Last news in Fakti

22 Юли, 2023 14:13 1 754 44

Синдикалист: Продължаваме да настояваме да се въведе данък върху свръхпечалбите

  • данък свръхпечалба-
  • синдикати

Според Ваня Григорова, ако бъде предложен и приет, в държавния бюджет само за половин година ще влязат допълнителни приходи в размер на 2,4 млрд. лв

Синдикалист: Продължаваме да настояваме да се въведе данък върху свръхпечалбите - 1

Ще продължим да настояваме за въвеждане на данък върху свръхпечалбите, за да се гарантират приходите, с които да се изплащат пенсии, обезщетения, да има увеличение на доходите, обяви във Враца икономическият съветник на президента на Конфедерацията на труда „Подкрепа“ Ваня Григорова, цитирана от БТА. По думите ѝ през последните две години печалбите в страната са се увеличили с 20 млрд. лв. благодарение и на спекулата, която се прилага.

Според Григорова, ако бъде предложен и приет данък върху свръхпечалбите, в държавния бюджет само за половин година ще влязат допълнителни приходи в размер на 2,4 млрд. лв. „Тези допълнителни средства щяха да решат до голяма степен проблема с дефицита. Но проблемът е в това, че българските управляващи, не само сегашните, не искат да пипнат печалбите на частните корпорации“, обяви още Ваня Григорова.

„На сайта на КТ „Подкрепа“ вчера е публикуван икономически анализ, който отразява, може да се нарече извинението от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), които най-сетне признаха, че причината за инфлацията не само в България , но и в останалите европейски страни не е увеличаването на доходите на гражданите, е алчността на корпорациите. Печалбите им не могат да се обяснят по никакъв начин с нарасналите разходи за горива. И най-сетне ЕЦБ, която настоява винаги за сдържане на ръста на доходите, призна, че всъщност инфлацията е в резултат на невероятно увеличените печалби“, посочи Григорова.

Данните на Евростат опровергават твърденията на Европейската централна банка, че причината за инфлацията е повишаването на заплатите, като показват, че разходите за труд на единица продукция са нараснали по-малко от нарастването на цените през първото тримесечие на 2023 г, пише в анализа на Даниела Пенкова, икономически експерт на КТ „Подкрепа, публикуван на сайта на КТ "Подкрепа". Това е продължение на тенденцията от 2022 г. нарастването на заплатите да изостава далеч зад инфлацията, намалявайки покупателната способност на хората.

В края на месец март 2023 г. ЕЦБ беше принудена да признае своята грешка и посочи в икономическия си бюлетин: „През първото тримесечие на 2023 г. годишният темп на растеж на дефлатора на БВП на еврозоната достигна рекордно високо ниво от 6,2% спрямо 5,7% от предходното тримесечие. Приносът на печалбите е особено голям през последните три тримесечия, като представлява приблизително 60% от общия ръст на дефлатора на БВП“, пише в анализа.

Според него нестабилността на цените на енергията послужи на фирмите като извинение за безогледно повишаване на цените. Същевременно данните показват, че маржовете на печалбите на компаниите се увеличават, а не се свиват, както би трябвало да бъде, когато разходите за енергия нараснат рязко. Международният валутен фонд в своя публикация от 26 юни 2023 г. пише: „Нарастването на корпоративните печалби представлява почти половината от увеличението на инфлацията в Европа през последните две години, тъй като компаниите увеличиха цените си повече от скока на разходите за внос на енергия. Сега, когато работниците настояват за повишение на заплатите, за да компенсират загубената си покупателна способност, компаниите може да бъдат принудени да приемат намаляване на дела на печалбата", се посочва още в анализа, публикуван на страницата на КТ "Подкрепа".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свръхпечалбата

    25 3 Отговор
    Свръхпечалбата не е бизнес, това е мушенгия!
  • 2 Последния Софиянец

    11 11 Отговор
    Познавам Ванчето добре от протестите.Много умна и идейна жена нищо че е ромка.
  • 3 Червен бokлyk

    12 8 Отговор
    Ванче, добре че беше ти да не умрем от студ и глад зимата .
    Свръхпечалбата на Лукойл ще облагаме ли ?
  • 4 КОЙ

    11 8 Отговор
    активира тая копанарка
  • 5 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    17 5 Отговор
    Трябва данъчната система да се промени издъно. Премахване на плоските данъци, въвеждане на прогресивна данъчна система, необлагаеми минимални доходи. Много големи данъци за къщи апартаменти след основното, също и за автомобилите. Много високо ДДС за луксозните стоки, екскурзии и почивки в чужбина и скъпи дестинации. Богатите да плащат по-високи такси данък смет и др. Премахване на търговските дружества в държавни и общински болници, за богатите има частни болници които да не се подпомагат от здравна каса.

    Коментиран от #26

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор
    Чудесна НОВА идея, която ОТДАВНА е закон в много страни ❗
    Сега остана да уточним кога е печалба и кога Свръхпечялба ❗
    а) моето е печалба, а чуждото Свръхпечалба
    б) до 10% е печалба, а над 10% е Свръхпечалба
    в ) само за Русия има Свръхпечалба

    Коментиран от #7, #11

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Дънди
    на загуба ли са у нас ,
    на печалба ли са или
    на Свръхпечалба ❓
    /или гледай подточка "в"/
  • 8 гфт23

    10 4 Отговор
    Прогресивно данъчно облагане и необлагаем минимум.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сатана Z

    7 3 Отговор
    Грешно формулирано синдикално искане.Първо трябва да настояват за въвеждане на годишен минимален праг за облагане и чак след това да има прогресивно облагане над границата на получените доходи.
    Първо се защитават интересите на гражданите.Примерно годишен доход до 12000 лв е необлагаем.Над него до 25000 лв.се облага с 29% ,а тези над 25000 лв с 35%.
    По този начин ще се стимулира излизането на сивия сектор на светло.

    Коментиран от #16, #17

  • 13 Красимир Петров

    4 2 Отговор
    Подкрепям!
  • 14 Тома

    14 1 Отговор
    Няма как да стане след като тези със свръх печалбите са спонсори на парламента и правителството и пър дят в едно гърне
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хахахахха":

    Често такава "фирма" е на загуба ,
    а собственикът и жена му карат фирмени Поршета ❗
  • 16 Айде сега

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Сатана Z":

    малко си далече от действителността - 29-35% данък ?? Верно ли си мислиш, че е възможно от 10 да стане 30%? А предложението ти е най-лесния път да посивее масово всеки с приличен доход. Ето ти един пример: Заплата в момента 8 000 лева (примерно), платен данък 800 лева в случай че мръдне данъка с повече от 2% рязко заплата става 3600 или колкото е максималния осигурителен доход, платен данък (слагам 15% ставка) 540 лева. Кое е по-добре за държавата?

    Коментиран от #21

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сатана Z":

    Идеята ти е ДОБРА, но крайния ти извод НЕ .
    Точно прогресивния данък кара да се крият доходи , за да влезеш в ниската скала! Затова е нужна
    ЗДРАВА ФИНАНСОВА ПОЛИЦИЯ ❗
    Всеки НЕкорумпиран финансист само като погледне имотите, колите, семейните разходи , може да прецени ПЕЧАЛБАТА на "фИрмера" ❗
    Едно време от СИК и ВИС за десет минути преценяваха ЧИСТОТО и слагаха РЕКЕТ за ЗАЩИТА ❗
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българка

    7 4 Отговор
    При всички работещи и силни икономики, във всички развити страни има прогресивно облагане на доходите. И това е справедливо. Редно е богатите да плащат повече

    Коментиран от #20, #23

  • 20 Европейца

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "Българка":

    Прабългарко мързелива, да ти уточня: "Богатите" както ти ги наричат и сега плащат повече поради по-високите си доходи - математика за 4 или 5 клас

    Коментиран от #24, #28

  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Айде сега":

    По-добре о за държавата и за народа е
    ДА ВЗЕМЕ ПОВЕЧЕ ОТ ПО-ВИСОК ДОХОД ❗
    Хазната се пълни от богатите, ама тук - от бедните ❗
    Тук е кошара без кучета, че и без овчар❗
    Още е налично видеото в което лично шефът на Нестле БГ обяви пред Борисов каква е печалбата им ❗
    Даже наум смяташ и излезе, че всеки ТИР товари шоколадови изделия за ....ДВЕ -ТРИ ХИЛЯДИ ЛЕВА ❗
    Пиша го с думи за да не мислиш, че съм сбъркал цифрите ❗

    Коментиран от #27

  • 22 Анонимен

    1 3 Отговор
    Ваня е виждам Кмет на София. Бойко Борисов казал. Умна е. Доган на какво мислиш по въпроса за Нея, нищо, че някои турци нещо не им изнася.
  • 23 Европейца

    3 7 Отговор

    До коментар #19 от "Българка":

    Да видим кой допринася повече за обществото:
    1. "Онеправдан" работник с 1000 лева заплата, без кола и с мизерен двустаен апартамент от родителите му. При варианта за който се натискате да има облагаем минимум, въпросния пролетарий ще плати само някакви си стотина лева данък за имота си
    2 "Лошия" богаташ, блъскал последните 10 години по 12-14 часа, със заплата 10 000 лева, апартамент, и къща на морето, имащ две коли. Колко ще плати този ЛОШ човек?.. доста повече от "честния онеправдан и мързелив пролетарий, който само мрънка, но не пропуска да си вземе всеки ден цигари бира от 2 литра...

    Коментиран от #25

  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Европейца":

    Всички
    Европийци ли сте
    Кръвопийци-
    На 500 000 лв годишен доход
    при 10% данък - 50 000ле ,
    при 40% данък - 200 000лв
    Верно си е за 4-5 клас ❗
  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Европейца":

    Ей направо ме разплакА с тоя ск.ап.ан от работа богаташ
    😒😒😒😒😒

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Айде сега

    2 7 Отговор

    До коментар #21 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Честно казано не ти схванах примера, но никъде няма да ме видиш да защитавам неплащане на данъци или нещо подобно. Аз просто не искам да плащам сметките на мързеливите наглеци, които казват "Няма да им работя за 1000 лева" и лентяйства по цял ден, но ползва пътища, болници, училища и т.н. колкото мен. Е не желая аз да му ги плащам

    Коментиран от #34, #38, #43

  • 28 Костадинка и Цонка

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Европейца":

    Учила е комсомолска математика, със учителка Цола Драгойчева. И,за това си е проста
  • 29 Европейца

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Това не е богаташ а нормален пример на хора с хъс и цел в живота - примери много. Ако около теб ги няма, смени си обкръжението. А това за 30-40% данък си е повече от смешно. Не се залъгвайте,ч е като сте го чули за някои държави ще проработи навсякъде. Ако беше така големите икономики да са го въвели преди 100 годин

    Коментиран от #31

  • 30 така така

    1 3 Отговор
    На тази сиганка няма ли кой да й обясни че е в грубо нарушение на основния закон в България?? Как ще става кмет след този погром над нас?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 глоги

    0 0 Отговор
    обяви във Враца /дето гарга не каца/икономическАТА съветниЧКА на президента на Конфедерацията на труда „Подкрепа“- Ваня Григорова.- цитирана от БТА.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Айде сега":

    Ами примерът ми е взет от мрежата!
    Щефът на Нестле БГ се хвали пред Премиерът , тогава, Борисов ❗
    Обяви годишният оборот на фирмата и колко ТИР-а дневно товарят !
    Всичко друго е проста математика
    "за 4-5клас" , както каза европийца, ама не и за НАП и ДАНС ❗
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Европейца

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Мдаа, надценен - не е и колкото на големия барабан даже

    Коментиран от #40

  • 38 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Айде сега":

    Няма фирма която да товари 20 тонен ТИР с товар за 5 000 лв или 2 тона товар ❗
    Явно поне 10 тона
    остават под брезента
    и под ОСЧЕТОВОДЯВАНЕ към МФ ❗
  • 39 Величко

    4 0 Отговор
    Ваня , не е тарикатско да се въведе данък за свръхпечалбите ! Царе сме на укриване на данъци ! Тарикатско е да не се допуснат свръхпечалби ! А това вече е лесно !
  • 40 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Европейца":

    Да бе , затова скрихте,
    че има 40% данък❗
    Нещо което всеки ще провери за 2 минути ❗
    🍹🍹🍹🍹Хубав ден 🍹🍹🍹🍹

    Коментиран от #41

  • 41 Европейца

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Благодаря за пожеланието, приятен и на теб
  • 42 Настоявайтееее

    1 0 Отговор
    Колкото си искате! Когато сложат полагаемия се данък на хазарта и спрат рекламата му по телевизиите тогава ще приемат данък върху свръх печалбите!Демек Никога!
  • 43 поглед

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Айде сега":

    и точно лентяите най-много мрънкат и искат удобства.
  • 44 Стършел

    1 0 Отговор
    Много по евтини украйнски слънчоглед и жито от Украйна!
    Защо тогава цените рипнаха двойно? Ужким Путин бил виновен!
    За тези спекуланти и лобиращи за тях политици веднага съд и каторга 10 години. Те са интернационалисти и атейсти - не истински българи!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове