Last news in Fakti

21 Юли, 2023 13:18 2 257 19

Край на сагата с промените в Закона за съдебната власт: Депутатите приеха всичко на второ четене

  • закон за съдебната власт-
  • парламент

В подкрепа на измененията гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС, против- БСП и "Възраждане"

Край на сагата с промените в Закона за съдебната власт: Депутатите приеха всичко на второ четене - 1

Народното събрание окончателно прие промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които предвиждат шестмесечен срок за избор на изцяло нов състав на Висшия съдебен съвет и създаването на специална система за случаен избор на съдията, който ще разследва главния прокурор и неговите заместници, съобщи "Лекс".

В подкрепа на измененията гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС. От „Има такъв народ“ подкрепиха текстовете, които предвиждат одит на информационните системи, които ползва съдебната власт, а се въздържа по останалите промени. БСП и „Възраждане“ гласуваха против целия проект.

Поправките в ЗСВ са в няколко насоки. Както вече стана ясно, въвежда се нова система за случаен избор на съдията, който ще разследва главния прокурор. Тя трябва да бъде отделна от Единната информационна система на съдилищата, в която сега има модул за случайно разпределение на дела. Новата система трябва да публикува данни за всеки случаен избор и да позволява той да бъде проверен от трети страни. Освен това тя не трябва да позволява на хора с достъп до нея да влияят случайния подбор.

Новата система ще бъде одитирана веднъж годишно от ВСС като докладите от проверката ще се представят на министрите на правосъдието и на електронното управление. Случайността на разпределението трябва да може да бъде публично доказана с криптографски средства, определени с наредба на министъра на правосъдието съгласувано с министъра на електронното управление. Тази наредба трябва да бъде издадена в срок до 6 месеца от влизането на промените в ЗСВ в сила.

Депутатите предвидиха още списъкът със съдии, които ще разследват главния прокурор, да се актуализира при постъпило волеизявление за включването в него или при оттегляне на изразено писмено съгласие на съдия.

Народните представители записаха още, че в срок от шест месеца от влизането в сила на измененията, парламентът и органите на съдебната власт започват процедура за избор на нов състав на ВСС. Изрично беше записано, че всички висящи и неприключили с акт за встъпване процедури по избор на нов състав на ВСС се прекратяват. Т.е. проведените миналата година избори за запълване на професионалната квота в съвета се „зачеркват“.

Дискусията в пленарна зала по измененията в ЗСВ беше вяла. Единствено Петър Петров („Възраждане“) взе думата, за да призове депутатите да не подкрепят промените. Той обърна внимание, че проектът се приема експресно, че той представлява „законодателен каламбур“, който урежда различни материи и че целта е да се сложат „наши хора“ във ВСС.

Петров обърна внимание и на текстовете, отнасящи се до новата система за случаен избор на съдия. Според него прекалено много хора ще имат достъп до нея. „Дава се възможност на прекалено много хора от различни институции да имат достъп до въпросните системи. Не би трябвало със законодателни промени да правим така, че да се позволи на други лица да се месят. Предвиденият одит създава възможност за намеса в начина, по който ще работи тази система. Това е вредно“, каза Петров.

Отговори му Бранимир Балачев (ГЕРБ), който се спря на текстовете, предвиждащи нов избор на членове на ВСС. Балачев заяви, че миналата година професионалната квота е избрана по едни правила и при други разпоредби в ЗСВ, които вече са променени. „Редно е всички членове на ВСС да бъдат избрани по едни и същи правила“, каза Балачев. По думите му не било вярно, че вносителите дават възможност на много хора да имат достъп до „джуркането“ на съдиите. Заяви, че списъкът със съдии вече е готов и от тук нататък той ще може само да се допълва или от него да се вадят хората, които се отказват от участие в механизма за разследване на главния прокурор.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нено

    15 2 Отговор
    Давай Деспо-крадливке, можете да приемате законите без гласуване, сега за пореден път ви падна възможността да крадете, да вилнеете и грабите народа! Но запомнете ще дойде и този ден , да отговаряте пред съда на Бога, вие сте безбожници , безродници ,ненаситни престъпници!

    Коментиран от #4

  • 2 Послушен селю депутат

    17 1 Отговор
    Е па те тия от Герб раздават едни тлъсти пликчета и викат натискай тоз бутон, е па как да откажеш

    Коментиран от #5

  • 3 Тия

    16 2 Отговор
    тримата мазници крадливи , закони ми правят , че и една зодия ! Падение Велико !
  • 4 Обаче

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "нено":

    за кратко ще бъде !
  • 5 И понеже

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Послушен селю депутат":

    един селски милиционер , сега "бизнесмен" крадец , я замъкна от провинцията на Боко в София за срам , сега я цопнаха председател на парламентарната комисия за МВР !
  • 6 Е този път

    2 4 Отговор
    Управляващите постъпиха правилно...
  • 7 Град Симитли

    5 1 Отговор
    Всеки народен представител,
    на който врата се гъне над яката на сакото като гофрирано тенеке,
    трябва да бъде уволняван поради хигиенични и общочовешки съображения!
  • 8 Леля Гошо

    4 1 Отговор
    Прасчо и Бузанчо са велики законотворци
  • 9 Спрете помощите за Украйна

    11 4 Отговор
    Много са бързи евроатлантиците когато трябва да си озаконят или пробутат крадливите си, в ощърб на България решения ииии до тук им приключва работния ден. Защо нищо не се казва днес нищо за списъците за ликвидиране-хората не признават вашите измислени комисии за протакане на проблема, още по малко признават и приемат обяснението на гастролиращата..... Украинска посланичка.
    Поне веднъж застанете зад хората в тази държава и предприемете решителни действия, но вие за пореден път се изплюхте в очите на целия народ като гласувате отново военна помощ за украйна- СПРЕТЕ ПОМОЩИТЕ ЗА УКРАЙНА!!!!!

    Коментиран от #18

  • 10 анонимен

    8 1 Отговор
    съдебната рефоорма приключи. Таймингът е нагласен ВСС и главен прокурор да се избират след ротацията и поемане управлението от ГЕРБ. Честито на г-н Сарафов- новия главен прокурор. За членове на новия ВСС още текат пазарлъци.
  • 11 Народее

    6 1 Отговор
    Прецакаха Главния,като го направиха реално без никакви правомощия в Прокуратурата.А народа се кефи? Сега като ви натресат 28 областни,ще разберете какво означава безконтролна власт - над тях само Господ! Кой ще ги контролира,когато Главния се превръща в обикновен началник човешки ресурси? Кой,когато няма спец прокуратура и спец
    съд? Сами си повярваме,че е за добро.Всеки от " едрите риби" със седем цифрени сметки,няма кой да го пипне.Винаги,всяко предварително производство, ще стигне единствено задължително до равнище - областен.Подготвиха си защита,за техните лобита ,където ще се въртят милиарди от ЕС.

    Коментиран от #14

  • 12 Всички знаят

    4 1 Отговор
    Разделението на властите в държавата означава, че парламентът няма право да се намесва и избира който и да е орган на съдебната власт, също и всички други независими държавни институции! Парламентът трябва да приема закони и до там! Ако сегашната бъркотия от интереси и псевдо демокрация продължи ще чакаме още 35 години фалшив преход или ще грабнем сопите!
  • 13 ШЕСТ МЕСЕЦА ЗА ИЗБОР ???

    7 1 Отговор
    Аз ли не разбирам български или депутатите са малоумни помияри ? Шест месеца ще избират, човек се създава 9 месеца в утробата, цял човек разбирате ли, тези помияри ШЕСТ МЕСЕЦА ще ИЗБИРАТ крадци и слуги ??? Не е за вярване, че българинът е избрал такива "малоумия" да му се подиграват и обират ? Да попитам, хора ли гласуват в България или диви африкански шебеци ?
  • 14 Ами да

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Народее":

    И до сега беше така! Нищо не променя! Пак ще си изберат удобен ВСС и гл прокурор! Ще го видите по бъдещата "работа" на прокуратурата, следствието и съда!
  • 15 Анонимен

    6 0 Отговор
    След 6 месеца на ГЕРБ е редът да води овчето стадо, което ще рече, че Тиквата пак пр(ее)ба овцете както винаги ! Шест месеца "конкурс" за най-мазен и послушен правен орган, наистина това е много "отговорен" орган от който ще зависят постъпленията в много банкови сметки !
  • 16 Горд Българин 🇧🇬

    2 5 Отговор
    Само Костадинов и Възраждане са смели и могат да направят нещо за нашата държава! Те са истински патриоти и националисти-респект!
  • 17 Нещастници

    8 2 Отговор
    Росен Желязков въпреки благата му физиономия е един огромен куп с л.... Ти не си на този пост за да пробутваш точки за гласуване или разглеждане удобни само на евроатлантиците. Хората, които не са гласували за вас или въобще не са гласували са много по-голям процент от вас и ти си длъжен да спазваш дневния ред, дори и да не ти харесва, а не да си вкарва точки, които са в повечето случаи в ощърб на България. Какво като сте мнозинство в Парламента, останалите също имат право да бъдат чути.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове