
    Когато някой мрази друга раса, то той се нарича расист.
    Защо няма примерно дума антиарабин или антияпонец, а има специална дума само за евреите?
    Нещо ми намирисва на еврейски фашизъм някак си.
  • 36 Ако в управлението на

    7 2 Отговор
    Цар Борис има грешка, то тя е, че е спасил евреите ! Голяма непоправима грешка !
  • 37 Механик

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Сталин":

    Това е така. Евреи създадоха СССР. Да, тия евреи сътвориха много беди и се проля много кръв. Това е така.
    Обаче твоят адаш, добрия чичко Сталин, много бързо оправи нещата. Да ама тогава демократите писнаха, колко народ бил избил Сталин. И до сега пищите, как бил избил "цвета на нацията".
    Казано инак, вие, демократите винаги извъртате историята както ви оттърва за момента.
    п.п.
    А ще отречеш ли, че САЩ е създаен от евреите и до ден днешен е тяхна собственост?

    Коментиран от #38

  • 38 Я пак повтори

    1 5 Отговор

    До коментар #37 от "Механик":

    кой е създал САЩ, ако познаеш ще минеш в категория късметлии !
  • 39 гост

    16 0 Отговор
    Уважаеми господа от "Шалом", ако озаптите лицата Соломон Паси и Даниел Лорер в антибългарските им изказвания и прояви т.н. от Вас "антисемитизъм" няма да съществува.
  • 40 АРЕС

    6 0 Отговор
    На снимката само и единствено изро.... които са за разс.......
  • 41 Луд

    5 0 Отговор
    Нормално нали всички хора по света ги мразят как да не са против .
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Б.Б

    2 0 Отговор
    Хитлер е направил грешка, че не е изтребил всички евреи, а Сталин, всички германци !
  • 46 Бай Митко

    1 0 Отговор
    Добре, че бяха българите т.е. нашите деди, че спасиха предците на шаломите от депортация към пещите и ако не беше така днес нямаше да има ни лорерчовци, ни пасита. На снимката колко са хрисими, а в действителност дали е така? В действителност вместо благодарност ни отправят незаслужени упреци за нещо си.
  • 47 Бинго

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Сталин":

    Много интересен факт и съпоставката е заковаваща!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове